Магна Харта - кратерът на спящ вулкан

Препис на Magna Carta от средата на XIV век.

Препис на Magna Carta от средата на XIV век.Преди 800 години, на 15 юни 1215, на поляната Рънимийд между замъка Уиндзър, Стейнс и река Темза се сключва мирен договор, известен като Магна Харта, за предотвратяване на кървава гражданска война. Страни по него са лично крал Джон (с печат, а не с подпис) и 36 аристократи и висши църковни сановници начело с архиепископ Стивън Лангтън.


Самият договор от 3550 думи, разпределени в 63 текста, представлява


декларация на краля, с която той дава важни права и свободи на своите поданици и обявява драстични ограничения на собствената си власт.
Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.  


Хартата се ражда в Англия не заради уникални постижения на английската правна мисъл и практика, а тъкмо напротив - поради нетърпимата тирания и произвол на краля. Именно онзи деспотизъм и жестокост предизвикват вулкана от възмущение и ярост на бароните срещу крал Джон, принудили го на компромиса от Рънимийд. От недрата на този кратер излитат високо в небето пламъците на свещените свободи на личността.


Заслугата на противниците от онзи юнски ден на 1215 година е, че


и двете страни предпочитат победа на закона вместо победа на оръжието.


Магна Харта е мир чрез върховенство на закона. "Тя показва, че правото и мира са неделими, както безправието и войната". Хартата е начало на нова конституционна цивилизация, защото:  


Първо, тя обявява абсолютна власт на закона над всички, дори над монарха. Това е изрична раздяла с древния римски принцип на Улпиан в Дигеста 1.3.31: Princeps legibus solutus est = Монархът не е обвързан от закони. На негово място идва величественият чл.40 от Хартата: На никого няма да продаваме, да отказваме или да отлагаме право или правосъдие.


Второ, чл.39 тържествено обещава неприкосновеност на личността и нейното имущество освен чрез законна присъда от законен съд.  


Трето, в чл. 61 кралят приема негови нарушения на Хартата да се отстраняват от 25-тимата барони - нейни пазители, дори с военна сила срещу самия него. Една договорна санкция чрез легитимно самоуправство.  


Четвърто, Чл.45 на Хартата казва: "Няма да назначаваме други съдии , констабли, шерифи или управители

освен такива, които познават закона на кралството и желаят да го съблюдават добре".    


През 1215 г. Магна Харта не обявява власт на народа, защото се е отнасяла само за свободните:


църковния елит, барони, рицари и други благородници, т.е. за около 10-20% от тогавашното английско население. Тя не засягала мнозинството зависими селяни и други феодално подчинени. Но Хартата е семето, от което пониква английската демокрация и по-късно става крайъгълният ценностен камък на британската общност.  


Има любопитно съвпадение между чл.41 на Хартата и чл.9-10 от Договора на българския княз Иванко с Генуезците от 1387г. в третирането на чуждестранни търговци по време на мир и на война. Не е чудно, че английските заселници в Америка превръщат Хартата в духовно знаме на борбата си за независимост. И е разбираемо защо Конституцията на САЩ е понякога наричана Голямата дъщеря на Магна Харта.


Това обяснява и оправдава присъствието й в настоящото издание редом с Хартата. Магна Харта е една от причините за това, че на Острова не избухва революция като френската.  


Изминалите осем века са превърнали Магна Харта в конституционна икона, в легенда и символ на свободата чрез право. От кратера на вулкана, изригнал на 15.06.1215, грее едно сияние, което показва, че той само спи и че наистина "В началото бе словото."


Текстът е на адвокат Валентин Брайков от адвокатско бюро "Брайков", публикуван е и в "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Гневно

  "До отмяната на търговията с роби през 1807 г. Британия е отговорна за транспортирането на 3,5 милиона африкански роби в Америка — 1/3 от всичките роби, превозени през Атлантика. За поддържането на тази търговия на бреговете на Западна Африка са основани укрепления, като остров Джеймс край Гамбия и Акра. Тежките и нехигиенични условия на корабите, превозващи роби и оскъдната храна, водят до висока смъртност по време на превозването през Атлантическия океан — умира един от всеки седем. В резултат в британските Западни Индии процентът на чернокожите нараства от 25 % през 1650 г. до приблизително 80 % през 1780 г., а в Тринадесетте колонии — от 10 % до 40 % за същия период (повечето са в южните колонии)." (по Уикипедия - с посочени там източници)


  Та независимо колко искат да ни натикат постиженията си по темата със свободоустановяването, свободолюбието и върховенството на закона, нека бъдат така добри и да прилагат хартите, с които толкова се гордеят.

  А засега Британия за по-голямата част от света е символ не на демокрация, а на най-дивия колониализъм, потисничество, ограбване, робство и смърт. Невероятно, но факт.

 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Огромна неграмотност.
  Преписали цяла статия, напъвали се, а най-важното сбъркали - името - Магна КАРТА, а не ХАРТА!

 3. 3 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Така се гради демокрация, стъпка по стъпка и с много търпение и упоритост.

 4. 4 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#3] от "a4kataaa":

  Гради се с достойнство, вяра и морални ценности!

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":
  Всяка цивилизация трябва да измине определен етап от развитието си.Ти разсъждаваш от гледна точка на хуманизма и ценностите на 21-и век,но хората в 18-и век са мислели по друг начин.Все пак Великобритания е една от първите държави,отменили робството.И древна Гърция я даваме като пример за демокрация,но тази демокрация се е отнасяла само за мъжете от съответният полис,като въпреки това е съществувало робство.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#1] от "polux":
  Първите опити за търговия с роби, необходими за работа на плантациите в Южна Америка, правят португалците. Не става дума за стотина души, а за системно и редовно доставяне на хора като безплатна работна ръка. Експедициите на белите обаче са неуспешни-негрите се крият в джунглите, поставят капани, да не говорим за хищници и отровни гадини. Тогава сменят тактиката. Както навсякъде по света, и тук племената не са братя, а постоянно воюват помежду си. Срещу алкохол и дрънкулки се появяват предатели. Така че търговците от Европа, вместо да си дарат дрехите из шубраците, отиват на определен период и от племето победител прибират стоката. По-късно създават бази с постоянно пребиваване и бизнесът потръгва, а в последствие се усъвършенства. Не са само англичаните, те просто не са правели изключение.

 7. 7 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  [quote#2:"12345"]Огромна неграмотност.
  Преписали цяла статия, напъвали се, а най-важното сбъркали - името - Магна КАРТА, а не ХАРТА![/quote]

  Българският термин е ХАРТА, Карта е друго. Хартата е писмено становище или обещание за спазване на принципи.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 8. 8 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Чудесно образователно четиво (за тези, които не знаят).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 9. 9 Профил на Петър Костов
  Петър Костов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#2:"12345"]Огромна неграмотност.
  Преписали цяла статия, напъвали се, а най-важното сбъркали - името - Магна КАРТА, а не ХАРТА! [/quote]
  Поизложи се малко Бъркаш с латинската дума. Харта се нарича на всякъде независимо ти какво си мислиш.
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5

  Не се въргаляй с прасе в калта! За разлика от теб на него ще му хареса.
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пресилена патетика.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на pathfinderrr
  pathfinderrr
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Магна Харта не е толкова велика, колкото някои Англо-Саксонци твърдят, защото:

  1. Ефектът и по време на приемането е почти нулев. Ефектът и от днешна гледна точка, като "се прави преоценка" на миналото и имайки предвид, че историята се пише от победителите - изглежда привидно голям;

  2. Представлява Договор между аристократи - барони и крал, и няма почти никакъв ефект за "обикновените" селяни. Да сте чули за селянин осъдил крал в Англия?;

  3. Няколко години след приемането и Крал Джон моли папата да я отмени и той го прави. Крал Джон умира от дизентерия.

  4. Цитира се само от романтици в Англо-Саксонски юрисдикции, а по-голяма част от света принадлежи към Континенталната система, където писаните конституции играят много голяма роля.

  И така, другарки и другари, нека не развяваме Англо-Саксонски знамена, когато си имаме много по-смислени собствени - виж Търновската конституция например, реципирана от белгийската по онова време.

  И като заключение - много по-добре да се радваме на паметника на Цар Самуил в центъра (пък бил той и не най-голямото естетическо достижение), отколкото на незначещи нищо за България документи.

 12. 12 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Неутрално

  "Преди 800 години, на 15 юни 1215, на поляната Рънимийд между замъка Уиндзър, Стейнс и река Темза се сключва мирен договор, известен като Магна Харта, за предотвратяване на кървава гражданска война"

  Всуе.
  Напразни усилия. Гражданските войни продължават с пълна сила. От Бялата и Червената роза до Кромуел...

 13. 13 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 531 Весело

  --------------Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.""----------------


  Абе, много префърцунено! Ще кажеш, че адвокат го е писал./шегувам се/. Те адвокатите смятат, че всичко започва и свършва с тях! Нещастници! И каква е ползата от нещо написано и не дало резултати? А-а-а, основополагащ камък за разбирателство между богоизбраните, а простолюдието пак духа супата.

 14. 14 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#0:]"През 1215 г. Магна Харта не обявява власт на народа, защото се е отнасяла само за свободните: църковния елит, барони, рицари и други благородници, т.е. за около 10-20% от тогавашното английско население. Тя не засягала мнозинството зависими селяни и други феодално подчинени."[/quote]

  За съжаление тази доста смела оценка за 10-20% свободно население е изцяло в духа на историческия материализъм на Маркс от едно време, с глупостта за социално развитие от родово-общинен през феодален до комунистически 'строй'.

  Реално, в средновековна Англия крепостните в никакъв случай не са били преобладаващата част от населението, защото освен държавния и църковния елит, е имало също и градско население, както и големи маси свободни селяни. Разбира се, такива неща не се учеха едно време, та и досега даже тук, във форума на Дневник, от време на време се среща някой, който да говори за 'строеве'.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 15. 15 Профил на nenad
  nenad
  Рейтинг: 426 Весело

  Това тържествено кралско обещание блести до днес като непоклатим меч, забит в скалата на човешкия копнеж за достойнство и справедливост.
  ...............................................................

  Ааааааа, ето защо скалата на човешкия копнеж за справедливост толкова дълго не е дала плод - в нея е бил забит един непоклатим меч, който не й е давал възможност да се поразклати!....

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#11] от "pathfinderrr":
  [quote#11:"pathfinderrr"]1. Ефектът и по време на приемането е почти нулев. [/quote]

  Значението на Магна Харта се състои не е от непосредствения й ефект, а от идеите в нея. Навярно знаете, че Кирил и Методи са създали глаголицата, а не кирилицата.

 17. 17 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 377 Неутрално

  [quote#2:"12345"]Огромна неграмотност.
  Преписали цяла статия, напъвали се, а най-важното сбъркали - името - Магна КАРТА, а не ХАРТА! [/quote]

  Илитерат....

  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0_%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Любопитно

  Ами статията за Магна Харта е интересна, образователна и поучителна.

  За Закон срещу абсолютни велможи, за демокрация и права на 10 или 20% свободни граждани - от тогавашното население на Британия.

  Начална "матрица" за демокрация и човешки права, която е в основата на американската Хартата за човешки права,
  влязла като част от Конституцията на САЩ,
  и в закони на други държави.

  Първо в Британия, все пак, е забранена търговията с роби.

  Към средата на 19 век е забранено робството в републиканската федерация САЩ.
  Тогава е и декретът в Руската империя против робско крепостничество на селяни (serfs) и "присъствие" на робоземевладелски помешчици.
  Отслабва и робството или иго в Турската империя.

  Човешките Права са на Първо място Индивидуални.

  Стадното мислене увеличава риска щото разни безскрупулни типове да Ви манипулират, партизират, бутат, натикат, приватизират, национализират или (дано не) бият както едно време в Америка - негрите.

  Да, храна за размисъл:

  "Заслугата на противниците от онзи юнски ден на 1215 година е, че

  "двете страни предпочитат победа на закона
  вместо победа на оръжието.

  Магна Харта е мир чрез върховенство на закона.

  "Тя показва, че правото и мира са неделими,
  както безправието и войната".

  Хартата е начало на нова конституционна цивилизация...".

  коментар [#1]
  от "polux"
  с настроение Гневно:

  # за Британски колониализъм и търговия с роби
  # в Африка, (преди да бъдат изгонени от) Америка
  # и по-голямата част от света.

  Та независимо колко искат да ни натикат
  постиженията си по темата със свободоустановяването, свободолюбието и върховенството на закона,

  нека бъдат така добри и да прилагат хартите,
  с които толкова се гордеят.

  А засега Британия за по-голямата част от света е символ не на демокрация, а на най-дивия колониализъм, потисничество, ограбване, робство и смърт. Невероятно, но факт.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Весело

  Грешите, тролчо

  Донякъде сте овладели писателския занаят
  правословофонским образом...
  исключая существенные ошибки.

  Фонетично: на Chart съответства Чарт.
  Хуманистично: Харт (или Харта).
  Човечно: Чарт ; или от толерантност Хора и Хуманизъм: Харт.

  В оригинала няма звук "а" накрая.

  Може би е най-добре да се придържаме към славен правословен фонетизъм, където "Чeловек звучи гордо" && към оригинала.

  пп
  Да, Карта звучи някак по-близко до Кан, Кинг... Красный Коммунизм, но само звучи така.

  До коментар [#2] от "12345":

  Огромна неграмотност.
  Преписали цяла статия, напъвали се, а най-важното сбъркали - името - Магна КАРТА, а не ХАРТА!

 20. 20 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  МОЧА имени Пупина

  Да, другарки и другари.
  Да подходим Континентално и Евразиално.

  Най-важното: Диалектически.

  Прав бе тов. Ленин, и все е, по жизнетрептущи въпроси на:
  Компартизма
  интернационалсоциализма
  антиимпериализма
  антиабсолютизма
  антигруповщината
  антицаризма
  антикапитализма
  антипопщината
  антипапщината
  религиите като опиум за народите.

  Но 100 години правота... омръзва.

  Тъй че, диалектик практично:

  Да, на абсолютизма.
  Да, на цезаропапизма.

  Тато папа брат бащица
  пич светая и девица...
  и т.д. така нататък. Да!

  Антисакс Проантисекс
  Анти Англо Право.
  Днес!

  Не им щем в клуба "велик" Г-7.
  Ни с друг ник!

  До коментар [#11] от "pathfinderrr":

  Магна Харта не е толкова велика, колкото някои Англо-Саксонци твърдят, защото:

  1. Ефектът и по време на приемането е почти нулев. Ефектът и от днешна гледна точка, като "се прави преоценка" на миналото и имайки предвид, че историята се пише от победителите - изглежда привидно голям;

  2. Представлява Договор между аристократи - барони и крал, и няма почти никакъв ефект за "обикновените" селяни. Да сте чули за селянин осъдил крал в Англия?;

  3. Няколко години след приемането и Крал Джон моли папата да я отмени и той го прави. Крал Джон умира от дизентерия.

  4. Цитира се само от романтици в Англо-Саксонски юрисдикции, а по-голяма част от света принадлежи към

  Континенталната система, където писаните конституции играят много голяма роля.

  И така, другарки и другари,

  нека не развяваме Англо-Саксонски знамена, когато си имаме много по-смислени собствени - виж Търновската конституция например, реципирана от белгийската по онова време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK