Депутатите решават да има ли основен и допълнителен пакет в здравеопазването

Депутатите решават да има ли основен и допълнителен пакет в здравеопазването

© Анелия НиколоваНа извънредно заседание днес, което ще продължи до 18 ч., депутатите трябва да приемат окончателния текст на новия Закон за здравното осигуряване на България. 


Документът съдържа голяма част от идеите на здравния министър Петър Москов за промяна на модела на финансиране в здравеопазването, например поделянето на заплащаните дейности от здравната каса на основен и на допълнителен пакет. Тази част от законопроекта за изменение трябваше да се гласува още в петък, когато обаче парламентът не събра кворум и дебатите отпаднаха. По предложение на председателя Цецка Цачева на 16 юни, вторник, беше насрочено извънредно заседание, посветено изцяло на ЗЗО. 


След дълги спорове по текстовете в сряда депутатите приеха само първите три члена от законопроекта. В тях влиза и новата формулировка, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече няма да "заплаща", а ще "закупува" услуги от болниците. Планът на министерството е тя да има право по Националната здравна карта, която трябва да заработи от 2016 г., да отсява с кои лечебни заведения да сключва договор и с кои - не, защото сега е длъжна да "заплаща" изработеното на всички, които искат да сключат договор с нея.  


Най-оспорваният въпрос сред депутатите е дали да има два вида пакети за услуги. Според опозицията моделът, който предлага Москов, не е справедлив за всички онези, чиито болести не попадат в базовата група. Ако се приемат промените днес, все още ще предстои да се изготвят поднормативните уредби, които обозначават ясно кои дейности ще се изплащат напълно (т.е. ще са в основния пакет) и за кои пациентите ще разчитат на допълнителното здравно осигуряване. Москов многократно обясни пред медиите, че в основния пакет ще са тези заболявания, които са най-разпространени и социално значими за българите.

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Аз съм против, защото така една прослойка пак ще се облагодетелства непрекъснато, а другия матрял ще сме винаги болни от това което не покрива пакета ни.

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Здравната система е продукт на обществения ред. Доколкото се допуска лица, притежаващи имоти, да не плащат осигуровки, обезпечаването на нерегулиран достъп е утопия, при това - опасна, създаваща риск от повсеместно разрушаване качеството на услугата. Разделянето на основен и допълнителен пакет би могло да бъде само начална стъпка. Всеки един гражданин трябва сам да поеме отговорност за здравето си, каквото и да осначава това.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Идеята на Москов е разумна, но тя е приложима само при матрял, който осъзнава, че за здравеопазване се плаща повече отколкото за кабеларка и мобилен телефон. При нас не е така и едва ли ще стане така, както е замислено. Веднага ще наскачат общниците, които искат всичко на куп, тук, сега и безплатно.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2125 Неутрално

  То има,какво ще ми решават,всичко е свързано с финансови възможности.

 5. 5 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Аз пък съм против да плащам 208 кинта всеки месец осигуровка и да имам същите права като теб!

 6. 6 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Въвеждането на пакетите ще бъде оново дребно камъче, което най-накрая ще катурне изтерзаната каруца на българската здравеопазна система, въпреки че едва ли на министър Москов точно това му е идеята. Така или иначе, крайно време беше въпросното катурване да се случа. Агонията е нетърпима. За всички.

 7. 7 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"hipocrat20060"]...най-накрая ще катурне изтерзаната каруца на българската здравеопасна система..... крайно време беше въпросното катурване да се случи. Агонията е нетърпима. За всички. [/quote]
  Едва ли няКой са лишени от чувство за болка?!!!
  А как стой въпроса с държавната система?!!!

 8. 8 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#7] от "Emil Dimov":

  Каква държавна система! Държавни в здравеопазването останаха само няколко психиатрии. Всичко останало е търговско дружество под една или друга форма, някои наистина с голямо участие на държавата!

 9. 9 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Напълно съгласен с предложението на Москов. Не е нормално от цигани да не можеш да се вредиш до спешен кабинет, защото тях ги боли глава.

 10. 10 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Каква държава? Държавни останаха само няколко психиатрии. Всички останали са търговски дружества под една или друга форма, някои наистина с голямо участие на държавата, но все пак фирми по Търговския закон!

 11. 11 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Весело

  Каква държава? Държавни останаха само някои психиатрии! Всички останали са търговски дружества, някои наистина с голямо участие на любимата ви държава, но все пак фирми по Търговския закон!

 12. 12 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#5] от "hipocrat20060":А ти смяташ ли че ще получаваш " допълнителния" пакет? Да не се окаже че фуражките и чантаджиите са абонирани за него,а ти трябва да плащаш допълнително?
  Тук, в България, хубави идеи много. Само като се отиде до реализацията им, се оказва, че са направени за някого или някаква група, които "реализират" ползите от хубавите идеи,а обществото плаща.

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "deymus": И къде мислиш ще отидат ти и къде ще си ти,та да не чакаш?

 14. 14 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#12] от "чобанмахала":

  Бе тя каруцата нека най-накрая да се обърне, такива като мен ще изплуваме. Да му мислят онези с осигуровките за 8 лева!

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Вместо да се въведе личната здравна сметка ,в която да отиват 60-70% от вноските за здравно осигурряване,а останалите в "солидарния" фонд, тук пак искат да се решава въпросът отгоре. Смятат се за по-умни от хората и затова по комунистически решават нещата- те, управляващите, знаят от какво има нужда те и затова решават вместотях.

 16. 16 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#15] от "чобанмахала":

  Тук си прав!

 17. 17 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#13] от "чобанмахала":

  Всъшност си прав, не се изразих правилно. Спешното ще е пълно, но отделенията ще се изпразнят, защото няма да са част от допълнителния пакет. Ще ги стабилизират в спешното и после, ако искат вътре ще трябва да плащат дебело.

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#15] от "чобанмахала":

  Напълно съгласен за въвеждане на личните партиди. Дано го доживеем това нещо.

 19. 19 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Вчера си направих труда на прегледам законопроекта
  Освен съсипия и тотално унищожение на системата на здравеопазване чрез приватизация , закриване на лечебни заведения,законодателни хватки- друго не видях ......
  По делата ще ги познаете ,кой как е гласувал и подкрепил законопроекта
  Димната завеса с театралната постановка '' орландовци'' е именно тази цел - отклоняване на вниманието на мат'ряла от тоталната ликвидация на здравеопазването в българия
  Последния път при представлението на цирк ''Гърмен'' у парламенто се прокара възможност за закупуване на бг-земя от офшорки
  Мат'ряле ,мат'ряле ,колко си прост .......

 20. 20 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "hipocrat20060": Не може ли да не решават ония горе,а ти какво ще правиш с "осигуровките " си. Вземат ти един данък,лъжат че че е осигуровка,а отгоре на всичкото те настойват срещу други. Разделяй и владей и тази идея. И докато ние се караме помежду си,те крадат. След като смяташ че достатъчно даваш на системата,защо не искаш адекватно на даденото,като не забравяш и обществото? Сега те "мислят" а от теб се иска да даваш и викаш "слушам". Тоя период не е ли приключил преди 20-на години?
  Направиха преди 15 години един феодален модел от който най-много намазаха фармацевтичните фирми и тези с частните болници,сега се променят нещата пак в нечия изгода,ама не на работещите в икономиката..

 21. 21 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#19:"pipon"]Освен съсипия и тотално унищожение на системата на здравеопазване чрез приватизация , закриване на лечебни заведения,законодателни хватки- друго не видях ....[/quote]
  Да,но за да не се обърне внимание на тези важни неща, са вкарали и въпросът за двата пакета- да има с какво матриалът даа се занимава и да не види основното,че пак ще е прецакан.

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#15:"чобанмахала"]Вместо да се въведе личната здравна сметка ,в която да отиват 60-70% от вноските за здравно осигурряване,а останалите в "солидарния" фонд, тук пак искат да се решава въпросът отгоре[/quote]
  Подкрепям.Но пък за това изобщо не се говори от месеци.Ген. Тонев подхвърли нещо за 20% по лична сметка,точно там,където им е мястото на тези предложения,в Парламента,В комисията по здравеопазване,но после се оказа,че в неговата болница са се вършели лоши работи,много лоши работи,непознати за останалите болници.

 23. 23 Профил на hfb53307386
  hfb53307386
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ако има основен ( един за всички) пакет, то следва и здравната вноска да е еднаква по абсолютна стойност за всички.
  Който иска допълнителен пакет да се осигурява според възможностите си.
  Но тук отново ни цакат: уж всички ползваме еднакъв основен пакет, пък вноските ни за него пак са различни.

 24. 24 Профил на Nightingale
  Nightingale
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Аз подкрепям разделянето. Тези, които ще "пострадат" от промените ще са хората, които до момента плащат минимални осигуровки и имат същите права като хората, които плащат пълни. Сега всеки ще може да си избере как да се осигурява и да - ако не иска да се осигурява за допълнителен пакет ще си поема риска, че ако се разболее ще трябва да си плати.

  Не може да имаме всички развни права, когато задълженията ни не са. Солидарността трябва да е с граница, а от там нататък индивидът трябва да положи усилия за собственото си благо.

 25. 25 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ... и отново е времето на „торбата с лъжите“ и „кацата без дъно“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 26. 26 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#5] от "hipocrat20060":


  [quote#5:"hipocrat20060"]Аз пък съм против да плащам 208 кинта всеки месец осигуровка и да имам същите права като теб![/quote]

  Прекрасно! Ще се сбъдне, когато си направите държава. Даже няма да се налага да плащате...

  Дотогава при солидарния модел, възприет от осигурителната система, правата ви ще са колкото на всички, а задълженията - пропорционални на дохода. Свиквайте...

  А с "новостите" на министъра, молете се да ви зачислят във втория "пакет". Тогава и да сте се осигурявали на мах, ако искате да стигнете до лечение, ще трябва да си платите. Кеш...

 27. 27 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#24] от "Ели":


  [quote#24:"Ели"]
  Аз подкрепям разделянето. Тези, които ще "пострадат" от промените ще са хората, които до момента плащат минимални осигуровки[/quote]

  Не е така. В основния пакет ще попадат заболявания, които застрашават живота - инфаркти, инсулти, онко, съдови, тежки травми, язви и т.н. В допълнителния - останалите: ставни, неврологични, хернии... Списъците на заболяванията ще се определят от министъра.
  И двата пакета са за здравно осигурени лица и нямат отношение към размера на вноската - и чистачката, и председателя на УС на банката имат еднакви права.
  Закачката е във финансирането. Първия пакет ще обере големите пари, а за допълнителния - каквото остане.
  Ето ви пример.
  Болница А прави по 3 операции на херния (от допълнителния пакет) на ден. Вие се записвате в списъка на чакащите под номер 712. Сметнете си кога ще стигнете до операция.
  Май ще предпочетете да си платите и да не страдате още половин година...
  Това е целта: тези, които могат да платят да облекчат НЗОК.

 28. 28 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ами то и сега на практика е така - някои лечения са по-безплатни, други са по-платени, трети са съвсем платени. Човек трябва внимателно да избира от каква болест да се разболее, а най-добре да избере да е здрав

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  До коментар [#21] от "чобанмахала":

  Идеята на Москов е в основния пакет да влиза лечението на онези 5 групи заболявания, от които българинът мре най-много. А те статистически са: детско и майчино здравеопазване, онкология, сърдечно-съдови и съдово-мозъчни заболявания, ендокринология и пулмология. Всичко останало отива в допълнителния пакет. Но ти си прав - пак държавата решава за кое ще дава вноските и за кое - няма да плаща. Изводът се налага сам - спираш държавното осигуряване и се осигуряваш сам. Друг изход от солидарната система не се очертава засега.

 30. 30 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lemmy":


  [quote#29:"Lemmy"]Изводът се налага сам - спираш държавното осигуряване и се осигуряваш сам. Друг изход от солидарната система не се очертава засега.[/quote]

  Смятате ли, че това е сериозно?
  Едно, защото осигурителните вноски са държавни вземания и с неплащането им едно, че ще загубите права, а няма да се отървете от публичните изпълнители.

  Осигурителният модел и в БГ, както в по-голямата част от света е солидарен: всички плащат пропорционално на доходите си, а ползват нуждаещите се в момента.

 31. 31 Профил на rio
  rio
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Услугите от основния пакет ще се покриват напълно от здравната каса, а за допълнителния ще се формират листи на чакащите или ще се плаща чрез частен здравен фонд.
  Здравният министър съобщи още, че лечението на редки заболявания няма да се финансира от основния пакет, който се предвижда здравната каса да покрива. Сега ще се върви към създаване на специален държавен фонд за тях, който ще заработи от следващата година.

 32. 32 Профил на gosho_goshev
  gosho_goshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#27] от "D-r D":

  +++++++++++

  много точен коментар.

 33. 33 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#27] от "D-r D":

  Ще ви се търтеи такива! Единствено в Скандинавия го има това, но там е друга бирата!

 34. 34 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ще ви се търтеи такива. Само в Скандинавия го има това, но таме друга бирата!

 35. 35 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#30:"D-r D"]Осигурителният модел и в БГ, както в по-голямата част от света е солидарен: [/quote]
  Тук сме го побългарили така, че уж прилича на останалия свят,ама не съвсем. Прилича и на "социалистическия", ама не е такъв.На вече си е български "капиталистически"- едни крадат много, други не плащат нищо и най накрая- всички сме равни. Да,ама едни са по-равни от другите. И затова тия,равните, дето плащат, постепенно изчезват към чужбина, защото там по-голям процент от населението са равни. И много по-малък - по-равни от другите.

 36. 36 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#29:"Lemmy"]Изводът се налага сам - спираш държавното осигуряване и се осигуряваш сам. Друг изход от солидарната система не се очертава засега. [/quote]
  Честно казано, натам съм се насочил. Сега съм самоосигуряващ се, ама скоро ще мога да си върша работата и без да навлизам в "общественото" пространство. А тогава може да мина и да се осигурявам като безработен. То пенсия така и така ще получавам минимална, защо трябва да давам три пъти повече отколкото държавата за една фуражка, а да си броя накрая стотинките?

 37. 37 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#32] от "gosho_goshev":

  Благодаря за разбирането.
  Уви, малцина са тези, които реално се интересуват какво се случва. А на различни нива е имало обсъждания на тази "реформа", сблъсквали са се мнения и който проявява някакъв интерес и могъл да оформи позицията си. И да я отстоява.

  Тъжно ми става като чета коментари като горните, защото личи от самолет, че човекът нищо не разбира. За, и аз не разбирам от геодезия, но ми се струва, че здравеопазването касае всички ни - ако не сега, утре е сигурно, че ще опрем до него.
  И с дружни усилия трябва да си го направим по мярка.
  Ама няма да стане...

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "В тях влиза и новата формулировка, че Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече няма да "заплаща", а ще "закупува" услуги от болниците. "

  От ден на ден цъфва въпиющата некомпетентност , граничеща с простотия на непримиримите реформатори . Само едно въпросче - как се " ЗАКУПУВА" каквато и да било услуга ? Като бръснене или подстрижка , примерно . Господа , вържете разигралите се кончета . Ще изровят нивата . По- вредни са и от градушка .

 39. 39 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#27:"D-r D"]Това е целта: тези, които могат да платят да облекчат НЗОК. [/quote]
  Може би добра идея.За цел не знам. Кога държавата ще почне да внася в НЗОК за фуражка със заплата чисто 800, колкото работник не 2-ра ,а трета категория? Или "десният" министер дотам още не е дошъл?
  И дет, се вика,не се заяждам с теб,а мислим на глас за нашето общо бъдеще. И с какви стъпки то ще стане по-добро.

 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8064 Неутрално

  Като гледам колко са компетентни голяма част от депутатите,не знам как ще се справи Москов.Някои,като Мая манолова,са против по принцип.

 41. 41 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  "Москов многократно обясни пред медиите, че в основния пакет ще са тези заболявания, които са най-разпространени и социално значими за българите."

  Да не обяснява на медиите , а на българите . Кой са най- разпространените Болести ? Как ще се измерят ? С проценти ? Ами до колко процента ? До 10 ? Ами тези до 9, 99? И кои са СОЦИАЛНО значими ? Марсилската треска социално значима ли е , като е рядка ? И как ще обясни на болен от рядка болест , , че може да си умира спокойно - неговата болест не е СОЦИАЛНО значима ? Дали доктора си пие хапчетата ?

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#40:"rosiraycheva50._"]Като гледам колко са компетентни голяма част от депутатите,не знам как ще се справи Москов.[/quote]

  Никак няма да се справи . С козметика реформа не се прави . И няма да е виновна Мая Манолова - виновни ще е най- вече лекарската гилдия . Която не е застанало зад така наречената реформа .

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#2:"ivanso"] Всеки един гражданин трябва сам да поеме отговорност за здравето си, каквото и да осначава това. [/quote]

  Да , разбира се . Всеки гражданин е длъжен да задължи работодателя си да му осигури здравословни условия за труд, да изгради кабинети за обучение и инструкции по охрана на труда и и техника на безопасността . Да го задължи да организира изхранването и почивката му и още , и още , и още ... Всичко това е свързано ПРЯКО със здравето на гражданина . И гражданина трябва да си поеме отговорността . А работодателя да мига на парцали и да изпълнява . Държавните институции да не ги мислим .

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#5:"hipocrat20060"]

  Аз пък съм против да плащам 208 кинта всеки месец осигуровка и да имам същите права като теб!
  [/quote]

  А защо плащаш 208 лв , след като някой плаща 408 , да речем . Откъде накъде той ще е съгласен ти да имаш същите права , като него ?
  П П А дали няма и такива , които плащат по 608 лв осигуровки? .

 45. 45 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#39] от "чобанмахала":

  Четейки вашите коментари, ние мислим сходно.
  Въпросът за вноските на държавата за чиновниците й го зададох днес под материала за милиционерските протести.
  Д-р Москов може да е много голям анестезиолог, но е леке човек и определено слаб администратор.

 46. 46 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1115 Весело

  До коментар [#42] от "papyre":

  Ама нас, докторите, са ни учили не да се строяваме, а да мислим....

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#46:"D-r D"]Ама нас, докторите, са ни учили не да се строяваме, а да мислим.... [/quote]

  Знам ,бе момче знам .. Учили са ви хората , старали са се . Ама НЕ СТЕ се научили . Нали за това тичате да правите реформи , че и здравеопазването , и образованието съсипахте . Бутнахте палат , за да направите пъдарска колиба .

 48. 48 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#44] от "papyre":

  Няма по-висока вноска от 208 кинта , дете мое, тъй като максималния осигурителен доход е 2600 лева към днешна дата!

 49. 49 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За чантаджия и фуражка държавата внася 55% от вноската на самоосигуряващ се. Защо тогава фуражката и чантаджията теглят от осигурителните фондове-здравни и пенсионни три пъти по-големи суми от самоосигуряващия се? Да си им прави държавата отделен фонд и да си ги "осигурява.Така само краде от работищети в икономика и лъже,че "внася" и "покрива" загубите. Тая нагла лъжа е за прости хора.Ама те остават все по-малко.

 50. 50 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#48] от "hipocrat20060":На 2600 общите осигурителни вноски са 335 лева за служителя+ вноски от работодателя. Това влиза в осигурителните фондове,а държавата внася за фуражка и чантаджия общо 55% от осигурителната вноска за самоосигуряващ се. А колко вади за осигурителните "събития"-пенсия, майчинство, безработица,допълнително задължително пенсионно осигуряване,здравна осигуровка????


 51. 51 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  [quote#48:"hipocrat20060"]Няма по-висока вноска от 208 кинта , дете мое, тъй като максималния осигурителен доход е 2600 лева към днешна дата! [/quote]

  Ами това няма абсолютно никакво значение , дядовото . Защото утре ще стане 5200 , а вдруги ден -6000. Освен това , ако при 2600 се увеличи осигурителнат процентно , то паричното изражение ще хвръкне над тези 208 кинти . Вариантите някой да дава по- висока осигуровка от тебе , а да получава медицински услуги наравно с тебе и да е недоволен, както ти сега , са много . А всъщност става въпрос за принцип

 52. 52 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 394 Весело

  Аз винаги ще съм на максимален осигурителен доход, душко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK