Парламентът върви към заличаване на адресни регистрации в битка с изборния туризъм

Парламентът върви към заличаване на адресни регистрации в битка с изборния туризъм

© Надежда Чипева, КапиталПарламентът прие на първо четене двете предложения на БСП и на Реформаторския блок с Патриотичния фронт за спирането на изборния туризъм и регистрацията на много повече от обичайното граждани на един адрес.


Идеята на реформаторите е да се въведе таван на регистрираните на един адрес, защото в момента има случаи с 20, 40 и 100 души на един адрес, включително и за хотели и търговски обекти. Предложението е регистрираните в едно жилище лица да е до два пъти над обичайно живеещите в жилището, като ще може само в някои случаи - например при многодетни семейства - да се настаняват три пъти над обичайния брой живеещи. Така, ако в момента в жилището са регистрирани пет души, ще могат да се регистрират максимално 10, а не 20 или 100, както е в момента.


В допълнителните разпоредби е вписано, че по смисъла на този закон "лица, които обичайно могат да обитават жилище", е максималният брой лица, които могат да го обитават, без да си създават съществени неудобства, изчислен, като разгънатата застроена площ на жилището се раздели на броя на обитателите му при мярка не по-малко от 15 кв.м самостоятелна жилищна площ на човек.
Според предложените изменения контролът върху кмета на малко населено място или район по отношение на извършените регистрации и заличавания ще се осъществява от кмета на общината, а той самият пък ще бъде контролиран от органите на МРРБ и областния управител, добави Зеленогорски.


Органите да извършват служебни проверки за съответствието на броя на лицата, регистрирали постоянен или настоящ адрес през последните 12 месеца в жилищата на територията на общината (района), като регистрациите в нарушение на този закон се заличават служебно, а лицата се уведомяват за предприемане на съответните действия по Закона за българските лични документи, се казва още в предложения законопроект.


В двумесечен срок от влизане в сила на този закон собствениците или титулярите на вещно право на ползване следва да приведат в съответствие броя на лицата, регистрирани в имота по постоянен или настоящ адрес, се предвижда още в законопроекта. Правим това в интерес на сигурността и безопасността на българските граждани и на честния изборен процес, като целим да елиминираме възможности за неговото манипулиране, каза още Зеленогорски.


Предложението на БСП да бъде извършена служебна проверка на направените в последните месеци регистрации, както и на заличаване при открити нарушения и налагане на глоби. Според проекта кметовете на общини ще трябва да оповестят публично списък на хората с адресни регистрации, извършени между 1 февруари и 30 април 2015 г., а определена от кметовете по места комисия трябва да направи служебна проверка дали те отговарят на закона.


Ще се проверява дали броят на лицата, регистрирани по настоящ адрес на едно жилище, надвишава разрешеното от закона - "повече от три пъти броя на лицата, които обичайно могат да обитават съответното жилище". Регистрации, извършени в нарушение, ще бъдат автоматично заличавани от регистрите от дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие и благоустройството.


Предложението предвижда проверки да могат да се правят и за други периоди – по подаден писмен сигнал, по искане на собственика на дадено жилище или по инициатива на кмета на общината. В такъв случай конкретният кмет трябва в 7-дневен срок да определи комисия, която ще има 14 дни за извършване на проверка.


Хората, чиито адресни регистрации бъдат заличени, са длъжни в едномесечен срок да подменят личните си документи, предвижда законопроектът.


В него се създава нов член, според който се въвеждат глоби от 500 до 3 хил. лв. за извършването на адресна регистрация в нарушение на закона.


Вносителите на проекта обосновават предложенията си с "мащабна кампания по "заселване" на избиратели", която според тях се е разгърнала в последните месеци в малките населени места и общини, с цел да се повлияе на изборните резултати.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 442 Неутрално
 2. 2 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Добър ден, господа управляващи.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  явно новите регистрации са игра на депесарите ,сега БСП ще им търси реванш ,за да не могат да управляват в много общини и населени места ,както се точат

 4. 4 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 670 Весело

  И илюстративно е публикувана снимка на изборно нарушение - в урната отива бюлетина с един печат, вместо с два.

 5. 5 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Гласоподаветелите на БСП бяха изкупени от ДПС, просто сега им го връщат...

 6. 6 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Неците казват. Когато има желание, път винаги се намира!

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  За избори ,за социални помощи ,циганите и бежанците се регистрират по 200 на адрес и досега на никой не му прави впечатление.На лемурите от общините и МВР това им се струва нормално и трябва да им се гласува специален закон. Пак ще намерят начин да заобиколят и този закон. мързела ,подкупността и тъпотията на лемурите трудно ще се преборим.Трябва да се започне от нов закон за държ. служител.

 8. 8 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Пак ли половинчати мерки. А регистрациите без договор за наем или собственост на имот? А регистрацията на 70 км от местоработата ? Мноого богати станахме , всели ден ли пътуват?

 9. 9 Профил на oft231057892
  oft231057892
  Рейтинг: 334 Неутрално

  [quote#1:"my_self"]
  Похвално. [/quote]
  Добре е, но недостатъчно. Пак има възможност за манипулации. Пример в Северозападна България по селата има стотици изоставени къщи. Нищо не пречи на партийни функционери да издирят собствениците им, и срещу съответна "компенсация" да получат декларация за съгласие, че на адреса живеят еди колко си човека.
  Трябва да има критерии за реална уседналост. Например всеки новодомец да представи в общинска изборна комисия поне 3 фактури за платен ток, и вода на адреса по лична карта. Това е единственото реално доказателство, че дадения избирател с нов адрес живее на мястото.

 10. 10 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]За избори ,за социални помощи ,циганите и бежанците се регистрират по 200 на адрес и досега на никой не му прави впечатление.[/quote]

  +++
  за соц програмите забравих, ще си връщат ли социалните.Незаконна регистрация и смучене на социални за сметка на родените в дадена община .

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3847 Любопитно

  Нема начин да нема начин...

  Въпросът е дали правилен път... дали подходящ начин,
  или... първо по "втория".

  Обикновено има два, три... множество добри начини пътища.
  Още повече "криви". В безпътица.

  Добра воля и разум "ръководят" добрия избор.

  Браво, в случая. Разумно дело.

  До коментар [#6] от "bawarec":

  Неците казват. Когато има желание, път винаги се намира!

 12. 12 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Пременил се Илия и пак в тия! Да не би да се изменят избираните?

 13. 13 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"1024"]Трябва да има критерии за реална уседналост[/quote]
  +++
  Домоуправител и домова книга. МВР да плаща дребна сума на домоуправителите срещу отговорността им.

 14. 14 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#13] от "V.Iliev":

  МВР да плаща??? Това явно е някакъв блян.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#14] от "klatikurti":

  Така и така няма видими ползи от съществуването на МВР, нека даде на концесия разни дейности. Поне охраната на домове, офиси и магазини. Сега граждани и фирми плащат двойно: през данъците си и като наемат охрана. Даже тройно - като плащат за последиците от кражби.

 17. 17 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Весело

  До коментар [#5] от "idiot_idiotov":

  +++++++
  Интересно ДПС ще се подпише ли под този закон

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 18. 18 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#16] от "V.Iliev":

  За тях е най-важно да се пенсионират на 40 а за ползите от тях не ги интересува.
  Милиционери - това обяснява всичко.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 19. 19 Профил на Kiril Dimov
  Kiril Dimov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  абе що се занимавате с глупости?? направете в ЦИК единен он-лайн регистър за гласувалите. Преди гласуване се проверява дали човекът не е гласувал вече, а след всяко гласуване се отбелязва, че човекът е гласувал. Въведете 5г затвор за опит за повторно гласуване и гледайте резултатите.

 20. 20 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#16] от "V.Iliev":

  Общата численост на МВР е 61 170 души, населението на страната е 7 245 677 души.
  В българия на 100 000 жители се падат по 618 полицаи,
  Люксембург - 308 на 100 000
  Ирландия - 308
  Германия - 304
  Великобритания - 275
  Естония - 241
  Швейцария - 223
  Холандия - 216
  Румъния - 209
  Норвегия - 179
  Финландия - 158

  По данни на Европейския съюз от миналата година на 100 000 жители се падат следния брой полицаи:

  Италия - 552
  Испания - 481
  Македония - 480
  Португалия - 455
  Турция - 449
  Чехия - 449
  Хърватия - 445
  Малта - 433
  Гърция - 436
  Словения - 392
  Франция - 384
  Белгия - 371
  Австрия - 322
  Люксембург - 308
  Ирландия - 308
  Германия - 304
  Великобритания - 275
  Естония - 241
  Швейцария - 223
  Холандия - 216
  Румъния - 209
  Норвегия - 179
  Финландия - 158
  За сравнение в Ню Йорк, където живеят 15 млн. души, има само 33 хил. полицаи, което прави по едва 220 полицаи на 100 000 души. Това е близо до цифрата в Румъния и три пъти по-ниско от тази в България.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 21. 21 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  Както обикновено политическият ни "елит" се тътри след събитията. ТИЯ нямат умствения и експертен капацитет да ГРАДЯТ държава, целенасочено и последователно. Имаме налице някакви случайни типове, попаднали във властта, които дължат това някому и съответно служат някому. Но не и на тези, които наричаме СУВЕРЕН. Или както бай Ганьо го е формулирал ясно "Келепир има в тая работа"...

 22. 22 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Кой бастун сложи минус на офизиални данни? Предполагам фурашка!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 23. 23 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#20] от "klatikurti": В България има 28 000 полицаи или по около 390 на 100 000. Населението на Ню Йорк е под 9 милиона.


 24. 24 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#22] от "klatikurti": Аз ти сложих минуса, не са ти верни официалните данни.

 25. 25 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Една приятелка по случайност разбра, че има 4 човека, които са регистрирани на нейния адрес. Нито ги познава, нито знае кой ги е регистрирал. Разбра, защото й трябваше някаква справка от общината по други причини. Може би ще е добре да се направи така, че собственика на къщата да бива уведомяван, когато има промени в регистрите свързани с него. То това важи за много други неща, а не само за адресните регистрации.... например за движение на дела или промени в кадастъра или каквото и да е друго нещо, което засяга съответния човек.

 26. 26 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#25] от "kki": За регистрация вече се иска съгласието на собственика.

 27. 27 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#23] от "fec32306340":

  Става дума за служители на МВР не само на редови полицаи.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 28. 28 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#26] от "fec32306340":

  ясно. преди не беше така.

 29. 29 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#24] от "fec32306340":

  Основният аргумент на фурашките е това! Броят на полицайте. А не разбират че с данъците си храним 70 000 хрантутници повечето от който са нищонеправци.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Ами крайно време беше!
  Стига търговия с гласа на избирателите!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  полицайте? коментар [#29] от "klatikurti":

 32. 32 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ако ще и 100 души да се регистрират на един адрес. Но само ако са платили данък за този адрес, да им се разреши да гласуват.

 33. 33 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Две съседни къщи. В едната са регистрирани, че живеят 4 души. В другата са регистрирани, че живеят 100 души.
  Първата къща ще изхвърля 25 пъти по-малко смет, полицията ще охранява 25 пъти по-малко хора.
  Втората къща трябва да плаща 25 пъти по-висок общински данък.
  Ударете ги с данъка и ще видим колко хора ще се регистрират на един адрес.

 34. 34 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#19:"bladeroko"]направете в ЦИК единен он-лайн регистър за гласувалите.[/quote]

  Все пак, на местните избори следва да участват гражданите по местоживеене, защото местната власт обслужва най-вече тях, а не просто всички.

  Идеята Ви придобива смисъл за национални избори - референдуми, парламент, президент. От личен опит мога да заявя, че много хора не гласуват, защото нямат адресна регистрация, там където живеят. И аз бях така, преди да си купя апартамент. А пък като не живея там където съм регистриран, да не мислите, че ще ходя да си вземам бележка за гласуване на друго място?! Според мен в София има поне 100000 човека в такава ситуация, а сигурно и в другите големи градове не са малко.

  Ама властта е свикнала да ни третира като крепостни селяни, а това трудно ще се промени. Затова възлагам големи надежди на електронното гласуване. Може да се увеличи контролирания вот, но според мен той сега е близо до възможния максимум. Важно е да се даде възможност на хората с достатъчно достойнство да не продадат гласа си, но с недостатъчна ангажираност да се борят със системата, да участват в изборите. Да не говорим, че българите в чужбина са много, ама много повече на брой от изселниците в съседна нам държава.

 35. 35 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 392 Неутрално

  [quote#27:"klatikurti"]Става дума за служители на МВР не само на редови полицаи. [/quote] Да, но не върви в България да броиш всички, а по другите държави само полицаите(предполагам).
  В Ню Йорк само полицаите са 33 000, отделно има поне 10 000 пожарникари, има щатска полиция, цивилни ...

 36. 36 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#25] от "kki":

  в Германия преди години освободиха режима и вече не искат договор за наем или да присъства собственика, когато се регистрираш адресно. Но, има една тънкност, от общината пращат поздравително писмо на съответния адрес. Ясно е, че ако лицето ей така се е регистрирало на адрес, но името го няма на пощенската кутия писмото ще се върне и от общината ще обявявят регистрацията за невалидна (връщат старата). Прост и ефективен начин.

 37. 37 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 489 Неутрално
 38. 38 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Така се решават проблеми само в африканските републики. Държава на хартия не се прави:

  Кой ще следи за спазването на един закон?
  Какви ще са наказанията за неспазване?
  Как си правим закони, когато нямаме работеща съдебна система, която да налага наказания за неспазване на закона?

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Даже и 2-3 пъти е много.Абе най-добре хората,неплатили данъци,да не гласуват.

 40. 40 Профил на шуменско пиво
  шуменско пиво
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само сведение на
  Оня ден у нас беше португалският президент. От години пиша в тия форуми, че това е една от малкото държави от ЕС с която сме почти идентични. И хората много отдавна са намерили решения на такива проблеми. Решения които може да не са най-съвършените на света, но които работят. Реално!
  В конкретния случай: тук си има предварителна постоянна избирателна регистрация. Можеш да я промениш, но не по-къснот 6 месеца преди изборите на които искаш да участваш. И за да го направиш трябва да представиш адресна регистрация: Atestado de Residencia. А за да го получиш трябва да докажеш, че реално живееш на тоя адрес: договор за наем (заверен в данъчното!) или документи за собственост, договори или платени фактури за вода и ток.
  Простичко и ясно!
  А пък дистанционното гласуване тук е традиция от толкова отдавна, та не успях да установя колко точно...

  шуменско пиво
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK