От "Форум културно наследство" се съмняват в законността на реставрацията в Плиска

От "Форум културно наследство" се съмняват в законността на реставрацията в Плиска

© Георги КожухаровДнес започна реставрацията на Голямата базилика в Плиска – първият християнски храм, построен след покръстването на българите от цар Борис І. Първият етап е възстановяването на древен кладенец, който е бил в южната част на храма, информира БНТ.


Правителството отпусна 500 хиляди лева, но реставрацията ще струва между 8 и 10 милиона лева. Заедно с проучването на храма започна и кампания за набиране на дарения.


Безпокойство заради прибързаността и непрозрачността на инициативата за реставрация на Голямата базилика в Плиска, както и археологически паметници във Велики Преслав, хълма Трапезица във Велико Търново и Созопол изразяват от "Форум културно наследство" (ФКН) в разпратено до институциите и медиите становище.
"Възникват и основателни опасения за опити да бъде заобиколена утвърдената законова процедура по разглеждане и утвърждаване на проектите, по които ще се работи", се казва в текста. Ето и останалата част от становището:


Ние, подписалите това писмо представители на експертни и граждански организации, подкрепяме стремежа на българското правителство да обърне внимание на съдбата на знакови за историята на нашия народ културно-исторически паметници. Тази грижа обаче би могла да даде плодове - да укрепи историческата памет, да създаде средища за обединение на българската нация, да даде възможност на местните общности и на страната като цяло да развият културния туризъм, единствено ако се основава на експертния потенциал и на принципа на пълната прозрачност.


В тази връзка настояваме всички проекти за консервация и реставрация на недвижими културни паметници и в частност проектите за реставрация на Плиска, Преслав, Трапезица и Созопол да бъдат представени пред обществото за обсъждане, преди да бъдат предприети каквито и да е стъпки за тяхното физическо изпълнение или за обявяване на обществена поръчка за такава дейност. С това правителството ще покаже, че културната политика на страната днес наистина вече е основана на модерни, демократични и прогресивни принципи.


Възразяваме категорично срещу твърдението на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, изразено пред медиите, че одобрението на проекта на арх. Теофилов за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска от Института за паметниците на културата в началото на 80-те години на миналия век е достатъчно и проектът може да се използва, без да се нуждае от ново разглеждане от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Като оставим настрана съмнителната правна сила на решение от преди повече от 30 години, със сигурност това одобрение през онази епоха не може да обвързва съвременните специалисти. За тези над три десетилетия науката е извървяла дълъг път в развитието си - нещо, което се отнася в още по-голяма степен за технологиите за експониране на културните паметници.


Възможностите на съвременните технологии изискват най-малкото проектът да бъде отново поставен на процедура на обсъждане. Нека не забравяме и че вече е приет нов Закон за културното наследство, който променя изцяло правната рамка, в която е взето решението в началото на 80-те години. Освен това документално е регламентирано, че проектните предложения трябва да почиват на заснемане и анализ на актуалното състояние на паметника – условие, на което споменатият проект няма как да отговаря заради различните намеси през последните десетилетия.


И не на последно място - известно е, че решенията за реставрационни дейности по знакови паметници на българската история в епохата на тоталитарния режим бяха взимани обикновено на най-високо равнище от Политбюро на ЦК на БКП, което лишаваше специалистите от възможността да вземат независимо и професионално решение и ги принуждаваше единствено да узаконят партийната повеля. Ние дължим уважение на тези специалисти, мнозина от които наистина са известни с високия си професионализъм, за това, че се стараеха да ограничат последствията от партийния диктат в научната сфера, но не можем днес да приемем всяко тяхно решение, взето под политически натиск, за валидно научно становище.


Необходимостта от становище за проектите от НИНКН, както и от широко обществено обсъждане, намира потвърждение и в позицията на самото правителство. В писмо от 19.01.2015 г. по повод наше запитване за проектите за реставрация на хълма Трапезица във Велико Търново, Министерството на културата пише: "Що се отнася до общественото обсъждане на значими проекти, възприетата практика е това да става след изготвяне на съответното експертно становище от НИНКН." Пред медиите директорът на НАИМ доц. Людмил Вагалински пък съобщи, че лично министър председателят г-н Бойко Борисов е заявил на правителствено заседание, че Проектът за реставрация и консервация на Голямата базилика в Плиска ще мине през процедура на ново обсъждане от НИНКН – позиция, с която ние сме напълно съгласни.


Тук е мястото да заявим, че няма причина при изпълнението на такива мащабни проекти от национално значение конкурсното начало да бъде заобикаляно и да бъде обсъждан или съгласуван един проект, преди да бъде дадена възможност да бъдат предложени и други идеи. Процедурата по разглеждане от НИНКН има за цел да установи допустимостта или не на даден проект, но без предшестващ конкурс сама по себе си тя не е в състояние да осигури избора на най-доброто решение от всички възможни. А паметници като Плиска, Велики Преслав, Трапезица и Созопол заслужават да получат най-добрия подход при тяхната консервация.


Смятаме, че инициативите за консервация и реставрация на такива паметници на нашата история и култура като Плиска, Трапезица, Велики Преслав и Созопол са добър повод българската държава да докаже, че времената, в които политиката управляваше науката, са отминали и е дошло времето професионализмът да има решаващата дума във всяка една сфера от обществения живот. Подобни обекти могат да се реставрират единствено при спазване както на цялата предвидена от закона процедура, така и преди всичко при спазване на принципите на прозрачността, експертния подход, уважението към историческата им стойност, при спазването на изискванията на българското законодателство и международните документи.


Независимо от крайното решение по тези проекти, те трябва да бъдат разгледани от компетентните институции и по-специално НИНКН, трябва да бъдат публично представени пред цялото българско общество и пред експертната общност, трябва да бъде дадена възможност всеки български учен и български гражданин да създаде свое мнение и да го изкаже. Вярваме, че Вие ще вземете необходимите решения, за да убедите днешните и бъдещите българи, че най-значителните паметници на нашата история са получили отношението, което те заслужават.


"Дневник" търси коментар от Министерството на културата. 

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  ''българската държава да докаже, че времената, в които политиката управляваше науката, са отминали и е дошло времето професионализмът да има решаващата дума във всяка една сфера от обществения живот.''

  Колко е трудно за някои да го проумеят този принцип!
  Както и това:

  ''Подобни обекти могат да се реставрират единствено при спазване както на цялата предвидена от закона процедура, така и преди всичко при спазване на принципите на прозрачността, експертния подход, уважението към историческата им стойност, при спазването на изискванията на българското законодателство и международните документи.''

 2. 3 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Отново Дичев и компания, отново застават срещу най-красивите моменти на българската империя, отново без да са дали и една стотинка. Поне зад тях да стоеше някое чуждестранно НПО, а то пуста парвенющина

  15.02.1989 - 07.02.2018
 3. 4 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Тук цялата дандания май е за това че ще бъдат усвоени едни пари , а тия не са поканени. Не вярвам базиликата да се реставрира от секретарки

  15.02.1989 - 07.02.2018
 4. 5 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Зачетох внимателно и в други медии. От телефон съм , така че няма линкове за вас. Ситуацията е мутри срещу мутри. От ГЕРБ си карат както си знаят - нашите момчета. Съответно няколко човека пък заради проф. си титли смятат че разбират от всичко и всеки лев за култура им принадлежи. С присъщото за нашите интелектуалци лицемерие - много са печени, ама ако видят пари пискат за тях като магистралка.

  Да, ГЕРБ са мутри, минаха времената на държавната наука, но минаха и времената в която група окопали се нищоправници ще рекетират за пари. Сега искат фа мине ново одобрение за да го блокират ако не получат пари. Т.е. - мутри срещу мутри. Да се избият дано

  15.02.1989 - 07.02.2018
 5. 6 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#5] от "Путинофил-русофоб за 3 рубли на пост!":

  Не си прав, защото не си напълно информиран. Проучи първо кой стои зад Форум Културно Наследство и ще видиш, че едва ли става върпос за 'усвояване на едни пари'. Освен това, в него са включени организации, институции и хора, на които точно това им е работата и квалификациите.

 6. 7 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#3] от "Путинофил-русофоб за 3 рубли на пост!":

  Ако продължаваме по този пасивен начин да приемаме всякакви, пуснати отгоре решения по въпроси, които засягат всички НАС; ако продължаваме да си обясняваме всичко с формулата ''боричкане за усвояване на едни пари'' - нищо в нашата страна няма да се промени; нищо няма да тръгне напред.

 7. 8 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  До коментар [#6] от "princess_x":

  Много добре знам кои са фкн. Има и хора, като Дичев, които културни антрополози, има философи , филолози и прочие мнго умни хора, които обаче не са реставратори. Не че нямат такива де. И очевидно е че не искат директно пари. Те продто искат да мине обсъждане, на което бъде заявено дискретно, че само при тяхно включване ще има одобрение

  15.02.1989 - 07.02.2018
 8. 9 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  Много не мога да разбера мисленето, ако има такова, на бг-елита.
  Събориха къщата на Стамболов в центъра на София, кавото е Бисмарк за Германия, това е той за България.
  А пръскат милиони за обекти, които се посещават от един автобус хора и няма дори кой да ги пази нощем.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 9. 10 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#9:"СДС"]Много не мога да разбера мисленето, ако има такова, на бг-елита. [/quote]

  Напротив, това не е мисленето на бг-'елита', а на бг-управниците, които са се оградили с угоднически пиявици, за които е по-важно да спечелят някой лев и спорна слава, отколкото съдбата на културното ни наследство.

 10. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  До коментар [#8] от "Путинофил-русофоб за 3 рубли на пост!":

  С инат като тебе не може да се спори. Ти какво педлагаш, никой нищо да не възрази ли? Бъдещето ще покаже дали е правилна тази практика с фалшифициране на паметниците.

  http://icomos-bg.org/?p=9&l=1&id=219

 11. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#10] от "princess_x":
  Добре, то е ясно, че ние двамата с теб сме елита , както и редица други от форума, но все пак елит е прослойка, която взема решенията в дадена държава, организация, система.
  В този смисъл, те са елита, ни сме публиката или експерименталните мишленца.
  Няма лошо, базиликата в Плиска, супер идея. Но знам, че жп линията Русе-Варна е сторена през средата на 19 век именно с материали от разградената въпросна базилика и други постройки в Плиска и Преслав. Кой ще пази обектите от местните делиорманци нпр.?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3562 Неутрално

  Самият факт че Божо Димитров е радетел на тази идея и я предвижва по експресен път говори доста само по себе си!

  klimentm
 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Човек вече не знае на кого да вярва.Истина са само изхарчените пари.Дано да не е напразно.

 14. 15 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#14:"rosiraycheva50._"]Човек вече не знае на кого да вярва.[/quote]

  Ами, аз вярам на очите си. Вече публикуваха достатъчно снимки от 'възстановени' крепости и даже част от Голямата базилика, пред която беше сниман Борисов преди известно време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK