Сериозни нарушения в процедурите за предоставяне на убежище, установиха от хелзинкския комитет

Сериозни нарушения в процедурите за предоставяне на убежище, установиха от хелзинкския комитет

© Георги КожухаровПълна липса на каквато и да било интеграционна подкрепа за получилите защита в България, сериозни нарушения при разглеждането на бежанските молби на непридружени деца, затваряне на искащите да потърсят убежище в затворените центрове, предназначени за нелегални имигранти, слаба адвокатска защита. Това са част от най-сериозните нарушения и проблеми, които са установили от Българския хелзинкски комитет в доклада си за наблюдение на производството за предоставяне на международна закрила в България за 2014.


От организацията настояват за по-бърз и ефективен достъп до регистрация на кандидати за международна закрила пред териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците (ДАБ). Трябва да се гарантира и предоставянето на качествена правна помощ и правно представителство за търсещите закрила лица, се казва в доклада.


Третият и най-сериозен проблем през 2014 г. е липсата на гаранции за спазване на правата на непридружените деца, търсещи закрила. Основната практика, излагаща на риск децата, които са в страната без родители и близки, е допускането деца да влизат в правни процедури без назначен настойник/попечител, се казва в документа.
Малолетните деца - без настойници и с проформа защита


През 2014 г. на територията на България молба за закрила са подали 940 непридружени деца (911 момчета и 29 момичета), което в сравнение със 183 непридружени деца през 2013 г. е увеличение с 80%. Основните страни на произход на децата са Афганистан (696), Сирия (171) и Ирак (21).


"И през 2014 г. всички производства на ДАБ с непридружени деца продължиха да се провеждат единствено в присъствието на социален работник", отбелязват наблюдателите. Правна помощ на административна фаза на непридружените деца, търсещи закрила, също не е била осигурявана, доколкото в 100% от наблюдаваните производства пред ДАБ непридружените деца не са били представлявани от адвокат като техен процесуален представител.


Освен това през 2014 г. са зачестили производствата на непридружени деца, провеждани в отсъствието дори на социален работник, каквито са били 5% (22 случая) от наблюдаваните. Също така социалните работници, които присъстват на интервютата, не изпълнявали задължението си да действат в най-добрия интерес на детето, тъй като не предоставяли никакво реално съдействие, нито се намесвали, когато е необходимо, при разпита на детето по време на интервюто. Така присъствието на социалните по време на производствата било изцяло формално.


Кандидат-бежанци, затваряни като нелегални имигранти


Друго сериозно нарушение както на законите в България, така и на европейските правила е започналата през септември 2014 г. практика на ДАБ, вместо да регистрира молбите на хора, явили се директно пред поделенията на агенцията и търсещи закрила, да вика МВР и да препраща тези хора към центровете за нелегални имигранти. По закон агенцията е длъжна да регистрира тези молби.


Вместо това от БХК са установили, че хората биват третирани като нелегални имигранти. Агенцията подавала сигнали до районните структури на МВР, които да отвеждат търсещите закрила от приемните на ДАБ и да ги задържат в съответните полицейски управления. След 24-часов арест тези хора бивали прехвърляни към затворените центрове на Дирекция "Миграция". Друго нарушение било, че процедурите за статут на тези хора ставали по време на задържането им в центровете, като по закон те трябва да бъдат настанени в отворените центрове на агенцията за бежанци.


Това нарушение на закона е било установено спрямо 65 лица, в това число семейства с непълнолетни и малолетни деца, включително и бебета под годинка.


От БХК настояват да се преустанови тази практика.


Никаква интеграция


Извършеното наблюдение показа пълната липса на каквато и да било интеграционна подкрепа през 2014 г. Едва на 2 юли 2014 г. е приета Националната стратегия за интеграция на лицата, получили международна закрила в България (2014 - 2020). Самата стратегия по дефиниция обаче не съдържа нито конкретни интеграционни мерки или дейности, нито разписва за тях необходимия бюджет и институционални ресурси. Такива мерки и дейности трябва да се предвидят в отделна програма, която обаче до края на 2014 г. така и не е била приета, се отбелязва в доклада.


Поради това 2014-та следва да бъде определена като нулева година за интеграцията на признатите бежанци и лицата с хуманитарен статут в България, се казва в документа на БХК.


Хората изчезват


Според наблюденията заради усложнените процедури и неясноти много от кандидатите за убежище са предпочели да не дочакат края на производството си в България и да "изчезнат" от страната, вероятно към Западна Европа. За това има макар и косвени данни. От комитета  отбелязват, че е в началото на януари 2014 г. ДАБ представи информация, че в приемателните центрове са настанени 4694 лица, а на външен адрес по декларация пребивават 4421 лица, търсещи закрила. Бидейки без документи, без право на настаняване и без никаква социална или медицинска помощ, повечето от търсещите закрила на външни адреси напуснаха страната, се отбелязва в документа. Така към края на юни 2014 г. ДАБ докладва само 2664 търсещи закрила на външни адреси, живеещи извън приемателните структури на бежанската агенция.


В същото време от ДАБ бе признато обстоятелството, че в действителност процентът е значително по-висок, тъй като половината от посочените 2664 души не могат да бъдат открити на заявените от тях външни адреси и по всяка вероятност са напуснали България още през зимата на 2014 г., посочват експертите.


Защо и кого България връща още на границата


В документа се отбелязва още, че МВР  докладва за 6400  граждани  на  трети  страни, спрямо  които  е  бил  направен  официален  отказ  за  допускане  до  национална  територия и които са били върнати обратно, в основната си част в Турция. Според експертите не е ясно как са подбирани хората, които да бъдат връщани, а това е засегнало основно хора, търсещи закрила заради преследване, посегателства или въоръжен конфликт, а не върху потоци на доброволна миграция по икономически причини.


Провеждането на производствата на търсещите закрила от Сирия с предпочитание пред всички останали националности пък създало напрежение между различните общности и довело включително до сериозни инциденти в центровете на ДАБ.


Без адвокат


Само в 8% от наблюдаваните случаи (37 случая) на търсещите закрила е осигурена правна помощ, финансирана от Европейския бежански фонд. Били отчетени и случаи, при които желанието на търсещите закрила лица за провеждане на интервюто на майчиния им език се приемало от служителите на ДАБ като опит за саботиране на производството.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До БХК

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8232 Неутрално

  БХК първо да засели ромите край Хелзинки според всички негови си изисквания и после да дава съвети.

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Аз без да съм комитет установявам чиновнически своеволия, некомпетентност, законови недомислици, и тотална гавра с гражданите от страна на държавни и общински органи, както и от държавни, общински и частни организации с монополно положение.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Ако безумната политика на ЕС не се промени това ни очаква скоро във всеки Европейски град. За сега е само във Франция, Гърция и Италия.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-3127904/One-policeman-against-100-migrants-French-officers-release-video-showing-impossible-odds-face-trying-stop-stowaways-getting-lorries-Calais.html

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  Този Хелзинкски комитет направо ме вбесява.Като че държавата функционира само,за да се погрижи за имигрантите.Не виждам да са се загрижили за онеправданите български граждани.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Те българите само в България нямат права май. Аман от комитети.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 8. 8 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Неутрално

  В документа се отбелязва още, че МВР докладва за 6400 граждани на трети страни, спрямо които е бил направен официален отказ за допускане до национална територия и които са били върнати обратно, в основната си част в Турция. Според експертите не е ясно как са подбирани хората, които да бъдат връщани, а това е засегнало основно хора, търсещи закрила заради преследване, посегателства или въоръжен конфликт, а не върху потоци на доброволна миграция по икономически причини.
  -------------------

  В Турция въпреки Еродган Султан не съм чул наскоро за случаи на преследване или посегателства, пък въоръжен конфликт не е имало от десетилетия. Извод: тези хора просто искат да се доберат до социалните помощи в Европа. Те и в България не искат да останат, ама нели се напъваме да влезем в Шенген, упражняваме контрол над границите.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 9. 9 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 766 Гневно

  Кои са тези БХК? В друга вселена ли живеят? Да са ходили скоро да видят хората в Северозападна България в каква мизерия живеят? Защо няма доклад за тях?

 10. 10 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Айде пак.
  Стига с тази интеграция, хора.
  Няма такъв филм.
  За убежище на определена малка част от бежанците може да се говори, в т.ч. и за съответните здравни грижи и образование.
  Но минем ли 5х. души или като абсолютен максимум 7-8 х. и всичко това се срутва и престава да работи.
  Защото става въпрос и за пари и за живи хора, а не някакви предмети, които някой от Брюксел да ни разпредели по братски.
  А интеграцията пък е нещо съвсем различно.
  Водата и огънят например не могат да се интегрират нали...

 11. 11 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нека изсипването на купчини първосигнална злоба започне сега! Да се убие вестоносеца, веднага!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 12. 12 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 825 Весело

  [quote#2:"karabastun"]БХК първо да засели ромите край Хелзинки [/quote]

  Ма нИмой, бе бате, нооУ студ и нЕма жИлезо - да си наберем там! Как шА раним жИната, дИцата?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 13. 13 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 715 Неутрално

  БХК не са контролен орган за да може да "установяват".

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 14. 14 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО ПО ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЖАНСКИ СТАТУТ В ЦЯЛА ЕВРОПА КАТО ИЗПРЕВАРВА С МНОГО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. КАКВО ОЩЕ ИСКАТЕ?????????????????

  България е рекордьор по даване на бежански статут в ЕС
  94% от чужденците, поискали защита през 2014 г., са я получили

  Сирийците са едва 37% от получилите бежански статут в ЕС. Следват ги граждани на Еритрея и Афганистан.
  Предприетата от България политика за "експресно" освобождаване от влезлите у нас бежанци е дала резултат. Страната ни се оказа на челно място по предоставяне на бежански и хуманитарен статут на чужденци, показват данните на европейската статистическа служба Евростат за 2014 г. По този показател страната ни е следвана от Швеция и Кипър.

  Според данните в 94% от случаите мигрантите в България са получили защитен статут от Държавната агенция за бежанците. Става въпрос за 7000 положителни решения от общо 7435 молби. Заедно със случаите на обжалване страната е издала 7020 одобрения, като 5170 души са получили статут на бежанец, а останалите - хуманитарен. За сравнение, в европейски мащаб положителен отговор от съответната бежанска агенция са получили едва 45% от кандидатите, а след обжалване в съда - 18%.

  През миналата година в ЕС са издадени общо 360 000 документи за статут от агенциите за бежанци и още 135 000 след обжалване. Сирийците са едва 68 400 души, или 37% от общия брой на получилите убежище. Следващите по численост мигранти, на които ЕС е оказал защита, са граждани на Еритрея (14 600 души, или 8%) и Афганистан (14 100 души, или 8%). Останалите 50% са от други държави.

  България постави рекорда, след като в началото на миналата година ръководството на МВР и Държавната агенция за бежанците негласно предприеха политика на бързо даване на бежански статут, който да позволи на чужденците да заминат за други държави. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев дори разпореди да се ускори даването на статут, което до този момент отнемаше най-малко 6 месеца, като се заричаше проверката на кандидатите да продължава само 3 дни.

  От началото на годината 5486 чужденци, предимно сирийци, са влезли в България, което е три пъти повече от същия период на м. г., писа френският в. "Монд" в репортаж от България. Половината от тях са влезли незаконно въпреки бодливата тел, която прегражда 30 км от границата с Турция. През 2013 г. през дългата 259 км граница са влезли 11 хил. души.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2047 Весело

  "Кандидат-бежанци, затваряни като нелегални имигранти"

  Такива могат да бъдат само граждани на съседни нам страни и то само по политически причини. Нещо като гръцките комунисти преди 70 години...

 16. 16 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Един от любимите лафове на баща ми: от БХК "да ходят да се застрелят"

  I shave with Occam's razor
 17. 17 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Един "бежанец" изяжда по 1000лв. месечно от нашите данъци, като в същия момент болшинството от хората дето работят изкарват между 500 и 700лв месечно.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3003 Весело

  До коментар [#11] от "stupid_american":Даа! Погромът в Орландовци увяхна преди да разцъфти напълно!
  Хайде сега юрюш срещу бежанците, имигрантите и БХК!
  От сичко най-много обичам да мразим!

 19. 19 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 468 Гневно

  Навремето имаше едни значки: "Отдел за борба със сръбската "музика"". Май е време за значки "Отдел за борба с БХК".

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 20. 20 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Сичката сган от БХК да бяга да иска убежище в Авганистан и Сирия и да мрънка там!!!!! Агенти на антибългарската пропаганда! Всяка дума е слаба за тях!!!!

 21. 21 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ей тия пак започнаха сезона на делата. Край нямат измислените им констатации. Тоя БХК е легална терористична група за източване на пари на всички данъкоплатци и ако само 1 година изчезнат съм почти 100% сигурен, че и циганите ни ще живеят по-добре, а и за бежанците ще имаме много по-добри условия за живот...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 22. 22 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  Имало ли е нарушаване на българските закони?
  На този въпрос трябва да си отговорим, а не дали БХК бил такъв или онакъв.
  Ако има закононарушения, трябва да има и носители на отговорността. Нали сме уж за ред и законност?! Или не?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 23. 23 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 684 Неутрално

  А наема ли се БХК да докаже кои са нелегални имигранти и кои бежанци. Въпросните пришълци обикновено са без документи, малко по черни от тези които биха могли да се нарекат бежанци. На 80% от представящите се за сирийци или иракчани не са такива. Повече от 50% от пришълците са севрноафриканци - алжирци, мароканци, тунизийци, от Мали. Нито един от тях не може да бъде квалифициран като бежанец. И после афганистанци, пакистанци, нигерийци, йеменци, египтяни, суданци, какво тези хора са правили в Сирия или Либия, откъдето основно идват те. После за децата. В момента ИД използва 10-12 годишни деца са обучени да се бият, стрелят и режат глави. Същия този БХК може ли да даде гаранция колко и кои от тези деца не са превърнати в убийци. Как тези деца без придружители са стигнали до тук и наистина ли са без придружители или защото така е по лесно. Кой и как може да докаже чие дете на кого е? Всички са без документи.

 24. 24 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Арест и забрана да посещават местата

 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#9] от "arcanum":

  Тези БХК са за съжаление само едно далечно ехо от хелзинкското движение,възникнало на времето главно като правозащитна организация за организиране на облекчена емиграция на съветските евреи от бившия СССР.Гледам,че и досега основната им грижа за правата на човека е да се притича т на помощ на хора ,които често се правят на две и половина и се стремят към земята обетована,Германия или Швеция.В последната доскоро получаваха веднагически убежище,квартирка,възможности за работа.България се опитват да я превърнат в една санитарна зона сега, буферен пояс..Нека си стоят в Турция и да ги връщат всички без много обяснения.Тук съм привърженик на ..расистките практики в Аризона и др.погранични с Мексико щати.

 26. 26 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#17] от "traveler1":

  А какво да кажем за пенсионерите, които живеят с мизерни суми, на които никой не им плаща електричеството, водата, лекарствата? За тях кога ще заплаче БХК? Или това са странични загуби? Те са българи, които са работили и сега мизерстват, но за сметка на това имат правото да бъдат обирани и тормозени от любимото малцинство на БХК.

 27. 27 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  БХК има не трески, а талпи за дялане, вярно е. Обаче пък ГРЕДИТЕ на повечето коментиращи изискват влакова композиция за извозване...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 28. 28 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Любопитно

  До коментар [#18] от "patsis":

  Патсис,ами радвай се че е увяхнал погрома..Не разбирам обаче каква е пряката връзка с темата на публикацията.Освен да не обвиняваш индиректно редакцията,че с това инфо за юначния и човеколюбив БХК насърчава нова вълна от хейтърски постинги във форума.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  940 малолетни непридружени деца?!
  Откъде са минали,кой ги е пуснал?
  БХК бързо да провери.

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1086 Весело

  Кои са тия самозванци , наречени хелзингски комитет? Бивши АОНСУ-вци, наети от друг чужд господар! Що не питат Австрия, защо е спряла обработката на документи за убежище за неопределено време?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на bai_petkan
  bai_petkan
  Рейтинг: 402 Неутрално

  БХК е терористична организация подкрепяща извършването на терористични актове и престъпления. Чрез дейността си организацията насърчава престъпността сред малцинствените и изолирани групи от обществото, осигурявайки беьзнаказаност за престъпленията им. Въпрос: Кога БХК ще бъде закрите и кога членовете и ще бъдат осъдени. Отговор: Когато в България вече има рабоотеща съдебна система.

 32. 32 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "Jessika":

  ИМА И ОЩЕ КАК, НАРУШАВАНЕТО НА ДЪРЖАВНАТА ГРАНИЦА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 33. 33 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 535 Неутрално

  До коментар [#12] от "
  ТЕ си имат там свои роми, ама те НЕ са като в БГ

 34. 34 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 834 Гневно

  [quote#31:"bai_petkan"]БХК е терористична организация[/quote]

  Терористична и бездънно цинична!
  Хелзинкарите да направят една справка колко пари се отпускат на непридружен малолетен в западните страни и колко в България. С колко пари разполага нашият изнемогващ Червен кръст за случаи на подпомогнато доброволно връщане със специфични медицински потребности и колко отпуска Европейския бежански фонд за такива казуси в богатите държави.
  Вместо да свалят шапка на участниците в имиграционните и интеграционните процедури у нас, че се справят въпреки наложената мизерия, те тръгнали пак да плюят!

  Безсрамници!!!

  https://goo.gl/8NG90J
 35. 35 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  БЗК ООД да се .... . г.за !

 36. 36 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Икономедия пак е взела пари от чичо Скруч, толкова ли няма кой да се абонира за новото ви капиталистическо издание?
  на "Капитал"?

 37. 37 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 515 Весело

  Чудих се къде се покриха любимите ни комитетчици от скандала с кърменето в мола насам, а те миличките се чудели как да ни превърнат в нова Лампедуза.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Ако има непридружени деца, те трябва да се настанят в български семейства като сираци и да се възпитат в нашите традиции.

  подпис
 39. 39 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Междудругото ДАБ дават статут на почти всички, а на тия на които отказват БХК адвокатстват и те пак си седят по 1-2 години у нас (на наша издръжка) докато накрая им дадат статут. Така че, защо ли го вдигат тоя шум?

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 40. 40 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Недейте дава гласност на тия паразити! Така ще бъдат обречени на забрава и ще изчезнат от само себе си!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#41] от "AnarchaosBG":

  За автохонофобите нищо не казахте.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 43. 43 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 458 Любопитно

  БХК излага ФАКТИ за нарушения на закона. И каква е реакцията? Не, не да се търси отговорност на нарушитеите. Реакцията е "БХК са терористи - да ги закрием". САМО в България е възможно това.

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 44. 44 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Тая шайка от "защитници" се финансира щедро със стотици милиони петро долари.
  Ето как щтурмуват една от външните граници,сякаш е филм на ужасите

  youtube.com/watch?v=OmqOlxNQABI

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 45. 45 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Тези безродници от Хелзинския комитет да си заведат бежанците в къщи и да си ги издържат или да си затварят устата, за да не продължаваме да ги "благославяме"

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#34] от "Valeria":

  Не си права,че хелзинкари са безсрамници..Оставам с чувството,че просто коефициентът им на емоционалната им интелигеност значително превишава обикновения IQ.Един наш виден функционер съклубар даже го е подчертал в избора си на ник.Едно голямо сърце,демек..

 48. 48 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Любопитно

  До коментар [#46] от "AnarchaosBG":

  Каква длъжност имаш в БХК?

 49. 49 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иван К":
  Твоето предложение сигурно пак противоречи на някое от правата на човека или бягащия от политически репресии или от зоната на военни действия.И каква е все пак средната възраст на тези,формално непридружени деца?Нещо не ми звучи правдоподобно самостоятелно пътешествие на 8 годишни деца от..Афганистан до България.

 50. 50 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иван К":

  А на каква възраст са тези деца и по какъв начин са се добрали до нашата граница? Защо не се пише за тези неща. Деца се водят лица на възраст от 0 до 16 години.

 51. 51 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  [quote#41:"AnarchaosBG"]Затова пък хейтърите, расистите, ксенофобите, мутрите, корумпираните чиновници [/quote]

  Забрави за Женският пазар, муне! Сега се логни като социален и пиши една ода против невидимата ръка на Пазара.

  После може да си лягаш с лекарствата.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 52. 52 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#50] от "ikar_01":

  И това са 940 броя!
  Лазили ли са,тичали......
  Крайно съмнително.

 53. 53 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  КАК ЗАПАДЪТ ОТГЛЕДА ПАЛАЧА СИ

  Автор Мартин Карбовски

  ТЕ не НИ дават да се шегуваме с тях. Истерично скачат и НИ съдят, притесняват НИ в собственото НИ пространство, когато се опитваме да ИМ покажем, че има и друга гледна точка. Другата гледна точка може въобще да не е антагонистична. Може да е просто смешна. Но ТЕ скачат. Обидени са на свободата. Искат да живеем в ТЯХНАТА координатна система.

  Става въпрос за местоимения. Те са ТЕ. Ние сме НИЕ. Местоименията са за удобство, не за разделение и реч на омразата. Но ТЕ идват в нашето НИЕ и ни казват на какво да се смеем. Забраняват НИ да ИМ се подиграваме? Кой може да забрани това? Още ли се опитвате?

  Това е имплозията на либералния провал. Толерантните отгледаха палачите си. Никога не бих написал и една скверна дума срещу толерантността. Но да толерираш нетолерантните към теб е просто самоубийство. Самоубийство след нежелан секс.

  ТЕ са вечно обидени. ТЕ са наранени. ТЕХНИТЕ чувства вярвания, малцинствени проблеми и нови нормалности се налагат като тих пълзящ нов фашизъм, докато обвиненията във фашизъм към Нормалното, фарсът на новите свободи се играе на световната сцена с огромен успех.

  Не става дума, че Западът отглежда терористите си. Западът се чувства силен да се справи с всяка глобална заплаха. Но той допусна толерастията в клетката на неговото тяло. Там влизат паразити със знамена. Същите тези с грижа отгледани паразити ще убият гостоприемника.

  Ако те ограничаваха някоя друга свобода – да приемем, че можем да направим компромис. Но те ни забраняват СМЕШНОТО. Невинното. Добронамереното. Докато НИЕ търпим да НИ насилват. Докато НИЕ търпим да ни ограничават. Докато НИЕ търпим да НИ убиват. Докато НИЕ търпим ТЯХНАТА държава в НАШАТА държава.

  Модерният свят се самоорганизира така, че да каца на Марс, докато в Париж жените нямат право да сядат на масата заедно с мъжете. Така щото немците да експериментират с фоторецепторния протеин, докато салафитски отряди в Берлин бият пиещи алкохол кюрди. Това прилича на съветската империя, която пращаше човек в космоса, но на село картофите се вадеха с ръце. Има нещо страшно сбъркано в този модел.

  Не можете да НИ забраните смеха. Музиката, картините, катедралите. Нуждите ИМ от различност не може да деструктурират света на цивилизацията, създаван с хилядолетия.

  Тези хора не са различни. ТЕ са палачи. А Европа е идиотът, който осигурява социалните помощи на палача си. Европа внимава палачът Й да не бъде обиден. Пазете палача. ТОЙ има чувства. При вас толерастията убива няколко журналисти. При нас тя убива цели села. Цяла нация. Бавно. Тихо. Методично. В името на "толерантността" българите ще изчезнат първи.

  ТЕ не са просто ислямисти. Не са просто малцинства. Те не са просто сексуално различни. Те не са просто различни. ТЕ са варвари. Свободата наистина е в различността, в шареното, в смеха и липсата на забрани. Но ТЕ окупираха свободата. Свободата ТЕХЕН патент ли е? Или просто се ползват от глупостта НИ и заблудата НИ, че НАШИТЕ и ТЕХНИТЕ ценности могат един ден да се срещнат?!

  НИЕ сме виновни. Няма „ново нормално“. Не си играйте с това. По-опасно е от ядрена игра. Има ясни местни ценности, има християн-демократично общество, с неговата нормалност и обичаи. Кьолнската катедрала изгаси светлините си, за да не е част от декора на идеята за разделението. Но разделението не се прави от хората в понеделник пред кьолнската катедрала.

  Разделението се прави в гетото, където те учат да не си търсиш работа и да не учиш немски, а да пазиш традициите на родината си. Което щеше да е нормално в родината им. Кардиналите ще се сетят за какво става дума, когато минаретата станат декор за шериатски митинги. Защо се правите, че не разбирате?!

  Разделението не е да вдигнеш лозунг в защита на емигрантите, който твърди че “шареното не е кафяво“. Виждали ли сте света отвътре зад фереджето?! Какъв цвят е? Искате ли да видите цвета отвътре на фереджето? Разделението е да не можеш да видиш лицето на жената по улиците на Бирмингам. Свобода ли е да им дадеш да носят фереджета?! Само този въпрос е достатъчен.

  Това е война. Някои страни се справят добре с нея. Други чакат. Имунната система на обикновените европейци се опитва да сработи и да ви каже нещо. Да ви каже, че около НАС има МЕСТОИМЕНИЯ. И затова не сме виновни НИЕ. Няма НИЕ. Има логика, прогрес, нормалност и бъдеще. Шериатът не е бъдеще. Шериатът ще ни забрани, ако ние не го забраним навреме. Инцестът не е бъдеще. Възпитанието на деца трансджендър не е бъдеще. Свободата е да разрешиш на другите свобода. Докато един ден свободата ще бъде забранена от точни ТЕЗИ, на които НИЕ дадохме свобода.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Карбовски... олеле...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 56. 56 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#54] от "AnarchaosBG":

  Право си,човече
  Минали са през толкова земи и никой не е проявил "състрадание и способност за съчувствие, тоест ЧОВЕЩИНА".....
  Дойдоха тук и получиха подслон.
  Единствено от нас!ХОРА сме.
  Благодаря ти за оценката

 57. 57 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#46] от "AnarchaosBG":
  С дюнерджията Мунчо рода ли сте?

 58. 58 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Два милиона (2 000 000) души са мапуснали България за последните 25 години. Обаче видите ли нямало място за 5000 бежанци. Не че нямало място, а бежанците имали неправилен цвят на кожата и религия, пардон, не знаели езика (не защото не пускат децата им в училище) и не работели (не защото нямат право на това). Освен това гледали лошо (как да сме сигурни че не са камикадзета, които нарочно са избягали от Сирия и Африка с едничката цел да навредят на бългатите?!). Как да не ги пребиеш и върнеш обратно?

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 59. 59 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 834 Весело

  [quote#47:"тулса"]емоционалната им интелигеност значително превишава обикновения IQ.Един наш виден функционер съклубар даже го е подчертал в избора си на ник.Едно голямо сърце,демек..[/quote]

  При определяне на емоционалната им интелигентност трябва да се бачка с референции, така е прието в специалните общества
  А каква по-добра референция от инициалите "ОО", иначе познати като Двете нули?

  https://goo.gl/8NG90J
 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#58] от "AnarchaosBG":
  Сигурно БХК също са оказали определено..съдействие за масовото напускане на тези два милиона на територията ,освобождаваща се за нови заселници
  Така де,нали правото да се движиш свободно и един Нов свят без граници е бил винаги основната цел на хелзинкарите,още от времената на Московската група.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3665 Неутрално

  До коментар [#57] от "shileto":

  Единомишленици по въпроса за българския расизъм,хейтърство и ксенофобия..Стюпидо и той е от тяхната кръвна група,поне по тези въпроси.

 62. 62 Профил на AnarchaosBG
  AnarchaosBG
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#60] от "тулса":

  Сигурно. Тия два милиона не са избягали от мизерията, мутрите, корупцията, насилието, простащината, чалгата, избягали са от БХК...

  "The alternative to the hierarchical power structure is based on mutual aid and group consensus."
 63. 63 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 515 Весело

  Коментар 1 изчерпва напълно моето мнение за БХК.

  Too much цензура Баце.
 64. 64 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#53] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  !!!Изключително силен текст! Благодаря ти!!!

  https://goo.gl/8NG90J
 65. 65 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 349 Гневно

  В най-бедната страна от ЕС толкоз можем!

  Да ги приемат Германия, Швеция, Франция и други богати държави! А най-добре САЩ да спрат да ръчкат в Сирия, тогава няма да има много бежанци!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 66. 66 Профил на Дръж се Землю шваба те мачка!
  Дръж се Землю шваба те мачка!
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#53] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  Доста силно от Карбовски, напипал е истината!

  Демократите не признават двойните стандарти! https://www.youtube.com/watch?v=I7X3mmYcjxo
 67. 67 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  До коментар [#65] от "такованка $-джия На баня съм до 27 май!":
  Те във Франция вече имат претенции към празни църкви да ги преустройват в джамии защото нямали къде да се молят

 68. 68 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Грешка в изписването на "комитета". В него няма нищо българско. Трябва да се изписва Антибългарски хелзински комитет (АБХК)

  И в морето ми е до колене .....................
 69. 69 Профил на скруч
  скруч
  Рейтинг: 516 Весело

  и във финландия ли са като нашите бЕ

  за чиста и свята република-но не с този народ
 70. 70 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Като гледам коментарите ми се прииска Дневник да премахне опцията за коментиране.

  На повечето тук им пожелавам утре като дойде ИС в техния град и те тръгнат да се спасяват, точно така да ги посрещнат и да няма Хелзински Комитет.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK