Информационни технологии, национална сигурност и други нови специалности в големите университети

Информационни технологии, национална сигурност и други нови специалности в големите университети

© Георги КожухаровВ България има 51 висши училища с общо над 3000 различни специалности. Надпреварата на университетите да предлагат от всичко и по много идва оттам, че финансирането им в момента зависи от броя студенти, които приемат, а не от качеството на обучение, което предлагат. Това е и причината за последните 15 години специалностите да са се удвоили на фона на само 52 официални професионални направления за страната ни.


Амбицията на Министерството на образованието и науката е това да се промени, но до тогава новите специалности продължават да се роят. Ето някои от тях за академичната 2015/2016 г. в големите университети в страната.   


"Хебраистика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" 
Единствената нова специалност (№104 по ред) в най-стария университет в България е интердисциплинарната "Хебраистика", която ще бъде администрирана и ще приема студенти по правилата на Историческия факултет. Специалността е центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия и обхваща религия, археология, социология, лингвистика (еврейски езици), политически науки, икономика, етнология, изкуство, регионални изследвания и други дисциплини. Специалността е съставена от три модула - филологически, исторически, и икономически, посветен на управлението на държавата Израел.

Програмата се реализира от специалисти в съответните области от СУ "Св. Климент Охридски" и в тясно сътрудничество с два израелски университета – Университета в Хайфа и Университета в Йерусалим. 

Друга новост в университета от новата академична година е специализиращ избираем модул по Бизнес комуникации в рамките на една от най-големите специалности - "Френска филология". В модула се развиват познания за делово общуване на специализиран френски език, психологията на организационното поведение и общуването и етикета в бизнес среда. Обикновено с филология изборът за професионална реализация е в преподаването или превода, но с допълнителния модул възможностите се разширяват и обхващат частния сектор и предприемачеството. 


Седем нови специалности в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" 


От тази година Пловдивският университет предлага бакалавърско обучение по "Счетоводство", "Публична администрация", "Славистика", "Начална училищна педагогика", "Индустриална физика с иновативен мениджмънт", "Физика и астрономия" и "Електроенергийна техника". Така специалностите в университета с над 4200 места стават общо 90. В началото на този месец се проведоха предварителните кандидатстудентски-изпити, а през юли е редовната сесия за попълване на местата в ПУ "Паисий Хилендарски".


Вузът залага на комбинациите на направления. Така например в "Индустриална физика с иновативен мениджмънт" студентите ще съчетават едновременно теоретичните познания с умението да се прави оценка на икономическата ефективност на новите технологии.  


Две нови специалности в "Национална сигурност" в Русе 


Две нови специалности и една с променено име и обновено съдържание ще има от тази година и в Русенския университет "Ангел Кънчев". Новите специалности са към професионално направление "Национална сигурност" и се наричат "Евроатлантическа и глобална сигурност" и "Сигурност за граждани и собственост в трансгранична среда". Университетитът предлага 52 специалности с общо 2400 места, но тази година държавната поръчка е намалена със 150 бройки. 
Заедно с двете нови специалности една стара си сменя името и съдържанието с по-съвременни - специалността по "Телекомуникационни системи" става "Интернет и мобилни комуникации". Ръководството на вуза обмисля през есента да въведе През есента да въведе и нова магистърска програма, посветена на киберсигурността. Срокът за кандидатстване в Русеснския университет е постоянен до започването на новата академична година, като за прием се признават и оценките от матурите. Иначе редовната изпитна сесия е от 4 до 8 юли. 


ИТ, спорт и философия в ЮЗУ 

Три новости от предстоящата академична година са обявени и на сайта на Югозападния университет "Неофит Рилски". Това са бакалавърските програми по "Информационни системи и технологии" и "Треньор по вид спорт"  и магистърската по "Философия и психоанализа". Студентите във Факултета по обществено здраве и спорт  могат да избират между различни направления като футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, ски бягане и биатлон, ски алпийски дисциплини и сноуборд, таекуондо, ITF, тенис, плуване, борба и лека атлетика. 


И още 


Университетите в Шумен, Стара Загора и Бургас също разкриват нови специалности в едно от най-желаните и търсени направления на българския трудов пазар в момента - информационни и комуникационни технологии. В Тракийския и Старозагорския университет ще преподават и педагогика на обучението по ИТ. 
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 531 Неутрално

  За всекиго по нещо и накрая...........ено голямо НИЩО!!!

 2. 2 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Информационни технологии, национална сигурност и други нови специалности в големите университети"
  ...
  Я да видим кой сега посяга към баничката на десарите от УниБИТ?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Университетите особено тези новопоявилите са едни голеееми кукички за лапнишарани. Сложат нещо модерно звучащо, преди "Мениджмънт", "Public Realations", задължително икономика, въобще нещо свързано с пари и премятане на папки и шараните масово се набутват в рибарската мрежа.

  Сега понеже се износи и дори шараните разбраха, че от това не само пари но и работа няма да видят се преориентираха на модерното "Компютърни...". Всички говорят че много високи били заплатите, голямо търсенето и шараните решават че там им е мястото. Но че за това обучение си трябват съответните специалисти и то с опит, съответно заплатени /в много пъти по-добре от мижавата университетска заплата/, материално оборудване и т.н. няма значение, ще ги учим на Ексел и ще му дадем диплома за компютърен специалист.

  И естествено първенци в новата повеля са точно най-шашмаджийските печатници на дипломи водени от ЮЗУ. За УБИТ не говоря, те още при основаването си сложиха едно "Информационни" в името но там е за ченгета от висок ранг, минимум полковник.

  КРАЙНО време е държавата да направи едно сертифициране на безбройните университети, да финансира първите 2-3 в направление а останалите на самоиздръжка. И дипломите им да се признават след сертификационен изпит от професионалната общност, така навремето са давали майсторското свидетелство. Гилдията няма интерес да пуска в редиците си хора с кухи дипломи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Студентите във Факултета по обществено здраве и спорт могат да избират между различни направления като футбол, баскетбол, хандбал, волейбол, ски бягане и биатлон, ски алпийски дисциплини ..."
  ...
  И професор по ски си имахме некакъв. В тази връзка Сашо Диков беше казал .."Чакам скоро професор по лява и професор по дясна ска!"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 5. 5 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Добре е да има и нови специалности,някои ми изглеждат поръчкови,но и това си има обяснение,стига да има нужда от такива специалисти,които след като го завършат,ще имат реализация в живота.От друга страна не могат да се сравняват ВУЗ-овете - някои от тях не са на високо ниво,защото преподавателският състав е доста далеч от качеството на знанията,които трябва да преподават на своите студенти.

  Tony
 6. 6 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално

  е немаше как да не се изследва Еврейското общество - около него се върти целия свят...

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2968 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мани (опозиционер)":

  Не е УниБИТ ,а УБИТ

 8. 8 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Мисля, че е недопустимо да не се разкриват нови специалности характерни за българската култура и спорт. Примерно: белот ( на 3 и 4 ръце), сентасе ,табла , Черен Петър , чалга ( танцувален и вариант на маса). Трансграничната сигурност е важна, но българския принос в точенето на карти е световно известен. Не разбирам защо не се открие и такава специалност. Има още много потенциал, иска се само университетите да го използват

 9. 9 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Национална сигурност трябва да стане регулирана специалност и да се преподава само в Академия на МВР и Военния университет, а не да се преподава от шарлатани от типа на УБИТ, НБУ, УНСС и подобни. Каквото преподаването, такава и националната ни сигурност.

  Миша
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Откриват специалности,без необходимите преподаватели и без никаква реализация после,като националната сигурност,например.Мое съседче завърши и понеже няма работа по тази специалност,от години е барман в Испания.

 11. 11 Профил на 10 стинки
  10 стинки
  Рейтинг: 497 Неутрално

  На пет специалности се радваме толкова много.
  Я, прегледайте темите за дипломни работи и ги пуснете тука да стане още по-забавно.

  Една шепа хора останахме, колкото средно китайско градче, а не можем да се справим на тая богата земя... Колко да сме смотани!
 12. 12 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  пожелавам им по-качествено образовение и най-вече самообразование...аай

 13. 13 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Ташак, национална сигурност. То държава нема

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 14. 14 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 388 Весело

  До коментар [#13] от "Tom Sawyer": недей така, това всеки го разбира в некав етап...по-умните по-бързо, другите сме във форума

 15. 15 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Тук ми учат каквото ги приемат "държавна поръчка" на гърба на гладния народ,за да имат право да идат на бригада в САЩ ,където да прислужват на други като пикола,сервитьори ,миячи и т.н.
  Затворете 90 % от държавните поръчки и тези имитации на студенти ще секнат.

 16. 16 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 442 Весело
 17. 17 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Мда, юруш!
  А като знам как и какво се учи ...
  Не бе държава да го опишеш.
  Гледа се само таксата да вземеш и си записан. Накрая получаваш една хартийка и толкоз. Но е нормално предвид, че познавам даскали дето не знаят какво е дроб ( ресшективно не могат да дефинират що е то разционално или реално число) ...

 18. 18 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  [quote#3:"Fred"]ще ги учим на Ексел и ще му дадем диплома за компютърен специалист.
  [/quote]

  Тва ме разби
  Но принципно си много, ама много прав!
  И като се сетя, че лапнишаранчетата, като разберат, че постоянно трябва да се учиш, щото нон-стоп излизат нови неща и ако не учиш си просто аут Направо се уплаших от новата конкуренция

 19. 19 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТМаринов":

  да,ако не дойде някой с малко мозък да вземе да ги понамали тия университети,сега на конвеир печатат дипломи,който не иска не е взел'вишу'....ама като започват работа и няма връзки гледаме като пребозали телета....пълна трагедия всичко в тая държава...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  Някои специалности, по които предлагам да няма държавна поръчка:
  1.Европеистика
  2.Европейска интеграция
  3.Управление на европейски проекти
  4. Право на ЕС
  5.Маркетинг
  6.ПР
  7.Корпоративна икономика
  8.Организация и управление на хотела и ресторанта
  9.Икономика на социално-културната сфера.
  10.Кинезитерапия.
  11.Информационно брокерство
  12.Печатни комуникации.
  13.Визуални изкуства.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 21. 21 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 272 Весело

  А в Свищака нема ли некоа офшорна специалност. Нещо офшорен мениджър на островни територии.

 22. 22 Профил на markblog
  markblog
  Рейтинг: 272 Весело

  Специалности които липсват: Всичкология, оператор на стрийт бар, въжемениджър при откриване на строителни обекти, харпунмайстор...

 23. 23 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "национална сигурност "????WTF????
  Нова университетска ясла за безполезни дърти ченгета????

 24. 24 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "10 стинки":
  "Moment of inertia of 98Sr in an explictly particle number conserving approach"
  http://atomic.phys.uni-sofia.bg/event/scientific-events/mag_diploma_konstantin.pdf/view

  http://postclamores.blogspot.com
 25. 25 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Следете, как започнаха атаките срещу унивеситетския рейтинг и то разбира се в най-безпристрастната му част - осигурителния доход на абсолвентите. Броя научни публикации все ще ги издокараме на бройка, ама това да накараме някой да плаща за полуобразовани - него няма как да натаманим. Затова него ще искаме да променят, другото ще си го оправим на местна почва.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 26. 26 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Скоро можем да чуем и специалности от типа на Философия на спорта, Мениджмънт на танца или Психоаналитично право.

 27. 27 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#20:"mitko11"]

  Някои специалности, по които предлагам да няма държавна поръчка:
  ...
  10.Кинезитерапия.[/quote]
  Тц, тази ще я браня. Нямаш си представа колко хора сме зле с кокалите и само това ни оправя, джипито ми казва "Това не се лекува" и с това свършва "помощта" и. Дали точно ги научават не знам, аз от тези през които съм минал само един горе-долу ставаше но в интерес на истината нито веднъж не съм питал имат ли диплома или са самоуки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 28. 28 Профил на my_self
  my_self
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Не е лошо да има избор и нови специалности, но да не занижават и критериите за оценяване на студентите.

 29. 29 Профил на aglikka
  aglikka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#9] от "Миша":

  По-полека с епитетите. "Шарлатани" се решава в съда с подходящ набор от доказателства. Дотогава думите ти са просто клевета! От днес е влязло в сила решението на съда в Страсбург, че всяка медия (дори Дневник) носи съдебна отговорност за изказани лъжи или клевети в коментарите под статиите й. Така, че, колеги, опичайте си акълите и внимавайте какви ги плещите! Защото това, че си драскач по форуми, не те оневинява. Лъжата си е лъжа и за нея има санкция. А който иска да лъже, да си направи блог, защото иначе става част от РЕАЛНА клеветническа дейност срещу човек/институция/социална група от името на конкретния новинарски сайт. Трябва да има категорично санкциониране на потребители, пишещи лъжи и клевети, а не да стоят в публичното пространство и по този начин да МАНИПУЛИРАТ общественото мнение. Защото то се манипулира най-успешно именно по този начин.

  П.П. По отношение на вузовете - когато има конкуренция, изкласяват най-добрите. МВР няма правото на монопол върху обучението по нац. сигурност, защото образованието е на пазарен принцип. Освен това по-добре е да има нови и различни специалности, които да са откъснати от конюнктурата на ДС и пипалата им навсякъде в МВР и съда. Колкото по-чисти от тях, толкова по-добре!

 30. 30 Профил на mrvip
  mrvip
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitko11":

  И, разбира се:

  0. Психология

  "Защото много се оплакват от външен вид, ама никой, никога, не се е оплаквал от малко акъл."
 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#28:"my_self"]но да не занижават и критериите за оценяване на студентите. [/quote]
  Докато действа принципът "парите следват студента" няма да стане, кой е луд да остане без пари. Дори и да се намери толкова принципен колегите му жив ще го изядат и той ще клекне. Има и административни хватки, студентите масово подават молби да бъдат изпитвани от друг, по-малко взискателен и деканати охотно ги одобряват, те също нямат интерес от отпаднали или отказали се студенти. Виждал съм го с очите си.

  Начините са прости но СЪЗНАТЕЛНО не се прилагат:

  1. РЯЗКО намаляване на броят на студентите приемани държавна поръчка, не повече от 10-15% от завършващите средно образование. В момента местата са повече от завършващите средно образование.
  2. Рязко преструктуриране на държавната поръчка да отговаря на търсенето на кадри. Включително отпадането на държавната поръчка за специалности в които последните години е създаден огромен излишък на кадри без реализация.
  3. Сертифициране на университетите по обективни критерии и финансиране само на първите 2-3 в направление.
  4. Система от стипендии и/или такси която да стимулира тези с добър успех и наказва "вечните студенти". Може официално да се въведе процент отпаднали всяка година за да има съревнование. Като крайна цел от тези 10-15% приети на изхода да останат с диплома най-добрите 5%. И те да минават през сертификация от професионалните общности.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  [quote#15:"log_on"]Затворете 90 % от държавните поръчки и тези имитации на студенти ще секнат. [/quote]
  Има гениален в простотата и ефективността си начин. Маргарет Тачър го измисли за театрите и от тогава не спирам да му се възхищавам. Накратко държавата ще помага но само и ако някой се е бръкнал в частният си джоб, така се елиминират тези с големите уста които изсипват тонове "аргументи" за да я накарат тя да плаща за нещо ненужно или калпаво.

  Конкретно за образованието така може да изглежда по следният начин: Остойностява се издръжката на 1 студент, бизнесът плаща примерно 50% и държавата допълва оставащите 50%, колкото пари се получат от бизнеса толкова бройки е държавната поръчка. Гарантирам ви, че тя ще намалее поне 5-10 пъти а за доста специалности и 100%. Пътем ще се затвори устата на бизнеса който непрекъснато реве че няма кадри. Искате кадри плащайте.

  Не вярвам някоя фирма да се навие да финансира специалността "Египтология" /бившият министър на просветата/. Освен ако собственикът на фирмата не иска да направи синчето точно "египтолог". Но в такъв случай ще трябва да плати заплатите на цялата катедра, солено ще му излезе.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Любопитно

  Хебраидни информационни технологии
  Хебраидни езици
  Хебраидни общества
  Хебраидна интердисциплина
  ...
  Хебраидна статистика

  "Информационни технологии, национална сигурност и други нови специалности в големите университети

  Единствената нова специалност (№104 по ред) в най-стария университет в България е интердисциплинарната "Хебраистика",

  която ще бъде администрирана и ще приема студенти
  по правилата на Историческия факултет.

  Специалността е центрирана около изследването на еврейското общество, история и философия и обхваща религия, археология, социология, лингвистика (еврейски езици), политически науки, икономика, етнология, изкуство, регионални изследвания и други дисциплини.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3718 Любопитно

  Швейцария на Балканите

  Няма лошо една Нация да знайва нещо
  по интердисциплинарната наука национална сигурност.

  При всяка несигурност да ходи при специалист?
  Не е практично.

  Регулирана специалност... монопол.
  Медицински... енергиен....

  Като ДКЕВР?

  До коментар [#9] от "Миша":

  Национална сигурност трябва да стане регулирана специалност
  и да се преподава само в Академия на МВР и Военния университет, а не...

  Каквото преподаването, такава и националната ни сигурност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK