"Алфа рисърч": Расте и доверието, и недоверието към реформаторски настроени министри като Москов и Калфин

Бойко Борисов на парламентарен контрол

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко Борисов на парламентарен контролНарастване едновременно и на доверието, и на недоверието към няколко ключови, реформаторски настроени министри е новата тенденция, която социологическата агенция "Алфа рисърч" регистрира през юни. Социолозите посочват, че това явление се наблюдава изключително рядко, а то е най-изявено в отношението към здравния министър Петър Москов и социалния Ивайло Калфин.


Личните рейтинги на премиера Бойко Борисов (33%) и на президента Росен Плевнелиев (24 на сто) са по-високи от повечето институции. Следващите месеци ще покажат дали те ще успеят да спечелят доверие за невралгичните реформи и да спрат спада на доверие към властите, или ерозията ще повлече и подкрепата за тях, ако проблемните сектори не бъдат успешно реформирани. Така смятат  от "Алфа рисърч".


В анализа към редовното проучване на общественото мнение се отбелязва, че поредица от събития през последните месеци като планираното повишение цените на тока, дискутираните реформи в здравеопазването и пенсионната система, конфликтите в ромски махали и дебатите около съдебната реформа повишават социалното напрежение, критичността и разочарованието от ефективността на изпълнителната власт. В резултат цялостната оценка за дейността на правителството бележи лек спад спрямо април (20% одобрение срещу 41% неодобрение), отбелязват социолозите.
Премиерът Борисов остава незасегнат от този спад - с 33% рейтинг той продължава да е най-харесваният политик в страната, но редица министри от неговия кабинет фокусират недоволството на по-широки слоеве, или точно определени социални групи, напомнят от "Алфа Рисърч".  Наред с регионалния министър Лиляна Павлова министърът на здравеопазването Петър Москов и социалният Ивайло Калфин продължават да формират топ 3 на най-успешните членове на кабинета, като обаче увеличават както ядрото на своите фенове, така и кръга на своите противници.


В ситуация на поляризация на отношението към Москов и Калфин регионалният министър Лиляна Павлова се откъсва като лидер в класацията на най-успешните министри с 30.7% положителни и само 3.8% отрицателни оценки. Одобрението за дейността на Петър Москов също нараства спрямо април (от 24.3% до 27.8%), но интензивно се увеличават и критиците му (от 10.5% през април до 16.1% през юни). Аналогична е тенденцията в мнението за работата на социалния министър Ивайло Калфин (нарастване на положителните оценки от 19.7% до 25% и на отрицателните от 9.1% до 11.7%).


С близък до Москов индекс за дейността е и министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Макар и в значително по-малка степен, той продължава да е сред популярните имена в кабинета (15.6% положителни и 4.9% отрицателни оценки).


На обратния полюс – най-неодобряваните членове на правителството – хората продължават да поставят образователния министър Тодор Танев (3.9% одобрение и 20% неодобрение) и икономическия Божидар Лукарски (3.2% одобрение и 17.2% неодобрение). Притесненията около повишението на цените на тока понижават рейтинга и на енергийния министър Теменужка Петкова (1.3% одобрение и 14.9% неодобрение).


Най-значим спад е налице в оценката за работата на министъра на културата Вежди Рашидов. Със 7.3% положителни и 18.4% (вторият най-неодобряван министър след Тодор Танев) отрицателни оценки той се срива от челото в дъното на таблицата.


Доверието в основните държавни институции остава в рамките на регистрираните през последните години ниски граници. Парламентът продължава да е институцията с най-нисък рейтинг (10% доверие срещу 52% недоверие). Малко по-високо, но също преобладаващо негативно е и отношението към неговия председател Цецка Цачева (16% доверие срещу 43% недоверие).


Президентът Росен Плевнелиев запазва позициите си от преди два месеца: 24% одобрение срещу 37% неодобрение.


Неизменно силно негативно е отношението към институциите на съдебната власт: съд (8% положително срещу 60% отрицателно), следствие (8% положително срещу 57% отрицателно), прокуратура (6% положително срещу 60% отрицателно), главен прокурор (13% положително срещу 40% отрицателно).


Силови институции като армия и полиция, които през последните години бяха едни от малкото, ползващи се с доверието на хората, сега също събират повече критични оценки, отколкото позитивни: армия - 19% доверие срещу 34% недоверие, полиция – 18% доверие срещу 44% недоверие.
 


Редовното национално представително проучване на агенция "Алфа рисърч" е проведено от 7 до 13 юни сред 1026 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1969 Весело

  А на Ненчо Балабанов рейтинга измерихте ли, или Ви е страх ???

 2. 2 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Добре.
  Докарахме го до там Андрешко да няма доверие на НИТО ЕДНА институция.
  Сал един Баце свети в тъмното като сущинский Самуил!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Любопитно

  Защо това сте го смотали в дъното? "...към институциите на съдебната власт: съд (8% положително срещу 60% отрицателно), следствие (8% положително срещу 57% отрицателно), прокуратура (6% положително срещу 60% отрицателно), главен прокурор (13% положително срещу 40% отрицателно)."
  Не е ли забележително, че вероятно Николай Бареков и Бисер Петното имат лично одобрение/неодобрение, което сигурно е по-положително от това за съда, следствието и прокуратурата????

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на female
  female
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Чаровен си е Бойко! Човек от народа. Знае кога да се изправи и кога да се наведе. Само затова можем да му простим липсата на реформи.

  Мен защо нито една рейтингова агенция не ме интервюира!

 5. 5 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "...съд (8% положително срещу 60% отрицателно), следствие (8% положително срещу 57% отрицателно), прокуратура (6% положително срещу 60% отрицателно), главен прокурор (13% положително срещу 40% отрицателно)."

  Без коментар!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Според мен заплатите във властта трябва да се определят от процента доверие в институцията.
  Ако това стане... Горките съдии и прокурори - гладни ще умрат!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Имаше само един свестен министър, дето си вършеше работата - Веселин Вучков.
  И разбира се точно той си подаде оставката...

 8. 8 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Една от най-точните агенции, доказала се през годините.

  EU now have 1 GB empty space
 9. 9 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1476 Весело

  БАДо коментар [#6] от "Депутат 241":

  БАА те ако разчитаха на заплати нямаше да се цанят за такива. Тях мафията ги храни

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 10. 10 Профил на baghatur
  baghatur
  Рейтинг: 488 Весело

  Внимание,Москов Геноцида е качил рейтинг,очаквайте поредни болшевишки "реформи"...

  Liberate Your Mind!
 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1208 Весело

  [quote#6:"Депутат 241"]Според мен заплатите във властта трябва да се определят от процента доверие в институцията. [/quote] Сакън! Ами ако тръгне Медиана да мери процентите, или разните Гълъби и Софи-хариси? Тогава ще умират от глад точно тези, които най не трябва да умират от глад.

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 434 Неутрално

  А рейтинга на Бойко защо е висок ? Защото успява да прехвърли негативните и изискващи непопулярни мерки сектори и проблеми на другите , а той само да се спотайва на топло и да ни успокоява : "Спокойно моряци, корабът потъва бавно, вода съм осигурил за всички !" С такъв капитан не кораб, а цяла флотилия ще потъне в океана ! А за Бойковите авери дето преборили корупцията и престъпността (следствие, съд, прокуратура, МВР) защо рейтинга им е под нулата , а дърпат тлъстите заплати и се гоят на воля ? Докога ?

 13. 13 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#12] от "mils5656":

  То андък в това се състои майсторството да управляваш и да правиш реална политика, да успокояваш топката и хората да остават с впечатление, че знаеш какво и защо правиш....
  Бат Бойко израстна много като управленец от 2013 година насам.... учи се човека ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 14. 14 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#10] от "baghatur":

  Не се бой, бат Бойко няма да позволи крайности....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 15. 15 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 902 Весело

  Аз само на Алфа Рисърч вярвам! Това е истинска реформаторска демократична социологическа агенция!
  Не е като на Червен Колю

 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  Аз съм към доверчивите. Изненадващо започнах да харесвам и Калфин.

 17. 17 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Определено доверието ми към Калфин расте, но трябва още много!

 18. 18 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#8] от "ASTYLE": трудно обаче улавят Хасан и Айшето и по-време на изборите, като почнат да хвърчат пачките, ще са като планинар с компас върху находище на желязна руда.

 19. 19 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Най-накрая ще останат само Бойко и Бъчварова да ни управляват.
  Що ли не вземат да се оженят?!

  The best way out is always through Robert Frost
 20. 20 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Самото съчетание - реформаторски настроен министър като Москов - е истински оксиморон...

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4451 Неутрално

  Лилето Павлова най одобряван министър?!

  klimentm
 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4451 Весело

  До коментар [#19] от "Realistka":

  Венчани са за властта, мислят за нас.

  klimentm
 23. 23 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Реформаторски настроени или приказващите си лозунги за реформи

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8315 Неутрално

  Че как не,то цялата политическа класа,барабар с медии от всякакъв род са се втурнали да ги плюят.То не бяха стачки,не бяха абсурдни искания и лъжи.От което можем да си направим следния извод.Българите са си добре в блатото.Те не искат промени,не искат да живеят като европейци.А за Борисов е най-важна снимката с някой европейски лидер,вместо да е начело на тези реформи,да поеме отговорност за тях и да ги подкрепя.

 25. 25 Профил на rly15635624
  rly15635624
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Никакви реформи не прави това правителство и най голямото разочарование ще бъде Петър Москов!Скоро всички здравноосигурени и не здравноосигурени ще видят глупостите които сътвори Москов!Здравеопазване не се прави с хора които са повече партийно свързани отколкото с хора които знаят истинските проблеми в този много важен сектор!

 26. 26 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1775 Весело

  герберите нали са си по елементарнички ,силно вярват и се вълнуват от прогнозите на разни агенции , врачки и знахари

 27. 27 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Това е да си реформатор. Хем много мразен, хем търсен.

 28. 28 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#22] от "klimentm":


  [quote#22:"klimentm"]Венчани са за властта, мислят за нас. [/quote]

  The best way out is always through Robert Frost
 29. 29 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Стига с тия "Алфа Рисърч"!
  Аман от корумпирани и платени гадатели!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK