Прокуратурата опроверга министъра на отбраната

Николай Ненчев

© Велко Ангелов, Капитал

Николай НенчевПрокуратурата опроверга военния министър Николай Ненчев за броя на офицерите и войниците подведени под отговорност и осъдени.


Вчера в разпространения от пресслужбата на Министерския съвет откъс от стенограмата на правителственото заседание се разбира, че пред министрите Ненчев е казал, че са повдигнати "2400 обвинения към офицери и войници за последната година. Само 113 от тях са стигнали до съда, а само шестима са осъдени". Това му дава основание да коментира, че всичките тези хора се намират под непрекъснат стрес. 


Държавното обвинение обаче твърди, че през 2014 г. са повдигнати обвинения на 157 военнослужещи, на съд са предадени 129, а броят на осъдените е 98.
Пресцентърът на прокуратурата е готов да предостави публично всички необходими данни за работата на органите на Военната прокуратура, както в интерес на обществената информираност, така и в интерес на степента на лична информираност на Николай Ненчев, се посочва в съобщението.


Повод за обсъждането в Министерския съвет на темата е казусът с генерал Шивиков, обвинен за това, че е използвал свои подчинени за ремонта на дома му. Заради това допускът му до секретна информация беше отнет и генералът беше принуден да напусне армията. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK