Обвинения в политическа олигофрения белязаха обсъждане на текстове от ГПК

Мая Манолова

© Анелия Николова

Мая МаноловаПриемането на второ четене на текстове от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), свързани с частните съдебни изпълнители, предизвика страстите в пленарната зала, като депутатите се обвиняваха в политическа олигофрения, получаване на куфарчета, някои дори правеха препратки към исторически събития.


Депутатите се впуснаха в коментари за "малкия човек", "отрудените граждани, които едва свързват двата края", и обвинения, че "вече е сложено въжето на врата на длъжника, а сега му бутат стола под краката", предаде "Правен свят". Промените, зад които застанаха БСП и Патриотичният фронт, бяха гласувани на първо четене, но при днешния вот не достигнаха седем гласа.


Най-разгорещени дебати предизвика гласуването на чл. 417 от ГПК, който предвижда възможност кредиторът да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност на длъжника да се противопостави на осъждането. Предложението беше тази възможност да отпадне.
Мая Манолова от БСП заподозря, че промяната в подкрепата за текста от страна на ГЕРБ се дължи на факта, че при депутата на управляващите често имало посещения на банкери.


Начало на дискусията сложи Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт (ПФ): "Днес можете да сложите край на монопола на банковото лоби и да гласувате с ПФ да отпаднат мракобесните текстове в чл. 417", обърна се Байрактаров към останалите депутати. Преди това обаче вече беше прогнозирал, че поведението на парламентаристите ще е форма на "политическа олигофрения".


Манолова го подкрепи. "Не подкрепяме отпадането на точките от чл. 417, защото не решават проблемите със задлъжнялостта", отвърна Данаил Кирилов от ГЕРБ.  "Ще се стигне дотам, че ще се правят възражения срещу дългове, които са безспорни, само за да се спре изпълнението. А като се тръгне на исков процес, какво следва – 4% такса за дело, хонорари на адвокати и пак ще товарим длъжника", аргументира се Кирилов .


Мая Манолова не издържа да е извън диалога и се обърна Кирилов с въпросите: "Срещали ли сте се напоследък с банкери? Отправяли ли са ви предложения, на които не можете да устоите?" Колегата ѝ от БСП Чавдар Георгиев пък призова от ГЕРБ да не "леят крокодилски сълзи за длъжника".


Славчо Атанасов от Патриотичния фронт заяви: "По чл. 417 от ГПК няма нормално право, то е като при феодализма, когато не е било нужно да присъстваш, за да те осъдят. Тогава поне са слагали едно чучело", каза той и перифразира римския сенатор, който по време на Пуническите войни е приключвал всяка своя реч с думите: "Мисля, че Картаген трябва да бъде разрушен." "Чл. 417 трябва да бъде разрушен! Ние от Патриотичния фронт отново ще внесем законопроект след 3 месеца", заяви Атанасов.


Без дебат мина предложението 


да се увеличи прагът за касация по търговски дела на  20 000 лв. Този за гражданските дела остана 5000 лв. с важното уточнение, че цената на иска няма да прегражда достъпа до трета инстанция на "въззивните решения по искове за собственост и други вещни права върху недвижими имоти и по съединените с тях искове, които имат обуславящо значение за иска за собственост".


С промените беше прието окончателно, че Върховният касационен съд (ВКС) няма да се занимава с трудови дела с някои изключения. На три инстанции ще се гледат исковете за заплати и обезщетения по трудово правоотношение с цена над 5000 лв., както и тези за незаконно уволнение, възстановяване на предишната работа и обезщетение за оставането без работа. Има още 17 дела, по които ВКС няма да се произнася (решенията, с които детето след развод е настанено при близки, различни от родителите, в приемно семейство или институция, по спорове за упражняване на родителските права и задължения, по производства за връщане на избягало дете при родителите му, по спорове за пътуване на детето в чужбина, по искания на бабата и дядото за определяне на лични отношения с внучето и по искания за разпореждане с имущество и влогове на детето).

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jorosrabskia
  jorosrabskia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Palen Cirk

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3049 Весело

  Ама коя степен олигофрения? Дебилност, имбецилност или идиотия?

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  Мая Манолова не издържа да е извън диалога и се обърна Кирилов с въпросите: "Срещали ли сте се напоследък с банкери? Отправяли ли са ви предложения, на които не можете да устоите?"
  –––––––––––––––––
  А аз питам форума: "Срещали ли сте се напоследък с Мая Манолова? Отправяла ли ви е тя предложения, на които не можете да устоите?"

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1800 Неутрално

  Долу ръцете от ГПК на популистите и илитератите от ПФ, които разбира се, ще бъдат подкрепени от същите типове от БСП!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 5. 5 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  там където има бсп и дпс, олигофренията е по рождение.

 6. 6 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1119 Весело

  Абе кво станА с езика на омразата?
  Май минаха само на каруцарски
  /да ме прощава "бранша"/

 7. 7 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  А що се отнася до съдии и прокурори - те наложиха последните 25 години олигофренията, която изгони милиони българи, а останалите 6 милиона и половина (без циганите и съдиите), ги превърна в роби.

 8. 8 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да- слушах ги и мога само да напиша своите подозрения- че политиците и ЧСИ-тата вече са неразривно свързани чрез общи финансови интереси и чрез тяхната законна защита...Обикновения гражданин пак е поставен в неравностойно положение. Чл. 417 от ГПК трябваше да бъде премахнат, но политиците не счетоха за нужно да го направят. Не ми се пише повече по тази тема- безсмислено е....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  Някой от противниците на ЧСИ имал ли е случай длъжник да му дължи пари и да не му ги връща? При това след като е осъден. И не става въпрос за 100- 200 лв.

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#4:"Прогл@дна."]Долу ръцете от ГПК [/quote]
  Става въпрос за чл. 417 от ГПК -
  Чл. 417. Заявителят може да поиска издаване на заповед за изпълнение и когато вземането, независимо от неговата цена, се основава на: 2. документ или извлечение от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавните учреждения, общините И БАНКИТЕ...
  Обсъждаха и промени в призоваването - начина на извършване на съобщенията, които не се приеха от НС

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "stedim":
  Не съм противник на ЧСИ, а на порочното срастване между интересите на ЧСИ и политиците... Има разлика.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#10] от "logika":

  След като това което цитираш е ЧАСТ от чл.417, некоректно е да се говори да се махне целият член.
  А по отношение на тази точка- много си е добре.
  Даже в чл.417 трябва да се включат и други хипотези.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 13. 13 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тук ще застана , за първи път , на страната на Патриотичния фронт ...
  Въпросният чл.417 .т.., наистина е в полза на банковото лоби ..Бързо производство- въз основа на 'документ' на взискателя - се издава изпълнителен лист и съдебният изпълнител те започва ...
  МОЖЕ дългът ти ДА НЕ Е този - по РАЗМЕР - нямаш Право на съдебна защита !!??
  "Изчислила " банката - НЕЙНИЯТ счетоводител - частна ФИРМА !!- че дължиш толкова , съдията НЕ проверява - и направо издава Изп. лист !!?? -по ипотечните кредити ..
  Но може ,дори , Запис на заповед - да е ФАЛШИВА , неистинска - не с твоя подпис и т.н..ПАК се издава веднага Изп. лист ..Да не говорим ,че може да е подписана под давление, заплаха , изнудване и т.н..
  НЯМА Съдебен контрол - над спора по същество - КОЛКО точно дължиш , дължиш ли ИЗОБЩО и т.н.., казано с две думи ...И сега ще видите пропагандата на социлистите - какъв шум ще вдигнат ...
  А горният Данаил неграмотний от ГЕРБ - да не ми обяснява ..Хеграмотен тарикат или хитър ..
  Когато борчът ти е неоспорим - никой няма да влиза в съдебни разходи ..
  Да елимираш СЪДА , обаче , от един ПРАВЕН спор- какъвто е този за РАЗМЕРА на задължението ти - си е- БЕЗПРАВИЕ !!! Отказ от Правосъдие - в полза на банките !!!
  Банката ти е нафукала такси, наказателни лихви и каквито си иска - и няма КОНТРОЛ над ТОВА !!!! Съдебен контрол !!!

  Длъжникът , а може и да НЕ Е такъв , няма право на защита или ще го получи , когато всичко вече е приключило и е ..платил ...
  Защитата на едно право - не е спорт , както си мислят някои неграмотни гербаджии..и не бих се учудил , ако банкери са посетили ГЕРБ-а :)

  BIG AL
 14. 14 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "Rhapsody of Fire":
  Статията е политическа , а моето виждане е предимно юридическо. Безсмислено е да пиша повече- просто изразявам възмущението си от политиците от 43тото НС...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 15. 15 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"BIG AL"]Въпросният чл.417 .т.., наистина е в полза на банковото лоби ..[/quote] Е- ако аз го напиша- ще се намерят доста коментатори, които ще ме обвинят в политическа пристрастно и ала-бала...Да- цитираното от Вашият коментар е абсолютно вярно и не би могло да обслужва банковото лоби, ако не беше възведено в законов текст....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 16. 16 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2000 Неутрално

  Поредната мимикрия на БСП. Сега ще се правят на Ципрас и Сириза. Ама как да стане с тоя багаж от милионери и банкери в редовете им. Всичко е само за да се върнат на власт. А после?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 17. 17 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 506 Любопитно

  Що е туй НЕобикновения гражданин и големия човек, та да говорим за малкия и обикновен? Докато тези фрази не изчезнат от езика (на политиците) ни - оправия няма да има.

  Келеши - служебни облаги и придобивки, отгоре на корупцията им... Повечето един ден бачкане като хората нямат, та да знаят какво стои зад определението "отруден". Ама такива си ги избираме...

 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"BIG AL"]Да елимираш СЪДА , обаче , от един ПРАВЕН спор[/quote] С една разлика- за сега заповедното производство се приема за безспорно производство- т.е. в него няма 2 спорещи страни...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#15] от "logika":

  А ВИЕ от страхливите ли сте ??? :
  От минусите ли ви е страх !!?? ...)
  Нямах такова мнение за вас ...:)

  BIG AL
 20. 20 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#13] от "BIG AL":

  Ако отделиш стотна от времето си да се гневиш и прочетеш чл.420 ГПК, ще разбереш, че цялата пара в свирката срещу Записа на заповед е удар в празното.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 21. 21 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Те акто са зачесали 417-ката да зачешат и 410-ката.

 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#19:"BIG AL"]А ВИЕ от страхливите ли сте ??? :
  От минусите ли ви е страх !!?? ...)
  Нямах такова мнение за вас ...[/quote]
  Не- просто съм отегчена да обяснявам постоянно, че съм аполитична и къде точно е юридическият проблем в коментари под статия, която предполага заемане на определена политическа позиция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#14] от "logika":

  +++++ Колега!

 24. 24 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#21] от "mizo":
  Не искат, колега Бягат от отмяната на чл.417 ал.2 от ГПК като дявол от тамян, а Вие искате да посегнат и към промяна / отмяна на чл.410 от ГПК

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#20] от "Rhapsody of Fire":

  Кажи НЕЩО за 'документа" !!?? от банката - и започването на Изп. производство - не бегай по фланга ...
  Кой и как ти определя задължението ??/ :))
  КОЛКО Е ТО ?? :) Колкото са изчислили в банката ли ??? Толкова !!???

  BIG AL
 26. 26 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#24] от "logika":

  Е, случва се понякога и депутатите да взимат правилни решения. Зас ъжаление - рядко.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 27. 27 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Те хората, ако знаеха(не като онзи, който ми набръска минус на коментар N 21-малоумник!), че 410 е още по-долен и гаден от 417 щяха да реват със сълзи. Защото, по 417 е по-бавно, но по 410 идвам, пиша ти данните, казвам си в ЗИЗИ(Заявление за Издаване на Заповед за Изпълнение), че ми дължиш 3000лв, там няма да ми гледат основанието и да го доказвам, ако не се възрази, а то масово не се възразява и съдът ми я издава. На 3-4 ден вече съм с ИЛ в ръка и при ЧСИ, а ти ходи си възразявай и спортувай за здраве.

 28. 28 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#27] от "mizo":

  Правилно - да си възразил.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 29. 29 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А бе тия че са резил, резил са. Но това че са и олигофрени май ни идва в повече.

 30. 30 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#28] от "Rhapsody of Fire":

  Така е, да си възразил.

 31. 31 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#25] от "BIG AL":

  Ако законодателството винаги предпоставя, че при приложението може да се направи техническа грешка - няма да има и една правна норма.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 32. 32 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#27:"mizo"]Те хората, ако знаеха(не като онзи, който ми набръска минус на коментар N 21-малоумник!), че 410 е още по-долен и гаден от 417 щяха да реват със сълзи. [/quote] Да- хората не знаят това, но пък знаят какви политически пристрастия имат и понякога повтарят като папагалчета мотивите на харесваните от тях политици, без да разбират дали тези мотиви защитават правният интерес на една тясно ограничена група граждани или на всички граждани... Знаех си, че ще се стигне до останалата част от коментарът Ви, колега, а аз бях решила да спестя точно тези обяснения...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 33. 33 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rhapsody of Fire":

  В крайна сметка колегата logika e права. Това е политическа статия, дори и да е в основата правен проблем, то статията неминуемо ще се изроди в политически спор, тук не сме правен форум. Успех на спорещите!

 34. 34 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#33] от "mizo":

  Здрав да си!

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 35. 35 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#32] от "logika":

  Народът не знае, но коментира смело и безотговорно с право и без.

 36. 36 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#35] от "mizo":

  Е, аз пък съм от тази малка част от народа, която знае за какво става дума.

  Защитавам заповедно производство като институт и смятам че обхвата му трябва да бъде разширен.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 37. 37 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Имам молба към съфорумецът, който изпляска минус на коментар N 24 и 32 Logika, да каже кой е? Просто да каже: "Аз го тряснах минуса!"
  Ние да си знаем кой е, та да му обръщаме внимание под други статии. Нито искам да знам защо го е пляснал, нито основание му търся, просто да си знаем кой е този "гений".

 38. 38 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#37] от "mizo":

  Сам съм - други няма.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 39. 39 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#31] от "Rhapsody of Fire":

  може да се направи техническа грешка !!??? :))
  ....................
  Не става дума за техн, грешка , уважаемий, а за нещо по- сериозно ..))
  За ТВЪРДЕНИЕ на една фирма, взискател , човек , страна , че и ДЪЛЖИШ нещо - в такъв размер ...)
  ЗАЩО трябва да вярвам и в 'добросъвестноста" на един взискател , банков шеф , счетоводител и т .н..???
  Че даже и държавата му ВЕРВА - с този текст ...)
  хахахааа.....
  Може да си дообросъвестен счетоводител - банков - но аз пет пари не давам за това , ДОКАТО Съдът не се произнесе , че това е така или не е така :) и сметката е верна :
  Но нямам възможност за ТОВА !!!
  За 'това' става дума - за моята НЕвъзможност да го докажа или не ...) ...)
  Ясен съм , нали ??:)

  BIG AL
 40. 40 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#36] от "Rhapsody of Fire":

  Както виждаш и Logika, и аз имаме идея от тези неща. Да се спори в този форум за неща, неясни на 90% от потребителите е безсмислено. По-добре да отида да се хиля на феновете на ципракис и пут(к)ин под други статии.

 41. 41 Профил на Мизо
  Мизо
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#38] от "Rhapsody of Fire":

  Ясно! Лек ден.

 42. 42 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#40:"mizo"]По-добре да отида да се хиля на феновете на ципракис и пут(к)ин под други статии.[/quote] За това и аз не коментирам новини от нашия вътрешнополитически живот...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 43. 43 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#39] от "BIG AL":

  Ясно е, че нищо не разбираш. Прочети чл.435-441 ГПК и ще ти просветне какви ги пишеш.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 44. 44 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#43] от "Rhapsody of Fire":

  Прост въпрос , понеже нищо не разбирам :
  КОЙ, с какъв документ ЕДНОСТРАННО , ти определя размера задължението ??
  :)))))))

  BIG AL
 45. 45 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Тези приемат закони,не за да се сложи ред в държавата,а да се харесат на избирателите,на някои.От това държава не става.

 46. 46 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#44] от "BIG AL":

  Прочети ми коментар 43.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#46] от "Rhapsody of Fire":

  Защо да го чета ?? Излизам ..
  ЗАЩО забранявате в обикновеното ИСКОВО производство - по общия ред , да се установява РАЗМЕР на задължението ??
  Защо трябва да е такъв / размера / , определен от банката ?? :)
  Защото банките знаят КАК да ви купуват ..
  Затова :)

  BIG AL
 48. 48 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  И ЗАЩО частни банки са приравнени на държавата - при бързото производство ??/
  Хахахаа...
  Защото имат мангизи ли ??/
  Айде до после>>)

  BIG AL
 49. 49 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 756 Весело

  До коментар [#48] от "BIG AL":

  Е, очевидно си бил ако не партиец, то поне прилежен комсомолец.
  За такива като теб препоръчвам да прочетат Кучешко сърце на Михаил Булгаков. Ще се само откриеш ако не в др. Швондер, то най-малкото в хора от баритони.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Гневно

  Тази "възможност" и престъпен теч в ГПК е Конституционно Недопустима.

  Лишава ответник от Конституционно гарантирано право на съдебен процес за търсене на истина и справедливост за страни,
  по предписан в Закона (непроцесуален и) процесуален ред.

  При това, типично: ответник е Гражданин физическо лице,
  а ищец "кредитор" е голяма, средна или малка търговска фирма юридическо лице... или държавата... или община.

  Типично, (такъв) ищец е с много по-големи възможности за внасяне на съдебен иск и тръсване по погрешка или не
  куп дезинформиращи "книжа" в задочен "съдилищен процес",
  без фактическо или без ефективно представителство на страната ответник.

  Предназначението на ГПК, както названието му казва ясно,
  е за съдебни спорове (само) между Граждани физически лица.

  Еднолични фирми както и да е, но ищец от "тежка категория"
  Не би трябвало да ползва ползи от ГПК.

  По-специално: ищец търговско предприятие акционерно дружество (корпорация) юридически лице.

  За такива лица и такива дела би трябвало да има отделен Закон.

  Колкото до Конституционно Недопустимите кръпки 417 и други в ГПК, няколко парламента и партии активно бранят такава Корупция.

  Включително БСП Мая Манолова.

  "Най-разгорещени дебати предизвика гласуването на чл. 417 от ГПК, който предвижда възможност кредиторът да поиска издаване на заповед за изпълнение въз основа на документ, удостоверяващ неговото вземане и позволяващ длъжникът да бъде осъден по бърза процедура, без възможност на длъжника да се противопостави на осъждането.

  Предложението беше тази възможност да отпадне.

  Мая Манолова от БСП заподозря, че промяната в подкрепата за текста от страна на ГЕРБ се дължи на факта, че при депутата на управляващите често имало посещения на банкери."

 51. 51 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Депутатите се впуснаха в коментари за "малкия човек"
  +++

  разбрахте ли тъпи ко*лета, вие сте 'малкия човек' и затуй няма грамофон за вас. одобрявам.

 52. 52 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#13] от "BIG AL":

  "А горният Данаил неграмотний от ГЕРБ"
  +1

  Какъв нещастен човечец е председател на правната комисия...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  СВОБОДНА ОБЕДИНЕНА ЕВРОПА

  Какъв е този форум според Вас, mizo?

  "Не" на дискусии по теми за права.

  "Не" на политически дикусии, понеже неминуемо се израждат.

  "Да" за прокоби, че дискусията ще се изроди.

  Ами ако в един форум хората не могат да обсъждат правата си...
  Да не би да сте антифорумец?

  При Демокрацията е така:

  Народното събрание е прозрачен форум.
  Депутати юристи и неюристи заедно обсъждат политики.
  Коват закони. Съобразяват. Гласуват и дават.

  Учете се от народните си представители.

  До коментар [#33] от "mizo":

  Това е политическа статия, дори и да е в основата правен проблем,

  то статията неминуемо ще се изроди в политически спор,
  тук не сме правен форум.

 54. 54 Профил на hildenbrant
  hildenbrant
  Рейтинг: 395 Неутрално

  чл.417 от ГПК страда от сериозен порок, а именно - той позволява издаването на изпълнителен лист едностранно, без ответникът да знае. Предполага се, че така се улеснява кредитор, който има определена категория документ, който прави уж безспорно това, че му се дължи.

  Ами ако този документ е ФАЛшИВ? Тъпият законодател изобщо не е помислил за простичкото правило, че размести ли се някъде правната тежест, облегчи ли се някой, то това става за сметка на утежняване на другия. А има ли утежняване на другия, има ли привилегия, задължително има ЗЛОУПОТРЕБА с правата. И срещу това нещо ГПК не съдържа гаранции.

  Първо ще ви вземат парите, вие после се оправяйте.

 55. 55 Профил на Georgy Palpurin
  Georgy Palpurin
  Рейтинг: 231 Весело

  "Не подкрепяме отпадането на точките от чл. 417, защото не решават проблемите със задлъжнялостта", отвърна Данаил Кирилов от ГЕРБ. "Ще се стигне дотам, че ще се правят възражения срещу дългове, които са безспорни, само за да се спре изпълнението. А като се тръгне на исков процес, какво следва – 4% такса за дело, хонорари на адвокати и пак ще товарим длъжника", аргументира се Кирилов .

  хахахах, не можеха да вдигнат нивото поне малко. Значи за експертите на герб не е проблем, че банката можеше да вдига едностранно лихвите (и го направиха в кризата) и чрез въпросния член (417 т. 2 от ГПК) рекетират хората да плащат (колкото им кажат) иначе бой с "изп. лист", а се загрижиха за 4 % такси и разноските по делата. Мишоцииии прозрачни сте

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK