Христо Иванов: Не е важно аз какво ще напиша, ВСС вече е написал за военните съдилища

Христо Иванов: Не е важно аз какво ще напиша, ВСС вече  е написал за военните съдилища

© Надежда ЧипеваНе е важно аз какво ще напиша, а какво ВСС е написал в своя анализ от 2014 г. за натовареността на военните съдилища – че тя често изкуствено се завишава."
Това каза правосъдният министър Христо Иванов интервю за предаването "Лице в лице" по бТВ тази вечер.


Думите на министъра са индиректен отговор на репликата на главния прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в парламента по-рано днес, че за него ще е много интересно да си купи романа, който министърът на правосъдието Христо Иванов можел да напише за безобразията на военната прокуратура.


Статистиката за натовареността и ефективността на военните покуратури обаче не подкрепя сарказма на главния прокурор.
Данните на комисията по натовареността към ВСС показват драстично намаляване на делата на военните прокуратури и съдилища. В Пловдивската военна магистратура например с всяка изминала година спадът е в пъти - от 817 образувани дела през 2013 г. намаляват на 180 през 2014. Пак Пловдивската военно-окръжна прокуратура е внесла през 2013 г. 320 обвинителни акта, през 2014 - 58. Софийската военно-окръжна прокуратура е внесла в съда ... 31 обвинителни акта.
Намаляването на делата не е резултат само от съкращаването на заетите в армията, а и от промените в НПК, които намалиха субектите, подсъдни на военните магистратури.
Христо Иванов цитира сравнителни данни  на ЕС за натовареността на съдилища и прокуратури в страните членки и разходите за тях - според данните България е с най-високия брой прокурори на глава от населението и  отделя за съдебната система общо над средния за ЕС процент от брутния вътрешен продукт.


А за прокуратурата отделяната сума  от БВП е сред най-високите в ЕС.


"Ние не сме най-богатата страна, за да харчим пари неефективно"


каза Христо Иванов по повод слабата натовареност на военните прокуратури и съдилища.


"От тази гледна точка репликите с романите и всички останали атаки са начин да не се говори за истинските проблеми. Сами по себе си смислени теми за дебат се превръщат в истеричен шум и от това няма полза", каза министъръ Христо Иванов.


Иначе е вярно,  че в МС трябва да сме много внимателни, когато говорим за конкретни дела, ще споделя това с колегите, добави той по повод обсъждането на темата за разследването срещу ген. Шивиков на заседанието на МС в сряда. Тогава темата е била повдигната от премиера Борисов - видно от стенограмата на заседанието, но главният прокурор не коментира премиера, а само министрите.


Но аз наистина мисля, като приключа със своя  опит в българската политика - надявам се да е кратък, да напиша книга за това и тогава ще я подаря на г-н Цацаров, ще бъде интересно четиво, каза Христо Иванов.


Министърът, който всеки ден участва в обществени дискусии, заяви, че съвместно с председателя на ВКС Лозан Панов започва срещи със съдиите по райони за обсъждане на законопроекта за промени в Закона за съдебната власт.  "Ние сме сложили на масата един много широк набор от предложения като основа за дискусия. Ако се фокусираме върху темите и проблемите, имаме шанс да направим един наистина добър проект", каза министърът и увери:"Всеки глас по същество ще бъде чут."


"Носим отговорност да държим дебата за съдебната реформа в границите на приличието"


Така Христо Иванов отговори на въпроса за нападките и отказа да коментира нападките, отправени срещу него и срещу промените в съдебната власт от бившия служебен премиер Георги Близнашки.
Много мислих покрай тази поредица от интервюта на проф. Близнашки и реших да не ги коментирам, ще стане ясно защо, надявам се. Ние всички носим отговорност да държим дебата в границите на приличието, каза Иванов.


Същевременно министърът на правосъдието заяви, че продължава да иска да чуе мнението на главния прокурор Цацаров и на председателите на двете върховни съдилища ВКС и ВАС - Лозан Панов и Георги Колев,  по един сериозен въпрос - имало ли е корупция в Софийския градски съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK