Отпада двегодишната давност за ползване на платен годишен отпуск в частния сектор

Отпада двегодишната давност за ползване на платен годишен отпуск в частния сектор

© Антон ПоповОтпада двегодишната давност за ползване на платен годишен отпуск в частния сектор. Това решиха депутатите от социалната комисия в парламента при подготовката на законопроекта за промени в Кодекса на труда за второ четене, съобщава вестник "Труд".


Това правило обаче остава да важи за служителите на държавния сектор. Галя Захариева от ГЕРБ настоя давността да се запази и в частния сектор, предложението й обаче беше отхвърлено. "Ако не премахнем давността, хората няма да имат гаранции, че ще ползват отпуска си. Ще се нарушат конституционни права", заяви Чавдат Христов от КНСБ. 


Задължителните графици бяха въведени при предишния мандат на ГЕРБ по идея на тогавашния финансов министър Симеон Дянков. Причината беше натрупаният огромен брой дни неизползвани отпуски в администрацията, които държавата трябваше да плати при съкращения.
Когато отпускът не се използва през годината, за която се полага, работодателят е длъжен да осигури почивка до 30 дни на служителя си през следващата година, приеха още депутатите. Ако работникът не иска да ги ползва, работодателят може да го принуди. Ако останат невзети дни, те ще се пазят до прекратяването на трудовия договор. 


Другата промяна в частния сектор е, че фирмите вече няма да правят предварителни графици за отпуски.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Как се издържат тюфлеците от КНСБ?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Дискриминация !!! За едни едно за други друго. Ще си ползваш отпуската след уволнение или съкращения е много циничен вариант.

 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Последното е най-смисленото нещо

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Във Великобритания отпускът следва да се ползва САМО в текущата година. И не се отнема, не се прехвърля за следваща година, не се заплаща като компенсация за неползването му.
  Ако не си го взел през годината, в последните ѝ дни задължително те пращат вкъщи, защото тези дни почивка принадлежат на тази година.
  Така го е решил гадният капитализъм и прецакани никога няма.

  А ние тук си правим експерименти и всяка година откриваме топлата вода, за да я отменим на следващата.
  Жалки некадърници! Поне да бяха прочели как го правят хората...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  А за какво ни караха да правим график на отпуските и имаше глоба, ако не беше готов навреме....или просто майтап да става ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  Това е цинично!
  Не може всеки да си регулира доходите!

 8. 8 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 827 Любопитно

  До коментар [#1] от "forum_terrorist":
  [quote#1:"forum_terrorist"]Как се издържат тюфлеците от КНСБ? [/quote]

  Не им бери грижа!Това по-долу съм го писал преди почти две години ,сега може да се позамогнали още:
  Синдикалните лидери -защитници на работническата класа не са нищо друго освен едни търтеи,пиявици и кърлежи ,които паразитират на гърба на работещите и трупат дебели пачки от съглашателство с чорбаджиите-пишман работодатели.:

  -Президентът на КНСБ Пламен Димитров е декларирал един апартамент в София с цена на придобиване 124 800 лева, паркомясто в София и магазин във Варна за 19 496 лева. Няма заявени превозни средства, земеделски земи или налични средства. Димитров е декларирал банкови влогове 35 017 лева, разплащателна сметка 14 116 евро, разплащателна сметка 12 052 лева, 46 333 лева, 66 510 лева.

  -Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, които се готвят за стачка заради съкращения, е отбелязал общо 167 523 лв. спестявания в банкови сметки. Част от тях са на името на съпругата му и са разпределени в лева, евро и щатски долари. Семейството е декларирало и фамилен опел. Както и два апартамента в Стара Загора, купени през 2010 и 2011 година. Единият е 133 кв. м за 126 581 лв., а другото жилище - от 69 кв. м с цена 68 500 лв. От 1994 година Вълчев е посочил, че притежава и къща с двор в село Обручище.

  Валентин Никифоров от КНСБ е декларирал имоти в 17 графи. Голяма част от тях са наследство. Общо 33,33% Никифоров има и в "Ловно стопанство Горна Брезница" ООД със седалище Благоевград, а заедно с жена си се сдобива с апартамент, ателие и гараж общо за 120 000 лв.

  -Другият вицепрезидент на синдиката Иван Кокалов декларира депозити за над 180 000 лв. заедно с апартаменти в София и Приморско, придобити през 2008 г. съответно за 117 000 лв. и 140 000 лв. Той има и депозити за над 180 000 лв.

  -Николай Ненков няма нови имоти, но пък има спестени 106 800 лв.
  -Президентът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев пък обявява серия от наследени през 2006 г. части от имоти в София и село Лиляк и депозити от над 17 000 лв. Той притежава половината от два автомобила.

  -Декларацията на вицето му Димитър Манолов не е качена на сайта на контролния орган, но от Сметната палата обясняват, че чакат още документи, пратени по пощата, за които ще важи пощенското клеймо.

  -Конфедеративният секретар Емил Димитров и съпругата му са си взели през 2012 г. парцел във Волуяк за 99 700 лв., той има и банков депозит за над 52 000 лв.
  -Друг секретар – Евгени Душков си е купил през 2011 г. апартамент в София за 87 000 лв. и има влог от 39 000 лв.

  -Васил Яначков -Шефът на „Металици“ живее в разкош

  „Яначков си купи лъскав джип, издават синдикалистите. Луксозното возило струва 200 хиляди лева и се води на името на федерацията. Къщата му в Лозен е за повече от 1,5 млн. евро. Не може синдикален лидер с трудови доходи да има такава къща. Има и втора в с. Крушовица. С подобренията сигурно струва няколкостотин хиляди. Той се похвалил, че само покривът й струвал 80 хиляди. Притежава и трети имот на брега на морето в съседство на „Манастирите“ на братя Диневи в „Свети Влас“.
  Това обаче не е всичко. Преди това Яначков е регистрирал фирма, през която минават всички синдикални пари – екскурзии, семинари, всякакви туристически дейности. Години наред по този начин той е източвал синдикалните средства за пътешествия по света и у нас. Пак със синдикални пари е изкупил учебната база на „Кремиковци“. През 2010 г. е предложен за продажба учебно-квалификационният център на металургичния комбинат „Кремиковци“ от синдика на комбината Цветан Банков. Началната тръжна цена на центъра, който се намира в Ботунец, е 1,009 млн. лв. В крайна сметка синдикатът в „Кремиковци“ го купува за 800 хиляди лева, а имотът е прехвърлен на името на Яначков – „за по-лесно управление“. Това е пететажна сграда, с няколко корпуса. Сега сградата е обявена за продажба срещу 1,6 млн. лева, т.е. дво

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  само ми е чудно как за има-няма две седмици приеха тази глупост, а за да я отменят дебатират с месеци.

 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#5] от "Никола Георгиев":

  как ще няма, аз всяка година го ползвам
  просто така е прието в някои страни, иначе казано, съгласен съм да нямам платен отпуск, но да ми вдигнат заплатата с 10 %
  Иначе казано, приеми, че това част от заплащането.
  Е, в случая е малко насила

  Birds of a feather flock together.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на qwerty112
  qwerty112
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#1] от "forum_terrorist":

  Както и ти.

 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Принципът е следният. Работодателят решава колко може да плати на служителя на година, да кажем 6000лв, това са 500лв на месец, което включва и годишният отпуск. Тези 6000лв работодателят търси да ги избие - дали с директна продажба, когато всъщност не може да пуска фактура за времето през което служителят не е на работа. Т.е. реално тия 6000лв трябва да се изкарат за 11, а не за 12 месеца. Всъщност, ако служителят нямаше отпуска заплатата му щеше да е с 1/11-та по-висока, около 9%. Той се отказва от тези пари, с които си плаща годишния отпуск сам. Работодателят предвижда и неща като - обучения, болнични, които също се включват и свалят броят на платените дни и вдигат ставката, която се калкулира в крайния продукт.

 14. 14 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Това решение е грешка. Работниците трябва да почиват през годината, иначе се стига до ситуации като с акушерката.

  Задължението да си ползваш отпуската от една страна пречи на работодателя да те изстисква като лимон и да те принуждава да работиш без почивка, от друга пречи на работника да трупа отпуски, които после трудно се изплащат накуп.

 15. 15 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Като младо даскалче чиракувах няколко години на село. Шефа ми беше гаднюга и комунде, всичко друго, само не и педагог. Та лятото си излизам аз редовната отпуска плюс пионерски лагер, който ми се водеше за работа. Отивам на море на Камчия, къмпинг Рай, компания и гаджета, пуснах картичка на нашите къде съм, жив и здрав, да не ме мислят, и един ден идва охраната на къмпинга и ми дава телеграма от баща ми. Дръпна ми се ...всичко. Лаконично-да се прибирам, че ме търсят служебно. Отивам вечерта в пощата, разговаряме, накълцах го , че ме е предал, честен човечец беше, и му казах да не се притеснява, защото не са ме намерили. Който иска, да доказва. Есента разбрах, че една от местните даскалици, която трябвало да води бригада в консервния комбинат се разболяла и ченгетата с лека ръка посягат на отпуската ми да ме приберат от лайфа на морето в мръсните халета на фабриката за кисели краставици. Такива бяха.1975г.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK