БАН се оплака, че образователното министерство бави парите за наука

Тодор Танев, министър на образованието и науката

© Юлия Лазарова

Тодор Танев, министър на образованието и наукатаБългарската академия на науките излезе с декларация срещу забавяне на Министерството на образованието и науката за финансирането на тазгодишните проекти във Фонда за научни изследвания. "Без причина е прекъснато финансирането на стотици изследователски проекти, систематично се разрушават двустранни и многостранни научни връзки", посочват от БАН в декларацията, цитирани от "Труд". 


Два месеца след одобряването на държавния бюджет за годината се приема и годишната програма на фонда за наука. ФНИ обаче е закъснял с това задължение, и е пратил разчетите си за одобрение в министерството в началото на месец май. Оттогава няма отговор от ведомството. Министърът на образованието трябва да подпише документа, но и това се бави. 


След декларацията на БАН и запитване от "Труд" от министерството са пратили до ръководството на фонда искане за допълнения в програмата, например да включи проекти на млади учени и да предвиди двустранни споразумения за сътрудничество с други европейски страни. 
Официален отговор на министърът на образованието Тодор Танев по темата (в отговор на депутатски въпрос) гласи, че министерството е дало указания за отстраняването на нередности в годишната програма и затова все още не я е одобрило. Една от посочените забележки е, че трябва да се коригират разходите за управление, както и да се изготви по-балансиран подход за финансиране на проектите. Посочва се и, че докладът от последния одит на ФНИ е "пълен със смущаващи обстоятелства", но документът още не е публичен.


Програмата за научни изследвания тази година съдържа над 300 проекта за над 11.5 млн. лева. Сред тях има и проекти, които продължават от 2012 г. насам, но финансирането и за тях се бави успоредно с това за новите разработки. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK