Ромите в Гърмен поставиха ултиматум на местните да се включат в мирни преговори

Ромите в Гърмен поставиха ултиматум на местните да се включат в мирни преговори

© Юлия ЛазароваРомите в Гърмен поставиха ултиматум на протестиращите в селото - дадоха им срок до понеделник да се срещнат и разговарят с тях, съобщи агенция "Фокус". В противен случай ще обявят протеста им за политически и ще заведат дело за дискриминация в Страсбург.


Днес жителите на квартал "Кремиковци" са сформирали инициативен комитет от четирима души. Представителят на ромите Валери Асенов заяви пред БНР, че кметът им е обещал да узакони къщите, в които сега живеят. "Имайте предвид, че има хора, които живеят там над сто години. Имахме среща с министърката на вътрешните работи, тя е казала, че трябва да имаме среща с кметицата, кметицата обаче все отказва, нещо има... Досега нямахме спор, работим по нивите на българите, имаше един младежки сблъсък. Въпросът е за земите. Обръщам се към нашата кметица – какво я спира да не допусне да си купим местата?", попита той.


Иван Байрактаров, представител на инициативния комитет в Гърмен, каза, че той и съседите му не смятат, че диалогът с ромите ще бъде възстановен. "Там има 124 незаконни постройки, няма какво да се разговаря с тях, трябва да се действа процедурно", заяви той.
По думите му е силно преувеличено твърдението, че някои роми живеят там от 100 години. Първите две ромски семейства са се заселили в Гърмен през 1986 година, информира той.


Иван Байрактаров подчерта, че няма да спазят ултиматума, който поставиха ромите и няма да идат на среща с тях в понеделник. Друг от протестиращите в Гърмен - Иван Кременлиев, каза пред "Фокус", че ромите дори не знаят значението на думата "ултиматум". Той каза още, че ромите махат маркировката на означените като незаконни постройки и продължават да живеят в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK