Очаква се добра реколта на пшеница, обяви земеделският министър Десислава Танева

Министърът на земеделието Десислава Танева по време на участието си в ритуално зажънване в село Странско, община Димитровград.

© Министерство на земеделието и храните

Министърът на земеделието Десислава Танева по време на участието си в ритуално зажънване в село Странско, община Димитровград.Тазгодишната реколта на пшеница се очаква да бъде добра, обяви министърът на земеделието Десислава Танева. Прогнозите са за реколта между 4.3 - 4.5 млн. тона пшеница, като данните са на областните дирекции "Земеделие" в страната към средата на юни, заяви Танева по време на участието си в ритуално зажънване в село Странско, община Димитровград.


Танева допълва, че се очаква среден добив от около 415 кг. пшеница на декар. Лошото време за сега не се отразява сериозно. Към момента площите, които са пропаднали в резултат на валежите, са под 1%, допълва министърът на земеделието.


Танева изтъква, че сектор "Зърнопроизводство" се е развил много добре след присъединяването на България към ЕС и е станал конкурентен на международния пазар. По думите й интересът към земеделския сектор се увеличава и делът на необработваемите площи намалява.
Усилията на държавата в сегашния програмен период на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 година ще бъдат насочени към възстановяване и на другите производства, за да може земеделието в страната да стане по-балансирано. "На трапезата ни трябва да има традиционни наши продукти от родни производители, които са наша запазена марка", казва още министърът.


"Доказателство за интереса към инвестиции в земеделието е и приключилият през този месец прием по подмярка 4.1 "Инвестиции в земеделските стопанства"", заявява Танева. Тя посочва, че за този първи прием има над 4 пъти повече заявления за подпомагане, отколкото е предвиденият бюджет. "Това говори добре. Инвестиционните проекти, които бяха подадени за одобрение, предвиждат инвестиции в сектора за над 2 млрд. лева", допълва Десислава Танева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK