Властите на Враца проведоха празник в обявения за опасен парк "Леденика"

Драмата с атракционите пред "Леденика" - гипсови статуи, тунел от гипсокартон, катерушки и др, се точи повече от две години. Община Враца получи финансиране от близо 5 млн. лева по мярката за туристически атракции на програма "Регионално развитие" - за облагородяване на пространството пред пещерата. Проектът й обаче се оказа един от най-нелепите с огромния брой кичозни елементи и предизвика съмнения още в самото начало.

© Фейсбук

Драмата с атракционите пред "Леденика" - гипсови статуи, тунел от гипсокартон, катерушки и др, се точи повече от две години. Община Враца получи финансиране от близо 5 млн. лева по мярката за туристически атракции на програма "Регионално развитие" - за облагородяване на пространството пред пещерата. Проектът й обаче се оказа един от най-нелепите с огромния брой кичозни елементи и предизвика съмнения още в самото начало.Местната власт във Враца не отмени насрочения за днес празник в парка "Леденика", въпреки че паркът преди дни беше обявен за опасен от Дирекцията за национален строителен контрол. 


Това се разбира от съобщение на БТА, според което "в празничната програма, представена пред новия информационен център "Прилепа" на развлекателния парк "Леденика", участваха народната певица Гуна Иванова, илюзионистът Икар, младите изпълнителки от трио "Евредика", както и на етно и хип-хоп танцови формации. Таланти от Враца и участници в различни телевизионни формати за откриване на талантливи млади хора също се представиха по време на събитията за популяризиране на развлекателния парк. Гости и участници имаха възможност да видят единственият в страната спектакъл от звук и светлина в пещера, включващ лазерно шоу и прожекция на воден екран, създаден също по проекта".


Буквално преди дни Дирекцията за национален строителен контрол установи, че развлекателният парк е изграден и въведен в експлоатация в нарушение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), а фигурите на приказни герои и атракциите не могат да се ползват, защото са опасни. Главният архитект на Враца Данаил Дилков ще бъде глобен с до 5000 лева, а фирмата за строителен надзор по проекта - "Синко Инженеринг" АД, ще бъде санкционирана с  от 30 до 50 хил. лв., тъй като е приела и одобрила строежи, които не отговарят на нормите за безопасност.


Подкрепеният от БСП кмет на Враца Николай Иванов заяви през седмицата, че няма да отменя тържеството. То обаче е обявено вече не като откривване на парка, както беше оповестено първоначално, а  като "хепънинг", включен в задължителните дейности, които проектът, финансиран от еврофондовете с 5 млн. лв., трябва да отчете.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK