Видинското село Тошевци утроило населението си предизборно

Една от къщите в с. Тошевци, за която беше установено, че по настоящ адрес са регистрирани 25 души.

© Анжела Каменова

Една от къщите в с. Тошевци, за която беше установено, че по настоящ адрес са регистрирани 25 души.Постоянното население на село Тошевци (община Грамада, област Видин) е 125 души по постоянен адрес. Между февруари и април обаче там са се регистрирали 251 души, тоест двойно повече от живелите там преди. През същия период на миналата година новозаселилите се в Тошевци са едва двама. Това установи Институтът за развитие на публичната среда въз основа на данните за новите адресни регистрации, на които ГРАО даде публичност преди дни. 


Новорегистрираните през февруари - април 2015 г. по настоящ адрес са 251 души, "отписали" са се (по настоящ адрес) само петима. След проверки миналата седмица са заличени 60 регистрации.


Според Антоанета Цонева от института обяснението за интереса към селото е в това, че там ще се избира пряко кмет. По закон ако новорегистрираните подадат заявление в 14 - дневен срок преди изборите, те ще могат да гласуват по настоящ адрес за кмет на селото. 
На предишните местни избори през 2011 г. кметове се избираха в населени места с над 350 души и в това село избори за кмет на кметство не е имало.


От числата се вижда, че "изборните туристи" могат да повлияят на избора на кмет, коментира Цонева.


Институтът за развитие на публичната среда планира всеки ден да оповестява по един такъв пример с числа, за да илюстрира какво означава "изборен туризъм" и как той е поразил малките населени места в България. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK