Бившият ректор на Свищовската академия си осигурил пожизнена заплата

Величко Адамов

© Асен Тонев

Величко АдамовС решение на Академичния съвет на Стопанската академия в Свищов на бившият ректор проф. Величко Адамов трябва да бъде отпусната пожизнена заплата от 1500 лева. Условието е той да остане да работи във висшето учебно заведение и да има кабинет с компютър, се вижда от разпоредбата за това, показана в ефира на Би Ти Ви.


В предаването се включи временният ректор проф. Иван Върбанов, който потвърди, че има такава разпоредба в правилника на университета. "Това не е нормално, но е квинтесенцията на управлението на проф. Адамов", коментира Върбанов. По думите му разпоредбата е уникална, възмутителна и той се срамува от нея.


Освен бившия ректор още няколко човека имат такъв особен статут и право на пожизнена заплата. Според Върбанов изискванията са написани така, че на тях да отговарят Адамов и проф. Атанас Дамянов (ректор на академията от 1991 до 1999 г. и настоящ ръководител на катедра "Международни икономически отношения" там), а освен това има и такова нещо като "почетен професор", което е било въведено заради проф. Камен Каменов. Върбанов разказа, че на Каменов се полагали по 1000 лв. на месец след пенсионирането му, но понеже се скарали с бившия ректор, възнаграждението отпаднало.   
Проф. Върбанов декларира, че няма да се подпише под документ, с който да бъде изплащана пожизнена заплата на бивши ректори и на професори. "От мен една стотинка няма да получат, да ме съдят", каза Върбанов.


Скандалът в Стопанската академия не затихва вече повече от месец, след като група преподаватели оспориха в съда избора на 35-годишната Теодора Димитрова на мястото на дългогодишния ректор на академията Величко Адамов. Образователният министър назначи проф. Иван Върбанов - един от лидерите на протеста, за и.д. ректор. Върбанов обаче не можеше да влезе в кабинета си, тъй като привърженици на опонентката му не го допускаха. Сагата продължава с взаимни обвинения на двете страни с натиск и злоупотреби

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK