Христо Иванов: Съдебната реформа е и културна промяна

Христо Иванов: Съдебната реформа е и културна промяна

© Надежда Чипева"Нито само смяната на хората, нито само смяната на системата, може да даде резултат в контекста на съдебната реформа. Това е ясно но всеки човек, който има минимален житейски опит. Очевидно трябва и двете неща да се случат, очевидно е че трябва да сменим системата, така че да подобрим начина на селекцията на хората в нея."


Това заяви министърът на правосъдието  Христо Иванов в интервю по БНТ на въпрос  дали, ако системата бъде сменена, а хората в нея останат същите, "ще имаме чисто нова, работеща съдебна система, която правораздава".


Реформата е един процес, която няма да се случи от днес за утре, колкото и да ни се иска, първо ще се смени системата, после полека-лека ще се сменят хората, каза министър Иванов. Той допълни, че голяма част от предложенията за промени в ЗСВ са насочени към
осигуряването на гаранции за цялостна позитивна селекция на кадрите в съдебната власт.


Задава се въпросът как гражданите ще усетят промяната, отговорът е, че когато имаме по-добре мотивирани съдии и прокурори, подбрани от една система, която наистина гарантира най-добрите да минават напред, това ще се усети от всеки гражданин, който влиза в съдебната зала, каза министърът.


Той пак подчерта, че в момента текат обсъждания на законопроекта за промени в ЗСВ и е много важно да не се подменя дебатът по същество с "водевилни" закачки. В петък в Пловдив беше проведена първата среща със съдии по апелативни райони, следва поредица от обсъждания и в останалите апелативни райони. Целта е цялата система от съдилища да се включат в дискусията, добави той.


"Централният въпрос всъщност е дозата на съдийско самоуправление, която е разумно да има в съдебната власт. Към момента има едни силни фигури, наречени административни ръководители, които са в състояние наистина да влияят на отделния съдия, на неговата кариера, на начина, по който той взема решения. Да ви дам пример: предложението за преминаване към явно гласуване във ВСС се атакува с аргумента, че хората, които щели да гласуват във ВСС, щели да се страхуват от своите началници по места. Това е всъщност илюстрация за перверзията, в която са се изродили нещата в българската система, при който съдиите имат началници. Съдията по презумция не може да има началник. Ние се опитваме да предложим едни модел, в който ключовите решения да се взимат от общите събрания във всеки един съд и по този начин началникът да се върне в естественото състояние на пръв сред равни,


"но не и шеф, който може да набива канчета и да създава неприятности, ако не се държиш както подобава".


Това е много сериозен разговор, защото това в каква степен са готови съдиите да участват в самоуправление е въпрос на много фино дозиране. За съжаление, в Пловдив основните хора, които се противопоставяха на тази идея, бяха самите административни ръководители", заяви министърът.


Той отхвърли твърденията, направени преди това от проф. Георги Близнашки, че целта на  пакета от законопректи е да се поругае Конституцията. "Това са едни заклинания, които се опитват да превърнат разговора за съдебна реформа в разговор за проф. Близнашки. Нещо, в което аз нямам намерение да участвам", каза министърът. Той отбеляза, че в комисията за промяна на Конституцията ще бъдат включени и редица други конституционалисти, там ще може да се води разговор по всички предложения и да се стигне до рационален резултат.


Министърът отново подчерта, че за обсъждането на законопроекта за промени в ЗСВ ще бъде отделено достатъчно време, за да се чуят всички мнения.


На въпрос за следващите стъпки по стратегията за съдебна реформа, министърът припомни, че тя предвижда огромен обем от мерки и не бива да се забравя, че е разчетена за 7-годишен период. Започнали сме с организационните промени, защото това е първата препоръка на ЕК към България, а и обществото очаква отговор на притесненията за корупцията и за влиянието й върху съдебната власт.


Същевременно предстои работа по промени в НПК и ГПК. Реформата няма как да не бъде продължена и с преглед на процесуалното законодателство, който трябва да започне със становището на практиците, каза министърът. Той добави, че преди няколко месеца се е обърнал към съдиите от ВКС и към главния прокурор с молба да очертаят темите, по които те смятат, че трябва да се работи за тези промени. Иванов изрази увереност, че скоро ще има положително развитие в тази насока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Сам срещу /почти/ всички, за съжаление.

 2. 2 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хайде направи нещо, стига гръмки (и глупави) фрази!

  Разделянето на ВСС при запазване на политическата квота там не е никаква реформа, апропо, хайде да си го кажем!

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 995 Весело

  Т.е. да чакаме Магнолията и Прасчо - "културно" променени?

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Очевидно е, че докато безобразници от всякакъв калибър на съдебната система не започнат да влизат за дълго в затвора, а имуществото им да бъде разпродавано на публични търгове, оправия няма да има.

 5. 6 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Съдебната реформа е и културна промяна"
  Културна, културна, колко да е културна? Колкото Красьо черничкия?

 6. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  културната реформа трябва да мине през брутална лустрация на всички мошеници в съдебната система назначени по партийна линия ,повечето с фалшифицирани дипломи от измислени университети ,като сикищовския

 7. 8 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 517 Неутрално

  До коментар [#1] от "comtec":

  Айде ще се пребори ако иска,Маковей разправяше същото,че всички са били срещу нея,но е успяла!

 8. 9 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  "Това са едни заклинания, които се опитват да превърнат разговора за съдебна реформа в разговор за проф. Близнашки. Нещо, в което аз нямам намерение да участвам"

  Г-н Иванов, за това ви поздравявам!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 9. 10 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дано да успее! Съпротивата е силна и ще нараства. Не чувам подкрепа от страна на ГЕРБ. Защо ли ми се струва, че в последния момент ще му забият ножа в гърба и ще съборят правителството.

 10. 11 Профил на lrq00677938
  lrq00677938
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Иванов се доказа като същински кариерист. Какви са тези глупости? Нали реформа щеше да прави, а не да дава синтезирани клишета в качеството на култоролог. Кьорфишекстване.

 11. 12 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Имаме отчайваща нужда от работеща съдебна система - успех!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 12. 13 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Така е! Новата култура започва с културата на оневинения ЦвЦв! Кажете ре-фор-мааааа!

  http://www.segabg.com/article.php?id=757076

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 13. 14 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Христо Иванов: Съдебната реформа е и културна промяна!!!

  Така е, Г-н Иванов!
  Проблемът е, че има много невъзприемчиви и ще им се наложи да им бъде "зачукана" в главите!
  Инак - няма шанс да влезе там!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 14. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Много е важна и темата за дипломите. Не може Магнаурската .ЮЗУ и УБИТ да правят реформата.

 15. 16 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цялата система(не само правосъдната) е изградена да обслужва "елита" на БКП. Как се реформира това нещо? Прецедентно право - поне всички ще са безнаказани!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 16. 17 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Много е важна и темата за дипломите. Не може Магнаурската .ЮЗУ и УБИТ да правят реформата. [/quote]

  Може да се въведе задължителна атестация и лустрация. Не е много сложно, но е опасно!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 17. 18 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 785 Весело

  До коментар [#14] от "The Core":

  "Проблемът е, че има много невъзприемчиви и ще им се наложи да им бъде "зачукана" в главите!..."

  А бе не само в главите да им я „зачукат“, на още места трябва...да включат и Ставри на помощ...

 18. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7484 Неутрално

  Точно културата ни е дефицит на нас.

 19. 20 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Ще бъде така, докато съдиите и прокурорите са едни анонимници (непознати и неконтролирани от обществото хора, с неизвестен морал и качества), които могат да бъдат "назначавани", "слагани", "размествани", "командировани", "вдигани" по заповед на Щуката. Скрити зад институцията "съд", "прокуратура", "следствие", те остават безнаказани или незащитени (ако са смели, почтени, неподкупни и работохолици). Могат да бъдат местени като пионки от хората, контролирани от "по-високото място" (било то от НС, МС, или просто от Сараите или Драгалевските вилаети). Могат да бъдат смачквани, както досега се смачкваха и изхвърляха "по собствено желание" кадърните. Могат да бъдат унижавани и изхвърляни от системата с просто мръдване на пръста или като Ситнилски (не го защитавам!) - с платени протестни акцийки и подли номера.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 20. 21 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "stenli1":

  По-скоро както Станишев поиска прошка след като избраха Пеевски и Данчо Ментата взе думата осле в НС и като папа отсече " поискахте прошка, дадена ви е" а пък преди това Станишев беше обявил, че Пеевски е преживял личен катарзис...

  ей такива всякакви глупости в родната клоака...

  На Хр.Иванов му е ясно, че срещу него не са донкихотовски мелници а добре блиндирани бункери. Хубавото е, че за сега на поддава!

 21. 22 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Христо Иванов: "Съдебната реформа е и културна промяна"

  Нямам обяснение защо се възлагат някакви надежди на това момче. Той си е слаба ракия. Като да ги е подбирал някой такива като него - персони, които непрекъснато да затъват в глупостите, които ръсят.

 22. 23 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Един поне го каза ясно. Съдът ни е на този хал, защото съшествува обща нагласа в обществото, че всичко става по втория начин, с рушвети и пр. И това е най-тежката реформа - защото искаме някой да промени законите, да сложи двама - трима да ги налагат и проверяват изпълнението им, пък ние ще се радваме на резултатите...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 23. 24 Профил на Konstantin Kostadinov
  Konstantin Kostadinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#9] от "grand funk railroad":

  А за това: "Той пак подчерта, че в момента текат обсъждания на законопроекта за промени в ЗСВ и е много важно да не се подменя дебатът по същество с "водевилни" закачки". Тук чука махленското включване на Цацаров, че искал да си купи романа му за военна прокуратура.
  Висока топка им идва министър Иванов на тези от "съпротивата". Поне културно.

 24. 25 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#24] от "kn_andrey":

  Съгласен съм.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 25. 26 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ясно е, че не разбира проблема. Няма откъде де се вземе качествено нов материал за да се изгради наново системата. Манталитета на се променя със закони и смяна на хората, следователно трябва да се изгради така системата ,че да работи с този човешки материал прилично, а ако се намерят за възловите места по-добри , това да е бонус. От пясък космически кораб не може да направиш дори да го навлажниш достатъчно. Много сложна задача.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK