Христо Иванов: Съдебната реформа е и културна промяна

Христо Иванов: Съдебната реформа е и културна промяна

© Надежда ЧипеваИзбори 2022

"Нито само смяната на хората, нито само смяната на системата, може да даде резултат в контекста на съдебната реформа. Това е ясно но всеки човек, който има минимален житейски опит. Очевидно трябва и двете неща да се случат, очевидно е че трябва да сменим системата, така че да подобрим начина на селекцията на хората в нея."


Това заяви министърът на правосъдието  Христо Иванов в интервю по БНТ на въпрос  дали, ако системата бъде сменена, а хората в нея останат същите, "ще имаме чисто нова, работеща съдебна система, която правораздава".


Реформата е един процес, която няма да се случи от днес за утре, колкото и да ни се иска, първо ще се смени системата, после полека-лека ще се сменят хората, каза министър Иванов. Той допълни, че голяма част от предложенията за промени в ЗСВ са насочени към
осигуряването на гаранции за цялостна позитивна селекция на кадрите в съдебната власт.


Задава се въпросът как гражданите ще усетят промяната, отговорът е, че когато имаме по-добре мотивирани съдии и прокурори, подбрани от една система, която наистина гарантира най-добрите да минават напред, това ще се усети от всеки гражданин, който влиза в съдебната зала, каза министърът.


Той пак подчерта, че в момента текат обсъждания на законопроекта за промени в ЗСВ и е много важно да не се подменя дебатът по същество с "водевилни" закачки. В петък в Пловдив беше проведена първата среща със съдии по апелативни райони, следва поредица от обсъждания и в останалите апелативни райони. Целта е цялата система от съдилища да се включат в дискусията, добави той.


"Централният въпрос всъщност е дозата на съдийско самоуправление, която е разумно да има в съдебната власт. Към момента има едни силни фигури, наречени административни ръководители, които са в състояние наистина да влияят на отделния съдия, на неговата кариера, на начина, по който той взема решения. Да ви дам пример: предложението за преминаване към явно гласуване във ВСС се атакува с аргумента, че хората, които щели да гласуват във ВСС, щели да се страхуват от своите началници по места. Това е всъщност илюстрация за перверзията, в която са се изродили нещата в българската система, при който съдиите имат началници. Съдията по презумция не може да има началник. Ние се опитваме да предложим едни модел, в който ключовите решения да се взимат от общите събрания във всеки един съд и по този начин началникът да се върне в естественото състояние на пръв сред равни,


"но не и шеф, който може да набива канчета и да създава неприятности, ако не се държиш както подобава".


Това е много сериозен разговор, защото това в каква степен са готови съдиите да участват в самоуправление е въпрос на много фино дозиране. За съжаление, в Пловдив основните хора, които се противопоставяха на тази идея, бяха самите административни ръководители", заяви министърът.


Той отхвърли твърденията, направени преди това от проф. Георги Близнашки, че целта на  пакета от законопректи е да се поругае Конституцията. "Това са едни заклинания, които се опитват да превърнат разговора за съдебна реформа в разговор за проф. Близнашки. Нещо, в което аз нямам намерение да участвам", каза министърът. Той отбеляза, че в комисията за промяна на Конституцията ще бъдат включени и редица други конституционалисти, там ще може да се води разговор по всички предложения и да се стигне до рационален резултат.


Министърът отново подчерта, че за обсъждането на законопроекта за промени в ЗСВ ще бъде отделено достатъчно време, за да се чуят всички мнения.


На въпрос за следващите стъпки по стратегията за съдебна реформа, министърът припомни, че тя предвижда огромен обем от мерки и не бива да се забравя, че е разчетена за 7-годишен период. Започнали сме с организационните промени, защото това е първата препоръка на ЕК към България, а и обществото очаква отговор на притесненията за корупцията и за влиянието й върху съдебната власт.


Същевременно предстои работа по промени в НПК и ГПК. Реформата няма как да не бъде продължена и с преглед на процесуалното законодателство, който трябва да започне със становището на практиците, каза министърът. Той добави, че преди няколко месеца се е обърнал към съдиите от ВКС и към главния прокурор с молба да очертаят темите, по които те смятат, че трябва да се работи за тези промени. Иванов изрази увереност, че скоро ще има положително развитие в тази насока.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK