Съветът на Европа: Комисията за финансов надзор не трябва да може да налага глоби на журналисти

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев

© Георги Кожухаров

Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян МавродиевЛипсата на плурализъм, непрозрачната собственост и финансиране на медиите, както и издателският контрол, упражняван от политици чрез рекламни и информационни договори, са един от примерите за безпокойство, свързан с медийната среда в България. Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите от обществени рекламни и информационни договори между частните медии по прозрачен и недискриминационен начин.


Това се посочва в изявление на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс. Той беше на посещение у нас в началото на февруари и вчера представи доклада си от него. В него се отбелязва, че в България има известен напредък в повишаването на защитата на правата на човека, но той остава бавен и уязвим, особено що се отнася до правата на настанените хора и деца в институции, мигрантите и свободата на медиите.


Комисарят препоръчва, за да бъде намалена заплахата от цензура или автоцензура, да бъда гарантирано, че Комисията за финансов надзор няма да налага глоби на медии. Посещението на Муйжниекс съвпадна с наложените от комисията рекордни глоби на "Икономедиа" (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник") от 150 хил. лв. и на по-малкото регионално издателство "Алпико", което издава врачанския вестник "Зов нюз". Още тогава Муйжниекс изрази притеснението си от това, като заяви, че не му е известно друга страна в света, в която е възможно финансов регулатор да глобява медии.
В доклада си комисарят отбелязва, че българските власти трябва


да създадат независим мониторинг на медийната собственост и финансиране,


както и правила, насочени към ограничаване прекомерна концентрация на собствеността на медиите и да се гарантира ефикасността на работата на съществуващите - Съвет за електронни медии и Националния съвет по журналистическа етика.


Комисарят препоръчва властите да намерят начин за по-добра защита на журналистите и да осигурят пълно и обективно разследване на случаите на атаки или сплашвания към представители на медиите. Той препоръчва и декриминализиране на клеветата.


В доклада Муйжниекс отчита, че


 условията за прием на бежанци у нас са частично подобрени, но постигнатият напредък и съществуващите възможности за осигуряване на основна подкрепа са нестабилни.


Комисарят призовава българските власти да отстранят основните недостатъци в системата за ранно откриване, оценка и насочване на търсещи убежище със специални нужди, включително деца без придружител. Той препоръчва също така подобряване на достъпа до безплатна правна помощ при процедури за предоставяне на убежище.


Муйжниекс призовава властите да направят повече, за да се гарантира интегрирането на бежанците, получили статус и нас, и други лица, ползващи се с международна закрила. В доклада той препоръчва
да се разследват всички случаи на малтретиране в центровете за настаняване на чужденци. Комисарят призовава за подобряване на материалните условия в центрове и гарантиране, че влизащите у нас хора, търсещи закрила, няма да бъдат отблъсквани със сила от полицията. Според комисарят всяко такова твърдение трябва да бъде разследвано.
Муйжниекс препоръчва и да бъде ускорено извеждането от институции на оставените там деца и те да бъдат настанени при семейства или в центрове от семеен тип. Той препоръчва да се преразгледа системата на правосъдието по отношение на малолетни и непълнолетни, и да бъдат премахнати възпитателните интернати, в които се изпращат деца с противообществено поведение. Докато беше у нас, Муйжниекс посети възпитателното училище интернат в Подем, където са настанени само момичета.


"Децата са изпратени в такива места, създадени въз основа на остаряло законодателство без надлежна оценка на нуждите им, като физическо и психическо насилие се случва редовно. Вътре те нямат необходимата защита и са изолирани от качествено образование, като по този начин шансовете им за реинтегрирането им в обществото намаляват", отбелязва още комисарят.


Въпреки че България се е ангажирала да даде възможност на  хора с увреждания да излязат от институциите и да живеят в обществото, процесът остава много бавен, пише още в доклада.


 

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Трябва да се гарантират и правата на оплютите от медиите, когато това е безпочвено и не почива на факти. Няма друга държава, в която някое издание за жълти стотинки да може да размаже даден човек с измислени факти и твърдения и той да не може да се защити веднага и адекватно.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Съвета на Европа: Комисията за финансов надзор не трябва да може да налага глоби на журналисти."Много витиевато написано.

 3. 3 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В България всичко е възможно.
  Даже и врачански сайт да бутне банка...

  Колкото до бежанците - считам, че всяка страна трябва да се съобразява с възможностите си, а не да следва сляпо указания и директиви. Съветът на Европа няма да ги гледа след като дойдат, ние ще го правим. За децата е прав, дано да има пари, за да се случат по-скоро нещата.

 4. 4 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 932 Неутрално

  И нито дума за чуждестранни неправителствени организации, финансиращи медии.

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Не трябва, но в червената кочина всичко е наопаки. Вместо да надзирават точенето на банките и масовото пране, кфн се е заел с неудобните медии...типично по комунистически...оставки кога???

 6. 6 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#1:"seth"]Трябва да се гарантират и правата на оплютите от медиите, когато това е безпочвено и не почива на факти. [/quote]
  Това на кфн ли е работа?

 7. 7 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 483 Неутрално

  [quote#1:"seth"]Няма друга държава, в която някое издание за жълти стотинки да може да размаже даден човек с измислени факти и твърдения и той да не може да се защити веднага и адекватно.[/quote]

  никой не може да докаже че няма
  "сестра с лоша репутация".........

  ако е написано във вестник или е казано по ТВ

  [quote#3:"theanalyser"]Колкото до бежанците - считам, че всяка страна трябва да се съобразява с възможностите си, а не да следва сляпо указания и директиви. [/quote]
  така е ,но трябва Самоучастие...!!!

  чакаш ли друг да те мисли и да ти решава нуждите..кауза пердута

  гледам редовно коментарите под конфликтни публикации.....

  матряла вече е с подменени глави....
  охка ,ахка , кърши пръсти с повод и без повод....
  а Хладилникът му е все по-празен....
  Гладни но толерантни

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2072 Весело

  Медии без придружител не трябва да бъдат глобявани от КФН. Журналисти с увреждания не трябва да бъдат малтретирани и трябва да заживеят сред обществото, а не в институции. Клеветата да стане официален журналистически жанр.

 9. 9 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 700 Неутрално

  КФН ... кога ще почне да глобява клиенти на банки, които публично изказват недоволството си от порочни банкови практики???
  ... а - и кога КФН ще върне парите на Икономедия за погрешно наложена глоба? ... щото, “клеветата“ се оказа истина - КТБ (че и други банки за които е писано) си излезе пирамида - т.е. не е клевета, а точна истина! ... ко прайм ся?

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 10. 10 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Коки":

  Не, но когато СЕ говори за плурализъм, трябва да гледа и другата страна на медала - а именно 90% от медиите в България изпълняват пошли поръчки и това остава безнаказано.

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  Това мазно лице, което вместо да упражнява надзор над КТБ, се занимава с надзор над медии, още ли не се е пръждосало?

 12. 12 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Весело

  До коментар [#4] от "Отнесен":

  спокойно, скоро ще се заемем и със съветските неправителствени организации, финансиращи медиите на ДС

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 13. 13 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#1:"seth"]Няма друга държава, в която някое издание за жълти стотинки да може да размаже даден човек с измислени факти и твърдения[/quote]

  Пълни глупости. Точно в България сме измислили жълтите медии yfjf.

  А и те се занимават с публични личности, които нямат и не трябва да имат защита. Който е решил да влиза в публичния живот ( примерно политиците, за да крадат, а за други - направо си е реклама ) , ще си носи последствията. Всичко останало е цензура.

 14. 14 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 409 Неутрално

  защо КФН се занимава с журналиси? защо не контролира застрахователите? Булинс например. ситемно не изплащат застрахователни обезщетения. при перфектни документи.
  хората са принудени да водят дела за да си вземат парите а делата се точат с години. КФН намирисва на БНБ.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 900 Неутрално

  До коментар [#1] от "seth":

  ами то това си е работа на съдебната система, а не на сульо-пулев-маврудев.

 16. 16 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#15] от "хм":

  Това е статия, разглеждаща становището на СЕ за медийната среда в България като цяло. Не гледайте заглавията, а четете

 17. 17 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#12] от "полувишис":

  ниКОЙ не му иска оставката. Няма как да се пръждоса, при това само.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 18. 18 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 583 Любопитно

  [quote#4:"Отнесен"]И нито дума за чуждестранни неправителствени организации, финансиращи медии. [/quote]
  Ако са нарушили закона, има прокуратура и съд. Мен ме интересува по-скоро едно друго финансиране, което се осъществява на тъмно и чрез корупция. Откъде ли идва ...

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 19. 19 Профил на olivia14
  olivia14
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ст. Маврудиев е административен спам.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  С какво ще се занимава тогава Мавродиев.Това е любимото му занимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK