Искров до депутатите: Фрапиращо е, че 4 месеца не можете да изберете подуправител на БНБ

Иван Искров, управител на БНБ

© Надежда Чипева, Капитал

Иван Искров, управител на БНБ"Дневник" публикува пълния текст на писмото на Иван Искров до парламента


ДО

43-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,
УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Позволете ми да се обърна към Вас по повод на изтичащия ми мандат като управител на Българската народна банка (БНБ) и определените в Закона за БНБ срокове за избиране на нов управител на Централната банка. Както е известно, мандатьт ми изтича на 10 октомври 2015 г., а законът определя периода 10 юли - 10 август като времева рамка за извършване на избора на нов управител, който да встъпи в длъжност от 10 октомври 2015 г.

Приветствам своевременното приемане от 43-то Народно събрание на процедурните правила за избор на управител на БНБ като важна стъпка за избор на следващ управител със солидна парламентарна и политическа подкрепа. Вярвам, че който и от четиримата номинирани колеги да бъде избран, той ще съумее да събере около своята концепция за управление и своята личност една внушителна парламентарна подкрепа - условие, което ще допринесе не само за неговия висок авторитет като нов ръководител, но и ще бъде отчетено като институционална подкрепа за Българската народна банка.


Както съм заявявал многократно, точно такъв избор е необходим, за да бъде избегната потенциална ситуация на вакуум в ръководството на Централната банка.
 

В противен случай би бил накърнен авторитетът на най-старата публична институция в България и би
било възпрепятствано изпълнението на много важните непосредствени задачи, стоящи пред БНБ.
Известно е, че Централната банка е натоварена от българското законодателство и от правото на Европейския съюз с много и съществени отговорности. Сред тях - в средносрочен хоризонт, през тази и следващата година - са и мерките по отношение на банковия надзор, банковото законодателство и банковия сектор, които се съдържат в Националната програма за реформи, приета неотдавна от българското правителство.
Тази Програма е представена на Европейската комисия в рамките на процедурите на Европейския семестър и в нея са разписани подробно и със съответния график за изпълнение редица задачи, свързани с:

- оценка на съответствието на надзорните практики на БНБ с Основните принципи за ефективен банков надзор на Базелския комитет по банков надзор; 


- създаване на рамка за възстановяване и преструктуриране на кредитните институции в България;

- преглед на качеството на активите и стрес-тест на целия банков сектор.
Бих искал да подчертая, че изпълнението на горепосочените задачи изисква на първо място институционалното укрепване на БНБ и категоричното разрешаване на настоящите кадрови въпроси с избор на нов управител - лична воля, която многократно публично съм изразявал - както и на подуправители, в стриктно съответствие със
законовите процедури и срокове.
В този контекст, във връзка с изтичането на 23 октомври 2015 г. на мандата на г-н Калин Христов, използвам случая да припомня също законовото изискване Народното събрание да избере подуправител на БНБ, ръководещ управление "Емисионно" (т.нар. валутен борд), в периода от 23 юли до 23 август 2015 г.


Става дума за една от ключовите функции на Централната банка. Този избор е изключително значим и свързан най-пряко с поддържането на макроикономическата и финансовата стабилност в България. Вярвам, че

43-то Народно събрание ще намери воля и ще поеме отговорността за навременен избор, при широка подкрепа, на най-подходящата професионална кандидатура за тази позиция. 

Същевременно съм длъжен да изразя безпокойство от обстоятелството, че Народното събрание не успява - вече в продължение на над 4 месеца - да стигне до  решение за избора на нов подуправител, ръководещ управление "Банков надзор" в БНБ. Такова забавяне е фрапиращо с оглед на това, че Народното събрание прие още на 5 февруари т.г. процедурни правила за избор на този подуправител.


Припомням, че в изпълнение на своето законово задължение още на 29 януари т.г. внесох в Народното

събрание предложение за избор на подуправител-ръководител на управление "Банков надзор", но за съжаление това предложение не беше подложено на парламентарно обсъждане и гласуване.
Липсата на избран подуправител начело на управление "Банков надзор" възпрепятства укрепването на това изключително автономно и ключово за работата на целия банков сектор управление B БНБ. Забавянето на избора също дава недобър сигнал в условията на продължаващите колебания на международните финансови пазари и предизвикателствата в европейски и регионален план.
През последните няколко месеца БНБ предприе всички възможни мерки за ограничаване на ефектите от едно негативно развитие в Гърция върху банките в България и към днешна дата банките у нас, вкл. тези с гръцки собственици, нямат никакви експозиции към Гърция и са абсолютно независими операционно. Това би ги предпазило от всякакви негативни сценарии, свързани с бъдещи решения за Гърция. Независимо от
това, процесът на разрешаване на дълговата криза в Гърция най-вероятно ще бъде продължителен и ще остане потенциален източник на несигурност и напрежение. В такава среда безусловно е необходимо БНБ да разполага е ясен мандат и перспектива пред нейното ръководство, за да работи, заедно с останалите институции в страната, за поддържане на макроикономическата стабилност и в защита на дългосрочните национални
интереси.
Както е известно, законът повелява Народното събрание да избира подуправителите-ръководители на основните управления в БНБ по предложение на управителя на БНБ.
С оглед на всичко казано по-горе, аз съм воден от желанието си да дам възможност на моя наследник максимално бързо да попълни ръководния екип на Централната банка, като лично той номинира и предложи без забавяне подходящи кандидатури за подуправители.
Вярвам, че по този начин ще бъде улеснен и катализиран процесът по избор на нов управител на Централната банка и неговото встъпване в длъжност веднага след избирането му, без да е необходимо да се изчаква изтичането на моя мандат на 10 октомври 2015 г. 

Призовавам народните представители от 43-то Народно събрание за максимално бърз избор на нов управител на БНБ в съответствие със законовите процедури и срокове. 

Воден от горните съображения, моля настоящето писмо да се счита за подадена, считано от 10 юли, оставка от поста управител на БНБ.
Искрено се надявам да бъдат избегнати всякакви политически разногласия и партийни противоборства, които биха провалили този избор в определения срок. Подобно развитие би се отразило негативно на институционалния авторитет на Народното събрание и БНБ - развитие, което дълбоко вярвам, че трябва да бъде избегнато. 

Позволете ми в заключение да изразя своето уважение към Вас, народните представители в 43-то Народно събрание, и да пожелая здраве и мъдрост при вземането на важните за Родината ни решения.
С УВАЖЕНИЕ:
Иван Искров


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ке се престорам на църна чума
  и пак при тебе ке дойдам

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1136 Гневно

  егати наглеца, аре в затвора бе !

 3. 3 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Как се избира нов, като стария не подава оставка?

  EU now have 1 GB empty space
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1010 Гневно

  Я млък ма!

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Този да не участва в състезание по наглост?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  А защо не избират подуправител Банков надзор!? Ами защото и от там може да се разплете далаверата КТБ.

  А явно депутатите хич не ги харесват тези работи!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 7. 7 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Този и подчинените му право при бай Ставри в затвора!

 8. 8 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 402 Гневно
 9. 9 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  7 годинки вземах заплатка и единствения ми проблем беше да не прихърквам твърде силно по време на работния процес.
  На 8-та година се оказа, че едни хора искат едни неща от мен... Ами дадох им ги, в длъжностната ми характеристика не пише ,че трявба да имам топки......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 10. 10 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 608 Гневно

  И това ако е оставка ...!?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 11. 11 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Фрапиращо е, че си на свобода!

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 12. 12 Профил на pale4ko
  pale4ko
  Рейтинг: 241 Гневно

  Ами подуправителя е ПРЕДЛОЖЕНИЕ на управителя!
  А управителя НЕ подаваше оставка.
  Глупендер!

 13. 13 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Скрий се бе!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 14. 14 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 608 Неутрално

  [quote#5:"today"]Този да не участва в състезание по наглост?[/quote]

  Толкова е безочлив, че има дупки вместо очи!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 15. 15 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 563 Неутрално
 16. 16 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "ASTYLE":

  Лесно. Прави се конкурс с реални подходящи кандидати, за да може след като сегашният управилте е подал оставка, банката да не остава на произвола. И не се заяждам, просто обяснявам какъв според мен е редът, всичко друго (сценарият с Радев) ми се струва абсурдно наглесена работа.

 17. 17 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ами що да не се държи така, след като номера му минава?

 18. 18 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 627 Неутрално

  И сега няма да се учудя ако вземат да го изпратят на някоя синекурна длъжност. За наказание!

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Затова не си е подавал оставката. Горкичкия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 407 Неутрално
 21. 21 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Искров до депутатите: Фрапиращо е, че 4 месеца не можете да изберете подуправител на БНБ

  Фрапиращо е, че няма още повдигнати обвинения за неизпълнение на служебните си задължения.

 22. 22 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  в нормалните държави такива лебедови песни се пишат я от подсъдимата скамейка, я зад орешетъчени прозорци!

  само тук чиновническият сбирщайн е над закона, под ведрия поглед на цацаратурата.

 23. 23 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3990 Гневно

  Млък бе, и бегом към кауша!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 24. 24 Профил на ash_1
  ash_1
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Фрапиращото е, че накрая това просто ще си остане част от ежедневните неща, които този народ изтърпя. Тъжно е, че никой от вас господа, няма да влезе в затвора и няма да си плати за престъпното обогатяване, докато на мен някой ми обяснява, да не гледам в чуждата паничка, защото всички сте много умни и успели в живота.
  Имам теория, че улиците ще се обезлюдят значително, ако се появи съдебна система, подобна на румънската.

  Ако се върнем в обятията на Русия, силно се надявам моят район да спечели Игрите на глада !
 25. 25 Профил на bladeroko
  bladeroko
  Рейтинг: 458 Неутрално

  фрапиращо е, че 1г Искров не си подаваше оставката

 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Този нахал не оставка е писал, а програма за бъдещите задачи на БНТ. Наперен като паун, дава своите повели, сякаш не е спомогнал да оберат КТБ, а е извършил най-доброто за българската стабилност.
  Аре малко скромност бе Искров!
  Имай страх от Бога!
  Хайде обирай си крушите от БНБ и повече не си и помисляй за държавна длъжност!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8876 Неутрално
 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4270 Неутрално

  Искренов е прав в кадрово отношение. Не зная как някои от пишещите си представят приемствеността (предаването на делата) на националната банка, но подозирам че мисленето е на ниво лавки, а не финансови институции. Има нужда от преходен екип, поетапен план и период за изпълнение. Така е в цивилизованите страни.
  ПП
  Отделно за отговорността, това нека решават съдебните органи.

 29. 29 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Весело

  "Искров до депутатите: Фрапиращо е, че 4 месеца не можете да изберете подуправител на БНБ"

  Искров, тази позиция изисква много внимателно и отговорно търсене и подбиране на кандидати.

  видяхме какво става като си избереш някакво мулташко продажно чедо за Гувернатор на БНБ

  или може би трябва да те наричам тъпанатор?

  нещо средно между тъпанар и терминатор.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#2] от "carmello": [quote#2:"carmello"] егати наглеца, аре в затвора бе ! [/quote]
  Кво си се размечтал бе! Тук да не ти е Румъния!  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":


  [quote#5:"today"]Този да не участва в състезание по наглост?[/quote]
  И да не участва, пак го печели!!!

 32. 32 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Хайде сега да видим същата активност по получаване оставката на Мавродиев, защитника на ТИМ! Но няма, ГЕРБ го защитава, ГЕРБ защитава ТИМ - бившите партньори по контрабанда на цигари.

 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  фрапиращо е, че не е в затвора, но с тези закони писани от червената мафия, толкова...

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на lefkovitz
  lefkovitz
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Фрапиращо е, че този човек е бил шеф на БНБ цели два мандата! Кой ще иска да оглави "Банков надзор" при него, като той предаде всички, за да си спаси кожата? Искрофф знае, че сега следват поредица от проверки от ЕК и бяга от отговорност за пореден път. Шампион по наглост!

 35. 35 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Този говори като истински депесар.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK