Не 2 милиона, а само 500 хиляди били нередовните платци към здравната каса

Петър Москов, минисър на здравеопазването

© Георги Кожухаров

Петър Москов, минисър на здравеопазванетоРазчетите на Националната агенция за приходите (НАП) показват, че изобщо не става въпрос за това стряскащо число от 2 милиона нередовни платци към здравната каса. Нека не се спекулира с това - реалният брой е около 500 хиляди души, които са трайно или частично обезкуражени. 


Това заяви министърът на здравеопазването Петър Москов по време на бизнес форум за здравната реформа, организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 


"Аз съм редовен платец, за последните 5 години не ми се е налагало да ползвам медицински услуги, за щастие, отивам за изследване или преглед и там няма направление за мен. Това е най-добрата формула да ме откажат от това да се осигурявам", даде пример здравният министър за неефективността на системата в момента.
Той представи данни, според които в момента от общо близо 350 болници в България, около една трета изписват едва по петима души на ден, докато в няколко болници човекопотокът е от поне 90 души на ден. Липсата на средства идва оттам, че здравната каса е задължена да изплаща всичко на всички, които искат да сключат договор с нея, а болниците, за да печелят все повече, се профилират тясно и здравеопазването се фрагментира. "В това няма смисъл", категоричен беше Москов.  


Хоспитализациите в България непрекъснато нарастват, в това число ненужните и повторните хоспитализации, заяви още Москов по време на презентацията си. 


Според данните от Националната здравноосигурителна каса страната ни е на първо място по брой на болничните легла на глава от населението и пациенти в болниците на 100 хиляди души. Според статистиката половината българи са били лекувани в болница през миналата година. В същото време над 20% от болничните дейности могат да се извършват в амбулаторни условия, показват и разчетите на здравното министерство. 


Общите разходите за здравеопазване нарастват с 10% повече на година отколкото брутния вътрешен продукт за страната, а болничният бизнес може да се окаже по-доходоносен от хазартния, защото през миналата година са разкрити повече нови частни болници отколкото казина, коментира още министърът. По думите му здравноосигурителният модел в България е бил "счупен" през 2013 г.


България все още не може да намали детската смъртност до нивото на показателя, достигнат от страните от ЕС през 1995 г.В момента показателят детска смъртност в България е 2 пъти по-висок от средноевропейския показател и 3 пъти по-висок отколкото например в Норвегия, Австрия, Чехия, Холандия, изтъкна още министърът.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Аз съм редовен платец, за последните 5 години не ми се е налагало да ползвам медицински услуги, за щастие, отивам за изследване или преглед и там няма направление за мен. Това е най-добрата формула да ме откажат от това да се осигурявам", даде пример здравният министър за неефективността на системата в момента.


  Еврика ???? Откри топлата вода.По принцип го уважавам като човек който иска да направи нещо,но по въпроса за задължителните осигуровки не е прав.Всеки гражданин на Република България,трябва да има едни минимални медицински услуги,включени в пакет.Като гражданин на тази Република,той е и акционер на същата.Независимо дали има работа или няма.По логиката на Г-н Москов,трябва да се въведе задължителна компютърна поддръжка на всеки лаптоп,телефон,принтер,компютър или сървър.

  Защо полицаите и пожарникарите идват при безработни.А докторите не могат.По големи тарикати ли са.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 2. 2 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Москов, в теб ми е надеждата. окуражавайте ги тези 500 хиляди (защо ли си мисля, че са главно роми? и български мутри от прехода) да си плащат вноските и затваряйте кранчетата за схемите и източването на НЗОК и болниците.

  след което либерализирайте пазара. трябват ни поне още две ЗОК. ако има три здравни каси, този здравно-застрахователен пазар ще стане като пазара на мобилните услуги. достатъчно конкурентен с нормални нива на застраховки.

  а и несъстоятелните болници веднага ще се оцветят в червено. така само с пазарни принципи за 3 до 5 години държавата ще спре да налива милиарди в тази бездънна яма...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Е как ги смята петстотин хиляди? Че те само циганите са повече?! Дори и да не са само те, ако някой е казал 2 милиона, може да е сбъркал с няколко процента, но 4 пъти да сбърка?! Москов не мисли ли, че в тая държава има и мислещи хора, не всички са прост електорат.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3019 Весело

  реалният брой е около 500 хиляди души, които са трайно или частично обезкуражени. "
  по две малки ракии да спестят дневно ......смятай . горанов пък ще писне за акциз ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Една част просто нямат пари, другата част просто не виждат смисъл да си плащат осигуровките, защото като им се наложи да отидат на лекар пак трябва да си плащат.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Петров":

  Вие сериозно ли не правите разлика между образованието /включително и апаратурата/ на лекар и пожарникар, за да изтъквате някакъв ''тарикатлък''. ?
  А че самата система е сбъркана още в основата е повече от сигурно.

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Петров":

  сегашните ти максимални услуги от касата включват 1 направление за специалист за навсякъде за 2 години и 2 лв за изследване ,ама годишно и на човек ,това са изискванията на НЗОК и са задължителни лимити за всички доктори ,ха изчисли ми колко ще се променят бройките ,след като тази година не стига бюджета на касата ,ще има дефицит от 200 милиона ,та да ме открехнете с министъра ,след като даде направленията на здравите ,а и на болните по равно , как болен ,който сега ползва с панаири и арогантност с лекаря си поне 4-10 направления , ще разходва повече от 1 направление ,защото всеки като си го вземе направлението и парите за изследвания ,като дойдеш на докторя януари с грипче ,до февруари вече ще си готов ,няма да имаш в електронната карта нито пари за изследване ,нито направления , тогава ми е мъчно ,че няма кой да ми вдига панаири да го пращам по 10 пъти на кожен като го досърби и по 9 пъти на кардиолог ,щото сме насреща му завършили полуидиоти и олигофрени и трябва да изпълняваме всяко желание на всеки ,който даже в 70% о т случаите не дава нито лев от доходите си за осигуровки - визирам пенсионери държавни служители ,деца ,питам от къде ще дойдат направленията и изследванията за 2 то ходене на специалист ,аз не виждам от къде ,щото бюджета ще е пак толкова .

 8. 8 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Според статистиката половината българи са били лекувани в болница през миналата година.

  Ако приемем , че от 6 милиона ,3 милиона са лежали в болница , около 2 милиона от тия 3-те не знаят за това.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 9. 9 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  А вие сериозно ли не правите разликата между държавно образование и частно.Държавата е обучила тези медицински лица с една единствена цел.Да лекуват гражданите на Република България.А не да ми ходят по Германия,Испания Франция.Къде е закона с който се задължават всички завършили тежки специалности ( медицина физика химия ) да работят поне 10 години в България.Преди да напуснат с цел печалбарство навън.
  Ако плащате 20 процента от сметките на дадена фирма или сдружение,вие имате и правото на 20 процента от печалбата на това сдружение.Не мислите ли.Къде е печалбата на всичките държавни предприятия????

  Аз не казвам че трябва да има пълен пакет медицински услуги.Просто трябва да има един минимум.С който човек да е поне малко сигурен.В цял свят има безработни.Да не би да ги карат да си плащат със задна дата осигуровките.Аз бях малко командировка в Испания.На втория месец си изкарах медицинска карта със срок на валидност 2 години.Е как никой не ме пита дали съм си платил 16 години назад осигуровките.Просто цъкнаха в компа дали за момента съм на работа към Испания.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  броя на неосигурените е много голям ,средно е 20 % от населението ,до 35% в малките населени места ,основен фактор за тази неосигуреност е възможността в малките населени места ,всеки да се лекува в центровете на Спешна помощ безплатно и безотказно за всякакъв случай ,което е крайно неправилно ,след това достъпа до лекарства ,който е напълно свободен по малките населени места ,в местни дрогерии и аптечки се правят всякакви манипулации и се продава всичко по желание на пациента ,така пациента няма нужда да опира до официалната здравна система ,а това довежда до възможност с години да не се плащат осигуровки ,товарене на системата с тежки и нелекувани от години случаи ,чести хоспитализации на неосгигурени ,които сриват болничните бюджети ,защото хем не плащат ,хем са тежки и изискват ресурс ,който нито НЗОК ,нито държава и община поемат ,а общо взето болниците поемат от ресурса за заплати на персонала , така цикъла се затваря и неосигурени не са бедните цигани ,които не работят те са социално слаби ,а тези ,които са на работа на черно и в сивата икономика , същото е положението със земеделските производители ,които масово са субсидирани с десетки хиляди ,но нямат 8 лв месечно да си платят осигуровки за здраве и са вечно недоволни след това ,като опрат до системата ,как била неорганизирана ,крайно време е държавата ,данъчните органи НАП И НОИ да направят всяка година задължителна ДАНЪЧНА РЕВИЗИЯ ЗА ВСЕКИ ЕДИН НЕОСИГУРЕН В ДЪРЖАВАТА ,ДА СЕ НАПРАВИ ОЦЕНКА НА ЛИЧНИТЕ МУ ИМОТИ АКТИВИ И ПАСИВИ ,ДА СЕ ВИДИ ОТ КЪДЕ СА МУ ДОХОДИТЕ И ОТ КЪДЕ ИМА ПАРИ ЗА КЪЩИ ,ВИЛИ ,КОЛИ И ДРУГИ ,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ ПЛАЩА НИКАКВИ ДАНЪЦИ ,така ще се вкарат в системата ,както Москов е установил поне още 300000 души ,а системата ще се заздрави .

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Петров":

  да ,ама пропускаш да кажеш ,че ти дават карта за здраве ,ама я поема социална система ,ако си социално слаб или безработен ,а ако си на работа даваш по 300 -400 евро месечно ,това е солидарност ,а не като тук , едни плащат данъци ,другите ползват повечето услуги ,при все ,че не дават нито лев от доходите си , освен това в Испания при болест нямаш 24 ччаса достъп до личния си доктор ,имаш достъп ,ама след 10-15 дни чакане ,за специалист чакаш от 10 до 12 месеца ,това също не си го споменал ,а тук местните пенсионери,които са с участие 0 лв от доходите си в системата за здравеопазване за послените 16 години са днес на преглед и след 2 часа ако не са при специалист са крайно недоволни от системата ,анадън му .

 12. 12 Профил на pet_1306
  pet_1306
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И отново стигаме ,до основния въпрос,защо Масквича, не си плаща лична здравна осигуравка????

 13. 13 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mark Twain":Хубаво е да се учи математика в началния курс. Смяташ заети в реалния сектор+на държавна ясла+пенсионерисредна възраст на пенсиониране58/+деца в предучилищна възраст, ученици и студенти. Това са осигурените. Оттам до 7 милиона се вижда че разликата не е 2 милиона. Който го тквърдеше- лежеше безогледно. Тоя му трябваше година да го разбере. А,между другото ,трябва да се знае че работещите пенсионери,т.е тия,за които в НЗОК трябва да влизат по две вноски,не са малко/. Лъжеха нагло и безогледно за да обяснят по някакъв начин вдигането на осигуровките/данъците здраве и пенсия. Само и само да не засегнат фуражките и чантаджиите,които източват здравната и пенсионната системи.Е и ромите. Значи кои точат здравната и пенсионната системи- ромите,фуражките и чантаджиите.Е и някой и друг българин и турчин.

 14. 14 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  Мда така.600 евро ни бяха данъците на месец там.Ако нямаш тази карта един преглед отива на 70 или 90 евро май че беше.Може и да се лъжа.

  Но на един колега му прилоша от жегите,и влезнахме в първото здравно заведение което беше наоколо.Показахме си картата и нието и беше облсужен без да чака и без бюрократични проблеми.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 15. 15 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  Тук ако реша да отида на преглед, половината пациенти са от малцинствата. Съмнявам се да имат осигуровки. Та тия 500к ми се струват доста оптимистична цифра. По съм склонен да вярвам, че са 2млн..

 16. 16 Профил на boson
  boson
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#9:"Петър Петров"]Къде е закона с който се задължават всички завършили тежки специалности ( медицина физика химия ) да работят поне 10 години в България.Преди да напуснат с цел печалбарство навън. [/quote]

  А къде е законът, който гарантира адекватното заплащане на тези "тежки" специалности. Или специалистите трябва да бъдат държани на къс повод на около 10-20 пъти по-ниско заплащане от това на колегите им в чужбина. Заплатите на младите специалисти в тези професии са с около 20-30 лв. повече от тези на хигиенистите. Само че за това не се учи 5 или 6 години плюс задължителната специализация за медиците. И това не е хленчене, а печалната истина. Никой няма да бяга ако има възможност да работи по специалността си и трудът му е оценен адекватно.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#14] от "Петър Петров":

  да , и тук е така ,цял ден обслужвам припаднали в жегата хора ,апропо работя с касата и обикновено хората нямат никакви пари в себе си ,всичко е безплатно ,каква е разликата не разбрах с Испания ,кое е по доброто там и по лошото тук ,щото там средната осигуровка е 300-400 евра за здраве ,тук е средно 17-20 лв ,тоест 10 евра и се осигурява много повече бърза и качествена услуга , е не са ни испански болниците с бюджет по 1 милиард на болница ,но услугата е сносна на фона на страшно ниската осигуровка ,особено за хората ,на които плаща държавата

 18. 18 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Аз не казвам нищо че е по добро там???Просто дадох за пример логиката при издаване на здравната карта.Там не те питат колко месеца назаде не си си плащал,и колко напреде ще плащаш???.Просто картата е валидна 2 години.Концентрирайте се върху този факт - никой не ме накара да платя 16 години назаде осигуровки в Испания.А тука в България,понеже съм нямал 2-3 години и трябва да плащам назаде.Това е проблема.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 19. 19 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#6:"karabastun"]Вие сериозно ли не правите разлика между образованието /включително и апаратурата/ на лекар и пожарникар, за да изтъквате някакъв ''тарикатлък''. ?
  А че самата система е сбъркана още в основата е повече от сигурно. [/quote]

  Сбъркана е тотално - система на ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ печели от болни! Как очакват да се намали нивото на детска смъртност? Баба Пена се порязва, отива на лекар, фалшифицират и изследванията и я хоспитализират! Следват ненужни операции, които се заплащат от касата. Никой не разбира, защото в семейството на госпожата няма и ветеринар............................................................... И какво общо има ракията, нали затова вдигнаха акцизите на алкохола и цигарите, за да се финансира превенцията и здравеопазването. Одобряват се и се изписват лекарства, които като им прочетете страничните ефекти е по-добре да си резервирате няколко направления.....................................

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 20. 20 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Хоспитализациите в България непрекъснато нарастват
  --------------------------------------------
  По документи....
  За една елементарна скопия, която отнема 3 часа ( барабар с общата упойка, ако си по-разглезен) по документи стоиш 3 дни в болницата. Пак по документи с всичкото съпътстващо обслужване.
  Не 4, 40 милиарда лева няма да стигнат за качествено здравоопазване....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 21. 21 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#11] от "edin drug":

  аз в Германия за кардиолог съм чакал 6 месеца. За кожен лекар ми казаха - елате след 3 месеца, но имаха и частен прием, при който ме взеха след 3 дена. При германците направления не са нужни, отиваш директно при специалиста. Преди се плащаше потребителска такса от 10 евро на тримесечие и без направление се плаща, с направление - не. Ама тогава 10-те отиваха при личния лекар, тъй че кел файда, че си с направление. И така като знаеш, че ще почакаш поне седмица за специалист не ходиш за щяло и нещяло

 22. 22 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mark Twain":

  В тая бройка влизат и всички емигранти, които си живеят някъде и се осигуряват там, а тук просто не са отпаднали от регистрите на касата.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8246 Неутрално

  До коментар [#1] от "Петър Петров":
  Минималния ти пакет го покрива Спешната помощ.Затова и неусигурените цигани за щяло и нещяло звънят на 112.

 24. 24 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 563 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Петров":

  А не искаш ли и в затворени градове да ги сложиш тия лекари и други специалисти и да не могат да мърдат... Егати комунделското мислене. Вместо да уважаваш труда на тия хора учили по 10 години, за да могат да ти лекуват неблагодарния г*з, тръгнал да ги задължава да работели в България. Държавата като е казала А (да обучава специалист) да каже и Б (да осигури нормални условия на труд на тези хора, а не завършващ лекар със специалност (което отнема в най-добрия случай 10 години учене) да започва на 650лв бруто). Системата трябва да се опрости и да се вкара задължително самоучастие за повечето процедури - тоест касата плаща примерно 90% от сумата за прегледите при ГП и специалист, останалите 10% си ги плаща всеки - така знаеш, че няма безплатно и не ходиш за щяло и нещяло като пенсионерите. Така ще се подобри достъпа до лекарите и хората ще станат по-отговорни към здравето си.
  А по отношение на това дето го казваш за Испания - ами то затова и държавата им в момента минава през същото, което и Гърция, заради тези неща, за които отнякъде трябва да дойдат пари. Безплатен обяд няма. И да - трябва да се задължава да си плащаш вноските назад. Не може като ти опре ножа до кокала за някаква операция да идеш да внесеш 50лв, да си възстановиш правата, да си направиш операцията, която струва 10 хиляди и после пак да спреш да плащаш. Нали се сещаш, че това го правят циганите (а и много тарикати) обаче после го плащаме точно ние дето сме изрядни и за които няма направления, когато ти потрябват.

 25. 25 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#9:"Петър Петров"]Държавата е обучила тези медицински лица[/quote]

  Да не би държавата да плаща семестриалните такси, изпитните такси, една камара материали за учебния процес, практика (имаш късмет, ако не те накарат ти да плащаш, какво да говорим за адекватно платен интърншип) и какви ли не други сметки, които в повечето случаи се поддържат от родители, скъсващи се от работа? Държавната помощ е смешна, а стипендиите обидни и връзкарски, същото с предлаганите бригади.
  На всичкото отгоре, при завършване, да кажем младия доктор е с хубава оценка и иска да специализира. Опциите са - ако искаш да се научиш що е бюрокрация, 24-часови дежурства и ниско заплащане, стой в България. Ако искаш да се научиш на нещо и да имаш шансове за кариера - Западна Европа. Не е печалбарство, а възможност за професионален растеж.

 26. 26 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fazer":

  Като искат да станат доктори,ще работят където ги пратят.Огромна част от студентите в САЩ минават през военна служба,заради заплащането.Няма пари за колеж -заминава войник.Ама там не го питат иска или не иска в Афганистан.Да го убиват.Но като си изкара службата,отива и записва един доктор или адвокат.И вече никой не го закача.Той си е дал своето за държавата.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 27. 27 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#19:"carwindwrclir"]. Одобряват се и се изписват лекарства, които като им прочетете страничните ефекти е по-добре да си резервирате няколко направления[/quote]

  Така е, за съжаление. В една финска аптека, най-силното основно лекарство без рецепта е ибупрофен 400 и то с ограничени бройки в кутия. Разни фервекси и тем подобни изобщо не се продават, а ако искаш антибиотик, трябва да си с някаква много упорита болест. Не като в България - всеки път като потече носът да се гълтат разни оспени, оспамокси, аулини и тем подобни, че и без рецепта в повечето случаи.

 28. 28 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#26:"Петър Петров"]Като искат да станат доктори,ще работят където ги пратят[/quote]

  Все едно завършващите инжинери да са съгласни да работят за 250лв на строителен обект. Хайде сега.
  На Запад като няма поликлиники, семейни лекари на които да хленчиш през седмица и аптека дето всичко може да ти продаде, а на всичкото отгоре си и плащаш, при това солено и няколко пъти, да не би правителствата да са тръгнали да забраняват на младите хора да излизат от страната?
  Във Финландия има само държавни болници, където отиваш най-често с линейка. Частните клиники имат всичко, но те одират 100 евро в "болнични такси" преди да си стигнал до кабинета на който ти трябва.
  За зъболекар пък, ако не можеш да си позволиш на частно, чакаш на опашка с месеци в големите градове.
  Единственото предимство е, че големите компании имат договори с частни клиники и ако работиш, винаги имаш достъп до здравеопазване. Парите се вземат така или иначе от тия 30-40 процента данъци дето се плащат от средната класа.

 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Ей,откога казвам,че не са 2 млн,а около 500 хиляди
  Най-после някой да сметне правилно.

 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  лъже

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 31. 31 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#28] от "Fazer":

  Тия лафове за строителните инженери дето бачкали за 250 лева на обектите,минават само пред стари баби и контингента на 4-ти километър.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 32. 32 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#9] от "Петър Петров":

  ти луд ли си бе, как ще ги задължат да бачкат 10 години тук??? решението е вески да си плаща образованието, не да бачка в българия по принуда ....

 33. 33 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#32] от "stoner_boner":

  Никой не ти казва за задължение.А за дълг към обществото.Щом използваш услугите на държавата за да вземеш медицинско образование,трябва после да си върнеш взетото.Другото е тарикатлък.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 34. 34 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#33] от "Петър Петров":

  не го признавам това, и правото не го признава, това са естествени задължения, които не могат да бъдат изпълнявани приинудително. щом ползваш услуги - образование, медицина, други, плащаш си ги. другото е комунизъм - всекиму според потребностите, от всекиму според възможностите. кръстосано субсидиране, което винаги води до тарикатлъци ....

 35. 35 Профил на zuh59397508
  zuh59397508
  Рейтинг: 229 Неутрално

  до Петър Петров!
  Каква държава ме е учила и плащала,бе?!Плащали са баща ми и майка ми,аз съм си напягал гъза да уча и стана човек-държавата трябвало да ме задължава!Ще ме задължи,ама друг път!Аман от изроди-малоумници в мноогострадалната ни България!Хората му обясняват,че навсякъде по света те приемат по спешност веднага,а за всичко останало си плащаш каот поп!А говедото комунистическо за 16 лв. иска самодиви да му гладят перчема и да охкат вместо него!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK