Съдът отмени 50 хил. лв. глоба на врачански журналист, наложена от КФН заради публикация

Съдът отмени 50 хил. лв. глоба на врачански журналист, наложена от КФН заради публикация

© Анелия НиколоваВрачанският районен съд отмени глобата от 50 000 лева на врачански журналист от местното издание "Конкурент нюз", наложена от Комисията за финансов надзор заради публикация от 27.06.2014 г. със заглавие "Проверихме - има опашка пред ПИБ".


Глобата е била наложена на 06.01.2015 г., тъй като според КФН статията нарушава Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти и е разпространявала невярна информация, която е можело да бъде подвеждаща за състоянието на Първа инвестиционна банка (ПИБ).


В решението на съда се спомена, че първоначалния акт за установяване на административно нарушение (АУАН) от 13.10.2014 г., въз основа на който се съставя наказателното постановление, е бил съставен в отсъствие на свидетелите, които са посочени в акта, а самите те са се подписали впоследствие.
Съдът също констатира, че наказателният орган е приел констатациите на акта за безспорни и е издал неправилно и незаконосъобразно наказателно постановление.


В решението на съда се отбелязва, че статията е публикувана половин час по-късно от посочения в нея час и на интернет сайт, който няма широка аудитория и не е сред водещите медии, което прави неоснователно твърдението, че е можела да повлияе на инвестиционните пазари.


На трето място съдът отбелязва, че наложената глоба от 50 000 лева е незаконосъобразна, а данните за имущественото състояние на жалбоподателя са били събирани едва в хода на съдебното следствие. Така също според съда са били взети предвид само утежняващите вината обстоятелства, но не и тежестта на нарушението.


Решението подлежи на обжалване.


В началото на годината КФН санкционира със 100 хил. лв. и врачанската "Алпико пъблишинг" ЕООД. Комисията също така наложи на "Икономедиа" АД, (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник") рекордната санкция от 150 хил. лв.


Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.


*поправка в заглавието, нанесена на 24 юни, 11:45 ч.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Един път и съдът да си свърши работата.

 2. 2 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Любопитно

  Когато една държавна агенция губи времето на граждани,фирми и съдебна система,кой плаща за потрошения ресурс?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 3. 3 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 870 Неутрално

  [quote#2:"Майндърбайндър"]агенция[/quote]

  Комисия било,ама все тая.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6059 Неутрално

  ''разпространявала невярна информация..'' Аз пък помня , че пред варненските клонове на 27.06 - петък , имаше опашки...

  [email protected]
 5. 5 Профил на mr.kiril
  mr.kiril
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Мавродиев ВЪН!!!!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  НЕ на ДС и русофилите (вкл. Бойко Борисов)! НОВ ВСС! НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР! РЕАЛНА СЪДЕБНА РЕФОРМА! Мавродиев (КФН) - вън от държавните институции!
 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Мавродиев,последвай Искров!
  Оставките са за хората,добитъка го гонят с тояги.

 7. 7 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1415 Неутрално

  Днес Искров отече.
  Мавродиев, твой ред е!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  Сега да видим дали органа на Мавродиев няма да обжалва.

 9. 9 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ами, опашки пред ПИБ си имаше и всички ги видяхме. Не разбирам какво невярно нещо са казали... но Мавродиев и сие се опитаха да прехвърлят отговорността за КТБ върху медиите, а междувременно набиха още 1.5 милиарда в ПИБ. Лекета!

 10. 10 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нагнетенто напрежение в обществото се разрежда чрез честно информиране,дори когато става въпрос за банки,които са си обикновени търговски субекти.Свещени крави в информационното пространство на динамични демократични общества не може да има...
  Напъните на КФН да се ограничава и наказва честното информиране са направо престъпни.

 11. 11 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 313 Неутрално

  А няма ли още две инстанции?

 12. 12 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Съдът в процентно отношение си върши работата на над 90 %, лошото е, че дори останалите 10 % са достатъчни да девалвират доверието, което е ключово за съдебната система

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 13. 13 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лелка":

  Не е нужно толкова да се бърза, първо помислете, че глобата уж е отменена сега, но следват още инстанции. Тези заключения кой какво трябва да подава, мисля, че не се правилни.

 14. 14 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "trayan1980":

  Има разбира се, градски съд и апелативен, и те могат да я потвърдят.

 15. 15 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Да разбирам ли, че трябва да си затваряме очите, ако видим опашка пред банка.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 16. 16 Профил на oligarha
  oligarha
  Рейтинг: 925 Гневно

  До коментар [#2] от "Майндърбайндър":

  Данъкоплатецът!!!

  Трябва да се стремим към нещо, за да има смисъл да живеем.Само по този начин може да оставим следи върху пясъка на времето.
 17. 17 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 672 Весело

  Ама КОЙ дава невярна информация в случая и открито дезинформира? - Според мен КФН!
  Опашки пред ПИБ имаше НАВСЯКЪДЕ! Банката беше СПАСЯВАНА с около 1,5млрд. И всичкото това мероприятие едва ли е било защото врачани са източили накуп сметките си от ПИБ. КФН трябва да знае /Мавродиев, за теб се отнася/, че когато фактите говорят и боговете мълчат. А КФН далеч не е господ! ОСТАВКА!

 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Съдът да наложи глоба на шефа на КФН 50 000, ама лично на него.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на schroeder
  schroeder
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Пак се омаловажават последиците от една такава публикация и се разчита на процедурни пропуски. Има една стара приказка, че комар и банка се убиват с вестник. Когато се разпространява една информация, трябва да се мисли за последиците, които може да повлече след себе си. Хората сме много податливи на внушения и без значение дали нещо е вярно или не, сме склонни да реагираме пресилено в опит да се застраховаме. Тези пресилени реакции водят до паника, а тя от своя страна създава хаос и предизвиква проблеми, които при нормални обстоятелства не съществуват. Това е важното в един такъв казус - дали се цели изкуствено създаване на паника с някакви користни цели. На следващите инстанции отново ще се види кой крив и кой прав.

 20. 20 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 429 Неутрално

  До коментар [#17] от "m_style":

  Първо не бяха 1.5, а 1.2 млрд. лв. и не ги дадоха, за да спасяват ПИБ, а за да успокоят вложителите не само на ПИБ, а и във всички банки. ББ доста пъти спомена, че са спасявани и други банки, ама нещо за тях всички мълчат. Ако прочетеш внимателно решението на съда ще видиш, че той не отхвърля наличието на престъпление и основанията на КФН да глоби конкретната медия. Просто смятат, че глобата е била висока.

 21. 21 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всеки трябва да може да носи отговорност за думите си, а медиите според мен трябва да насочат фокуса си върху конструктивни казуси, а не да всяват паника. Разбира се, че опашки имаше, въпросът е когато се всява паника у хората, а все още няма окончателно решение. Аз мисля, че отговорността ма медиите е огромна и за бизнеса, и за народа.

 22. 22 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Още тогава беше очевидно, че паниката е нарочно създадена с тези опашки...Мислете малко.

 23. 23 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 409 Разстроено

  Пълен фарс е тази държава и съдът ни. Значи то всъщност според решението излиза, че има престъпление, ама тези са умни, красиви и симпатични и заради това няма да ги глобим. После като почнат всички медии да драскат глупости в опит да изнудват някоя фирма съдът пак ще вдига рамене и ще казва, че той не е виновен за нищо. Не може толкова нагло да се предпазват нарушителите на закона, а потърпевшите едва ли не да се наказват.

 24. 24 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 237 Неутрално

  В тази държава хората който не спазват законите и си говорят каквото искат. Законът не само, че не ги санкционира, ама и ги пази.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK