Втори диригент обяви, че напуска Софийската филхармония

Баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг

© Софийска филхармония

Баронеса Любка Биаджони цу ГутенбергСедмици след като бе освободен диригентът на хорова капела "Светослав Обретенов" Илия Михайлов, втори диригент обяви, че напуска Софийската филхармония. В изявление във "Фейсбук" баронеса Любка Биаджони цу Гутенберг съобщи, че си тръгва "огорчена и тъжна" от националната институция по редица причини, като основната отново е недоволство срещу назначената от новото ръководство за мениджър "Управление на творческата дейност" Светлина Терзиева. Публикуваме го с незначителни съкращения:


"Отивам си от Филхармонията!


Защото отношението към мен от някои хора от ръководството е некултурно и невъзпитано (с изключение на директора Виктор Стоянов).
Отивам си, защото госпожа (Светлина) Терзиева обясни пред творческия съвет, че аз не мога да дирижирам симфонични произведения.
Отивам си, защото в ръцете на един човек са плана на зала "България", творческия план за другата година, организацията на "Фортисимо фамилия".
Отивам си, защото закриват моята длъжност на щатен диригент, която от много време съществува.
Отивам си, защото няма уважение към музикантите, те живеят в страх да не изгубят работата си, ако не си купуват билети или не свирят по 17 концерта на месец.


Отивам си, защото тайната анкета, направена от Софийска филхармония, не се респектира и се слага диригент като Максим Ешкенази, който по резултат на анкетата, не е желан от оркестъра.
Отивам си, защото смятам за неморален конфликтът на интереси при госпожа Светлина Терзиева, която от 3 години има частен бизнес с Максим Ешкенази, платена е от него и след това го кани като гост-диригент в Софийска филхармония.


Отивам си, защото освен за Ешкенази няма реклама за концертите на Филхармонията, между които и за моите.


Отивам си ,защото хората във филхармонията недоволстват от това,което става , но си мълчат от страх.Така не се прави изкуство. Отивам си ,защото загубих надежда: бях щастлив диригент, меценат и приятел на Софииска филхармония: госпожа Светлина Терзиева и Николай Куманов твърдят че оркестъра и синдикатите не желаят да работят с мен: а това е лъжа и го доказа тайната анкета на която Ешкенази е получил само 3 гласа ."


Втори диригент обяви, че напуска Софийската филхармония

© Министерство на културата


Пред "Дневник" изпълняващият длъжността директор на Софийска филхармония Виктор Стоянов каза, че не се е чувал с баронеса цу Гутенберг и не е получавал молба за напускане от нея. Диригентът има действащ договор до края на месеца. "Никога не сме били в конфликт и както с всички хора, с които сме в добро сътрудничество, имам голямо желание то да продължи", заяви той.


Според Стоянов Светлина Терзиева не е в конфликт на интереси. Той окачестви напрежението между нея и Биаджони като "междуличностно".


"Г-жа Терзиева беше директор на "Фортисимо фамилия", но напусна, преди да заеме новия си пост. Назначена е, защото има нужната квалификация в областта на културния мениджмънт и изпълнява задълженията си добре." Добрите управленски умения обаче не означават добра способност за комуникация и може би там е проблемът, предположи директорът. Той ще се опита да помири страните.


Стоянов отрече пиар екипът да полага повече усилия за едни концерти за сметка на други. Според него сътресенията са естествени всеки път когато застъпва ново ръководство. Проблемите, които присъстват в медиите напоследък, са повърхностни, заяви той и използва случая да съобщи, че след конкурс е избран нов диригент за хоровата капела на мястото на Илия Михайлов - Славил Димитров. 


Втори диригент обяви, че напуска Софийската филхармония

© Анелия Николова


Преди месец в интервю Михайлов също се оплака от назначението на Светлина Терзиева и заяви, че чрез средствата, които фондация "Америка за България" влага в проекта "Фортисимо фамилия" с концерти за ученици упражнява индиректно влияние във Филхармонията.  Той също обвини Стоянов в източване на средства чрез "обръчи от фирми", които изкупуват билетите, за да получи Филхармонията държавната субсидия за тях. Свирим пред празни зали, заяви диригентът.


В резултат на това той беше освободен, а Филхармонията и зам.-министъра с ресор театри Боил Банов, чието име също беше замесено, обявиха, че ще го съдят за клевета. Фондация "Америка за България" пък  заяви, че Светлана Терзиева никога не е била неин служител


За длъжността на Стоянов предстои да бъде обявен конкурс. Междувременно Министерство на културата започна проверки на сценичните институти, като засега са оповестени резултати за Държавния музикален и балетен център, ансамбъл "Филип Кутев", операта в Стара Загора и театрите в Благоевград и Кърджали. Почти навсякъде беше констатиран преразход.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK