Младежкият театър поиска спешна реформа на театралната реформа

Младежкият театър поиска спешна реформа на театралната реформа

© Надежда Чипева, КапиталС отворено писмо към президента, парламента, комисията по култура и медии и вицепремиера Румяна Бъчварова Младежкият театър "Николай Бинев" в София алармира, че сценичните изкуства са в колапс и поиска спешна реформа на театралната реформа.


"Макар да сме доведени до усещането за безперспективност в усилията си както за личностна реализация, така и за развитието на културата в страната, която все още е наш единствен дом, все още се надяваме, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа", пише в писмото.


Според екипа на театъра реформата от първия мандат на Вежди Рашидов е стъпка в правилната посока, но е направена прибързано, "на парче" и без необходимите анализи, което "отваря вратички за недобросъвестно източване на системата на финансиране". 
"Измамна се оказа и илюзията на Министерството на културата, че е в състояние да регулира един сложен и донякъде нереалистичен пазар. Решения "на парче" и без дългосрочна перспектива; недостатъчно обмислени рестрикции с цел предпазване на системата от недобросъвестни мениджъри; както и нерешеният проблем с абсолютно наложителното повишаване на бюджета за култура доведоха системата на държавните театри до ръба на оцеляването."


От театъра настояват за кризисен план за оцеляването на сценичните институти до края на годината и спешни мерки за балансиране на системата за финансирането им.


Въвеждането на делегираните бюджети трябваше да възнаграждава театрите спрямо интереса на публиката, като финансирането се осъществява на база продаден билет. Продажбите обаче растат за сметка на средствата в Министерството на културата и от година на година кризата идва все по рано. 


Същевременно на фестивала "Варненско лято" директорът на Младежкия театър Владимир Люцканов обяви, че е лъжа, че салоните са пълни.


Още с въвеждането на реформата критиците й обявиха, че тя стимулира продаваема и нискокултурна продукция и отваря врати за злоупотреби. С второто се съгласи и ресорният зам.-министър Боил Банов, който в началото на годината каза, че работи по система за своевременно отчитане на продадените билети и публиката в театрите, която трябва да е готова на шестмесечието.
 


Отворено писмо
От колектива на Младежки театър "Николай Бинев"


Обръщаме се към вас в качеството ни на преки потърпевши от колапсното състояние на сценичните изкуства. Макар да сме доведени до усещането за безперспективност в усилията си както за личностна реализация, така и за развитието на културата в страната, която все още е наш единствен дом;все още се надяваме, че държавата ще прояви поне минимална заинтересованост в търсенето на дългосрочно решение на проблемите, дискредитирали въведената през 2010 г. реформа.


Първоначалната идея на въведените тогава промени в системата бяха приети с надеждата, че това е опит да се сложи край на социалистическия модел – всекиму по равно. Идеята: държавните театри да преминат на вече проверения, работещ модел на финансиране на общинските театри в София, бе много добра. За съжаление моделът не бе повторен в неговите цялостни параметри; бе съставен "в движение", без да са направени необходимите анализи, прогнози и планове, което отвори вратички за недобросъвестно източване на системата на финансиране. Това доведе до сегашното състояние на фалит на голяма част от културните институти.


Измамно се оказа първоначалното усещане на работещите в системата на държавните театри, че с повече работа и въпреки минималните ставки на работните заплати, чрез реформата може да се подобри унизителното заплащане и на творчески, технически и административен персонал.


Измамна се оказа и илюзията на Министерството на културата, че е в състояние да регулира един сложен и донякъде нереалистичен пазар.Решения "на парче" и без дългосрочна перспектива; недостатъчно обмислени рестрикции с цел предпазване на системата от недобросъвестни мениджъри; както и нерешеният проблем с абсолютно наложителното повишаване на бюджета за култура, доведоха системата на държавните театри до ръба на оцеляването.


Създадената ситуация изисква спешна намеса на държавата под формата на кризисен план, който да включва на първо време оцеляване на системата, а после – нейното балансиране посредством реалистични прогнози и мерки, проведени обаче на истинско широко експертно ниво, а не от неясни действия на "експерти", които са далеч от реалностите, с които се сблъскват работещите в театъра. И не на последно място – държавническо мислене и мерки, които театралните мениджъри да предприемат за подобряване условията на труд и заплащане на работещите в сферата на сценичните изкуства. Нуждаем се от спешна реформа на Реформата.


Уважаеми госпожи и господа, в Конституцията на Република България е записано, че всеки гражданин има право да се ползва от националните и общочовешките културни ценности. Това от една страна. От друга – творците, работещи в системата, имат своето гражданско право да упражняват професията, на която са се посветили и да изискват гаранции за перспективи и възможности за кариерно развитие. Последното важи с особена сила за младите творци, които излизат от академиите по изкуства. Всички тези права и свободи на публика и творци в момента са дълбоко засегнати. Ето защо смятаме, че отекващите в общественото пространство изводи, че културата е елемент от националната ни сигурност, съвсем не са пресилени. Липсата на национална стратегия в сектора е основната причина за катастрофалната ситуация, в която се намира българската култура.


Предупреждаваме, че ако не бъдат предприети бързи мерки за преодоляване на безпрецедентната криза в театъра, рискуваме да станем свидетели на гибелта на едно изкуство, надживяло не една и две национални катастрофи…


Ще се реши ли българската политическа класа от 21-ви век да бъде палачът на българския театър...

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3562 Весело

  ... нерешеният проблем с абсолютно наложителното повишаване на бюджета за култура ...

  Това е цитат ...

  Цитат, но от други, е и това:

  Каквото и да ти разправят - да знаеш, че става дума за пари!

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Съгласен.
  Стигна се дори дотам нелоши актьори да мислят голи, дали да бъдат или да не бъдат.
  Системата на Вежди е в полза на Народния театър и още няколко по-големи.
  А гърците и в последното си предложение за реформи оставиха 6 % ДДС за театри и за книги. Ние - и учебниците с 20%.
  Евала.

 3. 3 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1138 Любопитно

  Ама че заглавие, "искат спешна реформа на реформата". Вярно, има го в текста, но заглавието е неуважително към съдържанието на писмото, което иска спешни мерки за преодоляване на тежката криза в театъра.

 4. 4 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Младежкият театър е един от най-слабите в София от комунистическо време, та до днес. Пълнеха му салона с докарани насила средношколци. Сега искат да им пълним кацата без дъно. Никак не се учудвам, че реформата им е виновна. Националната стратегия е да се помага на талантливите, а не на некадърните "работници" в театъра. Като данъкоплатец не съм съгласен с парите ми да се подхранва егото на съмнителни "творци".

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 5. 5 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Докато не се прекрати номера "късане на билети" срещу изкарани по някакъв начин мангизи, няма да има реформа, а само ограбване на бюджета на държавата!

 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Това с "талантливите" е като онова с "умните и красивите".

 7. 7 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ти разбираш ли от това, как се прави театър? Професионалист ли си, че си толкова консеквентен в критиката си? Или?
  До коментар [#4] от "Дамянов":

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#2] от "theanalyser":

  при нас освен че ДДС-то е 20%, съдържанието е на 15+ години, а качеството липсва.

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Реформа на реформата.На коя по-точно реформа,че се объркахме.

 10. 10 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЧЕ НАМАЛЕТЕ СОФИЙСКИТЕ ТЕАТРИ ! КОКАЛА САМО ЗА СОФИЯ ! ТЕЛЕВИЗИИ,РАДИА,РЕКЛАМИ,ОЗВУЧАВАНЕ ДУБЛАЖИ И ТН. И МРЪНКАТ! А,И КИНО ! И ТАМ-МАФИЯ ! НА ВСЯКЪДЕ!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 11. 11 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Освен театърът - и литературата е в тежко състояние, българската.
  Хубави книжарници в София, просторни, но... рай за преводачите, почти няма родни автори. Е - Калин Терзийски, Георги Господинов и Людмила Филипова ги изключваме. Както и класиците ни. Все едно, че времето е спряло и в нашето време таланти няма. Или ако има трябва да теглят заеми и да се самоиздадат, но това също не означава, че ще отидат в книжарниците. В телевизиите също няма място за писатели, поети, художници, малко по-добро е положението с актьорите.
  Да живее просветата... или чалгата...

 12. 12 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#9] от "rosiraycheva50._":

  Е сега....нали си имаме раданчо. Той е в състояние всичко да реформира. Защо не и българския театър? Няколко поста в т.н. социални мрежи и реформата готова.

 13. 13 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 626 Неутрално

  аз съм още по решителен - трябва направо незабавна реформа на реформата на реформата на реформата ма спешната реформа на реформата

  Birds of a feather flock together.
 14. 14 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: 497 Весело

  реформа трябва да има

  from all the things i've lost i miss my mind the most
 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1115 Любопитно

  Не мога да разбера какво става - субсидиите следват децата,тютюнопроизводителите,животновъдите,зърнарите,пенсионерите,театроманите.......
  Кой не получава нещо си от държавата?

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Не мога да отрека, че има доза истина в писмото, в смисъл, че поредица от пиеси, при това поставени в народния театър и във военния, някак "избиват" пошлите елементи ( не съм виден театрал, но такова впечатление оставиха в мен) и салоните бяха пълни.
  От друга страна, призива да не се дотира по сегашния начин, а да се насърчават пиеси с по-високи (каквото и да означава това) цели и стандарти, някак намирисва на връщане на художествените съвети, които да оценяват и да казват кое е добро и кое не. Та върви избирай и в този смисъл, какъвто и да е бюджета на МК и както и да се разпределя, няма как броя на доволните да се увеличи, поне моето мнение е такова.

 17. 17 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#7:"mangiafuoco"]Ти разбираш ли от това, как се прави театър? Професионалист ли си, че си толкова консеквентен в критиката си? Или? [/quote]

  Правилно си забелязал, "консеквентен" съм.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK