Софийският градски съд вече има председател - Калоян Топалов (допълнена)

Калоян Топалов.

© Юлия Лазарова

Калоян Топалов.Калоян Топалов - съдия от Гражданското отделение на Софийския градски съд (СГС), беше избран от Висшия съдебен съвет за председател на прославилия се със скандали и напрежение СГС. 


Най-сетне ключовият съд  се сдоби с титуляр, който ще трябва да решава много проблеми, трупани с години. Както се чу и в дискусията във ВСС днес, която предшестваше избора, до 2004 г. СГС е бил съдилище за пример, както подобава на значението му. След това ключовият съд се управлява последователно от председатели, които го белязаха с незавидна слава: Светлин Михайлов, Георги Колев, Владимира Янева...


Калоян Топалов получи 14 гласа - с 1 повече от задължителните 13. Петима кадровици на съдебната власт се въздържаха и трима гласуваха против. 
Топалов издигна сам кандидатурата си преди три месеца и беше единственият кандидат. Тези, които го подкрепиха, изтъкнаха, че той е проявил кураж като се е самозаявил.  


СГС стои без титулярен председател от февруари т.г., когато Владимира Янева бе отстранена временно по искане на главния прокурор заради неправомерни разрешения за СРС по аферата "Червеи", след което тя самата подаде оставка. 


Заседанието на ВСС по избора започна с час и половина закъснение, за да бъдат изчакани прокурорите-членове на съвета, които бяха на обсъждането на прокурорската асоциация за промените в Закона за съдебната власт.


"Искам да върна СГС на полагащото му се място"

Топалов, който е 42-годишен и е съдия от 1999 г., впечатли с встъпителното си слово, в което припомни, че съдийската професия е въпрос на чест, престиж и достойнство, но за съжаление реалността е друга."Моето поколение получи шанс, но имаше и малшанса да види с очите си как се срива общественото доверие в съдийската професия. И, по мое мнение, в голямата си част, това беше направено умишлено, за да има удобен виновник за всичко. Това доведе до  крайна апатия, демотивация и разочарование в колегите. Тези фактори имат точка на насищане и човек трябва да предприеме действия. Натрупал съм знания и възможности и вярвам, че мога да върна СГС на полагащото му се място"
, заяви Топалов.


Запитан как се е решил да се кандидатира, той каза: "Има момент, в който всеки съдия трябва да си зададе въпроса дали да се опита да направи нещо, за да промени това, което вижда,  или  просто да се откаже и да остане встрани. Аз реших да опитам."


Като приоритетни стъпки той посочи проблемите  на натовареността, която да се обвърже с индекс за сложност на делата, като смята, че това ще подобри микроклимата. И още - да предприеме  пълно преинсталиране на цялата компютърна система и софтуера, тъй като имало данни за външен достъп включително и продължаващи съмнения относно разпределението на делата.


Запитан дали поддържа идеята общото събрание на съдиите да избира екипа му, Топалов каза, че за него е важно мнението на съдиите, но доколкото председателят носи отговорности по организацията на работата ще държи да има думата при подбора.


Запитан повторно от Ясен Тодоров в същия контекст - да каже конкретно "къде е границата" между съдийското самоуправление и ролята на административния ръководител, Топалов каза, че такава граница няма и че самоуправлението е важно и разумно, когато не се стига до крайности за най-дребни неща да се свиква общото събрание.


Един от ангажиментите, които кандидатът пое, е да проведе срещи с представители на прокуратурата, софийската адвокатска колегия  и гражданското общество, за да чуе как изглеждат отвън проблемите на съда.


След въпросите последва обсъждане на качествата на кандидата, което продължи по-малко от час.
Пръв се изказа председателят на ВКС Лозан Панов, който направо призова съвета да не отхвърля единствения кандидат. В думите му се долавяше безпокойство от спомена от скорошното отхвърляне на Нели Куцкова за председател а Апелативния съд, и то след като за нея бяха изказани  само добри мнения. Панов посочи куража  на Калоян Топалов да издигне сам кандидатурата си като качество, което достатъчно говори за него като смел и независим човек, достоен да оглави най-големия съд в България.


В подкрепа на кандидата се изказаха последователно Камен Иванов, Калин Калпакчиев и Галина Карагьозова, при която той е бил младши съдия - тя похвали професионалните качества, които младият съдия проявил още в началото на кариерата си.


И тримата изказали се принадлежат според добилата вече гражданственост неформална класификация  към "революционното малцинство" във ВСС, както ги определят кадровици от мнозинството. Дискусията приключи и се премина към гласуване без да вземе думата никой от мнозинството, свързвано с влиянието на главния прокурор Цацаров /който отсъстваше/ и председателя на ВАС Колев. Това затрудни прогнозата дали кандидатът ще събере задължителните 13 гласа. Когато електронното табло показа 14 гласа "за",  в пресзалата се чуха възклицания на изненада.


След избора Калоян Топалов каза пред ВСС, че ще запази - докато бъде излъчен постоянният му екип, заместник-председателите, които бяха посочени от досегашния изпълняващ функциите председател Владимир Йорданов, който беше номиниран от Лозан Панов.


Запитан от "Дневник" дали подкрепя действията на съдиите от декември и януари, които призоваха  ВСС с подписки /в които той не участваше/ за отстраняване на ръководството на СГС и за цялостна проверка на управлението на съда, и дали смята, че без тяхната активност щеше да се стигне до  промяна, новият председател каза: "Нормалното е  съдиите да говорят със своите  актове. Но когато ситуацията е извънредна, идват на ред извънредните действия."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1057 Любопитно

  "Топалов издигна сам кандидатурата си преди три месеца и беше единственият кандидат. Тези, които го подкрепиха, изтъкнаха, че той е проявил кураж като се е самозаявил. "
  Накратко, тази позиция явно е нежелана? Едва ли не с тикане и бутане се избира председател на СГС, а Топалов се явява в ролята на "прежалил се"?

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  И тоя ли е учил право в Милицонерското училище или в Югозападния

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  ОчевАдно е нужна сериозна реформа и граждански контрол, иначе съдиите почват да си правят каквото си искат. Затова сме на такова дередже!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Пардон не е , от Университета е

 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  Кой е Калоян Тодоров?
  http://vss.justice.bg/root/f/upload/7/kt-kpepk.pdf

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  От ноември 2012 ДО МОМЕНТА се води командирован от СРС в СГС.

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2079 Любопитно

  На тъмно със слънчеви очила?! Ясно-о...

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3596 Весело

  До коментар [#2] от "elevation04":

  Забрави УБИТ

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1057 Весело

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Подадени пет-шест жалби срещу него от лицето Момчил Добрев. Ако Момчил Добрев е същия „лорд Добрев“, за когото се сещам (който искаше да съди непълнолетния си син за 3 милиона лева) и само той се е намерил да се жалва... това е по-скоро добра атестация.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 511 Неутрално

  аре, успех ! Поне не е парашутист и е сравнително млад. Освен това разкараха Я.Тодоров от новия антикорупц.орган. За един ден две неща със знак +, не е много, ама като нищо немаше....

 11. 11 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2079 Неутрално

  До коментар [#5] от "Депутат 241":
  [quote#5:"Депутат 241"]

  Кой е Калоян Тодоров? [/quote]

  Топалов.
  И аз изрових био, оказа се "командирован" от СРС съдия, с ранг на върховен съдия от декември 2014. Любимият на всички ВСС явно раздава подаръците също по Коледа. Скоро ще му видим магариите, ако наистина се окаже от агитката на Панов, както се опасявам.
  http://judicialprofiles.bg/news/939/


  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 12. 12 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4069 Неутрално

  До коментар [#11] от "Прогл@дна.":
  Сори. Неизвестник. В бързината съм го прекръстил. Не го познавам, не е от нашия клас...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Намерило си гърнето похлупак. Какво става с кмета на Тетевен?

 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Че е от нашия клас, от нашия е, ама с нищо не блести, а още по-малко със знания. И ВСС-то ей тъй на, решило да го избере... ай тия моля на някой друг...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2079 Любопитно

  Няма ли някой да напише, че е командирован в СГС от Янева? Някой да направи връзката с Цветанов? Владимирова, къде сте? Да чуем пак, че ВСС избира хората, удобни за ГЕРБ и противници на Съюза на съдиите?

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 16. 16 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 720 Весело

  До коментар [#8] от "hodounski":

  Не е убит бе, жив е

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 17. 17 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Най-добре е да го съдим по делата му, след като поработи.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1710 Неутрално

  До коментар [#14] от "Нефертити":


  Че той ако блести с нещо кой ще му даде 14 гласа, бе жена...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на George Georgiev
  George Georgiev
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Каквото и да си пишеме ние, ВИСОКОПОЧ'ТАЕМИЯ форум,възраст от 42 -43 години изключва възможността да е бивш член на БКП и силно намалява възможността да е агент на ДС.Все пак 26 от 40-те "Моисей- ски години" на лутане в пустинята,са изтекли.Тоталитарната обремененост,обществена и семейна, е на изчезване.Понятието СЪВЕСТ и ВЪТРЕШНА УБЕДЕНОСТ, професионализъм се връщат към своите истински значения.
  Нека с Вяра и Смелост да се възползва от даденият му шанс и да постигне целите си, които той и обществото са си поставили.

 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1751 Весело

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  Нали?
  Във ВСС гласове получават само послушните и изпълнителни пионки. Това е положението. Системата е за тотално изринванезащото е до дъно компрометирана.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#19] от "bairakli":

  Напротив, има всички предпоставки да е издънка на БКП и на още по-плужески червеи.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#19] от "bairakli":

  Съдебната система е дълбоко компрометирана най-вече заради 40-годишните /постъпили в Юрид. факултети след промените/. Те се оказаха устйчив крепител на статуквото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK