Депутатите ще обсъдят отпадането на графиците за отпуските и еднодневните договори

Депутатите ще обсъдят отпадането на графиците за отпуските и еднодневните договори

© Анелия НиколоваДа отпадане задължението работодателят да изготвя предварителни графици за отпуските, а в частния сектор неползваните отпуски да не изгарят, ще обсъдят депутатите. В програмата на Народното събрание за днес е приемане на второ четене на промени в Кодекса на труда. 


Предложението за отпуските е на депутата от БСП Петър Кънев, но е подкрепено единодушно на първо четене в пленарната зала, а след това и в социалната комисия. 


Задължителните графици бяха въведени при предишния мандат на ГЕРБ заради натрупания огромен брой дни неизползвани отпуски в администрацията, които държавата трябваше да плати при съкращения.  Сега социалната комисия предлага в частния сектор да се върне старото правило, според което неизползваните отпуски се натрупват, а в държавния да остане сега действащата разпоредба - да изгарят, ако не са ползвани две години. 
Сред другите съществени изменения в кодекса, които предлага правителството, е въвеждането на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани ще могат да наемат чрез тях сезонни работници за толкова дни, колкото са им нужни за прибирането на реколтата.


Депутатите ще обсъдят и въвеждането на гъвкаво работно време , така че работникът да може да отработва в рамките на седмица часовете, в които е отсъствал по лични причини. 


Министерският съвет предлага и да се възстанови действащата до 2012 г. възможност работодателят да прекратява с предизвестие трудовото правоотношение с лицата, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK