Българските онлайн медии отразяват ЛГБТ общността хомофобски, сочи доклад

София Прайд 2014

© Анелия Николова

София Прайд 2014Правата на ЛГБТ общността в България се обсъждат основно около провеждането на ежегодния "София прайд", гласовете на защитниците им са отслабени или несъществуващи, а на речта на омразата срещу ЛГБТ се отдава непропорционално голямо медийно внимание.


Няма почти никаква информация за ежедневните проблеми на ЛГБТ общността в онлайн медиите. Това са заключенията на изследване на Института за модерна политика "Топ -13 на табуизираните теми в българските онлайн медии - 2014", цитирано в анализа "Отразяването на ЛГБТ в българските онлайн медии: предобладаващо стереотипизиращо и хомофобско". Анализът, подготвен за Асоциацията на европейските журналисти - България, от медийните анализатори Константина Василева и Петър Галев, също проследява медийно темата за ЛГБТ.


Той включва всички публикации в български онлайн новинарски медии в периода 1 януари - 31 декември 2014 г, засягащи темата ЛГБТ или представители на ЛГБТ общността. Изведени са 10-те онлайн медии, които имат най-много публикации по темата, както и 10-те най-популярни онлайн медии в страната според Alexa.com.
Всички материали, чиито заглавия споменават ЛГБТ са оценени според своя тон/отношение към представителите на ЛГБТ.


Над половината от всички изследвани материали по темата имат негативен спрямо ЛГБТ характер. Позитивни са едва 17% от всички материали. Тенденциозно отсъстват статии, които призовават към някакво позитивно действие - към помощ за ЛГБТ общността или участие в подписка или инициатива в нейна подкрепа. Притеснително е наличието на материали с обратен знак - подтикващи и призоваващи към насилие и саморазправа с хора, принадлежащи (или заподозрени в принадлежност) към ЛГБТ общността.


Шест от десетте онлайн медии, които са най-активни по темата, имат отношение, вариращо от осмиващо до откровено хомофобско. Най - категорично е отношението на Blitz.bg, където рядко присъства неутрално отразяване. Положителни спрямо ЛГБТ материали пък почти отсъстват. Съвсем малко по-добра е ситуацията с агенция Pik.bg, ibox.bg (включващо сайтовете news.bg и lifestyle.bg) и dnesplus.bg. Това са също и медиите, които заедно с Dnevnik.bg са публикували най-голям брой материали на тема ЛГБТ през 2014 г.  От отрицателната страна на скалата застават и считаните за по-мейнстрийм медии 24chasa.bg и trud.bg. Тоналността на двете издания почти се припокрива.


Dnevnik.bg остава единствената медиа, която публикува голям брой материали по темата и остава положително настроена към ЛГБТ. По-скоро неутрални са медиите cross.bg, dariknews.bg и dnes.bg.


Много показателно е сравнението между скалата, включваща десетте медии, които най-често споменават ЛГБТ и десетте най-популярни медии в България според Alexa.com. В положителната част от скалата влизат три нови играча, а именно vesti.bg, novini.bg и novatv.bg. Броят публикации в тях обаче е малък в сравнение с този на десетте най-активни по темата медии.


Единадесетата медиа, включена в изследването, е малко по-различен случай. Gamanews.bg е медиа, специализирана в отразяване на новини за ЛГБТ с цел да се "компенсира вакуума от касаещи ЛГБТ хората новини, който цари в българското информационно пространство". Макар да изглежда като блог, Gamanews има доста от характеристиките на традиционна онлайн медиа, стремяща се да наложи високи стандарти в отразяването на ЛГБТ общностите. Именно този стремеж е причина тази медиа да попадне в това изследване като добра практика за отразяване на ЛГБТ теми.


Една от основните констатации в доклади по темата е, че медиите търсят сензацията, когато говорят за ЛГБТ. Други теми, като скандалите в Българската православна църква (БПЦ), създават по-малки, но много на брой новинарски пикове през цялата година.


"Блиц" е медиата с най-отрицателно отношение към ЛГБТ, а "Дневник" е най-положително настроената традиционна онлайн медиа. Отново като сравнение е приложен и сайтът Gamanews.bg. Агенция "Блиц" изглежда крайно заинтересована относно развитието на ситуацията в БПЦ на фона на т.нар. "гей скандали" в нея. Отразяването на "София прайд", а дори и на позициите на крайните националисти остава пренебрежимо малко в сравнение с броя на материалите посветени на БПЦ. "Дневник" отделя около три пъти повече внимание на събитието в сравнение с вниманието отделено на националистите и публикува едва няколко материала, касаещи позиции на Църквата относно ЛГБТ общността. Подходът на Gamanews.bg изглежда най-балансиран - отделя се еднакво внимание на "София прайд" и на осъждането позициите на крайните националисти.


Фокусът на "Блиц" върху скандалите в БПЦ е определящ фактор в изложената по-горе разбивка на новините. Очаквано близо две трети от материалите в "Блиц" са свързани с новини от България.


Същата разбивка показва, че ситуацията в "Дневник" е дори по-крайна - едва малко над една четвърт от ЛГБТ новините са от България. Показателни са новините за узаконяването на гей браковете. Тези новини почти винаги идват от чужбина и се отнасят за чужбина; в България подобен разговор не съществува.
Съдейки по опита на Gamanews.bg добрата практика отново е някъде по средата. Сайтът почти в еднаква степен набляга на това да дава гласност на новини от чужбина (осъждайки лошите практики и посочвайки добрите за пример) и да анализира и представя ситуацията в България.


Изследванията на начина, по който медиите отразяват ЛГБТ, не подминават и въпроса с лексиката, използвана от журналистите. Освен чисто пейоративните, обидни думи, които се използват, включително публично, за описване на ЛГБТ, има и такива, чието използване принизява, без да е директно обидно. Най-яркият пример за това е използването на думите "хомосексуалист/хомосексуалистка".


"Блиц" говори за църковни постове, за "хомосексуалисти", използва първите имена на хора и определено залага на скандала. "Дневник" използва термина ЛГБТ, говори за "прайд", а не "парад" и се концентрира върху нарушаването правата на ЛГБТ общността в Русия. Набляга се на думи като "подкрепа", "дискриминация", "хомофобия".


Gamanews.bg поставя акцент върху дискриминацията и нарушаването на човешките права, върху нуждата от защита, от законови промени, от легализиране на гей браковете.

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И прекалено често, също прекалено подробно!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3247 Весело

  Сериозно?
  А не-ЛГБТИ общността да не би да я отразяват брилянтно, почтено и с мисъл за бъдещето?

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Dnevnik.bg остава единствената медия, която публикува голям брой материали по темата и остава положително настроена към ЛГБТ.

  Не смятам, че това е нещо, с което дневник следва да се гордее. Мнение на читател. Пък ако искате - трийте, вижда се, че това е начинът да спорите с читателите си

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2442 Неутрално
 5. 5 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Любопитно

  ...Dnevnik.bg остава единствената медия, която публикува голям брой материали по темата и остава положително настроена към ЛГБТ....
  ..."Дневник" е най-положително настроената традиционна онлайн медия...


  Ами.. ЧЕСТИТО, Дневник!
  Остава да изброите имената!

  Само, защо ли във форума одобрението е някъде между 1 и 2%...???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Всички коментари с по 1 минус, явно Азис чете дневник!

 7. 7 Профил на id
  id
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Какви хора ги вълнува хомосексуализъм?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Само не чаткам как транссекуалните се считат за нормални. Какво му е нормалното да си отржеш пишката, за да си сложиш вагина?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 10. 10 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Любопитно

  а "Дневник" е най-положително настроената традиционна онлайн медия.
  ----------------------

  силно се надявам причината да е финансова, а не емоционална..

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1264 Неутрално

  "Dnevnik.bg остава единствената медия, която публикува голям брой материали по темата и остава положително настроена към ЛГБТ."

  Е, с това щом се хвалите, нещата не вървят надобре

 13. 13 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Хайдееее, сега и хомосексуалист стана полит-некоректно да се използва...

 14. 14 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  Положителна и отрицателна страна на скалата?!?! И за тези проучвания някой плаща?! Надявам се това да е въпросната общност, а не както обикновено всички ние!
  Аман от мръсните чаршафи на определени "общности", развяни по площадите като на циганска сватба!

 15. 15 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  "а на речта на омразата срещу ЛГБТ се отдава непропорционално голямо медийно внимание. " Когата "речта на омразата" срещу ЛГБТ надхвърли тази срещу "общността на комунистите" или срещу "общността на джихадистите", тогава ще е притеснително. Сиреч проблемите на тая общност ЛГБТ са в притоворечие с обществото и следва да бъдат лустрирани как се предлага за комунистите.

 16. 16 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  [quote#6:"chepokalipsis"]Всички коментари с по 1 минус, явно Азис чете дневник![/quote]

  Струва ми се, че и ватмана Минчев и той е тук.

  Имало едно време ссср...
 17. 17 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Напомням на настоящата медия отговорността й за съдържанието на коментарите във форума.

  Твърде много хомофобска реч и реч на омразата се допуска тук.

 18. 18 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Любопитно

  До коментар [#10] от "borko_to":

  Ами ако са и двете?


  ... казва ли ти някой? ...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 19. 19 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо ЛГБТ общоността има нужда от специални права?!? Не виждам как са им нарушени правата в България. Нито законите им забраняват да правят, каквото си искат със сексуалността си, нито им е забранено да обличат както си искат! Нито е забранено да заемт държавни длъжности. Какви точно специални права трябва да имат ЛГБТ? Защо трябва да имат "защитници" в пресата или където и да е другаде, при положение, че никой нищо не им забранява и закона не ги преследва относно това, че са ЛГБТ? Странна работа? Няма да коментирам края на статията и това, че думата "хомосексуалист" не била обидна, но била принизяваща. От този извод направо останах без думи. Чудя се дали думата "хетеросексуален" също трябва да я сматаме за принизяваща?

 20. 20 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#16] от "citoplast":

  И още 5-ма има.
  Общо са около 7 броя тъдява

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 21. 21 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 896 Весело

  Ами има нещо такова. Медиите отразяват проблема гейофобски
  Мислех си по на гръцки да го напиша, ама ще ме модерират

 22. 22 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 513 Весело

  До коментар [#11] от "shinjuku":
  хаха, верно ли слънцето на цивилизацията е в галактиката на ЛГБТ?


  Умен и красив жълтопаветник.
 23. 23 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#19] от "primaxm":


  Цялото това "мероприятие" около ЛГБТ може да се сведе до 1 основна мисъл:
  "Създаване на нов "еврейски" въпрос!

  В конкретния случай - с любезното участие/съдействие на Дневник, вече официално доказано!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  "Показателни са новините за узаконяването на гей браковете. Тези новини почти винаги идват от чужбина и се отнасят за чужбина; в България подобен разговор не съществува."

  В България не са води разговор за химическите оръжие, наркотиците и други незаконни неща. Пропагандата за нарушаване на закона се третира като "подстрекателство" и се преследва наказателно.

 25. 25 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 381 Весело

  Ма що минуси ся? Да вземем и главите да си режем, и да ги заместваме с животински? Ще е толкова пъстро и забавно по улиците. Един с глава на носорог, друг със свинска...

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 26. 26 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Езикът на омразата е част от наратива за "големия православен брат," който някои медии се опитват да ни накарат да обичаме.
  На хибридна война като на хибридна война...

 27. 27 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#19:"primaxm"]Защо ЛГБТ общоността има нужда от специални права?!?[/quote]

  Не специални права, а равни права. Равни с всички останали. След като ние можем да сключваме брак помежду си, защо да не могат и те, например?

 28. 28 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 381 Весело

  Друго си е
  [quote#26:"persifedron1"]част от наратива[/quote]

  Некакси гъзарско звучи, нъл тъй, брооо?

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  "Освен чисто пейоративните, обидни думи, които се използват, включително публично, за описване на ЛГБТ, има и такива, чието използване принизява, без да е директно обидно. Най-яркият пример за това е използването на думите "хомосексуалист/хомосексуалистка"."
  Значи "хомофоб" и "хетеросексуален" не са обидни думи, а горните били обидни.
  Тия идиоти от Института за модерна политика "Топ -13 на табуизираните теми в българските онлайн медии - 2014" да не се опитват да ни втълпят да викаме на терористите "борци за човешка свобода", а на затворниците - "обидени от обществото цивилизатори"?

 31. 31 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#13:"buran"]Хайдееее, сега и хомосексуалист стана полит-некоректно да се използва...
  [/quote]

  Не е "полит-некоректно," а чисто и просто неправилно и невежо, защото наставката -ист предполага професия и/или съзнателен избор. Казва се хомосексуален.
  Иначе е все едно ние да се наричаме "хетеросексуалисти."

 32. 32 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Българите си оставаме крайно нетолерантни към всичко различно, и всичко чуждо. Като се почне от комшията, който не е наш човек, а наш враг, мине се през хората от друга националност, включително и европейска, инвалидите и хората в неравностойно положение и се стигне до ЛГБТ.

  Иначе искаме да сме като на запад, ама да си западняк не значи само да вземаш голяма заплата в евро, а да уважаваш и толерираш хората около теб, каквито и да са.

  За пример всички можем да вземем Холандия, държавата която не разполага с почти никакви природни ресурси, но благодарение на толерантноста си и от там търговията, е една от най-развитите и конкурентноспособни икономики в света.

  През оградата ли ще ги хейтим тях(холандците), щото са различни или ще идем да им стиснем ръка и ще работим с тях и като тях?

 33. 33 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на dum_dum
  dum_dum
  Рейтинг: 381 Весело

  //////Dnevnik.bg остава единствената медия, която публикува голям брой материали по темата и остава положително настроена към ЛГБТ.//////
  Ха, ха, "Дневник", никога не съм се съмнявал в политическата /сексуалната/ ви ориентация, вече доказано от "доклада". Ами коментарите под статията? Що така не се връзват с евроатлантическите ви "ценности"?

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  [quote#14:"ju.li"]И за тези проучвания някой плаща?! [/quote]
  Плаща!? Перат пари яко.

 37. 37 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#31:"persifedron1"]наставката -ист предполага професия и/или съзнателен избор[/quote]

  Това в коя граматика го пише, тази на хомосексуалистите ли?

  'Let light surround you' Dream Theater
 38. 38 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#32:"vari"]Българите си оставаме крайно нетолерантни към всичко различно, и всичко чуждо. [/quote]

  Малко здравословен темерутлък и скептицизъм не са излишни за един народ. Точно така сме оцелели, иначе да сме прегърнали братята османци още преди 1400-та година...

  'Let light surround you' Dream Theater
 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  [quote#27:"persifedron1"]След като ние можем да сключваме брак помежду си[/quote]
  Не можем, бе тъпанар! Не можеш да се ожениш за сестра си или за майка си, ни за брат си. Отде изпълзяхте толкова тъпи.
  Ама народъд е казал "ПУСНИ ГО ПОД ОДЪРА, ОН СЕ КАЧИ ВЪРХУ ОДЪРА"

 40. 40 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#37:"ariel28"]Това в коя граматика го пише, тази на хомосексуалистите ли?[/quote]

  Доста остроумно.
  Ако не знаете какво изразява суфиксът -ист, опасявам се, че не няма с какво Ви помогна.

 41. 41 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Блиц" е медията с най-отрицателно отношение към ЛГБТ, а "Дневник" е най-положително настроената традиционна онлайн медия
  ==============
  Всеки път когато изразя отрицателно мнение към ЛГБТ - обществото, коментарът ми се трие и налага БАН...затова избягвам коментари в такива статии...
  Не всеки е толкова цивилизован като редакцията на Дневник...има и такива като мен...

 42. 42 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Любопитно

  [quote#39:"wanderer"]Не можем, бе тъпанар! Не можеш да се ожениш за сестра си или за майка си, ни за брат си. [/quote]

  Защо решихте, че хомосексуалните ще се женят за сестрите си, майките си и братята си?

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#40:"persifedron1"]Ако не знаете какво изразява суфиксът -ист, опасявам се, че не няма с какво Ви помогна.[/quote]

  Въпросът е, че знам. Не си измисляйте хомофилска граматика на българския език. И ние, хетеросексуалните, го ползваме

  'Let light surround you' Dream Theater
 45. 45 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Стих им посветих...

  Родна ЛГБТ, омайна сладка,
  С що пълно е навред край мен,
  ЛГБТ на мама и на татка,
  За които мълвим всеки ден…

  ПП: Само доразвих идеята на Ран Босилек...

  Форумът е в будна кома...
 46. 46 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#27:"persifedron1"]След като ние можем да сключваме брак помежду си, защо да не могат и те, например?[/quote]

  А защо да не могат и зоофилите да сключват брак с любимите си?

  'Let light surround you' Dream Theater
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на persifedron1
  persifedron1
  Рейтинг: 440 Неутрално

  [quote#46:"ariel28"]А защо да не могат и зоофилите да сключват брак с любимите си? [/quote]

  Това сериозно ли го питате?
  В единия случай имаме двама възрастни, които са създали връзка помежду си въз основата на взаимно съгласие.
  В другия случай имаме малтретиране и изнасилване на животни.
  Сигурен съм, че разбирате разликата.

 49. 49 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#38] от "ariel28":

  Съгласен съм с теб и това е много вярно. Точно това ни нежелание да приемаме различното ни е запазило като нация. Но не знам дали не е време мъничко да се отдалечим от тази традиция с оглед развитието на нацията и получаване на едно равностойно място в ЕС.

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Любопитно

  [quote#32:"vari"]Българите си оставаме крайно нетолерантни към всичко различно, и всичко чуждо.[/quote]
  А трябва ли да сме толерантни към простотията, циганизацията на обществото?
  То, по Вашата логика трябва да махнем всички ограничения - на скоростта, за забраната за паркиране, дресс-кода и цялото възпитание.

 51. 51 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Дневник е светлинни години пред собствените си читатели.
  До коментар [#46] от "ariel28":

  Ами много просто. Животните нямат правна дееспособност да дадат съгласие. Хората имат. Разбираш ли, не е важното кой с кого спи, а дали и двамата са дали съгласие. Сексуалните престъпления са престъпление не заради самият сексуален акт с нещо различно от теб, а с липсата на съгласие от това нещо. Съответно е сексуално престъпление акт с животно, с дете под определена възраст и с всеки принципно нежелаещ. Всичко друго е позволено. Стига всички партньори да са дали съгласието си.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#42] от "persifedron1":

  Обществото е приело, че не всяка връзка, дори и между двама възрастни, независимо каква любов е избуяла помежду им, може да бъде бракосъчетана. И това приемане не е свързано с цел да се спестят "права" като онаследяване, осиновяване или социално подпомагане. А от "цивилизования избор", че търговията с деца е недопустима. Изборът, че децата са най-голямата ценност на обществото и защитата на тази ценност се осъществява и чрез институцията "Брак".
  А Вие искате да я заличете. Да оставите обществото без ценности, да се превърнем в диваци. Няма как да реагираме спокойно на такава простотия.

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  [quote#51:"italianpower"]Всичко друго е позволено. Стига всички партньори да са дали съгласието си.[/quote]
  Да де, то и за брака партньорите са дали съгласие, ама говорим за "насилие в семейството"; при политическия избор пак са дали съгласие, пък после имаме политически рекет.
  Явно не е чак толкова просто. Това, че някой е дал съгласие, например да имаш шофьорска книжка, не значи, че можеш да караш както намериш за добре. Ако не се съобразяваш с тия, които не са дали съгласие, можеш да останеш и без шофьорски права ... завинаги.

 54. 54 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#51:"italianpower"]Животните нямат правна дееспособност да дадат съгласие.[/quote]

  т.е. всеки заклал прасе е престъпник, щото прасето не е дало съгласие? Кокошките съгласни ли са, да им вземат яйцата, а овцете вълната?

  [quote#51:"italianpower"]Всичко друго е позволено. Стига всички партньори да са дали съгласието си.
  [/quote]

  чудесно, след като се изисква само съгласието на партньора, за какво точно драпа ЛГТБ общността не ми е ясно? След като си имате съгласие за каквото там правите, правете си го мирно и кротко, точно както и аз си го правя с приятелката ми.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 55. 55 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Смятам, че ако по-голямата част от българското общество не одобрява тоя парад, то той не трябва да се състои, независимо от всичко. Така е правилно.

 56. 56 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#50] от "wanderer":

  Ограничението на скороста е направено с цел хората да не се претрепват и да не убиват по пътищата. Не виждам как някой от ЛГБТ ще ти навреди конкретно на теб. Ок, може да видиш някой по-показен и краен случай, но то такива неприятни хора има и извън ЛГБТ-то и даже не се знае дали не са повече като процент. Помисли за дебеловратите момченца, дето те газят с големите джипове и ги сравни като държание. Всяко стадо има мърша.

  Аз пък познавам много точни и свестни хора от коментираната група и повечето от тях заклеймяват прекалената показност. Те не ходят на парад в държавите където няма нужда от него. Но в места като България си има нужда да ги гледаме поне веднъж годишно, просто за да свикнем и да не ни пука.

 57. 57 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#45] от "Yasur":Много назадничаво,балканско,талибанско,московско,азиатско е това "на мама и татка"!В кой век живееш?!Бъди европеец и научи,че правилното семейство е на татка и татко/мама и мама!

 58. 58 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  Помните ли преди време как ни облъчваха отвсякъде с информация за кърмачката в мола? До степен та хората да вземат да намразят кърмачките?

  Сега се получава същото. Даже и човек да е толерантен към гей обществото с такова постоянно навиране на темата в публичното пространство, почва зверски да му писва.

  Пресолихте манджата!

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Днес се чудя защо ФАЦ (FAZ) може да пише стилистично съвсем неутрално парадът на обратните (Schwullen)? Представяте ли си какво ще стане тук, ако някоя медия напише нещо такова.
  Явно фиксирането върху словоупотребата маскира липсата на работа върху проблематиката.
  Вече е некоректно да се каже хермафродит - дума с митологичен произход, която си има и красива история на влюбени.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  [quote#19:"primaxm"]Защо ЛГБТ общоността има нужда от специални права?!?[/quote]
  Нещо не си разбрал/а. Става дума за РАВНИ права, не за специални.

  [quote#19:"primaxm"]Не виждам как са им нарушени правата в България.[/quote]
  Ами сложи си очилата!

 63. 63 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 665 Неутрално

  след внимателно изчитане на всички мнения и с уговорката, че съм изключително толерантен към хомосексуалистите, с доста приятели между тях, не мога да не обърна внимание на другата част от нещата.
  защо, аджеба, е неистовото желание за медийно отразяване и организиране на събития, непременно или подкрепени, или атакувани? нито един хомосексуалист мой приятел не е за подобни неща, всеки от тях иска да бъде оставен на мира и да си живее живота!
  затова предлагам нова българска дума - ЛГТБия, спелинг и произношение - произволно, според индивидуалното отношение към групите.

 64. 64 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Любопитно

  [quote#51:"italianpower"] Всичко друго е позволено. Стига всички партньори да са дали съгласието си. [/quote]


  ??? Според вас трябва да се позволи и инцеста? Или само да се поощрява?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на FTA
  FTA
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Няма почти никаква информация за ежедневните проблеми на ЛГБТ "

  Вероятно защото никой не се интересува от това. Квота ли да има?!

  Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
 73. 73 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2357 Любопитно

  "проблема" с прайда е същият като с двата американски танка ,мнозина българи все още не знаят ,че сме демокрация и пълноправен член на нато

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 381 Весело

  Нямам нищо против тях, всеки да си живее живота, както намери за добре, но това вечно скимтене и влизане в ролята на жертва е толкова патетично, че ме напушва смях всеки път щом прочета поредната пространствена статия по темата.

 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  [quote#63:"zidane"]защо, аджеба, е неистовото желание за медийно отразяване и организиране на събития[/quote]
  Следват завета на Гьобелс:" Една лъже повторена сто пъти, става истина"

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Любопитно

  [quote#74:"uporit"]Според Конституцията всички български граждани са с равни права.[/quote]
  А прайд-охите какво искат? Да отменят Конституцията ли?

 79. 79 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4475 Неутрално

  Що това което наричаме напреднали общества и народи са толерантни към различията , а онова което наричаме изостанали и ретроградни не са? Има ли връзка , или съм са объркал?'

  klimentm
 80. 80 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#51:"italianpower"]Животните нямат правна дееспособност да дадат съгласие.[/quote]

  ами като нямат що сте ги затворили по апартаментите,що се разпореждате с тях,а?! ауу,че ме стресна с това "правна дееспособност"..ама може да си правите каквото щете с животните,нали?
  или са се съгласили животните за съжителстването апартаментно,а няма да се съгласят и за човеко-животинската любов апартаментна,а?! правата на хората,правата на животните,молим- зоофилиците ще ръкопляскат и те ще излязат доволни на площада!

 81. 81 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "borko_to":

  Ами отново е много простичък отговорът. Всички освен хетеросексуалните биват дискриминирани. Когато това спре, ще спре нуждата и от промотиране на равенство. Вероятно до около 2500-та година.

  Колкото до заколването на прасетата, към момента животните не се ползват със същите права, каквито имат и хората. Затова се наричат човешки права. Дали това е нещо хубаво или не е - не сме стигнали дотам, че да кажем. По-нататък вероятно обществените нагласи ще се изменят и убийството на животни с цел храна ще спре. Пак вероятно до около 2500-ата година.


  До коментар [#53] от "wanderer":

  Ами, не. Нищо общо нямат двете неща. Съгласието между сексуални партньори се изисква, защото в противен случай нарушаваш правата само на един човек. Докато на пътя, когато шофираш, ако не спазваш правилата поставяш в опасност абсолютно всеки друг около теб. Съответно застрашаваш изконното човешко право на хората на живот. Тяхното право на живот е по-важно от твоето право да караш с каквато скорост поискаш или с колкото изпити бири поискаш.
  Изключително плоско и необмислено мнение даваш. Въобще замислял ли си се някога защо нещо е позволено или не е? Всичко е свързано логически, няма нищо "просто тъй, защото".

 82. 82 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#76] от "focus_123":

  Знаеш ли, пробвай една седмица абсолютно нарочно да се правиш на хомосексуален. Отиди на почивка някъде, където не те познават и направи тоя експеримент. Виж колко точно ще те дискриминират. После одумвай хората, че се "правят на жертви". Може би щом стотици милиони хора по света казват, че биват дискриминирани, то нещо такова има? Или смяташ, че всичките лъжат?
  Мнението ти е изпълнено с някакви делюзии за равенство между хората, точно защото никога не си бивал подлаган на расизъм, сексизъм, етнически шовинизъм или омраза на верска основа. Равенство все още няма. Спри да говориш глупости.

 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  [quote#69:"uporit"]Какво общо имат ограниченията на скоростта със сексуалността и дискриминацията?[/quote]
  Всяко ограничение е дискриминационно - ограничава едни и толерира други. Например, като пушач съм приел да бъда дискриминиран и да не посещавам заведения, където "правата са ми ограничени". Но не парадирам с това на улицата, нито смятам, че тези "ограничени права" не са в полза на обществото.
  Да попитам по-просто, ако хомобраковете се институционализират, каква е ползата за обществото? Ще се повиши раждаемостта? Ще имаме по-здрави семейства, където децата ще получат най-доборото "цивилизационно" възпитание?
  Или ще се внуши, че всеки може да "бракува" каквото намери за добре? Как крадците на ел. кабели - били подпомагали индустрията с вторични суровини, сами са си намерили работа, хранят семейството си и ...обществото трябва да им бъде благодарно.

 84. 84 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#79:"klimentm"]толерантни към различията [/quote]

  под "толерантност" се разбира - "абе не ми харесват,даже нещо повече от това,ама за пред хората викам че нямам нищо против и да си правят каквото щат ВКЪЩИ!" а? толерантност,нови,но отдавна изтъркани думички,а покрай тая "толерантност" ти се качват на главата или...на гърба един ден?

 85. 85 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1128 Гневно

  цитат:
  ....Няма почти никаква информация за ежедневните проблеми на ЛГБТ общността в онлайн медиите.....  Е ежедневно ще ми дойде множко!!!

 86. 86 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#64] от "ju.li":

  Забраната за инцест се извежда по съвсем друг логически път. Инцест между близки членове на семейството е забранен, защото възпрепятства генетичната диверсификация в едно общество и съответно пречи на развитието на пълноценни, здрави членове. Колкото повече общи гени имат двама души, толкова по-голям е шансът за генетично предавани болести и израждане на поколението. Човешкото същество лека-полека през хилядолетията е забелязало тази връзка и е направило тези съчетания табу - много, много преди най-първите цивилизации. Просто поколенията на кръвосмешателите не са оцелявали в дивата среда. Съответно в генетотипа на целия ни вид е просъществувал ген, който ни казва, че кръвосмешаването не е ефективен начин на продължаване на рода. С времето, при раждането и на колективната ни културна идентичност, това се превръща в мем, за да използвам термина на проф. Ричард Докинс. Обществата налагат забрани на кръвосмешателството под формата на табу и съответно хиляди години по-късно, тези забрани, вече изрядно подкрепяни с научни доказателства, имат място в източниците на правото ни.

  Съответно, представете си, че нямаше подобен генетичен проблем. Кръвосмешателството даваше нормални деца. Какво би станало? Ами много просто - кръвосмешателството би било НОРМАТА в обществото. В един хипотетичен свят, в който диверсификацията не дава никакви ползи, самата й концепция би била безумна. Защо да правя поколение с непознати, когато мога с хората, с които съм израснал и знам, че ще правят всичко възможно всички да оцелеем и съответно да живеем по-добре? Ами няма хубав отговор. Хилядите години традиции и морални ценности биха били обърнати точно наобратно. Сегашния, модерен морал, съществува заради комплексни причини. А не просто защото е "гнусно" да спиш със сестра си.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1652 Весело

  До коментар [#86] от "italianpower":

  Значи за еднополовата рода проблем няма

 89. 89 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#82:"italianpower"]Знаеш ли, пробвай една седмица абсолютно нарочно да се правиш на хомосексуален.[/quote]

  извинете ,как става това "правене на хомо" ?! как,какво по-точно?

 90. 90 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "wanderer":

  За пореден път отговорът е много простичък (имам чувството, ме не обичаш да мислиш логически).

  Да, всяко ограничение е дискриминационно и да, всяко ненужно ограничение трябва да отпадне. Но това не значи, че всяко нещо, което не помага активно на обществото трябва да се приравнява на нещо, което вреди на обществото. Между вреди и помага има една сива зона на "няма ефект", в която седят почти всички събития, процеси, действия и права на тоя свят. На обществото не помага, че хората имат право да шофират, нито пък му пречи. То е в сивата зона. На обществото не помага, че един човек се трови с пушенето си, нито пък му пречи. Затова е позволено - сивата зона. НО, на обществото ПРЕЧИ, че много хора пушат в затворено пространство, като по този начин тровят и много други хора, застрашавайки правото им на здраве. Съответно тук се налага дискриминационната забрана за пушене в обществени затворени пространства.
  По същия начин - на обществото не помага, че има хомосексуални хора. Но на обществото по никакъв начин не пречи същият факт. Докато обратното - ненужните ограничения и дискриминации над хомосексуални хора, които не застрашават по никакъв начин обществото, нарушават техните права.

  Простички отговори на просточки въпроси. Сигурен съм, че можеш и сам да достигнеш до тях, стига да започнеш да мислиш.

 91. 91 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#89] от "adolfbraunauin":

  Ами нарича се лъжа. Би трябвало да си запознат с концепцията.

 92. 92 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#81:"italianpower"]Всички освен хетеросексуалните биват дискриминирани. Когато това спре, ще спре нуждата и от промотиране на равенство. [/quote]

  Айде, айде то в България като ги сложим от едната страна дискриминираните, групите в риск, тия със специални потребности и т.н., то от другата страна май никой не остана?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 93. 93 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#88] от "ju.li":

  По принцип да, но както казах, забраната може да е започнала на генетично ниво, но вече е преминала и станала част от културната идентичност и моралните ценности на целия свят. Реално погледнато обаче, най-вероятно в бъдеще и тази забрана ще отпадне. Отново - вероятно след стотици години.

 94. 94 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#92] от "borko_to":

  Ами нека ги преброим. В България има под 1% хора от друга раса, но нега ги закръглим на процент. 5% роми. 11% турци и други мюсюлмани. В България традиционно половата дискриминация (против жени или против мъже, просто защото са жени или мъже) е изключително ниска (повод за гордост). Включваме и 6% хомосексуални. Колко станаха? По-малко от 25%. Ами от другата страна, както ти се изразяваш, остават 75%. Ето ти простичката сметка, която можеше и сам да направиш, вместо да ги пишеш тия реторични въпроси тук.

 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Весело

  [quote#86:"italianpower"]забрани, вече изрядно подкрепяни с научни доказателства, имат място в източниците на правото ни.[/quote]
  То има и научни доказателства, че родителите по-добре се справят със собствено родените си деца, отколкото с деца, носещи чужди гени.
  Ама някои продължават да се правят на Господ и да прикриват фактите, уж не били "политкоректни", а в същност не им пасват на егоистичните цели.

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Дълбоки и неописуеми са страданията пидираски.

 97. 97 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#95] от "wanderer":

  Не съм сигурен, че те разбрах. Би ли обяснил?

 98. 98 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Всъщност омразата се лее към всякакви групи из медиите в България и никой не обръща никакво внимание. Ако в негативна новина присъства имигрант, циганин, гей, привърженик на нетрадиционна религия, това веднага става основната точка.
  Ако е българин (гигантското количество икономическа и насилствена престъпност се извършва от "чистите" българи) - никой не пише "Етнически българин" извърши еди какво си.
  Та така. Хората не забелязват как се насажда постоянното "ние срещу тях" и "те са виновни за всичките ми проблеми".

  А това че всичките цигани на всичките земни кълбета не могат да откраднат толкова ток, колкото се краде от "чистите българи" от енергетиката матряла не се занимава. Той си има кокал подхвърлен да глозга и се въргаля доволно в калта мразейки всички различни.

 99. 99 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  [quote#90:"italianpower"]На обществото не помага, че хората имат право да шофират, нито пък му пречи. То е в сивата зона. На обществото не помага, че един човек се трови с пушенето си, нито пък му пречи. Затова е позволено - сивата зона.[/quote]
  Изобщо не е така. "Сивата зона" е начин на мислене. Обществото, всички ние очакваме, че този който има шофьорска книжка няма да се хвърли в насрещното движение кат пешеходец на пешеходна пътека. Това "очакване" позволява на обществото да се движи с по-голяма скорост вместо да пъпли как пешеходец.
  Същото е с пушеното, където има напрежение - непушачите не са съгласни да поемат по-високите разходи (здравни, социални) на пушачите. Затова цигарите се облагат с почти 60% акциз (допълнителен данък, "дискриминационен" с цел пушачите да бъдат "заличени от земята". "Сивата зона" в тоя случай се нарича "акциз".
  Предлагате ни хомобракове като "сива зона" за да прием начина на мислене, че децата не са ценност за обществото. Искате да опорочите Брака, който защитава тая ценност, и с това да заличите цялото общество ... само и само да си начешете крастата. Същото правят и терористите.

 100. 100 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#99] от "wanderer":

  Приятелю, дрънкаш безумни глупости. Обясних ти вече как стоят нещата. Щом не ми вярваш, чети на по-умни хорат от мен мненията. Има ги навсякъде в нета. Но докато приравняваш хомосексуалните хора с терористи и смяташ, че те не зачитат децата като ценност, то не се учудвай, че навсякъде ти се смеят в лицето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK