България участва в голяма международна операция срещу организираната престъпност

България участва в голяма международна операция срещу организираната престъпност

© Георги ПауновскиКонфискувани общо над 65 кг хероин, 245,820 кг лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин и 73 200 къса цигари, 2590 кг откраднато желязо и задържани са 124 нелегални мигранти. Това е резултатът в България от международната операция Blue Amber, проведена между 27 май – 24 юни, която е била планирана и подпомагана от Европол, съобщиха от МВР.


Международната операцията е била за координирани действия срещу тежката и организирана престъпност. Операцията е реализирана в няколко приоритетни области - престъпления срещу собствеността, трафик на наркотици, трафик на хора, киберпрестъпност и незаконна имиграция.


Участвали са служители на главните дирекции "Борба с организираната престъпност", "Национална полиция" и "Гранична полиция", Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" и представители на Агенция "Митници". За по-добра координация и подпомагане граничари и полицаи са били също командировани в координационните центрове в Европол. Получаваната в хода на операцията информация пък била проверявана в базите данни на европейската агенция.
В рамките на действията срещу престъпленията против собствеността са проверени 3954 души, 1139 автомобила и 655 пункта за изкупуване на метали. Общото количество намерено откраднато желязо е 2590кг, регистрирани са 20 случая на кражби. Установените  административни нарушения са 152. Задържани са 15 души, четирима от тях непълнолетни. 


В хода на действията срещу трафика на наркотични вещества са извършени 98 щателни митнически проверки на превозни средства - 75 леки автомобила, 32 товарни и един автобус - селектирани въз основа на анализ на риска. В резултат на засиления граничен контрол на ГКПП – Капитан Андреево са задържани повече от 65 кг хероин. На 12 юни са открити и иззети 59,636 кг хероин, а в хода на разследването по случая са задържани четирима български граждани.


Други 5,640 кг хероин са конфискувани на 13 юни, арестуван е един чужд гражданин. На 15 юни, на ГКПП Лесово е иззет лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин, с общо тегло 245,820 килограма.


Пресечени са девет опита за контрабанда на цигари, при които са иззети 73 200 къса цигари.


При десет случая в България са задържани 124 нелегални имигранти, от тях 46 са изведени от граничната зона, предвид че са имали регистрация в EURODAC. Арестувани са и седем души, участващи или подпомагащи незаконната миграция.


Общо 520 служители на МВР са взели участие в действията срещу незаконния трафик на автомобили. Проверени са 720 превозни средства и 540 души. По линия на Шенгенската информационна система са засечени 18 автомобила. Трима са били задържани.


Правени са и проверки по международни автобусни линии. Акцията е проведена на територията на ГКПП - Русе, СДВР, ОДМВР - Хасково и Варна на 29 май. Проверени са общо 193 автобуса (134 с българска регистрация, 43 - с регистрация на друга държава-членка на ЕС и 14 - на трети страни). Констатирани са 37 нарушения от административен характер - нередовни документи на водача и/или превозното средство, технически неизправности. В един случай е установен нелегален превоз на 2400 къса цигари.Полицейски действия в рамките на операция Blue Amber са осъществени на територията на 260 локации по света. Участвали са полицейски служители от 28 държави-членки на ЕС и международните партньори от Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Македония, Молдова, Черна гора, Норвегия, Сърбия, Швейцария, САЩ, Канада, Исландия, Турция, Нигерия, Абу Даби, Австралия, Дубай, Хонконг, Индонезия, Малайзия, Нова Зеландия, Филипини. Катар, Тайланд, Панама, Коста Рика, Еквадор, Перу Доминикана, Бразилия, Мексико, Гватемала и Боливия. Операцията е проведена и в сътрудничество с Фронтекс, Интерпол, Евроджъст, Ameripol, PCC-SEE, SELEC, TISPOL и EUBAM.


В серията от международни действия срещу организираната престъпност са арестувани повече от 500 души. Иззети са общо 2.8 тона кокаин, 390 са конфискуваните превозни средства. Открити са близо 1300 тона откраднато желязо.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Ако може и заловените,да ги пратите да ги съдят нашите партньори, че тук с тази "социална" правораздавателна система, затвор няма да видят...

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Любопитно

  А убиеца от автомагистрала "Струма" хванаха ли го?!

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  България участва в голяма международна операция срещу организираната престъпност

  Значи от нас организираната престъпност а от Европол - полицаите.

 4. 4 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 591 Весело

  Наш'те са хванали железото, като килограми(2590) е най много.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2654 Неутрално

  Това, с желязото е много ценно! Скраба и той ли е вече предмет на международната организирана престъпност? Че и в такива количества, цели 2590 килограма!

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#2] от "Rock J":

  За шлиферо !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Хероинът (60 кг.) беше в раницата на оная лелка в автобуса...

  Това в резултат на акцията ли е?

 8. 8 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#6] от "navy":

  Да, като убиеца от "Соло", като Брендо, като Маргините, като Галевите, като М. Очите и т.н. Да не изреждам цялата престъпна паплач с екзотични имена.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 9. 9 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  "Конфискувани общо над 65 кг хероин, 245,820 кг лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин и 73 200 къса цигари, 2590 кг откраднато желязо..."

  Това майтап ли е? 65 кила хероин? 2 тона откраднато желязо? Няколко картона цигари, които в една баничарка се събират?
  Оставаше да арестуват и някой мастър-майнд - студент с 1 грам марихуана, който да го обявят за "престъпния мозък" зад цялата тази схема.

  Тази акция ще има абсолютно нулев ефект срещу организираната престъпност, защото изобщо не е била насочена срещу нея. Даже ще помогне на баш каналджиите и трафикантите да знаят по-добре как да се пазят. Не че не трябва да се провеждат такива операции, но като чета колко жива сила е била ангажирана, ще си помисли човек, че Ахмед Доган са щели да ловят, а то няколко фатмака от най-долните етажи на схемите са хванали (които най-вероятно вече са на свобода и пак си вършат същите неща).

 10. 10 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  мозъкът на организираната международна престъпност е в Кремъл.

  ако участваме в такава операция, значи да изпратим спецчасти в сърцето на съветския комунизъм и да арестуваме престъпното джудже...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 11. 11 Профил на maginka
  maginka
  Рейтинг: 388 Неутрално

  има си нужда от това. спец акциите добре разкриват дадени дейности,но после пак утихват.

 12. 12 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 978 Любопитно

  А българският премиер знаел ли е предварително за акцията? Вероятно, щом резултатите са толкова скромни.

  heruvim
 13. 13 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  Представяте ли си колко пари са строшили, за да хванат 60 кг хероин и 2.5 тона метал?? Е тва се казва имитиране на дейност.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре че не е Серж на власт да предаде секретната информация на бандитите и да провали нещата.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#5] от "tww09306483":
  [quote#5:"tww09306483"]Скраба и той ли е вече предмет на международната организирана престъпност? Че и в такива количества, цели 2590 килограма! [/quote]
  Той скрабът си е доста сериозен предмет на МОП, ама наистина, тези 2,5 желязо тона изглеждат някак си несериозно.
  Освен ако думата не е употребена в циганския смисъл "ДЖИЛЕЗУ" като събирателно значение, а да става въпрос за бронз, Al, Cu, Ag... Ag, Pt...?
  До коментар [#9] от "redguy":
  [quote#9:"redguy"]"Конфискувани общо над 65 кг хероин, 245,820 кг лекарствен продукт, съдържащ псевдоефедрин и 73 200 къса цигари, 2590 кг откраднато желязо..."

  Това майтап ли е? [/quote]
  Взе ми думите от устата!
  Абсолютно същото се канех да запитам... 16. 16 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Весело

  [quote#15:"Nevermore!"]Ag... Ag, Pt...[/quote]
  Разбира се ...Ag...Au,Pt...

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  “В рамките на действията срещу престъпленията против собствеността са проверени .... и 655 пункта за изкупуване на метали. Общото количество намерено откраднато желязо е 2590кг, регистрирани са 20 случая на кражби. Установените административни нарушения са 152. Задържани са 15 души, четирима от тях непълнолетни. “

  Много интересно КПД на родното МВР?!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Кики
  Кики
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#12] от "херувим":
  [quote#12:"херувим"]А българският премиер знаел ли е предварително за акцията? Вероятно, щом резултатите са толкова скромни. [/quote]
  Айде сега - инсинуации некви?
  Не може да не е знаел!!!
  Дори наверно е участвувал,
  като "Сандокан - с двата ножа"...,
  само че с два гранатомета!

 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Това въобще не трябваше да се публикува.Ако за това им плащаме, по-добре сами да се пазим.Най-много да хванат някоя баба с 10 стръка канабис.

 20. 20 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  DEA определено изостава в акциите с джилезото влачено от мексиканците. Ей го на да са научат от българския опит....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  Те ако разчитат на България,значи съвсем са я закъсали.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4080 Гневно

  Не разбрахте ли че на САЩ и Европа им писна от трафика на тежки дроги през България? По последния доклад над 63% от хероина минава през България. Така не може една страна да стане член на Шенген и да не бъде гледана с подозрение отвън. Време е митници и полицаи да си помислят дали искат да са на работа.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  Глупости. Реална операция с организирана престъпност би довела до въоръжено сваляне на правителство, разпускане на почти всички други институции и превземане на банки.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK