Съпругата и бащата на Илия Павлов - сътрудници на ДС

Дарина Павлова, снимката е от 2011 г.

© Надежда Чипева, Капитал/ Дневник

Дарина Павлова, снимката е от 2011 г.Избори 2022

Дарина Павлова, съпруга на застреляния през 2003 г. президент на "Мултигруп" Илия Павлов, както и баща му Павел Найденов са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Това се разбира от обявената днес проверка на комисията по досиетата, направена за едноличните търговци, които организират хазартни игри, както и членовете на управителни, контролни и надзорни органи и прокуристите на юридически лица, организиращи хазартни игри.


Друго интересно име, което днес излиза от документите е на Румен Петков Йорданов, който според документите е бил управител на свързваната с Васил Божков фирма Евробет. Той е бил щатен служител на Четвърти отдел на ДС.


Дарина Павлова е разкрита като съдържател на явочна квартира "Антена" на Шесто управление на ДС за борба срещу идеологическата диверсия от април 1989 г., съобщава сайтът desebg.com.
Тя е разкрита в качеството й на член на надзорния съвет на "Грандхотел Варна" АД, като представител на "Пи Еф Ейч Си лимитид" – Вадуц, и член на надзорния съвет на "Хотел Интернационал" АД, в София.


Според документите Павлова е вербувана за сътрудничество към отдел 01 "Художествено-творческа интелигенция" на идеологическото управление. По това време тя е прави своите първи стъпки като актриса. Материалите за нея са унищожени на 30 януари 1990 г., ден след разпореждането на тогавашния министър на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев за тайно прочистване на досиетата на Държавна сигурност.


За Илия Павлов, който предната година е регистрирал първата си фирма "Мулти арт", Дарина Павлова се жени през 1989 г. – годината, в която е привлечена към сътрудничество с ДС, отбелязват от desebg.com.


След убийството на Павлов през 2003 г. тя се мести в САЩ, а наскоро беше отново в България, изявявайки се като член на журито в шоуто "България търси талант" по Би Ти Ви.


Павел Найденов, бащата на Илия Павлов, е разкрит също като съдържател на явочна квартира на Шесто управление на ДС под псевдонима Славяни от 1980 г. Свален е от отчет през 1987 г., а досието му е унищожено през 1990.


И той е разкрит в качеството си на член на съвета на директорите на "Грандхотел Варна" и член на неговия надзорен съвет. До убийството на Илия Павлов той движеше бизнеса заедно с баща си.


Още едно лице, свързано с хазарта и "Мултигруп", присъства сред разкритите сътрудници – Недялка Сандалска-Генкова. В един период тя беше вицепрезидент на "Мултигруп", а освен това е известна в туристическия бранш, бивш председател на Комитета по туризма. Тя е вицепрезидент на "Би Ти дивелопмънт сървисиз", управляващата компания на Bt Hotels Collection, която притежава хотели в различни курортни селища в страната и по Черноморието.


Тя е вербувана от Второ главно управление на ДС като агент под псевдонима Ели през 1985 г.  Има запазени материали в личното й дело.


Сандалска е разкрита в качеството й на член на съвета на директорите и изпълнителен директор на "Грандхотел Варна" и член на управителния съвет и съвета на директорите на "Хотел Интернационал"  ЕАД, София.


В предходни решения на Комисията по досиетата бяха разкрити и други двама от президентите на "Мултигруп", припомнят от сайта desebg.com – Димитър Иванов, последният началник на отдел 06 "Антидържавни прояви" в Шесто управление на ДС, и Радослав Ненов, който имаше и ръководно присъствие в КТ "Подкрепа".


Проверката на хазарта  е обхванала общо 991 души, участващи в 765 юридически лица. От тях комисията е установила 52 сътрудници на тоталитарните комунистически служби, но е обявила имената на 45 от тях, тъй като останалите 7 са починали и законът не позволява разгласяване на данните за тях.


Сред другите обявени имена на лица, свързани с осъществяване на хазартна дейност, прави впечатление присъствието на редица щатни служители на Държавна сигурност.


Друг интересен момент от решението е обявяването на още няколко сътрудници и щатни служители на ДС, които са били в управата на "Грандхотел Варна" АД.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK