България не се справя с интеграцията на мигрантите, сочи изследване

България не се справя с интеграцията на мигрантите, сочи изследване

© ReutersБългария е в дъното на класацията (на 31-во от общо 38 места) по политики за интеграция на мигрантите, които са са избрали за живеят и работят в страната. Това показва новият Индекс за политиките на интеграция на мигранти, който съпоставя интеграционните политики на всички страни - членки на ЕС, както и на Австралия, Канада, Исландия, Япония, Нова Зеландия, Норвегия, Южна Корея, Швейцария, Турция и САЩ.


Изследването, правено от години от Центъра за Международни отношения Барселона и Групата за миграционни политики, което сега отчита състоянието към края на 2014 г., беше оповестено в края на миналата седмица. То прави анализ на различни обективни показатели в осем области: достъп до образование, до здравеопазване, до пазара на труда, до гражданство, възможности за политическо участие на мигрантите, трайно установяване (достъп до разрешително за дългосрочно пребиваване) и събиране на семействата.


Обобщено по всички тези показатели страната ни е след Румъния, Чехия, Унгария.
Според анализаторите положението в България се е подобрило съвсем малко за последните години - най-вече благодарение на европейското право, което България е задължена на прилага. В сравнение с 2010 г. слабо са се подобрили политиките по събиране на семействата, предоставяне на статут за дългосрочно пребиваване и защитата от дискриминация.


В същото врече България е на последно 38-о място по достъп до образование. Като сериозен недостатък е посочено, че достъпът до образование е сериозно затруднен от различни видове бариери, че децата на мигрантите трябва да плащат много високи такси, за да учат, че децата на продължително пребиваващи родители не могат да получат достъп до професионално или висше образование при същите условия като гражданите на България. Сериозен недостатък в тази област е, че няма ясни правила как се оценява предишното образование на децата, дошли от чужбина.


България получава още една критична нула за липсата на каквито и да било мерки и средства, за да отговорят на специфичните нужди на ученици-мигранти, с изключение на деца на бежанци и лица, ползващи се с международна закрила.


Само две места делят България от последното и по показателя за достъп до гражданство. В сравнение с всички изследвани страни, България изисква най-продължителен период на пребиваване в страната, за да може чужденец да кандидатства за гражданство – 5 години постоянно или дългосрочно пребиваване, което на практика значи 10 години. Повечето граждани на страни извън ЕС на практика нямат достъп до гражданство, като това е едно от най-рестриктивните политики от всички изследвани страни (заедно само с Балтийските страни, Унгария и Словакия).


Лоши са показателите и при достъпа на новодошлите до пазара на труда, до здравеопазване, както и възможностите им за политическо участие.


По отделните показатели България се представя най-добре в областта на законовите гаранции за защита от дискриминация – страната заема трето място. Индексът оценява националната законодателна рамка за защита от дискриминация и наличието на специализиран орган (Комисията за защита от дискриминация) като много добри, но също така посочва, че мигрантите, които стават жертва на дискриминация, може и никога да не ги използват поради ограничената държавна подкрепа и липса на средства.


В същото време изследването показва, че страни, които също са подложени на натиск от новодошли чужденци, правят сериозни усилия, за да подобрят интеграционната си среда - като Чехия, Гърция, Полша. Сериозен проблем на България е, че на практика политиките й не са насочени толкова към новодошлите, които най-много се нуждаят от интеграция, а по-скоро към тези, които отдавна са се установили.

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "България е в дъното на класацията (на 31-во от общо 38 места) по политики за интеграция на мигрантите, които са решили да се установят в страната."

  ... и на тези, които не са мигранти, но са решили да останат в страната ...

 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Никой не се справя.
  Оставете статистиките, ние не можем да интегрираме циганите, какво очаквате за сирийци и иракчани, които освен всички култерни различия са и с друга религия. Да не пропусна езика и липсата на образование, което да е адекватно на нашето.
  Както се казва "Мисия невъзможна".
  Само, че без Том Круз, който да компенсира лошото стечение на обстоятелствата.

 3. 3 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Първо викам да почакаме да видим как ще интегрират своите Англия, Франция и Германия. И да вземем челен опит от тях.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  то пък все едно в нещо се справя държавата ни.

 5. 5 Профил на not_a_drill
  not_a_drill
  Рейтинг: 409 Гневно

  Ние с циганите не можем да се справим, какво остава за "мигрантите".

  [quote#292:"Росен (путлер капут)"]Просто мразя червени кхмери и пиша кратки доклади с истината до Икономедиа. [/quote]
 6. 6 Профил на Божикравов
  Божикравов
  Рейтинг: 538 Любопитно

  По-важното е дали се справяме с незаконното пресичане на границата и репатрирането на "бежанците". Тогава изобщо няма да седи въпросът с някаква си вяла интеграция.

  СВОБОДНИЯТ СЕ СТРЕМИ КЪМ СЪВЪРШЕНСТВО, ПОРОБЕНИЯТ - КЪМ СВОБОДА, А РОДЕНИЯТ РОБ - ДА СИ ИЗБИРА ГОСПОДАРЯ.
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2137 Любопитно

  И какви точно са "специфичните нужди"?!? Отделна съблекалня по физическо за "правоверните", щото не искат да се събличат с "нечистите" (случай в Дания от преди години), отделни мъжки и женски училища, молитва пет пъти дневно, ваканция за Рамазана, да не се учи за Османското владичество, щото се "обиждат", както и да не се изучават български автори от Възраждането (пак поради същото), а Коранът? Що ли си мисля, че точно това визират тия поредни мултикултуралисти... Като са толкова загрижени за тия да си ги прибират у тях - България и българите не сме им длъжни с нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  ....децата на мигрантите трябва да плащат много високи такси, за да учат,.....
  -------------

  Откровена лъжа.

  И в тази връзка не приемам изследването за достоверно и за другите неща.

 9. 9 Профил на tisho_one
  tisho_one
  Рейтинг: 230 Неутрално

  То, най-доброти ни справяне е да ги съпроводим до срещуположната ни граница!

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Ами като не се справяме може би е и най добре да не приемаме толкова много, а не като онея бюрократи от държавната агенция дето даже и квоти си бяха самообявили в стил "Таз година 10 000 - айде, че изоставаме от графика!"

 11. 11 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Весело

  Ми да ги интегрираме.
  Целуват кръста, приемат български имена и т.н...

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ние не си интегрираме собствените хора.....2 милиона избегаха яко дим, та какво ли остава за тези които идват от хиляди километри

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  ФРАНЦИЯ как се справя
  с катунджиите
  решили да спретнат
  КАТУН ПОД АЙФЕЛОВАТА КУЛА

 14. 14 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Няма нужда от такива изследвания. Достатъчен е фактът, че децата им учат турски и арабски, но не и български в центровете.

 15. 15 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Мигранти се заселват по границата ни с турция и променят етническия баланс на населението.
  По времето на Орешарски България е дала 128 млн лв за емигранитите, а ЕС, само 4 млн €.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4279 Неутрално

  България не е имала и намерение да "интегрира" имигрантите. Реално, този процес е далеч от истинска интеграция и в най-развитите европейски страни, особено с мюлманските тълпи които искат да останат в собствената си култура и привички, м
  Някои от които са противозаконни.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#11] от "palav_nik":

  Не става. Чувал ли си за "такия"?

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Едни чаавета са мераклии
  да МИГРИРАТ НА ЛИВАДАТА
  НА БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ
  Ама не са сигурни завалийките
  от Бъкингам дали ще се справят
  с интеграцията им

 19. 19 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нали бяха бежанци бе, пък сега мигранти (това от мигрена ли идва) кво стана? В началото бяха само 100, само 500, как така България да не може да поеме 500 бежнаци, как може да сме такива ксенофоби. Лично ме обвиняваха за откачен конспиратор като казвах че и 50,000 ще станат много скоро.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 20. 20 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#3] от "Репей":

  Повечето са интегрирани всъщност. Просто терористичните атентати се набиват на очи доста. Или, например - да, 100% от изнасилванията в Осло за 2012 са само от мюсюлмани, но процентът на мюсюлманите, изнасилили когото и да е в Норвегия е 0.01 примерно, нещо такова.

 21. 21 Профил на lp2
  lp2
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#14] от "Stardust":

  Като искаха да учат в онова село заедно с българските деца, хората ги изгониха без никаква причина, освен че са сирийци.

  В арабския магазин до у нас всички говорят български, децата на собствениците (около 10 годишни) - без акцент.

  Нещата не са ТОЛКОВА зле колкото ги изкарвате в тоя форум. Не вадете факли и тояги, моля

 22. 22 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 796 Неутрално

  То интересно кой се псравя и за какво трябва да се справя след като нито емигрантите искат да стоят в България, нито България има възможност да ги интегрира. Само заради налагането на налагането Съветите и подкупносот и слабо бг правителство не се строи стена, а всички сирийци и араби ги регистрират задължително у нас а те искат да заминат в Западна Европа а не у нас.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5627 Неутрално

  То с кой по напред да се оправяме, с циганите ли или с мигрантите.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Имигрантите ползват България като автобусна спирка по пътя им към Германия, Холандия, Скандинавия и Лондон.
  Никой от тях няма и намерение да се интегрира.
  Дошли са за да си напълнят дисагите с €.
  Един тъжен поглед = 100 €
  Етп + разказ за ужаисте на войната = 200 € и тн.
  Хайде малко по-реалистично, а .

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Разстроено

  Над 5700 нелегални имигранти са проникнали незаконно в България от на­чалото на годината, сочи статистика на Държавната агенция за бежанците. Само за периода 30 април – 31 май у нас офи­циално са влезли 1343 души. За справка през 2013 общият брой имигранти в Бъл­гария е бил 7144.
  Всички, стъпили на българска терито­рия за тази година, са подали заявления за предоставяне на статут. До момента са дадени 2308 документа за бежанец и 252 хуманитарни статута. Отказите са само 265. Тепърва се разглеждат исканията на останалите чужденци.
  За пореден месец ДАБ опровергава и лъжливите твърдения на неправителстве­ните организации, че предимно в Бълга­рия идват жени и деца, жертви на войни­те. Напротив 62 на сто от пришълците са мъже.
  Още едно от твърденията на НПО-тата и други обществени фигури също отново е попарено от статистиката. Висшистите сред нелегалните имигранти са нищож­ните 3 на сто и този месец. За сметка на това пък тенденцията на неграмотни мюсюлмани, идващи у нас, бележи ръст. 32% процента от пришълците деклари­рат, че имат начално образование, 25 на сто не са и стъпвали в училище.
  Оформят се и две нови страни, които ни изпращат потенциални терористи. В топ 5 вече влизат Пакистан с 305 души от началото на годината и по-слабо от Иран – само 66 нелегални имигранти.
  Със затопляне на времето се оправда­ват и предупрежденията за засилване на миграционния натиск по южната ни гра­ница. Средно месечно у нас влизат малко над 1000 души като за последния месец са 1343. Ако се запази тази тенденция до края на календарната година, пришъл­ците ще са над 13 000, което може да се сравнява с населението на някои българ­ски градове

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 26. 26 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Тихо,ълком, по пантофи си вкарваме някакви думи, примерно "мигрант". Досега не бях срещал подобни словесни конструкции, кой какото му дойде на ум и си ги "пляска" на скарата, а другите го подхващат, както стана с "най-актуално". Даже в неспирни реклами с гордост прознасят посочения куриоз

 27. 27 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 581 Разстроено

  3000 имигранти са спасени в Средиземно море за ден

  Най-малко 2900 нови нелегални имигранти са пристигнали в понеделник в Италия през южните пристанища на страната, след като 21 плавателни съда са били спасени за последните 24 часа във водите край либийското крайбрежие, съобщиха агенциите. В спасителната операция са взели участие катери на бреговата служба и други италиански кораби, плавателни съдове от британската, ирландската и испанската флота, както и кораб на базираната в Малта хуманитарна организация MOAS. По данни на Международната организация за миграция (IOM) с последните спасени броят на бежанците, пристигнали в Италия през тази година, надхвърля 68 хиляди души.

  Миналата седмица ЕК даде начало на операцията срещу нелегалния трафик на имигранти в Средиземно море. Операцията се провежда под името EUNAVFOR Med и мисията й е да идентифицира, конфискува и да се разпорежда с плавателни съдове, използвани за нелегален трафик на хора към Европа. В първия й етап обаче само ще бъде наблюдаван трафикът и следени корабите и методите на трафикантите. ООН все още не е дала мандат за операции срещу трафикантите. Преди дни пък евролидерите отхвърлиха квотите, предложени от ЕК, за разселване на имигрантите в ЕС и се очаква ново решение на вътрешните министри до края на месеца.

  https://www.youtube.com/watch?v=fX73ggsMNEI

  The truth is like poetry - And most people fucking hate poetry
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  [quote#17:"Bulgarische Motoren Werke"]такия[/quote]

  напр. в изречението "сипи една голяма такия!"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сиянието на Мрака":

  Ами те не са нито емигранти,нито имигранти-Не са и бежанци.
  Просто мигранти - от миграция:
  ...Миграцията е преместване на хора с цел смяна на местоживеенето......

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Любопитно

  Че тя България не се справя с интегрирането на собствените си турци, цигани, селяни и даже граждани по замиращи региони ...
  Не се справя с интегрирането на безработните си ...
  Не се справя с интегрирането на пенсионерите си ...
  Не се справя с интегрирането на подрастващото си поколение дори!

  А някой се обажда, че не се справяла с имигранти от Азия и Африка!

 31. 31 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#29] от "xmm":

  Да бе, тия държави да не са им бащиния, че да се местят където и ме кеф?!

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 32. 32 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Четете Ориана Фалачи, Силата на разума.... Всичко е казано много отдавна... Но кой да я чуе!

 33. 33 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Кой е казал, че сме длъжни да се справяме с интеграцията им? Нашата цел трябва да е да ги върнем там, от където идват.

 34. 34 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#21] от "lp2":

  Какво ще се случи - виж Ориана Фалачи, Силата на разума... Като я прочетете, ще плачете

 35. 35 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  До коментар [#31] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Не са.
  То затова са направени граници и гранични пунктове.
  Където липсват.....

 36. 36 Профил на Соросоиден Соросоидофоб
  Соросоиден Соросоидофоб
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази статия е хубаво да се преведе на турски, кюрдски, арабски и урду и да се прати в бежанските лагери в Турция, та белким спрат да ни щурмуват границата с по 300 души на ден.

  Цензурата в "Дневник" е по-зловеща от комунистическата и фашистката цензури взети заедно!
 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#29] от "xmm":

  Съгласен, но защо е прието правилото на "първо убежище"? Значи не са съвсем "мигранти". Затова и Австрия скочи на маджарите, които строят стена между Сърбия и Унгария. Сега, в този момент, ако примерно в Австрия хванат чужденец, който е регистриран в някоя държава, да кажем България, моментално ни го изпращат "опакован" като коледен "подарък". Нямаме право да го откажем тоя уж "мигрант"

 38. 38 Профил на Ivo Ivanov
  Ivo Ivanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Нека Израел ни даде пример с поемането на имигранти от Сирия и Ирак. Ако толкова се страхуват от мюдулмани -имигранти, нека поне поемат християните -имигранти от Сирия и Ирак, но уви! И тях, макар че са мирни хора, не ги искат в Израел. Към САЩ претенции нямам. Те поемат по хиляди бедни и необразовани имигранти на ден !!! от Мексико и Южна Америка. Те настояват имигрантите по света да бъдат третирани по човешки и с милосърдие и дават пример за такова човешко отношение. Искам обаче Израел също да се води по пример на САЩ и да започне да приема в страната си неевреи. Защо една държава в Европа, която отказва да приеме имигранти, веднага бива обвинявана в ксенофобия и расизъм, но Израел е изключен от такива обвинения като реагира по идентичен начин. Това само превилегия на Израел ли е? Само те ли са изключени от критерия за приемане на чужденци. Защо Израел трябва да бъде запазен еврейски, а Европа не трябва да бъде запазена християнска? Защо еврейските адвокати в правозащитни организации са се втурнали да съдят Европа как третирала имигранти и не искала да ги приеме? Какво целят тези адвокати и от кого получават инструкции? Защо Европа трябва да бъде деевангелизирана и да стане мултикултурна формация без официална религия, а Израел трябва да е запазен еврейски. Не би ли трябвало и Израел да се ориентирва вече към деюдизация и мултикуртуларизъм? Не е ли време и те да спрат да изучават пророците си и тези, които са платили с кръвта си и живота си за създаването на днешната държава Израел? Аз смятам, че Израел има правото да съществува, както това право има България, Великобритания, Германия или Франция и всеки един народ. Аз съм за правото на кюрдския народ да живее в границите на Кюрдистан. Защо обаче, еврейските адвокати съдят и учат едно другите народи, а не съдят и учат на същото собствения си народ. Нека някой ни обясни това в този форум. Искам много ясно да подчертая, че аз за разлика от Болен Сидеров, който се пише такъв патриот, съм против руските мекерета в България. Аз удобрявам обучението на нашата армия от американски инструктори. Аз съм за закупуване на танкове " Ейбръмс" и ескадрила F -16 и съм за ограда с Турция по цялата дължина на границата ни. Има само едно нещо, което не мога да приема: това, което се позволява на Израел, да не се позволява на България. С това не мога да се съглася, скъпи приятели от Израел. И ние също сме шепа народ и ние също с кръв сме си извоювали свободата и националната независимост като вас. Нашата кръв по-евтина ли е от вашата? Не е ли време да си приберете адвокатите и не е ли време те да работят работата си в Израел по уреждане на проблеми с имиграцията? Нека проблемите с имиграцията в България бъдат оставени на българското правителство, за което българския народ е гласувал.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Кувейт,ОАЕ,СА и Катар,все богати и то мюсюлмански държави,не съм чувала да приемат мигранти.Пък и, за да те интегрират ти трябва да го искаш.А те единственото,което искат е статут и да заминават за Западна Европа.

 40. 40 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Демек сме на челните места по защита от емигранти?

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Имаме си много по-сериозни проблеми от интеграцията на имигрантите.
  Така, че не ни занимавайте постоянно с техните проблеми.

 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  [quote#20:"lp2"]Или, например - да, 100% от изнасилванията в Осло за 2012 са само от мюсюлмани, но процентът на мюсюлманите, изнасилили когото и да е в Норвегия е 0.01 примерно, нещо такова. [/quote]
  А изнасилените местни жени или християнки, нали така?
  Не смеят да изнасилват мюсюлманки, защото роднините им най-малкото което ще им сторят е да ги кастрират, а за останалите жени наказанието е само някоя годинка затвор, демек нищо особено.
  Цивилизованото отношение го приемат като слабост.

 43. 43 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Много зависи кой стои за всичките тези статистики и данните които се подават от България. Като изключим новите пришълци, не бих казала че е трудно в у нас да се интегрира един чужденец. Разбира се има още какво да се направи, но достъпа до образование на постоянно пребиваващите не труден стига чужденецът да иска да ползва българското такова. Друг е въпросът че арабите например, дори когато семейството е с майка българка не желаят да записват децата си в български училища. На 99% от тях децата учат в арабски учебни заведения. Това разбира се създава проблеми в конкурсните изпити които те обикновено не успяват да издържат и се налага родителите им да заплащат образованието им. Защо арабите не записват децата си да учат в наши училища, ами защото се страхуват дан не се повредят морално. Тези хора трудно се интегрират или по точно не се интегрират. Не гледат наша телевизия, не четат наши книги, не желаят да се впишат в нашето общество. Докато за един европеец това не е никакъв проблем. Първото което той прави е да научи обичаите и езика ни. Докато има араби, особено жените вече години наред живеят у нас и не желаят да научат езика ни. И когато казват че ако един мъж се образова, се образова един индивид, но когато една жена се образова, то тогава се образова цяло едно поколение. За циганската общност това правило се отнася също. Тъй като майките не са образовани са обречени цели поколения напред.

 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#16:"daskal1"]този процес е далеч от истинска интеграция и в най-развитите европейски страни, особено с мюлманските тълпи които искат да останат в собствената си култура и привички[/quote]... Това не му ли казват асимилация, а не (истинска)интеграция?Помня, че преди петнайсетина години в ходих на безплатни курсове по английски към градския съвет.В групата ни имаше една французойка, няколко симпатични колумбийки и.т.н.

 45. 45 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не са мигранти, а бежанци. А това, че не се "справяме" няма нужда от изследване. България не се справя със самата себе си и своето население, та ще се справя с чужди.

 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  [quote#43:"baxter"]За циганската общност това правило се отнася също. Тъй като майките не са образовани са обречени цели поколения напред. [/quote]Мой добър нет познат, цигански интелектуалец, сподели, че при тях майката е всъщност е много по важна във възпитанието на децата( и съответно в продължаването на традициите..).На пръв поглед, циганите са мачисти, но бащата освен да набие майката като се напие, рядко участвал във реалното възпитание на децата и ежедневните грижи.Затова трябва да има целенасочена политика, препятстваща ранното отпадане на момичетата от образованието и омъжването им в почти тинейджърска възраст.

 47. 47 Профил на mihaela77
  mihaela77
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тя България кога ли се е справяла и с какво ли се е справяла...?????!!! Не е учудващо, че сме последни в класацията. Със собствената си нация не могат да се справят, а да не говорим за бежанците....

 48. 48 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#7:"Тюфлекчия"]ваканция за Рамазана, да не се учи за Османското владичество, щото се "обиждат", както и да не се изучават български автори от Възраждането (пак поради същото), а Коранът? [/quote]
  Прав си и направо се чудя, как го търпят това там и не виждат ли накъде отиват нещата. Със всички тези преселения, уж интеграция, толериране на разни смугли, по-тъмни и направо тъмно сини индивиди, започвам да си мисля, че някой е решил да види сметката на белия човек и на западната цивилизация.
  И да не е решил някой си, то натам вървят нещата.

  [quote#18:"Hawaii"]Едни чаавета са мераклии
  да МИГРИРАТ НА ЛИВАДАТА
  НА БЪКИНГАМСКИЯ ДВОРЕЦ [/quote]
  Ема не щат ги там, а под "айфлафловата" кула, още по-малко. Ще дават едни пари да ни ги връщат все насам и после отдалече да ни поучават, че не се справяме.

 49. 49 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  "По отделните показатели България се представя най-добре в областта на законовите гаранции за защита от дискриминация – страната заема трето място." - Да благодарим ли на Българския цигански комитет, или да го псуваме !!?

 50. 50 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#39:"rosiraycheva50._"]Кувейт,ОАЕ,СА и Катар,все богати и то мюсюлмански държави,не съм чувала да приемат мигранти.[/quote]
  В рите бес СА знам, че е пълно чужденци. ОБАЧЕ ! Чужденеца, демек прислугата, е там само докато има договор с работодател местен жител. Ако го изгони от работа . Веднага се депортира, а не като тук да почнат да обикалят и да търсят нещо друго, и поле убили някой щото били гладни.

 51. 51 Профил на hasanço
  hasanço
  Рейтинг: 473 Разстроено

  До коментар [#36] от "Либерален монархокомунист с фашистки наклонности":

  Да бе да.Да вземат да остават в Турция.Да се махат където си искат.Наводниха цялата страна на талази,просто са като скакалци.Навсякъде по зелените терени се излежават и накрая на месеца 300 евро ке6.Ердоган мамка ...........

  ne mutlu türküm diyene.
 52. 52 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Никой не се справя засега.

 53. 53 Профил на sega_007
  sega_007
  Рейтинг: 466 Неутрално

  България не се справя и с интеграцията на българите !

 54. 54 Профил на WC1
  WC1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Най-добре се справяме с намирането на причини да не правим нищо.

  ATX
 55. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  не България, а българските власти; и не само с мигрантите, но и със собственото население - цялото.
  Защото под ИНТЕГРАЦИЯ разбират пълни дивотии.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 56 Профил на gruntig
  gruntig
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Имигрантите сами казват, че не искат да учат български и чакат да стигнат до Германия! Каква интеграция?

 57. 57 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тия зададни лицемери 25 години ни гледат, как си отглеждаме цигански електорат и накрая не сме се справили с "интеграцията на мигрантите"?!?! Доста нахално!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 58. 58 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Щом е така да си ги прибират тези дето се справят и да не ни занимават

 59. 59 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 975 Неутрално

  До коментар [#37] от "Сиянието на Мрака":


  [quote#37:"Сиянието на Мрака"]ако примерно в Австрия хванат чужденец, който е регистриран в някоя държава, да кажем България, моментално ни го изпращат "опакован" като коледен "подарък".[/quote]

  За да поемем част от тежестта и ние - солидарно. Иначе преди всички отиваха в Северозападна Европа, а Югът и Изтокът си свирукаха безгрижно.
  Че нещо не ти е изгодно не значи, че не е справедливо.

 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2892 Весело

  До коментар [#13] от "Hawaii":

  Катун под Айфеловата кула е далновидно мислене - доживотен стабилен доход от бране на джилезу.

 61. 61 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#26] от "Сиянието на Мрака":

  Изобщо не четох материала. Исках да видя кой ще е първият който попита каква дума е "мигрант"

  А ето нещо по темата и може би авторът на думата "мигрант", нейно върховно непросвещение Р.Б.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/18/2556029_rumiana_buchvarova_podkrepia_ideiata_za_naznachavane/?ref=id#comment-4


  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/06/18/2556029_rumiana_buchvarova_podkrepia_ideiata_za_naznachavane/?ref=id#comment-55

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 62. 62 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ние изпратихме по живо по здраво нашите цигани по цяла Европа и се оказа че нито една държава не се справя с интеграцията им,нито са се справили с негрите и мюсюлманите да ги интегрират в собствените си страни.Но видите ли,ние не сме се справяли.Ами като не се справяме,да ви ги изпратим да ги интегрирате,кво ни намирате само маана

  sdg
 63. 63 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#29] от "xmm":

  Е как така не са нито емигранти, нито имигранти?

  Но какво да коментираме? Ето какво мисли интернет версията на Български тълковен речник за думата "мигрант", проверете сами:

  http://imgur.com/WxuzCAs

  http://www.t-rechnik.info/home/search

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 64. 64 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  България с удоволствие ще ви ги изпрати да си ги интегрирате..

  Виждаме че на границата на Франция и Англия, около Кале, имате огромни успехи с катерещите се по камиони..

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 747 Неутрално

  "Лоши са показателите и при достъпа на новодошлите до пазара на труда, до здравеопазване, както и възможностите им за политическо участие."

  Ами крайно време е да си имаме и президент - новодошъл. Не е ли по- добре тези хорица да не се разхвърлят по целия свят като ненужен боклук , с извинение . Тези , дето правят тези критерии за оценяване на приемните държави , не е ли по- добре да си затворят ВПКомплекси и вместо бомби да започнат да произвеждат шоколад за децата ? Лесно е да им подпалиш чергата , за да можеш после да се пъчиш пред камерите с чували с благотворителна помощ .

 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Разстроено

  България не успя да интегрира в българското шуробаджанашко общество 400 000 българи безработни, 1 200 000 българи трайно незаети, 2 000 000 българи емигранти, роми владеещи български език ... вие искате да интегрира бежанци не знаещи български. = тЕх ги нЕма в цЕлата схема , както и нас ни нЕма в схемата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Любопитно

  [quote#51:"hasanço"]Да вземат да остават в Турция.[/quote]Докато Турция е по-добре от България така ще е ... За сега няма изгледи България да стане по-привлекателна за емигранти. Нарочно ни държат в мизерия - то и българите бягат

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 68. 68 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Защо да се мъчим да интегрираме бъдещите немски граждани?
  Меркел да им плаща сметките и да си ги прибира,че с тая раждаемост там скоро във ФРГ няма да има кой да сглобява Мерцедеси!!!

 69. 69 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#21] от "lp2":

  бяха афганци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK