Румънец опитал да изнесе 1800 л вино "за лична употреба", българи си носят 120 бутилки ракия към Германия

Румънец опитал да изнесе 1800 л вино "за лична употреба", българи си носят 120 бутилки ракия към Германия

© Агенция "Митници"Русенски митничари открили 900 бутилки с по 2 литра българско вино в багажника на румънски ван, съобщиха от Агенция "Митници".


Шофьорът С.Б. опитвал да ги изнесе през ГКПП Дунав мост без задължителния по закон опростен митнически документ. Румънецът пренасял алкохолната напитка в търговски количества с обясненията, че са за лична употреба и почерпка на приятели.


"С.Б. възнамерявал лично да употреби 1200 литра червено вино от марката "LA TAVERNA" и 600 литра бяло вино "BELA PELIN", се казва в съобщението.
Независимо че виното е с български акцизен бандерол, в количества за търговски цели според закона то трябва да напусне страната само с опростен придружителен документ, като за това трябва да бъдат уведомени властите в съответната европейска страна. За нарушението на румънския гражданин е съставен акт.


Глоба за подобно нарушение е наложена и на шофьора на товарен автомобил, пътуващ за Германия с двама пътници. В товарното отделение на прикачената към него платформа митническите инспектори на ГКПП Дунав мост открили 120 бутилки по 0.7 литра ракия.


"Пътниците с готовност решили да поемат тежестта на голямото количество концентрат заедно с шофьора, като заявили, че всичките общо 84 литра ракия са за лична консумация на тримата", информират от митниците.


Според правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове един човек има право на 10 литра концентрат при излизане от страната към друга европейска държава. За количества над това стоката трябва да е с опростен придружителен документ.


"В крайна сметка подкрепата на тримата се оказала недостатъчна и на водача също е съставен акт за установяване на митническо нарушение", завършва съобщението на митниците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK