Конституционалисти разбиха версията, че промяна на Конституцията сега е невъзможна

Временна комисия за обсъждане на промените в Конституцията на Република България. Екатерина Михайлова (експерт към Реформаторския блок) и бившият конституционен съдия Емилия Друмева

© Надежда Чипева, Капитал

Временна комисия за обсъждане на промените в Конституцията на Република България. Екатерина Михайлова (експерт към Реформаторския блок) и бившият конституционен съдия Емилия ДрумеваПромените в Конституцията, които предлагат управляващите могат да бъдат приети от Народното събрание и не е необходимо свикването на Велико Народно събрание за тях. Явното гласуване ще отвори Висшият съдебен съвет за хората и ще даде право на защита на магистратите, когато говорим занезависимост на съдебната система трябва да имаме една основна цел - господство на правото в най-чистия му смисъл.


Това беше част от посланието, подплътено със сериозни аргументи, което бившите конституционни съдии Пенчо Пенев и Емилия Друмева, и експертите Екатерина Михайлова и професор Мариана Карагьозова отправиха пред депутатите от парламентарната комисия за обсъждане на промените в Конституцията. И четирима застъпиха тезата, че промените в основния закон могат да минат чрез гласуване в настоящия парламент.


На първото заседание по същество бяха изслушани представители на институциите, готови със своите становища по промените. В залата присъстваха председателите на върховните съдилища Лозан Панов и Георги Колев, почти всички членове на Висшия съдебен съвет, главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Христо Иванов, представители на президенството, главният съдебен инспектор.
Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че становището на ВАС е работно и тепърва ще бъде гласувано от общото събрание на съдиите.

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Върховния административен съд Георги Колев заяви, че становището на ВАС е работно и тепърва ще бъде гласувано от общото събрание на съдиите.


Становищата най-общо казано се разделиха на такива, според които за промените е необходимо свикването на Велико Народно събрание (част от членовете на ВСС, главния съдебен инспектор, прокуратурата) и на такива, за които основният закон в частта за съдебната власт може да бъде променен и от настоящия парламент (Върховния касационен съд, Президенството, Висшия адвокатски съвет и експертите). Дебат по същество нямаше, целта на заседанието беше по-скоро да има публично изслушване на позициите. Предстои подобно заседание, но с участието на неправителствени организации в петък, а следващият вторник - гласуването на промените на първо четене.


Малко преди заседанието на комисията от държавното обвинение разпространиха позицията си, обобщена след обсъждания по прокуратури (които обаче не са били публични, както са на съдиите), която подкрепя принципно идеите за съдебна реформа, но има редакционни и други забележки. Прокуратурата също така поставя реторичния въпрос: дали предложенията не нарушават баланса на разделение на властите. От позицията се разбира още, че в държавното обвинение са на мнение, че промените могат да бъдат гласувани само от Велико Народно събрание. Всички становища се обединиха срещу предложението да има изискване главният съдебен инспектор да притежава 10-годишен съдийски стаж.


Главният прокурор Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Главният прокурор Сотир Цацаров


Експертите: Не догматизирайте и не размахвайте плашила
В решение № 3 от 2003 г. на Конституционния съд, цитирано от подръжниците на идеята, че промените в основния закон за съдебната система могат да минат само чрез ВНС, се казва, че единствено Велико Наро събрание може да приеме промени в Конституцията, с които се променя държавното устройство.


Въпросът как трябва да бъдат приети промените в основния закон е от "вторичен характер". "Нека се намери точният фокус на проблемите и тогава ще стане ясно дали предложенията ще минат през Обикновено или Велико Народно събрание", заяви бившият конституционен съдия професор Емилия Друмева, поканена от правната комисия в качеството й на експерт. Тя призова дебатът да е "смислен" и да се избягва "пристрастната дискусия"


Според бившия конституционен съдия Пенчо Пенев (който е експерт в комисията към ГЕРБ) посочването на решението е "само претекст да се отклони желанието да се направят тези промени". Той призова депутатите и представителите на институциите да не догматизират това решение изцяло.


"Става дума за нормативно тълкуване, при него диспозитивът на решението представлява вторична конституционна норма и заживява свой живот. Затова недейте да догматизирате решението изцяло. Мотивите могат да бъдат разширявани, коригирани и т.н., стига да не влизат в колиция с диспозитива", заяви още проф. Пенев. И припомни редица решения на Конституционния съд, постановени след Решение № 3, които засягат въпросите на съдебната реформа


"Кажете ми защо трябва да ни притеснява решение №3? То е по-скоро един претекст. Аз лично нямам притеснения по въпроса", заяви още проф. Пенев. Той се изказа в подкрепа на отпадането на тайното гласуване, като според него то би отворило Висшият съдебен съвет за обществото, ще персонализира отговорността и ще осигури право на защита на магистратите. "Тайното гласуване е атавизъм, защото Конституцията изисква за членове на ВСС да бъдат избирани хора с високи професионални и нравствени качества - те могат и трябва да застават зад всяко едно решение с името си", заяви Пенев и допълни, че тайният вот прави решенията на съвета не мотивирани.

Проф. Пенев заяви, че идеята министърът на правосъдието да има съвещателен глас на заседанията на кадровия орган е "неудачна редакция". По думите му, но участие на министъра трябва да има, за да има баланс между властите. 


Според Екатерина Михайлова "конституционно решение № 3 се размахва като плашило  всеки път, когато се опре до промяна в Конституцията и не се говори какво трябва да се направи, а може ли или не". Тя подкрепи отпадането на тайния вот и намаляването на мандата на Висшия съдебен съвет.


"Ако Върховният съд на САЩ не беше променил позицията си, все още щеше да има расова сегрегация в училищата. Не звучи добре юридически обосновано да се хващаме за Решение №3 от 2003 г. Един конституционен акт не може да бъде веднъж завинаги замразен, трябва да има живот в него", заяви проф. Мариана Карагьозова, която обясни, че е независим експерт. "Когато обсъждаме независимостта на съдебната власт, крайната цел трябва да е господството на правото, не върховенството на закона в чистия му смисъл. Господството на правото е власт на ценностите, които са фундаментални за всички нас.  И съдът е този, който трябва да каже кое е правото, което трябва да се приложи", заяви още Карагьозова.  


Сабрие Сапунджиева, бивш заместник-министър на правосъдието също присъстваше на обсъждането. Тя стоя до бащата на жената, от която Пеевски има дете.

© Надежда Чипева, Капитал

Сабрие Сапунджиева, бивш заместник-министър на правосъдието също присъстваше на обсъждането. Тя стоя до бащата на жената, от която Пеевски има дете.


Висшият съдебен съвет (ВСС) с три различни становища, чака се четвърто


От кадровия орган на Темида представиха три становища по предложенията за промени в Конституцията - едното в подкрепа,че измененията могат да бъдат приети само от Велико Народно събрание, едно според което това е възможно и от Обикновено Народно събрание и едно което съдържаше части и от двете тези. 


Отделно до 15 юли ВСС ще изработи становище по промените, след като приключат обсъжданията по апелативни райони. До председателя на дисциплинарната комисия във ВСС Васил Петров, който е баща на жената, от която Пеевски има дете, беше и бившият заместник-министър на правосъдието Сабри Сапунджиева, която е близка до ДПС. Не стана известно в какво качество тя присъства. Тя беше с черни очила и носеше Конституцията, която от време на време разлистваше. Напусна заседанието малко след началото му. От заседанието отстъстваше експертът на ДПС - бившият служебен премиер Георги Близнашки.Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  А какво мисли Георги Марков?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 2. 2 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Преливане от пусто в празно..във спора..колко съдебни дявола могат да се съберат на върха на една игла/съдебната система/..?!

 3. 3 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#1] от "Ze Roberto":
  [quote#1:"Ze Roberto"]А какво мисли Георги Марков? [/quote]

  Кой ?
  "Николай" или "Стефан" ?
  Или и двамата?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 4. 4 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 439 Неутрално

  става ми лошо на стомаха като чета....

  БСП и ДПС вън от политиката
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Знаем #КОЙ е срещу реформата в съдебната система!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аха, ДПС затова ли си купи услугите на предателя Гризашки? За да фабрикува всякакви процесуални хватки и обжалвания и опорни точки, за да спрат съдебната реформа?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 7. 7 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре ни нахендриха комунистите Великото Народно Събрание, та за да се измени конституцията държавата преди това трябва да загине.

 8. 8 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Ама какво се офлянквате бе? Нали имаме действащ КС.

  Питайте и готово. И без това, при краен спор, те ще решават и квото кажат - тва е.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 9. 9 Профил на OptiMystic
  OptiMystic
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Промяна на Конституцията сега е абсолютно НЕОБХОДИМА!

 10. 10 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Любопитно

  [quote#3:"navy"]Кой ?
  "Николай" [/quote]
  Агент Николай разбира се... а кой е агент Стефан?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 11. 11 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "Става дума за нормативно тълкуване, при него диспозитивът на решението представлява вторична конституционна норма и заживява свой живот. Затова недейте да догматизирате решението изцяло. Мотивите могат да бъдат разширявани, коригирани и т.н., стига да не влизат в колиция с диспозитива"
  -----
  Щом почват подобни алабалистики - утиде коньо в ряката....

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "До председателя на дисциплинарната комисия във ВСС Васил Петров, който е баща на жената, от която Пеевски има дете, беше и бившият заместник-министър на правосъдието Сабри Сапунджиева, която е близка до ДПС. Не стана известно в какво качество тя присъства. Тя беше с черни очила и носеше Конституцията, която от време на време разлистваше. "


  Това е върхът.
  Може би, на аргументите на некои които искат да ни внушат нещо за което им е възмездено . Може би. Кой знае....

 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  България за какви конституционалисти говорим ? Тези бившите конституционни съдии:
  Пенчо Пенев ,Емилия Друмева и експертите Екатерина Михайлова и професор Мариана Карагьозова не можаха да заличат противоконституционната турско-ислямска формация ДПС за 25 години ?
  А пък за специалиста и професор Близнашки да не говорим ,че ще ми изтрият коментара. Защото освен правна и политическа има и криминално-корупционни мотиви в големия зор да се променя конституцията която би трябвало да се спазва от всички в сегашния я и вид а не да изкачат НПО експерти които да търсят нуждата от "реформи" против интересите на българите и държавата !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  В България 100 съдии да питаш,100 различни мнения ще чуеш за тази наша конституция.

 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Вчера един съдия от ВСС обясни много просто. Правят се промените в конституцията и ако някой реши да сезира Конст. съд ,той се произнася.Предварителните спорове просто бавят.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 889 Весело

  Абе за #КОЙ я правим тази реформа? Големи мераци нещо

 17. 17 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 436 Весело

  Физиономията на председателят на ВАС Георги Колев на снимката по-горе е показателна как се чувстват "бедните" продажни душици при вида на съдебната реформа и вълната която се заформя срещу тях. Предполагам че и КОЙ гледайки какво се случва прави същата физиономия.
  Което може само да ни радва

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#15] от "hodounski":

  Тази сутрин. Тази сутрин обясни, и беше от ВСС, Калпакчиев. Точно това каза. Освен ако и конст. съдия не се е произнесъл по същия начин, което би било само радващо.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  Само цитати:
  "...Не догматизирайте и не размахвайте плашила.."
  Експертите
  "..тайният вот прави решенията на съвета не мотивирани..."
  проф. Пенчо Пенев
  "..Един конституционен акт не може да бъде веднъж завинаги замразен, трябва да има живот в него"
  проф. Мария Карагьозова
  В прокуратурата явно са на различни мнения. Това личи от разнобоя в техните три различни становища.
  Докато защитаващите становището за възможност обикновено народно събрание да направи необходимите промени са добре аргументирани, то противниците все още търсят причини да оспорят тази възможност.....

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Конституционния съд може да гласува явно,
  но ВСС не можели ? !
  Не на нас ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1121 Гневно

  Гледай ти какъв парадокс: Юристи правят редакцията на Конституцията и после юристи не могат да се разберат кое е конституционно (или как се тълкеува определен текст!).
  Ми обикновените закони, дето ги редактират неграмотници от Народното събрание кой ще ги тълкува? Явно филанкишията!
  Горното означва, че трябва всички съдии и прокурори във татковината да бъдат уволнени веднъж завинаги от Правораздавтелната система! Основание: Работят със материя от която хал-хабер си нямат!

  Порнографска държава и порнографско управление!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  [quote#15:"hodounski"]Предварителните спорове просто бавят. [/quote]
  Това е и главната цел на противниците. Ако могат да забавят и в последствие напълно да спрат съдебната реформа. Спирането на тази реформа ще даде още време на статуквото да смуче от обществото от възможностите на страната ни да тръгне да се развива нормално. Благодарение на усилната работа на червени мошеници, крадци и техните слуги четвърт век беше пропуснат.
  Крайно време е да им кажем стига!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ze Roberto":
  "Агент Николай разбира се... а кой е агент Стефан?"
  ...
  Пак той.
  http://www.comdos.bg/media/stories/reshenia/4.pdf

  http://agentibg.com/images/stories/malki_snimki_agenti/151/G_E_Markov.jpg

  Свобода за СЛАВЕНА!
 24. 24 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Не е важно дали промяната е възможна, а дали ще доведе до промяна на това, което сега наричат "правосъдие". Всъщност вместо правосъдие в момента има правосъден бизнес. През последния четвърт век се направиха много промени в законови текстове, които не доведоха до никакви съществени промени, което ме кара да мисля, че проблема не е в начина на редактиране на текстове, а в прилагането на закона. И най-добре написания закон не върши работа, когато не се прилага. В крайна сметка мисля да не се поддавам на еуфорията от големия "успех" по промяната на Конституцията. Ще изчакам да видя ще доведе ли това до работещо правосъдие или целта е да се издърпа килимчето изпод краката на "днешните", за да поставим на тяхно място правилните хора.

 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Този ВСС трябва ВЕДНАГА да си подаде ОСТАВКАТА както и Главният Прокурор ако не го направят след това всичко ще се върне върху техните глави като бумеранг. Не го ли разбират това !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 26. 26 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "Всички становища се обединиха срещу предложението да има изискване главният съдебен инспектор да притежава 10-годишен съдийски стаж."
  ...
  А колко да притежава? ...Два месеца летен стаж и 15 дни зелено училище ли?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 985 Неутрално

  [quote#6:"полувишис"]предателя Гризашки?[/quote] беше лицето и душата на протеста!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  Чудеса ли се очакват от промяната на конституцията?
  Кому ще бъде полезна тази промяна? И какво всъщност ще промени? То цялата система е за изриване с булдозер, барабар със свещената крава конституция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 29. 29 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#10:"Ze Roberto"]Агент Николай разбира се... а кой е агент Стефан? [/quote]

  Същият!
  Некои със зор стават един път агенти на ДС тоя два пъти.Та каквото и да каже се тая.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 30. 30 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#27] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":
  "беше лицето и душата на протеста!"
  ...
  Чичо Дачовия Разбивач на модела КОЙ.
  пп: Държа да отбележа, че аз не бях нито от мръсниците, нито от .... наивниците, ..да не кажа по-точна дума.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 31. 31 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Какво мисли Класната е ясно. Но какво е мнението на бащата на жената, на чието дете Пеевски е баща?

 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#28] от "Николай Теллалов":

  В края на краищата ще я променят. И ще падне едно хвалене "какви хубави промени направихме", докато не минат няколко години и не си дадем сметка, че вкарани за корупция в затвора политици няма, пък за далаверите им знае цяла България, престъпността се вихри, контрабандата процъфтява и нищо не се случва ако не дадем някъде на някого рушвет. Дано не се случи това, от което се опасявам.

 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Изхвърлете я тая конституция! Тя беше нужна за да гарантира безнаказаността при големия грабеж на абсурдния ни преход. Гиньо Ганев да си я взима и да си я тури в рамка, и без туй за друго не става!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Любопитно

  До коментар [#26] от "Мани (опозиционер)":
  [quote#26:"Мани (опозиционер)"]Всички становища се обединиха срещу предложението да има изискване главният съдебен инспектор да притежава 10-годишен съдийски стаж."
  ...
  А колко да притежава? ...Два месеца летен стаж и 15 дни зелено училище ли? [/quote]

  Що па не ?
  Приготвили са некой друг бисер от Магнаурската Виша Школа по образ и подобие на боса на ВАС.

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Любопитно

  [quote#9:"Be Optimistic"]Промяна на Конституцията сега е абсолютно НЕОБХОДИМА![/quote]Каква промяна и за кого е необходима ?
  Трябва да се говори членове и алинеи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  [quote#33:"traveler1"]Изхвърлете я тая конституция! [/quote]
  Тогава как ще се нарича държавата, какво ще е знамето, каква държава ще е : теокрация, джамахирия, тирания или нещо друго ? Пишете без да мислите ? Прочетете конституцията!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  [#32] точно така.
  Не се опасявай, подготви се. Не знам точно как.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  [#36] ох, какви дертове! Както и да се нарича, ако е държава, ей така ще е: за малцина добре, за мнозина зле.
  Законите са за робовете.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 2994 Неутрално

  [#36] и още нещо: ВСЯКА държава е тирания.
  Крайно време е да го узнаеш.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2995 Весело

  [quote#24:"teridan"] И най-добре написания закон не върши работа, когато не се прилага. В крайна сметка мисля да не се поддавам на еуфорията от големия "успех" по промяната на Конституцията. [/quote]
  когато млада конституция се ..., айде коментира от стари ч... , какво очакваш . ами стария .... с нови ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Гневно

  Мафията и КОЙ! се опитват да си сложат тенекия на задника си.
  Време е, да им се върже тенекия, та да дрънка и да им напомня, що е то правосъдие!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 42. 42 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#36] от "dark'star":

  А това сега държава ли е, джамахирия ли или е задунайска губерния? Разграден двор, в който всеки прави каквото си иска, без да носи никаква отговорност.
  Чел съм я, и какво променя това?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 43. 43 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "dark'star":

  Говори му на твоя член..

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 44. 44 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#21] от "skara":
  " дето ги редактират неграмотници от Народното събрание"
  ..Какви неграмотници?
  Всички са мастити, с по няколко дипломи,но със скрити зависимости от КОЙ!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 45. 45 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Лоената топка! Вижте го как се компрометира окончателно. Той си е направо за затвора. Като главен адвокат на мафиотщината не се бори за независима , а за недосегаема съдебна система и в частност самият да е над закона, над Парламента, над всичко и всички.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2369 Любопитно

  [quote#42:"traveler1"]Чел съм я, и какво променя това?[/quote]Като я променят ... какво от това , ако пак не я спазват ?! Гражданското общество трябва да наложи на управляващите да я спазват ... Утре управляващите може да са други - тогава промените дали ще ви харесват пак ? Едва ли! Конституцията не е мокра кърпичка, да избършеш нещо и да я изхвърлиш веднага.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Експертизата ни по тази тема е в тежък идеен и телеологичен дефицит относно обективно необходимата дълбока Реформа в системата на общия ни живот - Андрешко не прави разлика между Смяна на системата и Реформация ...

 48. 48 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ze Roberto":

  Кой Георги Марков? Николай Дантелените гащи ли?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 49. 49 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1121 Весело

  [quote#44:"Captain Shakespeare"]" дето ги редактират неграмотници от Народното събрание"
  ..Какви неграмотници?
  Всички са мастити, с по няколко дипломи,[/quote]
  Е да де Дипломи от Симеоново, Благоевград и Перник!
  У Благоевград който не го мързя - той не завърши вишу

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  "...в държавното обвинение са на мнение, че промените могат да бъдат гласувани само от Велико Народно събрание. "
  Т.е.не искат никакви реформи.Това Цацаров го устройва добре.Само че,правосъдната система не е Цацаров,Колев и сборното "Кой",тя е много повече.

 51. 51 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3167 Весело

  Рибата още в морето, те сложили тигана... Хахах... Къде ви е вариантът, ако БСП-ДПС-АБВ-ПФ-Атака не са съгласни, а другари "конституционалисти"?! Каква "реформа" ще правите тогава?
  (Дневник, "подплЪтени" от "подплъта" ли идва?)

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 52. 52 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 801 Неутрално

  мишоците се чудят как да се измъкват

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 53. 53 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3902 Неутрално

  [quote#51:"Прогл@дна."]Хахах... Къде ви е вариантът, ако БСП-ДПС-АБВ-ПФ-Атака не са съгласни, а другари "конституционалисти"?! Каква "реформа" ще правите тогава? [/quote]
  Ето заради такива моменти вкараха с манипулации в последния момент АБВ и Атака в Парламента.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 54. 54 Профил на Obongo
  Obongo
  Рейтинг: 434 Неутрално

  след като оправяха гръцката криза цял ден и чумосваха Гърция , местната форумна фауна подхвана конституцията , но не пропускайки да напопържат комунизма , ДС и накрая Путин за десерт

 55. 55 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#53] от "Храбър
  Добрите юристи работят с реалистични хипотези и не си изсмукват от пръстите аргументи, които в случая са безполезни. Становищата на БСП, ДПС и АБВ са ясни, а без една от първите две промяна на КРБ няма да има. Да се чудиш на кого му трябва да се събират, за да обсъждат дали трябва или не да се променя конституцията! Цялата пара отива в свирката и всички забравят (може би нарочно?) за какво са се събрали.

  “Достоевски дали е жив, само Смилов може да каже. Предполагам, че от една страна не е жив, но от друга страна е пресилено да се каже, че е умрял...” ― Яна
 56. 56 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Какви мераци само . Явно на Конституцията е предопределено да падне до нивото на халваджийски тефтер.

 57. 57 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  ПРофесори, експерти и един вагон баш умници са се събрали да мислят за нещо вече измислено и утвърдено от хилядолетия. Само с лист и молив отговорът може да е пред тях за секунди. Трябва само да знаят коя е най-стабилната форма и основния закон на Живота-тяло без разум не е живот.
  Един правоъгълен триъгълник е простата схема на тоталитаризма. При демокрацията на народа му се дава свобода сам да изгражда субектно-обектни взаимоотношения, което в един триъгълник е невъзможно и затова правоъгълните триъгълници са два с обща основа-квадрат с диагонал разделящ дух и тяло. Съд и прокуратура равнопоставени контролират разума и президент и премиер-материалното. Места за #КОЙ и главен прокурор няма, ако не са изрязани върховете на пирамидите. Пирамида без връх е трапец-нестабилна форма, лесно се разклаща. Природата не търпи несъвършенства.

 58. 58 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":


  [quote#5:"Николай Колев"]Знаем #КОЙ е срещу реформата в съдебната система![/quote]
  Кой? Може би бащата на жената, от която Пеевски има дете?...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 59. 59 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3211 Неутрално

  Колко телета намирате под вола с тези витиевати свои умотворения, господа?
  Поздравявам г-жа Надежда Чипева за успялата фотография на съдия Георги Колев, чиято физиономия недвусмислено казва: "Абе, кой ви бръсне вас за слив@?".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 60. 60 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статуквото се брани от привържениците на ДПС, които са доволни от своите лобита в съда и прокуратурата. Лобита, които, когато е нужно - сервират.

 61. 61 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николай Колев":

  Срещу промените в Конституцията с цел реформи в правосъдната система са ПЕТ партии в парламента. И много сполучливо карикатуристът Ивайло Нинов ги е описал в своя карикатура в "Стършел" кои са те само с една дума (в отговор на въпроси кой е срещу тези промени): Мы! - и карикатурно с вдигнати ръце са скицирани ДПС, Атака, БСП, АБВ!
  Нима това не е най-красноречивият отговор на въпроса за буксуването на българската демокрация при усвояването на евро атлантическите ценности? (Не на средствата - там са първи! - на ценностите!)

 62. 62 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Извинявам се за грешката - ЧЕТИРИ партии...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK