Върховните съдии: Неприемливо е, че управляващите не искат намаляване мандата на тримата големи

Председателят на ВКС Лозан Панов вчера обяви, че съдиите подкрепят предложенията за промени в Конституцията.

© Георги Кожухаров

Председателят на ВКС Лозан Панов вчера обяви, че съдиите подкрепят предложенията за промени в Конституцията.Върховният касационен съд (ВКС) подкрепя предложените от управляващите промени в Конституцията и критикува остро настоящия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), като обявява, че той вече е загубил доверието на съдиите. Това става известно от становище на върховните съдии, прието на пленум във вторник.


"С приемането на предложените конституционни промени няма да бъде решен автоматично и в цялост сложният проблем с реформирането на съдебната власт, със създаването на предпоставки за справедливо и ефективно правораздаване. Те обаче са необходима част от цялостната система от нормативни и организационни мерки, които трябва да доведат до качествено подобряване на дейността на съдебната власт. Затова заслужават подкрепа, при акцент върху необходимостта от по-радикални мерки за  цялостното й реформиране", пише в становището на съдиите.


С него те защитават идеята за отпадането на тайното гласуване, разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС), но обръщат внимание, че не е спазено изискването да има повече съдии, избрани от съдии.
Съдиите подкрепят намаляването на мандата на кадровия орган на Темида на четири години."Като се отчете обаче все по-задълбочаващото се бюрократизиране на Съвета, капсулирането и откъсването му от реалностите в системата, а също и дистанцирането на действащи магистрати с авторитет в професионалната общност от участие в дейността на органа, намаляването на мандата може да бъде оценено само положително".


Съдиите обръщат внимание, че ако предложението бъде прието, "ще трябва да се създаде преходна разпоредба, която да уреди положението на заварения ВСС. Намираме, че той е изчерпал възможностите си за провеждане на реформа в съдебната система и не се ползва с доверието на съдиите".


"Във връзка с промяната в продължителността на мандата на ВСС, логично следва въпросът за неоправданата продължителност на мандатите на председателя на ВКС, председателя на ВАС и главния прокурор. Тяхното редуциране обаче е останало извън вниманието на вносителите на проекта, което смятаме за неприемливо", пишат съдиите. 


ВКС са критични към идеята за вариант на конституционна жалба 
Върховните съдии са критични към идеята на управляващитеКонституционният съд (КС) да може да бъде сезиран от всички съдилища и от Висшия адвокатски съвет. Според ВКС предложението не е добро обосновано.

"Уредбата, която е заложена в Конституцията, предвижда един последващ конституционен контрол, при който не следва да има припокриване на правомощията на съдебната система и на Конституционния съд. Конституцията е предвидила сравнително ограничен контрол за конституционосъобразност, който се разпростира основно върху законите, указите на президента и други актове на Народното събрание, но не и върху изпълнителната и съдебната власт. Само ако се предвидят и се очертаят границите на индивидуална конституционна жалба, тоест да се позволи на гражданите да предизвикат абстрактен контрол или конкретен контрол за конституционосъобразност и това бъде регламентирано в законодателството или в Конституцията, ще може да се разширят възможностите на КС", отбелязват съдиите.

Според тях с разширяване на възможността за сезирането на КС, институция, която е извън съдебната система, той ще се намеси във функционирането на съда.


"Субектите, изброени в чл. 150 от КРБ, са достатъчна гаранция, че КС ще бъде сезиран при констатирана противоконституционност на законова разпоредба и без да се дава такова правомощие на районните, окръжни, апелативни съдилища и Висшия адвокатски съвет (ВАдвС). Сезирането на КС трябва да бъде свързано единствено със защита на конституционно признати права, а не да превърне КС в четвърта инстанция. Конституционният контрол е ограничен посредник между учредителната власт и учредените власти и чрез него не може да се променя Конституцията", пишат съдиите.


"Поначало, съдийската общност винаги е намирала за неприемливо решаването на въпросите относно Инспектората към ВСС да се извършва на конституционно ниво. Той не е държавен орган, а спомагателен орган към ВСС и регулацията на дейността му на законово равнище представлява много по-гъвкав механизъм за реакция на обществените и тези на системата потребности. Изборът на Главен инспектор и на инспекторите от Народното събрание, дори без възможност за номиниране на кандидати от страна на съдебната власт, превръща Инспектората по-скоро в орган на законодателната власт за контрол над съдебната. Така регламентиран, този орган не гарантира независимостта на съда и противоречи на принципа за разделение на властите", гласи становището на ВКС за промените, свързани с инспектората.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на theanalyser
    theanalyser
    Рейтинг: 1441 Неутрално

    Вярно е, че седемгодишната цаца си е чиста акула, но и съдиите да кажат защо толкова скандални решения се взеха, по знакови дела, през последните няколко години...

  2. 2 Профил на f31
    f31
    Рейтинг: 237 Неутрално

    "сложният проблем с реформирането на съдебната власт'

    Никак не е сложен.
    Когато НДСВ дойде на власт :
    - съд и прок ше се избират пряко от народа кат в САЩ
    - ще имат мандатност
    - ще има възможност за импичмент по инициатива на граждани

  3. 3 Профил на chevyvolt
    chevyvolt
    Рейтинг: 1497 Неутрално

    Достойно изявление! Браво! Значи само пеевите слуги са против реформата...

  4. 4 Профил на f31
    f31
    Рейтинг: 237 Неутрално

    Забравих да кажа :
    Когато НДСВ дойде на власт, ще има възможност министъра да уволни съдия или прокурор, след подписка на граждани или сигнал от Президента.

  5. 5 Профил на Лелка
    Лелка
    Рейтинг: 1142 Неутрално

    ВКС е най-върховният в съдебната пирамида.Щом те са "ЗА",сериалът може и да има хепи енд.ВСС - свирени сте!

  6. 6 Профил на koko65bg
    koko65bg
    Рейтинг: 898 Неутрално

    До коментар [#2] от "f31":


    [quote#2:"f31"]Когато НДСВ дойде на власт : [/quote]

    Ще се събудите и с учудване ще забележите, че сте си пъхнали палеца на левия крак в електрическия контакт. А между другото, НДСВ беше два поредни мандата на власт - защо нищо не направи по въпроса?

  7. 7 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8747 Неутрално

    Те и затова,вместо да работят,предпочитат да говорят.Мандата дълъг,никой нищо не може да им направи.

  8. 8 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 466 Неутрално

    Неприемливото е да има неизбрани пряко от народа съдии.
    Неприемливо е изобщо съществуването на режима на представителната уждемокрация, камуфлажът на олигархията.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  9. 9 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 5927 Неутрално

    [quote#8:"Николай Теллалов"]Неприемливото е да има неизбрани пряко от народа съдии. [/quote]
    Тогава избрани от народа Волен Сидеровчета
    на всички нива ще имат вече възможността да
    вкарват в Затвора и да разбиват човешки съдби
    Първо трябва да се въведе Образателен ценз
    при гласуване
    Да се отстранят неграмотните от възможността
    да получават пари и да се правят че гласуват
    Едва тогава може да се мисли за избори
    на каквото и да е

  10. 10 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [#9] и кое те кара да мислиш, че ще избират воленсидеровчета? Той да няма мнозинство в парламента?
    Хората ще избират с едно наум, че самите може да бъдат подсъдими, вкл и по скалъпени обвинения или за смешни нарушения.
    Не мисли всички за идиоти.

    Пропуснал си да видиш също, че съм против представителната демокрация, при пряката партийните банди губят влияние.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  11. 11 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [#9]освен това, при образователен ценз, което е дискриминация - за да искаш такова нещо, трябва да си осигурил всички условия храта да се образоват, не да са принудени да зарязват училище, не и да получават в даскалото глупости вместо знания, вероучения разни - та при такъв ценз и ти оставаш зад борда. Щото ще е логично да се мери фактическата грамотност, а не формалната.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  12. 12 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 753 Неутрално

    Без съмнение трябва да има по-къс мандат на съдии и на прокурори,за да не се създават нерегламентирани връзки и политически зависимости.

    Tony
  13. 13
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  14. 14 Профил на Thomas More
    Thomas More
    Рейтинг: 409 Неутрално

    Тия да неси мислят че живеят на (ОЛИМП) и решават ,това ДА това НЕ.
    Да бяха инициирали реформа някаква те.
    Понене щеше да си рейтинга ,малко-вдигнат...!!!

  15. 15 Профил на Woland
    Woland
    Рейтинг: 526 Неутрално

    До коментар [#8] от "Николай Теллалов":

    Системата на избраните съдии е провалена в цял свят. Зад избора стои популизъм, а в каквато и форма да е той, за съдия е безкрайно опасен и вреден. Съдия следва да се става само след конкурс.

  16. 16 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2593 Неутрално

    До коментар [#9] от "Hawaii":

    вярно е , за да се участва в избори ,трябват 18 години и поне 8 ми клас ,за да е сигурно ,че гласуващия разбира какво го питат и как да гласува .

  17. 17 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2610 Неутрално

    До коментар [#11] от "Николай Теллалов":

    А как мислиш, когато при кандидатстване за работа ти искат образователен ценз? И това ли е дискриминация (спрямо необразованите)? И докато един неграмотен работник може да обърка работата на едно предприятие за деня, то един неграмотен, необразован и нискоинтелигентен гласоподавател може да обърка държавата за четири години.

    И аз съм за изпит за право на гласуване на ниво средно специално, вземаш изпита една седмица преди изборите и после отиваш да гласуваш. И да се следи здраво как протича изпита; също и изборите.

  18. 18 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [#15] не избор, а конкурс? Тоест пак избор, ама от едно ограничено малцинство, което ще назначава съдии според собствените си интереси.
    И къде конкретно е провалена тази система, къде изобщо съществува днес пряка демокрация без компромиси с представителството, че да говориш за провал?

    [#17] за живот в дадена страна не са те наемали, демагогско сравнение.
    Сериозно ли искаш да гласуват само тия с образование, които МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ да учат? Ми да върнем направо робството тогава!
    Ти лично обаче не бъди сигурен в коя категория ще попаднеш - не зависи от някакви твои качества, а от лоялността пред властимащите, от техните капризи, ако щеш.

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  19. 19 Профил на blaueaugen
    blaueaugen
    Рейтинг: 524 Неутрално

    Ами браво! Становището е обмислено и обосновано, за разлика от онова, което се мъдри на сайта на ВАС и чийто автор е неизвестен.

  20. 20 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2610 Неутрално

    До коментар [#18] от "Николай Теллалов":

    Не съм казал, че трябва да има диплома за средно специално, а ЗНАНИЯ за средно специално. Той ако е умен и знае, ще си вземе изпита, дори да няма и начално; от друга страна тези с подарените дипломи и без знания, няма да си вземат изпита. Така както мениджъра не търси мнение от хамалина, така и право на глас не трябва да имат нискоинтелигентните, защото често не им достигат познания да вземат добро решение дори за себе си. Пример: ромите колко време гласуват за ДПС и БСП и все тънат в мизерия.

  21. 21 Профил на FTA
    FTA
    Рейтинг: 409 Неутрално

    [quote#13:"FTA (Паразитолог)"]Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.Кликнете тук, за да видите оригиналното съдържание на коментара.
    Когато НДСВ дойде на власт- цитат на коментар #4 от “f31”

    Га тва, бе? Ти, хапчетата вчера пи ли? Не си? Ясно [/quote]

    Защо бе, модераторче смешно? Няма нито вулгарни, нито нецензурни думи, да не говорим за останалото. Да не си фенче нещо на Мадридския крадец от КГБ?

    Социализъм - превръща паразитирането в държавна политика.
  22. 22 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 466 Неутрално

    [#20] аха. Предлагаш преди избори да има изпити. И кой ще е в изпитната комисия?
    Между другото, преди време една статистика твърдеше, че над половината от работодателите у нас, и то не дребни цаци, са с основно образование.
    Смяташ ли, че ще се навият на честен изпит? Какви команди ще пратят на лобистите си?

    Публикувано през m.dnevnik.bg

    властта ражда паразити
  23. 23 Профил на Deaddark
    Deaddark
    Рейтинг: 2610 Весело

    До коментар [#22] от "Николай Теллалов":

    [quote#17:"Deaddark"]И да се следи здраво как протича изпита; също и изборите. [/quote]

    Как да ти го кажа, да разбереш - където нещата стават "по другия начин" - рано или късно пейзажа се засира. И все пак животът е кенеф - тези, които плуват отгоре са най-добре.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK