Депутатите заспориха кой да бъде охраняван от НСО

Депутатите заспориха кой да бъде охраняван от НСО

© Георги КожухаровПредложение за разширяване на кръга лица, които ще бъдат охранявани от Националната служба за охрана (НСО), но не са на висши държавни постове, предизвика днес недоволството на депутати както от опозицията, така и от мнозинството.


Досега според правилника за работа на НСО службата охраняваше не само високопоставени държавници, но и други лица, за които има заплаха за сигурността и се преценява, че защитата им е от значение за националната сигурност или за държавната стабилност. В приетия на първо четене в парламента специален закон за спецслужбата обаче тази възможност липсва.


Между първо и второ четене депутати от ГЕРБ, начело с шефа на ресорната комисия Димитър Лазаров, са вкарали отново предложение за промяна, според която при конкретна застрашеност се осигурява охрана и на "други лица, свързани с националната сигурност, икономическата и финансова стабилност на държавата". Дали има заплаха и дали човекът е от значение за държавната стабилност ще решава специална комисия, ръководена от началника на Националната служба за охрана, и с членове председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" и главният секретар на МВР. Те ще решават и типа охрана, която ще се предоставя.
Макар и досега тази възможност да съществува и от подобна охрана да се ползват различни лица, сред които например и лидера на ДПС Ахмед Доган, текстът предизвика недоволството на опозицията, а и сред управляващите. Пред "Дневник" представители на левицата се обявиха против проекта, който така разширява кръга на охраняемите лица. Още повече, че с предложението на ГЕРБ се отваряло много широко вратата и било доста неясно кой ще може да се възползва от защитата.


"Ако утре шефът на НСО реши, че вие сте от значение за националната сигурност или да речем някой банкер е важен за финансовата стабилност, ще му бъде дадена охрана. А аз не съм съгласен държавата да плаща за това. Да си плащат сами", коментира пред "Дневник" и Методи Андреев от ГЕРБ, който е и член на ресорната парламентарна комисия за контрол на спецслужбите. И според него предложеният от другите депутати от ГЕРБ текст е твърде отворен, неясен и дава възможност в него да попадне много широк кръг лица. Той предлага да се запише, че другите охранявани лица трябва да са записани в специален закон.


"Ето сега се приема нов закон за новото звено за борба с корупцията. Шефът на това звено обаче няма как сега да бъде посочен сред охраняваните от НСО лица, тъй като още не е сформиран. Затова не пречи впоследствие в специализирания закон за антикорупционния орган да се напише, че ръководителят му получава охрана и така да бъде защитен", смята Андреев. Депутатът от ГЕРБ обаче е против хора, които не са директно свързани с държавата, да получават охрана, платена от държавата. И то по обтекаем законов текст.


Разпоредбите за лицата, които ще бъдат охранявани от НСО, предстои да се обсъждат на второ четене в парламентарната комисия за контрол на спецслужбите. Депутатите обаче още не са стигнали до конкретните текстове.


Преди заседанието на комисията Димитър Лазаров коментира само, че и досега е имало тази възможност за охрана на други лица, свързани с националната сигурност или икономическата и финансовата стабилност.

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8221 Неутрално

  Само тоалетните чинии в НС виждат истинското лице на властта.Задължително да се охранява от НСО...

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1581 Неутрално

  НСО е едно свърталище на милиционери и руски шпиони и колкото по-бързо бъде закрито, толкова по-бързо ще спре да съществува, тази опасна за държавата ни организация. Който политик се чувства застрашен, може спокойно да емигрира! Аз не искам да плащам за охолният живот и сигурност, на шайка политици!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пеевски и Варадеров...задължително трябва да се охраняват..

 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 571 Неутрално

  То и с НСО и без НСО когото са решили да го свитнат ще го свитнат.То нашите агенти като милиционерите ни пълни некадърници.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Охрана на мин.председателя, министрите, ръководството на НС, шефовете на върховните съдилища, гл. Прокурор и патриарха.
  Всички други да плащат от джоба си, от партиините си субсидии или от където искат , но не от бюджетни пари - независимо дали са държавни, общински и т.н.
  Минимална тарифа за охрана на трети лица - 3500 лв. дневно.

 6. 6 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Охрана само за премиера и президента, а за министрите само ако има категорични сигнали за подготвяни золуми. За депутатите няма нужда, те и без друго са такива сладури, народа ги обича и по улиците ще ги прегръща и целува. И най-важното, автопарка на НСО да се съкрати до максимум 10 автомобила, сега разни лигльовци си измислят заплахи, за да им назначат охрана да се правят на баровци, и да се возят в служебните коли на държавни разноски.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 7. 7 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8253 Неутрално

  Нали си ги избираме и обичаме, какво има да ги охраняват. Плащат им от нашия гръб маса пари.

 8. 8 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 894 Весело

  [quote#1:"karabastun"]Само тоалетните чинии в НС виждат истинското лице на властта.Задължително да се охранява от НСО...[/quote]
  Тоалетните чинии са свидетели и на това, което правят депутатите в тоалетната - клонират се.

 9. 9 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Премиерa , президентa и председaтеля нa нс

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 10. 10 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 894 Неутрално

  По-добре да поспорят трябва ли въобще да има НСО - най-добре финансираната и най-работещата служба, защото се занимава да тича по задниците на хората от властта. Не им пука въобще дали работят полиция, ДАНС, разузнаване и други служби, но за тази дават мило и драго всичко да е както трябва.

 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  т.е. няколко години по-рано и щяха да охраняват оня на ДЗИ дето го гръмнаха или да речем Пеевски, Ц Василев да не се сбият.
  Важни за икономическата стабилност лица, преуспели бизнесмени.
  Кво става, мутрите са го закъсали искат безплатна охрана?

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 894 Неутрално

  В страните, към които се стремим в развитието си, няма такава служба. Охраната, когато има необходимост от такава, се осигурява от полицията.

 13. 13 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ба, комай сме у старото време - ако си от номенклатурата, до девето коляно си на държавна издръжка...
  Тия заминаха комунизма!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 14. 14 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Това правителство вместо да прави реформи и да съкращава администрация,то я раздува.Сега научавам,че вече ще имаме и зоополиция...16-те милиарда ще бъдат изхарчени бързо и ние ще последваме Гърция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Това правителство вместо да прави реформи и да съкращава администрация,то я раздува.Сега научавам,че вече ще имаме и зоополиция...16-те милиарда ще бъдат изхарчени бързо и ние ще последваме Гърция.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#2] от "Георги":


  [quote#2:"Георги"]НСО е едно свърталище на милиционери и руски шпиони [/quote]
  Ако беше по-умен, щеше да знаеш, че е военна структура, подчинена на Президента, а не милиционерска. А за руските шпиони си прав. Навсякъде са. Жена ти също, питай я - ще ти признае. Ако се дърпа я набии, ще си каже...

 17. 17 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 233 Неутрално

  НСО не може да опази никого от народната любов,ако стане революция-така,че да управляват умната и да внимават в картинката!

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8709 Неутрално

  Това сигурно е специално за Доган.Докога ще търпим и ще плащаме за едно ченге и доносник.С какво е той ценен за националната ни сигурност,че ще даваме по 1-2 милиона на година да го пазим.И защо ГЕРБ не спряха това безобразие,а пак го узаконяват.Много е съмнителна тази любов.

 19. 19 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Да си плащат.
  Охранителни фирми бол.

 20. 20 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никой не трябва да бъде охраняван.
  Нещо повече - татуирана мишена на челото на "държавника" + раздаване на оръжие на населението.
  Ако някой големец е толкова мил на народа, хората сами ще го пазят. Ако не - защо да хранят и него, и антуража му?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Се едно аз да си викам,чистачката от фирмата да ми чисти дома,ама да и плаща фирмата.Наглост комунистическа.Доган да си сърба самичък,каквото си е надробил и без НСОто ,с мой пари,да му пази оцапаното @упе.Да разбере каква "сигурна" държава е "направил"
  Боце,пак правиш глупости и нервиш ората.

 22. 22 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Тия никого не са опазили, но са незаменими като прислуга и събиране на компромати.

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [#17], при революция охраната купува живота си, като гръмва охранявания. Или се правят на герои и оставят децата си сираци - заради задниците, които пазят, и за които знаят какви са задници наистина.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 24. 24 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това е заради Кой и Прасето!

 25. 25 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ти по твойта жена ли съдиш или си гей?
  До коментар [#16] от "Добрин ВЕЛКОВ":

 26. 26 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 763 Неутрално

  3ма души - президент, премиер и леля Цецка или който е там. Това трябва да бъде, разните му специалци си имат вътрешна защита от собствените им служби.
  НСО е място за изтичане на стотици милиони, място за решаване на битови проблеми на родата и кражби в особено големи размери. 100 тина добри гавази барабар с началниците стигат и те и сега ги имат. Убо пасти да яде пред тази хилядна, рано пенсионираща се, крадяща и наред с това високо платена сган.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 27. 27 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  И докога за моя и наша сметка ще пазят Соп(к)ола? Да го вкарат в затвора, ако намерят за какво, а ако няма вина за затвор да се оправя сам за мафиотските си дела! Как може министрите на истински демократичните страни да ходят на работа с велосипеди и обществен транспорт, а нашите некадърни селяляндури-управници да ги пазим от любовта на избирателя като да са солта на земята!

 28. 28 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#16] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Каква военна структура може да са тези бе комундрел? В Графа нямат 5 кинта да вдигнат самолетите, тази паплач в голямата си част познава армията и военното дело само от снимки и разкази на старшите си офицери за казармата, банда палячовци с малки изключения. Тази комична служба има по-голям бюджет от Българските ВВС и ВМФ взети заедно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 29. 29 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Създадоха зоополиция.Да охранява депутати,министри,прасета и соколи.Най-после!

 30. 30 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3986 Весело

  До коментар [#28] от "меншевик":

  Лелее, ти си меншевик...или смешник, с каруцарски език....

  Пии една ракия, не се вълнувай...
  Живота върви и без твоето "експертно" мнение.

 31. 31 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  [quote#27:"penchoo"]Как може министрите на истински демократичните страни да ходят на работа с велосипеди и обществен транспорт, а нашите некадърни селяляндури-управници да ги пазим от любовта на избирателя като да са солта на земята[/quote]Някой би казал че за нашите южни ширини това е невъзможно, но ми прави впечатление че дори "знаменития" от скоро министър на съседите Варуфакис свободно без охрана бръмчи с мотора си.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Ох, щях да им предложа да охраняват котката ми, но тя почина.

 33. 33 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#18] от "rosiraycheva50._":

  Как така Доган да не е ценен? Най-скъпо платеният консултант по язовирно строителство.

 34. 34 Профил на mangiafuoco
  mangiafuoco
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Твоят език пък като е на мильо?
  До коментар [#30] от "Добрин ВЕЛКОВ":

 35. 35 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  При затруднения с охраната,ползвайте безплатно същата на българските затвори.Сигурна,надеждна и хранят три пъти на ден.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 36. 36 Профил на tunlas
  tunlas
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Няма никаква законова възможност НСО да охранява патриарха или който и да било религиозен водач. По конституция България е СВЕТСКА Република. Това значи, че държавата гарантира свободата на вероизповедание на поданиците си но не предоставя помощ на култовете с обществени средства под каквато и да било форма. Отншенията държава/църква в СВЕТСКАТА РЕПУБЛИКА са ЧАСТНОПРАВНИ А не ДЪРЖАВНОПРАВНИ. Освен това, охранявайки религиозен водач, държавата го постаавя в подчинено положение, недопустимо по конституция.

 37. 37 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никой не трябва да бъде охраняван.
  Охрана на народните избраници от любовта народна...
  Зоохрана, .....

  Нема такава държава....

 38. 38 Профил на ne
  ne
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Най-бедната държава в ЕС с най-много милиционер, охранител, . на калпак!!!!!!!
  Наглеци!

  ОСТАВКА!

 39. 39 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2124 Любопитно

  "Той предлага да се запише, че другите охранявани лица трябва да са записани в специален закон."

  оле-мале, ма то Гроб-ари ли ще сме ко не напишем някое законче за това или онова лице... аре закривай бе, драхти скъпоценните лица, колко милиарда ни излязоха, да речем - през последната година... ич няма да е зле ако се поразредят, ама никак

 40. 40 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Всеки да охранява другарчето си.Чиста работо. Що да се хабят ресурси, дето ги нямаме. Против съм пари да се харчат за цветя, за поливане, за охрана. Хайде да се простираме според чергата си.

  Тези депутати по провинцията ходили ли са? Май не са.

 41. 41 Профил на vari
  vari
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Закривайте НСО(УБО) и от утре така на работа:

  https://bicycledutch.files.wordpress.com/2012/06/primeminister.jpg

  (На снимката, холандския министър председател отива на работа с колело...)

 42. 42 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#38] от "ne":

  голямо охраняване голямо нещо ,коя бедна държава може да си позволява бюджет на служба за охрана по голям от бюджет за извънболнична помощ на цялата държава или по голям от този на спешна помощ , абсолютно дебилна африканска държава ,тея го карат по комунистически от 40 г од насам ,правят се ,че охраняват нещо и от някого ,само дето няма кого и от какво , сума ти и пара трошат да се возят на държавни автомобили на аванта и да се правят на тежкари ,то не бе резиденции и чудо , по морето Първанов като отиваше на Евсиноград ,над 30 автомобила ,линейки ,чудо ,чунки бай селски милиционер много важен станал и голяма охрана ,само дето се не знае от кого , че на това отгоре ми застанали и милиционери да охраняват и по плажовете ,че видиш ,ли властта ще се къпи ,на какво прилича това бе , какво е това чудо , да не сме САЩ или СССР тук ,че да имя постоянно заплаха за някого ,трябва да се охраняват само 4 ма първи ,плюс министри ,както е сега с по 1 бодигард ,който го е страх да не става такъв ,да си стои на село и да си гледа доматето .

 43. 43 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Боко бледнее пред бай тошо.

  Прост народ - да избере бодигарда на селско дикаторче

 44. 44 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Позор за мутиралите комуноиди - Гробари!
  Г-отбора на БСП.
  Докога ще ни "управлява" тая пасмина?
  Няма ли най-сетне олиго-фре-ните, които отново я докараха на власт, да прогледнат?

 45. 45 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#24:"mangiafuoco"]Това е заради Кой и Прасето![/quote]

  И за оня скъпо платен певец от БНБ .

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 46. 46 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 997 Неутрално

  ...с охрана,без охрана се тая.Става това, което е писал Оня Горе,а не тия мишки долу..
  И то не може да се избегне.

 47. 47 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  За сегашното УБО също има подозрения, догатки, а и разкази на очевидци за нерегламентирано, тъй да се каже, използване на охраната на държавните мъже. Но байтошовото определено е ползвано от съветското разузнаване, например. Повод за такива подозрения е едно ТВ предаване за Людмила Живкова. Май го водеше Тадаръкова. Та, някакви, на възраст вече, деятели от онова време споменаха, че личната охрана на Людмила Живкова е била на отчет в съветската резидентура. И посочиха личния й бодигард. Същкият, който издаде книжкка със спомени, в която описа как точно е станало самоубийството й. Пратила го да й купи опаковка от някакво приспивателно /дормопан/. Той й купил и я оставил сама. Тя изпила цялата опаковка и починала. После приближената на Т.Ж. лична медицинска сестра /дето му кърпила чорапите/ скрила празната опаковка, а на нейно място оставила друга от която липсвали само две хапчета.Твърде вероятно е да е точно така. Л. Живкова не се отличавала с желязна психика. А в последните месеци е била поставана в условия близки до домашния арест едва ли не. Съветската агентура е била плътно до нея. И тя го е чувствала /и разбирала/. В интерес на истината авторът на книжката открито пише и за това. Дори за подозренията й към него самия.Т.Ж. нищо не е могъл да стори. Обратно. Следва заръките за изолация на дъщеря му. За което има формална причина /корупционния скандал с културното наследство около 1300-годишнината/. Това я пречупва и тя посяга на живота си. Друг е въпросът защо личният бодигард се рови в тази човешка драма. Защо нарушава табу не просто формално, но и от етична гледна точка. За да разсее всякакви съмнения, че руснаците имат пръст? Добре. А не се ли е досетил, знаейки нервния срив в който е изпаднала, че има нещо нередно да си поръча силното лекарство? Купува й го. И се оттегля. Дали не е информирал водещия си офицер от съветската резидентура? И дали онзи не му е казал точно това. Да си затрае. Защото би трябвало да информира поне прекия си началник за някакви опасения и подозрения относно намеренията на Л. Живкова. Не го е направил. Бил се обадил на въпросната медицинска сетра. Която вместо да дойде начаса, казала, че имала работа и по-късно ще дойде. Когато наистина било късно. Следват разговори с шефа на УБО, разбира се. И с медицинските фактори, закъснели с цял час. За да констатират смъртта. Догатки и конспиративни теории, които отвеждат до особеното значение на въпросното УБО. А и НСО. Някакъв уволнен от там не беше ли спонал за следенето на политици и др. чрез службата?

 48. 48 Профил на nik_177.
  nik_177.
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Догатките в пост 47 подсказват, че УБО /НСО/ не е просто някаква охранителна служба. А нещо повече. Да се ореже, значи се орязват не просто права, бонуси и благини, а и възможности за манипулиране на държавни мъже.

 49. 49 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  На държава,управлявана от телохранители,това са ѝ приоритетите-национален(платен от нацията) румсървис и пътища,по които обгрижваните да минават с панаирджийско осветените държавни коли със синьо-червените буркани.Националния Румсървис(НСО) е с бюджет 31 000 000,което прави 85 000 на ден или около 1лев/секунда,включително празничните и почивни дни.

  ВЛАСТ ПОВЕЧЕ ОТ АКЪЛА ! ! ! МНОГО ПОВЕЧЕ.
 50. 50 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 997 Неутрално

  ...пълен #ашак е тая служба.Още не времето оня палячо Райдовски,раздуваше по телевизиите как тези охранители му клюкарели редовно за тоя и оня премиер...Че и мутри охраняваха в свободно време...

 51. 51 Профил на mitis
  mitis
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Ей, гербави! Идеята беше да намаляват привилегиите, а не да се увеличават! Хубаво е сега, това да го обясните на тъпия си електорат, който в голямата си част не се състои от олигарси и милиционери,а от прости и обикновени хорица.Кажете им, кои са печелившите - охранявани с парите на всички нас!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK