Гражданският блок: Все по-рядко и трудно Реформаторският блок оправдава получения кредит на доверие

Гражданският блок: Все по-рядко и трудно Реформаторският блок оправдава получения кредит на доверие

© Анелия НиколоваГражданският 
Гражданският блок, част от гражданския съвет на Реформаторския блок изпрати декларация до медиите, в която настоява партиите в съюза да се явят общо на местните избори наесен. Причината е притеснение от разнопосочните сигнали на негови представители за формата за явяване на вота, което в крайна сметка показва, че все по-рядко и трудно реформаторите оправдават очаквания кредит на доверие.


"Като избиратели и граждани, съпричастни със създаването на Реформаторския блок като политически субект, изразяваме своето притеснение от разнопосочните сигнали, давани от негови представители относно формата за явяването му на предстоящите местни избори", смятат от блока, в който е депутатът Мартин Димитров.


И съобщението продължава: "Гражданският блок, както и Сдружение "Обединени реформатори", от своето създаване настояват и работят за обединение и консолидация на различните партийни формации, влизащи в състава на Реформаторския блок. Продължаваме да вярваме, че силно представяне на предстоящите избори би било немислимо без отдавна обещаната, и досега неизпълнена, консолидация към политическо и структурно обединение на Блока."
Те напомнят, че при създаването на Реформаторския блок е бил поет ясен ангажимент за постепенен, но бърз преход към единен политически субект. "Като гарант за този път бе учреден и Гражданският съвет. Избирателите, разочаровани от крамолите и разединението в дясно в предходните години, дадоха отново доверието си на Реформаторския блок не заради друго, а заради сигналите, че гордостта е преглътната, уроците научени, и има воля за обединение, за ново начало заедно, и най-вече - за алтернатива на досегашния стремителен упадък на българската политическа култура."


Според тях, благодарение на този кредит на доверие Реформаторският блок има представителство в Народното събрание и в управлението на страната. "Но все по-рядко и трудно Реформаторският блок оправдава полученото на кредит доверие. Все по-рядко Реформаторският блок спазва поетите към избирателите му ангажименти, представляващи тържествено сключения "обществен договор". По-често остава усещането за приложен "трик", чиято цел се състои не в промяната на политическото статукво, а просто в комфортното наместване в него", продължава съобщението.


Гражданският блок намира за притеснителен факта, че единното явяване на Реформаторския блок на местните избори е поставено под въпрос. "Трябва да се почертае, че без обща регистрация и общ щаб, общите листи, за които съществуват много неизвестни по отношение на механизми и срок, няма да бъдат гаранция за единна кампания - както в страната, така и в столицата", продължава декларацията.


И се добавя: "При цялата неяснота относно формата на явяване на Реформаторския блок на предстоящите местни избори отчитаме като добра новина силната кандидатура за кмет на София, издигната от страна на ДСБ в лицето на проф. Вили Лилков. Очакваме тя да бъде припозната и от останалите партии в Реформаторския блок."


Според декларацията обещанието за  единно явяване в София няма как да отклони вниманието на Гражданския съвет от многобройните тревожни сигнали и симптоми около участието на Блока на предстоящите местни избори. "Вместо на решимост за силно представяне сме свидетели на пораженчество и минимализъм, заложени предварително в позиционирането на Реформаторския блок."


"Очевидно е, че без убедителни изборни резултати, провеждането на дълбоки реформи ще се превърне в неизпълнима задача предвид липсата на достатъчно доверие от гражданите. Изпълнението на поетите от Реформаторския блок ангажименти към българското общество минава през консолидацията", продължава декларацията.


От Гражданския блок смятат, че е добре лидерите да си припомнят, че реформаторската общност не се ограничава само с отделните партии в Блока, а заявената кауза се простира и отвъд сегашния управленски формат. "Абсолютно необходимо е структурите на партиите от Реформаторския блок в страната да осмислят обединението на Блока като необходимо условие за постигането на добри изборни резултати, каквито отделните партии не могат да постигнат самостоятелно", приключва декларацията.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Добре са написали, и са прави. Но защо трябваше да е през медиите, така наливат вода в мелниците на другите партии. Не можеха ли да се съберат някъде и да обсъдят проблемите, без да бият тъпана?

 2. 2 Профил на spice
  spice
  Рейтинг: 272 Весело

  Реформатори - деформатори!
  Живуркат си със депутатската заплата
  и пет пари не дават, за електората.

  Никой не е вечен! Само вселената е с по-дълъг живот!Мъдростта от Spice
 3. 3 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 768 Гневно

  щеше да има ударно реформи за 2 години и след това Оставка и нови избори...... аз май само нови избори виждам, на които Тиквата ще ги рзбие

 4. 4 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Още нещо. Трябва да сключат с ГЕРБ споразумение за ненападение на първи тур и за взаимна подкрепа на втори тур. Иначе и правителството им губи тежест.

  Не е лесно когато си в управлението особено ако си малкият партньор. Липсата на основен координационен орган разпилява усилията на РБ и ги свежда до откъслечни гласове. Още повече че всичките им председатели с изключение на Радан са заангажирани в управлението.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  " От Гражданския съвет смятат, че е добре лидерите да си припомнят, че реформаторската общност не се ограничава само с отделните партии в Блока, а заявената кауза се простира и отвъд сегашния управленски формат. " Това трябва да е ясно на всеки от РБ. Или ако не могат, да престанат да ни заблуждават.

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 896 Любопитно

  да се надяваме че след предизвестеният им провал на тези избори ,ще се роди нещо по смислено и по достойно ?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8089 Неутрално

  За всичко са виновни Кунева и Лукарски.Досега щеше да има една дясна партия и нямаше всеки да приказва,каквото му скимне.Не знам Радан как издържа.

 8. 8 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Никога не съм си мислил, че интересите им се простират отвъд осигуряването на парче от баницата, топло местенце за самите тях и приближените им. Останалите хора - кучета ги яли. Аз съм за това да има подобна партия, но не бих гласувал за този сбор от партии, който не ми вдъхва абсолютно никакво доверие по отношение на това, че наистина са единни и са се събрали заради общественополезна кауза.

 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Май трябва да сменим системата - доверието трябва да се извоюва и да се заслужи, а не да се дава на кредит. Колкото пъти сме дали кредит на доверие на политиците, той се оказва в групата "лоши кредити".

 10. 10 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Тия трикаджии и обикновени лъжци и фарисеи, още ли продължават да се кичàт кичозно "реформатори?!??"?
  Могат да заблудят само безнадеждните наивници...

 11. 11 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#3:"carmello"]щеше да има ударно реформи за 2 години и след това Оставка и нови избори...... аз май само нови избори виждам, на които Тиквата ще ги рзбие[/quote]
  Не знам дали и нови избори ще има (предсрочни парламентарни имам предвид). След две години всички ще си спомнят тези обещания и ще попитат "къде са изборите след успешните реформи". А тиквата е доста сръчен политик, трябва да му се признае - пробута всички проблемни ресори, където се очакват реформи, на политическите си сателити, и само им гледа сеира. Така те ще бъдат абонирани за всички негативи на управлението. Още повече след големите им претенции, че са реформатори.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#1:"aralambi"]

  Добре са написали, и са прави. Но защо трябваше да е през медиите, така наливат вода в мелниците на другите партии. Не можеха ли да се съберат някъде и да обсъдят проблемите, без да бият тъпана? [/quote]
  Можеш да си сигурен, че са се събирали и опитвали но ефект не е имало. И сега като последна стъпка на отчаянието опитват така.

  Въобще тези от Гражданският съвет рано или късно ще разберат, че просто бяха употребени от традиционните десни партии, провалили се и затова криещи се зад ГС. Докато минат изборите, за после ще му мислят пак. Предизборен трик както чистосърдечно си призна един.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на Vespertine
  Vespertine
  Рейтинг: 225 Гневно

  Гласувах за РБ, както направиха много мои приятели и познати!
  Сега питам всеки от тях настоятелно - всички те са разочаровани заради образи като Кунева и Лукарски!

 14. 14 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 500 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mars Volta":

  Кунева и Лукарски (който е карикатурен министър и въобще коментарите му са потресаващи) ги имаше и по време на кампанията - не бяха нещо ново, че да се лъжат хората.

 15. 15 Профил на abc18
  abc18
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Този реформаторски блок съществува главно заради ДСБ. Останалите партийки с известно изключение на дбг са пиавици, като една от тях дори успя да стане министър на икономиката. Никой не го беше чувал този до изборите и никой няма да го запомни. Партньорството им с младотурците не знам дали им е донесло ползи.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#7:"rosiraycheva50._"]За всичко са виновни Кунева и Лукарски.Досега щеше да има една дясна партия и нямаше всеки да приказва,каквото му скимне.[/quote]
  Че то си я има такава каквато отговаря на описанието. ДСБ, там говори само Вожда останалите козируват и изпълняват. И като си го имате ДСБ защо се приютихте при Червената Кукувица и Лукарски, за отрепки като хасковският кмет не говоря? Май че не ви стигаха гласовете и направихте коалиция с намерението тихо да смелите и обезличите партиите в нея?

  Да ама и Лукарски и Кунева не са като "Пудела на Костов" Мартин Димитров който на тепсийка поднесе СДС на Мавъра, от стара коза яре са и няма да се дадат лесно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Събраха се в РБ орел, рак и щука с една цел - да влязат в НС и да се предложат на ГЕРБ да са му параван за БОСТАН-а.
  Е, влязаха, предложиха се, станаха перде и се видя колко са меркантилни.
  Сбогом РБ. Ново СДС със стари... куневи не става...

 18. 18 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 823 Неутрално

  [quote#4:"emil (НА БАС ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА)"]Трябва да сключат с ГЕРБ споразумение за ненападение.[/quote]
  Даже имам вариант за име на споразумението "Рибентроп-Молотов 2".

 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#4:"emil (НА БАС ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА)"]Липсата на основен координационен орган разпилява усилията на РБ и ги свежда до откъслечни гласове. Още повече че всичките им председатели с изключение на Радан са заангажирани в управлението.[/quote]То па едно управление.. Лукарски се оказа най-големият им икономически експерт. Абе стана "Стани да седна"..

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  [quote#12:"Fred"]тези от Гражданският съвет рано или късно ще разберат, че просто бяха употребени от традиционните десни партии, провалили се и затова криещи се зад ГС. Докато минат изборите, за после ще му мислят пак. Предизборен трик както чистосърдечно си призна един.[/quote]В 10-ката!

  Именно затова на РБ това ще му е първият и последен парламентарен мандат. Не го казвам с радост - има нужда от "автентична дясна партия". Но това не са "реформаторите" от геРБ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Продължаваме да вярваме, че силно представяне на предстоящите избори би било немислимо без отдавна обещаната, и досега неизпълнена, консолидация към политическо и структурно обединение на Блока."

  А аз продължавам да вярвам , че с политика трябва да се занимават предимно грамотни хора . Които знаят например значението на думата консолидация . Която всъщност се употребява вместо обединение , да речем .

 22. 22 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  "Очевидно е, че без убедителни изборни резултати, провеждането на дълбоки реформи ще се превърне в неизпълнима задача предвид липсата на достатъчно доверие от гражданите. "

  Членовете на Гражданския съвет би трябвало да знаят , че тези които имат честта да представляват , не са по- глупави от тях и сигурно затова преди тях са разбрали това , което се изразява в декларацията . Че попадането във властта се оказа цел максимум на ръководствата на отделните водещи партии в Блока . От там насетне започна борба за приза Кой е по - по - най . Което е предпоставка за утвърждаване на лидер в коалицията . Разбраха гражданите , че предизборните фойерверки бързо угаснаха и в настъпилите мрак и тишина започна мишкуването .

 23. 23 Профил на idiot_idiotov
  idiot_idiotov
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Всички партии губят доверие, но процентите са точно 100 на брой, така че това няма да има значение в деня на изборите.

 24. 24 Профил на spiritum
  spiritum
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#4] от "emil (НА БАС ЧЕ ЩЕ СЕ ИЗВЪРТЯТ ЗА РЕФЕРЕНДУМА)":

  пакт за ненападение се сключва, само ако и двете страни имат еднаква тежест...а те и моралната са на път да загубят, ще е козируване до дупка.

 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#3] от "carmello": (Настроение гневно)
  [quote#3:"carmello"]щеше да има ударно реформи за 2 години и след това Оставка и нови избори...... аз май само нови избори виждам, на които Тиквата ще ги рзбие [/quote]
  Ами ще ги бие "тиквата", като са по-големи тикви от него...
  ПП
  Не се гневи на собствената си наивност.


  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на adolfbraunauin
  adolfbraunauin
  Рейтинг: 225 Весело

  [quote#13:"Mars Volta"]Сега питам всеки от тях настоятелно - всички те са разочаровани заради образи като Кунева и Лукарски! [/quote]

  ми да се ловят и спасяват о Раданко,нали той им харесва,какъв е проблема? Човекът е юнак и може да помогне,няма да откаже,не се плаши.... Кой друг,то други няма или..?

 27. 27 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1369 Любопитно

  От умрял писмо му се казва на това.
  Несъществуващият ГС пише некролог на още по-несъществуващия "блок". ДСБ не взема
  решение, защото "лидерът" му бил някъде из гръцките острови, нищо че е депутат, нищо че всеки глас в момента е важен, нищо че от "неговите" министри в общото правителство се предприемат важни стъпки за постигане... не, не на всичко, а на малко поне... трошица от гръмките обещания и триумфиращите изявления при влизането в НС...
  Какво се случи с вълшебната ви пръчица, другари? Къде се разпиляхте "блокчета" от детска игра?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 28. 28 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 917 Неутрално

  В представителната така наречена "демокрация" какво точно е "демократично" ?
  Имаш демократичното право да повериш отговорност на даден човек да взема решения от твое име , а той има демократичното право да не отговаря за решенията, които взема ?
  Имаш демократичното право да бъдеш представляван от човек, на когото не си поверил отговорността за това, но той има демократичното право да те представлява както той намери за добре;
  Имаш демократичното право да не участваш във вземането на решения;
  Имаш демократичното право някой друг да участва във вземането на решения, които те засягат, без значение дали си му поверил тази отговорност;
  Имаш демократичното право да повериш на някой човек отговорността да извърши определени действия, а той има демократичното право да не ги извърши и демократичното право да не носи отговорност за това;
  "ДЕМОкрация" !

 29. 29 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  [quote#28:"terorio"]Имаш демократичното право да повериш на някой човек отговорността да извърши определени действия, а той има демократичното право да не ги извърши и демократичното право да не носи отговорност за това; [/quote]
  Много добре казано. За съжаление, вярно.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 30. 30 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2762 Неутрално

  Всичко около РБ е изкуствено скалъпено и зашито с бели конци в името на властта. Но именно участието във властта е катализатор за тази изкуствено създадена структура от несъвместими политически субекти, защото изкушението да се възползват от възможностите на властта при тях доминира над всичко. Това са азбучни истини, но за да ги прозре някой предварително, е необходима поне малко политическа култура, чувство за реалност и адекватна оценка на ситуацията. В ръководството на РБ всичко това липсва. Оттук и логичното фиаско на лабораторния експеримент.

 31. 31 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Все още не губя надежда за РБ.Кофтито е, че имат само 10% подкрепа от избирателите, което е по малко от 5% от имащите право на глас.

  В такава ситуация не можем да очакваме да задвижат реалните реформи, от които се нуждаем.Москов дава добри заявки, да се надяваме, че и другите ще последват примера му

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 32. 32 Профил на edin_ot_mnogoto
  edin_ot_mnogoto
  Рейтинг: 388 Гневно

  Браво на Гражданския съвет, че си направи изводите на обикновения избирател на РБ 10 месеца по-късно. А иначе има и добри министри - Москов, Иванов (който за жалост се очертава да не направи нищо, защото съпротивата е много голяма), браво и на Ненчев и Митов за твърдата им позиция срещу Путин (оттам нататък не съм чул друго полезно да са направили, като да си изчистят министерствата от руски агенти например). И като ударим чертата излиза, че само Москов са го оставили герберите да си прави реформата, а останалите "реформаторски" министри са малко или много безполезни.

 33. 33 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 551 Неутрално

  никой не вярва на блокове.... хората дето живеят в блокове с мозъци като блокове знаят за какво става въпрос

  veni vidi fugi
 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  РБ и в частност ДСБ допусна няколко груби грешки, за които ще понесе нагативи. Първата е приемането в блока на клиентелистките остатъци от СДС по настояване на Кунева, с което създаде допълнителен център на раздори. Второто е че отстъпиха от основното си предизборно искане - Борисов да не бъде премиер. Трето - влязоха в правителство крепено от ченгеджийски формации като АБВ и ПФ. Четвърто - поеха най-тежките ресори и огласиха големи планове за реформи в тях, игнорирайки факта, че реформаторско мнозинство в този парламент няма. Шесто - информационната политика се ограничава с писания във Фейсбук.

 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално  Декларативна ДСБ-растия .....


  Ммъкаа .......

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  Пак питам:

  - Какво стана с ДСБ-арската Лакардия >

  "бързи реформи - кратък мандат - избори"

  Беше така повтаряна
  на първосигналната ДСБ-ерастия,
  че дори взеха да и се връзват.

  Всяко Костовашко-Драгалевско начало е заразено, опорочено и обречено на провал.

  VVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVVV

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 37. 37 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#36:"barcelonski"]Пак питам:

  - Какво стана с ДСБ-арската Лакардия >

  "бързи реформи - кратък мандат - избори" [/quote]
  Макар и да участват в изпълнителната власт - РБ нямат мнозинство. Нито в парламента, нито в правителството. И правят възможното. Горните обещания бяха валидни (и все още са) ако РБ имат мнозинство. Да припомня, че за всичките 25 години преход само едно-единствено правителство изпълни предизборните си ангажименти и не излъга никого. Но ние българите вярваме повече на този който по-хубаво лъже, а не на този който си държи на думата.

 38. 38 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 811 Неутрално

  До коментар [#34] от "antonio_vivaldi":

  ++++++++++++++++++++++
  Споделям напълно!

 39. 39 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#8:"kamenpavlov"]Никога не съм си мислил, че интересите им се простират отвъд осигуряването на парче от баницата...... Останалите хора - кучета ги яли. Аз съм за това да има подобна партия, но не бих гласувал за този сбор от партии, който не ми вдъхва абсолютно никакво доверие по отношение на това, че наистина са единни и са се събрали заради общественополезна кауза.[/quote]
  Може би много си мислят подобни неща, но опита още от времето на Костов показва, че простия сбор от парченцата нарекли се "реформатори" не дава единна партия. Защото има разлика между говоренето за реформи и правенето на такива и трябва да е ясно, че реформи не са само промяна или подмяна на неща който сме решили в момента, че ни пречат или не са ни угодни ....И когато покажат полупразната пленарна зала по време на парламентарен контрол и не само тогава разбираш че там се разиграва "цирк" и както е казал Ботев на времето "всички ние сме идиоти"!!!!!!

 40. 40 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 388 Любопитно

  И все по-рядко и трудно Реформаторският блок , ще оправдава получения кредит на доверие !

  Ако го имат изобщо, де !

  Може и да блъфират, че го имат, а да са го издухали "авансово " ?

  ))

 41. 41 Профил на rosehip
  rosehip
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Чета това - "Гражданският блок, част от гражданския съвет на Реформаторския блок изпрати декларация до медиите, в която настоява партиите в съюза да се явят общо на местните избори наесен." и питам/любопитно/ , защо чрез медиите Гражданите от блока настояват, а не пред представителите на Блока. Кому е нужно това? Някой искат да накажат публично ли? Искат отдалече да ни подготвят за нещо друго ли? Сигурно има някакъв смисъл /замисъл/, който ние, страничните наблюдатели и четящи, не можем да доловим!? И как очакват да получат този отговор? Пак ли чрез "Дневник", които имАха тази чест да ни доставят тази информация? Докато ми е изясни ситуацията, се питам и надявам, да няма нищо общо с едни цветове в зелено и най-новото - в розово, на едни други представители в партийния ни спектър, защото ако ги забъркам двата цвята, се получава не добър на вид цвят - цвят стомашни проблеми!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK