Прокурори решиха "да се доверят" на конституционалистите и отстъпиха малко за съдебната реформа

Предстои гласуване на първо четене на промените в комисията във вторник

© Анелия Николова

Предстои гласуване на първо четене на промените в комисията във вторникВторото заседание на парламентарната комисия за промените в Конституцията затвърди тезата, че за приемането на идеите на управляващите не е необходимо свикването на Велико Народно събрание. В парламента днес бяха изслушани становищата на експерти и представителите на неправителствени организации.


Днес Конституционалистите, в увеличен състав, отново успяха да разбият тезата, поддържана досега от опозиционерите на реформата и дори "принудиха" Асоциацията на прокуратурорите да отстъпи от категоричността на позицията им, че за промените е необходимо Велико Народно събрание. Такова становище има и самият главен прокурор Сотир Цацаров, който не присъства на обсъждането, но във вторник заяви, че депутатите трябва да преценят как трябва да бъдат гласувани промените.


"Нашата позиция е известна. В нея съвсем накратко сме казали, че само Велико Народно събрание може да приеме тези промени, но без да имаме особено претенции за компетентност. Ще се доверим на конституционалистите тук", заяви Евгени Иванов, председател на Асоциацията на прокурорите, цитиран от "Медиапул".
"В настоящия момент нито е възможно да се свика Велико Народно събрание, нито е необходимо. От него има нужда, ако примерно ще се отнема общото гласоподавателно право.


Ние сме парламентарна република, а не Висшо-съдебно-съветска република. Няма никакъв проблем за приемането на проекта",


заяви бившият председател на Конституционния съд (КС) и настоящ ръководител на катедрата по конституционни науки в Софийския университет проф. Евгени Танчев. В момента той е заместник-председател на Венецианската комисия. Подобна позиция заеха и бившите конституционни съдии Емилия Друмева, Пенчо Пенев, професор Мариана Карагьозова и други експерти.


Днес към това становище се присъедини и председателя на Съюза на юристите в България и също бивш конституционен съдия Владислав Славов, както и националният омбудсман Константин Пенчев.


Квалифицирано мнозинство за парламентарната квота, гаранции при тайния вот


Според професор Танчев изборът на членове на Висшия съдебен съвет от парламентарната квота трябва да се извършва с квалифицирано мнозинство. Според него тайното гласуване трябва да отпадне, но и да се предвидят гаранции за членовете на ВСС. По думите му това може да се постигне чрез въвеждането на фунционален имунитет за тях, за да не се притесняват от последващи влияния и натиск при взимане на решения.


Той посъветва депутатите да запазят мандата на настоящия състав на ВСС, за да се покаже "добронамереност". Конституционалистът изрази резерви към предложението за разширяване на възможността за сезиране на Конституционния съд и даде пример – след подобня промяна в Румъния за по-малко от три месеца са образувани 800 дела. Той направи и редакционна забележка - че е по-добре колегиите да се наричат камари.


Експертът на ДПС проф. Георги Близнашки, който в продължение на няколко седмици грубо нападаше министъра на правосъдието Христо Иванов и предлаганите идеи също участва в заседанието. Той повтори голяма част от изказаните от него тези.
Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии беше подкрепено и от директора на Правната програма на институт "Отворено общество" Иванка Иванова. Тя обърна внимание, че съотношенията на членовете на парламентарната и професионалната квота в колегията на съдиите не съответства на международните стандарти, защото проекта предвижда колегията да се състои от 13 членове, а едва 6 от тях са избрани от съдии. Иванова се застъпи за въвеждането на индивидуална конституционна жалба. 


"Нищо не виждам по този въпрос, а най-безболезненият вариант е намаляване на мандата на главния прокурор. Тримата големи не са едно и също нещо", заяви Иванова, изразявайки съжаление, че в проекта липсват текстове за отговорността на главния прокурор. Според нея предложенията за прокурорската колегия нищо няма да решат, а ще поставят необходимост след време отново да се обсъжда този въпрос, тъй като решенията й ще бъдат изцяло доминирани от волята на главния прокурор. 


Директорът на Българския институт за правни инициативи (БИПИ) Биляна Гяурова-Вегертседер направи преглед кои партии са разписали в програмите си реформа на съдебната власт – ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС и отбеляза, че само БСП е нямала нищо за съдебна реформа в своите предизборни платформи. Според нея парламентарно представените политически сили могат да намерят пресечна точка и да съберат необходимото мнозинство за промени в Конституцията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Така се постигат нещата де, с разговори. Може наистина да са ги убедили. Не всички прокурори са "Главен прокурор", слава Богу.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Сега Близнашки ще се разпени пред екраните.

 3. 3 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 5046 Неутрално

  Те цаците на убеждаване не подлежат!
  Подлежат на пържене...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 4. 4 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1126 Весело

  "Ние сме парламентарна република, а не Висшо-съдебно-съветска република."-Това е много важно да се повтаря непрекъснато,тъй като не е вярно. Според Гьобелс,поне 100 пъти.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  Дано да успеят ,защото иначе ще се забатачи още повече. Трябва да се намали мандата на гл. прокурор.

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Спазарили са се.
  Осъзнали са, че "реформата" ще я плати буквално и преносно плебсът.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ама то прокуратурата се държи,като обвинител на съдебната реформа .

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  Кой се страхува от реформата в съдебната система?
  Дали няма да стане като в приказката за Златното момиче, да улучим "черната вода" вместо "златната? 😰

 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":"Дано да успеят ,защото иначе ще се забатачи още повече. Трябва да се намали мандата на гл. прокурор."

  А може би са прави тези, които пледират, че Главен прокурор трябва да е Минисърът на правосъдието?!...дали в нашата ситуация на безметежна корупция, това няма да бъде възпиращ фактор?!

 10. 10 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  По принцип комунистите винаги се страхуват от всякакви реформи.А в съдебната,здравната,образователната,социалната и отбраната трябва да има много радикални реформи.И нека ББ да не прави компромиси.

  Tony
 11. 11 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  [quote#9:"batzdravo"]А може би са прави тези, които пледират, че Главен прокурор трябва да е Минисърът на правосъдието?!...дали в нашата ситуация на безметежна корупция, това няма да бъде възпиращ фактор?! [/quote]

  Моето мнение е такова, че Главен Прокурор добре да е Министърът на Правосъдието и Прокуратурата вън от ВСС най малкото, защото е страна в процеса или да вкарат и Адвокатите във ВСС. Едното е че се спестяват разходи а другото е че ще има контрол инак Татарчев го каза над мене само Господ само, че сега са Два .
  Баце и Началника.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3710 Неутрално

  До коментар [#9] от "batzdravo":

  И аз мисля така , но е много радикална идея .за да се възприеме сега

 13. 13 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Любопитно

  До коментар [#11] от "Танас":"инак Татарчев го каза над мене само Господ само, че сега са Два .
  Баце и Началника. "

  И над министъра на правосъдието ще има Началник, но ще може да се иска отчет от НС, нали? А сега се "отчита" на Мафиотския клан, който го е "избрал"😎!

 14. 14 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2131 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":"
  И аз мисля така , но е много радикална идея .за да се възприеме сега"

  Вероятно е радикална, но и проблемите на Държавата ни са прекалено сериозни, за да се търсят палиативни решения.😇

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  [quote#6:"Николай Теллалов"]Спазарили са се. [/quote]
  Глупости!
  Щом не ви харесва, значи са се спазарили.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8735 Неутрално

  В нормалните държави в един съдебен процес,най-важният човек е съдията,в България,прокурорът.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK