Отново сблъсък на конституционалисти за съдебната реформа

Георги Близнашки

© Георги Кожухаров

Георги БлизнашкиВ остър сблъсък на представите за реформата на съдебната власт  влязоха бившият служебен премиер и сегашен консултант на ДПС проф.  Георги Близнашки и бившият конституционен съдия проф. Пенчо Пенев в предаването "Полиграф" на телевизия "България он еър".


Георги Близнашки повтори позицията си, че представените от Министерството на правосъдието промени са " разгром за съдебната система и провокация към здравия разум" и нарече " манипулатори" тези, които ги предлагат, без да посочи аргументи в конкретните разпоредби на проекта за промени на Конституцията и в проекта за промени на Закона за съдебната власт. По думите на Близнашки съсловните магистратски организации са "политизирани" и  назова поименно единствено Съюза на съдиите в България като "политизирана организация".


Основната цел на реформата според него  е да бъде разгромена прокуратурата. Докато във всички европейски държави прокуратурата била към съдебната система и прокурорите са "съдебни магистрати", каквото и да означава това.
На репликата на водещата, че за прокуратурата не се предвиждат съществени промени, проф. Близнашки видимо емоционално заяви,  че планът не успял да се осъществи благодарение на неговите предупреждения като конституционалист. По думите му  неговите идеи катализирали протеста срещу реформата и така се увеличили онези, които са се обявили против предлаганите промени.


Проф. Пенев коментира, че подобни определения - че реформата цели разгром на съдебната система, дават само хора, които не познават съдебната система и нейните проблеми. Проф. Пенев се въздържа да отговаря на необосновани с аргументи тези и квалификации. Но възрази на твърдението че навсякъде прокуратурата е част от съдебната власт и посочи, че тя  е устроена различно в различните европейски държави.


Тезата, че прокурорите във всички държави са "съдебни магистрати", бе опровергана от баварския правосъден министър  проф. д-р Винфрид Баусбак


който в петък беше на посещение в София. В интервю за "Панорама" по БНТ той каза:


т професионална гледна точка независимостта на прокуратурата е много важна. Но също толкова важно е прокуратурата да е работеща организация. В Бавария прокуратурата се числи към изпълнителната власт. В парламента е представена от министъра на правосъдието. Тоест аз, като министър на правосъдието в Бавария, отговарям за прокуратурата и трябва да се отчитам пред парламента за нейната дейност.


Нито в промените на Конституцията, нито в проектоизмененията на Закона за съдебната власт се предвижда промяна на мястото на прокуратурата. Поради това буди недоумение честото повтаряне от проф. Близнашки на невярното - както се вижда от интервюто на баварския правосъден министър -  твърдение, че навсякъде прокуратурата е част от съдебната власт и прокурорите във всички европейски държави са "съдебни магистрати".


Същевременно проф. Близнашки, който консултира ДПС, и през тази седмица не изложи идеи - нито пред Временната комисия за конституционните промени, нито в последната си телевизионна изява, как да се намери балансът между независимост и публична отговорност на прокуратурата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Близнашки пак е демонстрирал комунистическото си невежество. Още не мога да проумея, кой подведе президента с тоя за премиер. Пълна излагация.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Любопитно

  До коментар [#1] от "Георги":

  Извинете, вие професор по конституционно право ли сте? Предполагам теоритик и университетски преподавател в най-старият ни юридически факултет?
  Оставам с такова впечатление, щом давате оценка за "невежеството" на Близнашки.
  Това е добре. Какво мислите за Огнян Герджиков. Той как е с търговското право? Също комунистически невеж?

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  Близнашки повтаря това,което са му наредили от ДПС.По-голямо падение не мога да си представя.

 4. 4 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нарцистичното личностно разстройство съчетано с алчност и сребролюбие.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 5. 5 Профил на ouroborus
  ouroborus
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До тролчето от втория коментар - като чпвек, който е минал през преподавателското сито и на двамата професори - Герджиков е не само нрвероятен професионалист, но и добър човек. Близнашки е просто изключително изгубен в отчаяния си егоцентризъм комунист, който е готов на всичко за малко обществено внимание. Мен лично ме беше срам до небесата, когато разбрах, че той е изборът на Плевнелиев за служебен премиер и бях смаян от положителното отношение на Икономедия и част от читателите ѝ към него. Ако и след съюза му с ДПС продължава да има хора като вас, то... сори, но или еи плащат, или ви липсва разсъдък. И в двата случая сте неспасяеми обаче :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Празнодумци

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#2:"Реформиран Соросоид"]Извинете, вие професор по конституционно право ли сте?[/quote]
  Не не съм. Не съм и метеоролог, но това не ми пречи да констатирам факта че навън е слънчево и топло. Близнашки, не е излязъл с нито едно предложение, а само пази статуквото, от което следва че е заинтересован то да се запази. Всеки доклад на ЕС започва и свършва с липсата на качество в правораздаването в България. 9 от 10 българи, също нямат никакво доверие в съдебната система. Тя трябва да обслужва всеки български гражданин, а не само професорите по конституционно право. Когато човек претендира за компетентност в някаква област, нормално е да казва какво и как трябва да се направи, а не да врещи срещу всяка идея по въпроса.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Тия, па и в неделя ли...писна ми от тях...!!!

  Форумът е в будна кома...
 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#5] от "ouroborus":

  За тролчето в пети коментар. Напълно съм съгласен с вас за Герджиков. Не случайно попитах, защо помня отношението му за минималният размер на капитала на ООД. Тогава обвини цялата демократична общественост в невежество
  За Близнашки хич не ме интересува политическата му неориентация. Като преподавател е много добър

 10. 10 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Аз да ви кажа:
  В повечето европейски държави, към структурата на съдебната власт принадлежат само съдилищата (Англия и Уелс, Естония, Холандия, Германия, Чехия, Полша, Шотландия, Дания, Швеция, Ирландия, Русия, Малта). При втория модел на структуриране на съдебната власт към нея е включена и прокуратурата. Този модел е възприет от Австрия, Латвия, Португалия, Италия. Съществува и трети модел, при който прокуратурата формално принадлежи към съдебната власт, но тъй като контролът и ръководството на дейността й се осъществяват от министъра на правосъдието, може да се направи извод, че прокуратурата е част от изпълнителната власт. Този извод следва от анализа на законодателствата на Испания, Белгия, Франция, Люксембург и Румъния. Във Франция и Белгия прокурорите са магистрати и се ползват с магистратски имунитет, като същевременно те не са несменяеми и са подчинени на министъра на правосъдието.
  Както е видно - единствено в България съществува съветския модел на прокуратурата, т.е. на диктатурата!!!
  А Близнашки е едно нещо, за което ще ме баннат, че фекализирам форума...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3236 Неутрално

  ДПС и Близнашки ще бранят Цацаров. Намаляване на мандата и под шапката на министерството , иначе нищо няма да мръдне.

 12. 12 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 744 Неутрално

  [quote#2:"Реформиран Соросоид"]Оставам с такова впечатление, щом давате оценка за "невежеството" на Близнашки.[/quote]Прав сте.Макар и да се знае,че комунист и юрист са несъвместими понятия,в случая едва ли става въпрос само за невежество.Ако ДПС,или някой от ДПС,са взели прокуратурата на концесия,този е поканен да брани това завоевание.

 13. 13 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#2:"Реформиран Соросоид"]Извинете, вие професор по конституционно право ли сте? Предполагам теоритик и университетски преподавател в най-старият ни юридически факултет?[/quote]
  До коментар [#2] от "Реформиран Соросоид":
  Извинете, вие любовницата на Близнашки ли сте, че го защитавате с голи гърди като един Матросов, или сте само на Доганя любовницата и защитавате статуквото?
  Покажете си публикациите по сравнително конституционно право на европейските страни и тогава защитавайте любимите си кУрифеи...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#9] от "Реформиран Соросоид":


  [quote#9:"Реформиран Соросоид"]Като преподавател е много добър[/quote]
  Сериозно ли? И кое му е доброто като преподавател? Това, че лекциите му са едно безкрайно себеизтъкване и парадиране и евентуално, ако остане време, едно-две изечения по същество? Това, че изпитите му са абсолютна пародия и дори с две думи (буквално 2 думи казах аз на моя изпит) ти пише шестица. Без каквато и да е оценка на реалните знания и положения труд. Ако това разбираш под добър преподавател - ОК. За мен това е пародия на академично преподаване, абсолютно безпредметно.

  И как изобщо ти хрумна, че можеш да сравняваш проф. Герджиков с тази безподобна карикатура. Разликата в мисленето, морала, отношението, излъчването ако щеш е от небето до земята.

 15. 15 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 458 Неутрално
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Весело

  [quote#13:"Депутат 241"]Извинете, вие любовницата на Близнашки ли сте, че го защитавате с голи гърди като един Матросов, или сте само на Доганя любовницата и защитавате статуквото? [/quote]

  Съжалявам, мосю. Любовните отношения са протестърска практика. Как да кажа. Платената любов е дясна евроатлантическа ценност, която много се уважава в демократичният свят. Комунистите ги гонеха такива
  Виждам ви, че вие сте депутат, а и като чета мненията Ви, оставам с убежденията, че сте и професионалист, специализирал се в нестандартни практики, за сметка на традиционните, пазещи статуквото

 18. 18 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#14] от "Chocho":
  Да не забравяме, че Гердика е ученик на вездесъщия гений Витали Езра Таджер, а Жоро Близнашки - на Тошоживковия сатрап Ярослав Радев

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#14] от "Chocho":

  Чочо, има преподаватели и преподаватели. Някои са добри да изнасят лекции пред зала с 30 - 50 - 100 човека, други ги бива на "приказка" пред не повече от 5. Близнашки е същият. Как да кажа, удоволствие е, ако попаднеш с него на маса и да спорите. Нищо че си я има онази типична юридическа и преподавателска надменност тип "ти пале такова какво разбираш?" Но пък е сладкодумен и покрай многото "пълнеж" винаги пуска 4 - 5 лафа, които вършат работа, ако можеш да мислиш, разбира се
  Това за преподаването. За политиката няма какво да говорим - че се осра, осра се, до шията. Никой не обича предателите

 20. 20 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Очаквам публикация от водещи Системни конституционалисти, за все по-остро налагащата се дълбока Реформа на партийно-политическия модел на общият ни живот и тежките поражения, които той нанася върху суверенитета и ефективното управление на българската държава ...

 21. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  [quote#17:"Реформиран Соросоид"]Виждам ви, че вие сте депутат[/quote]
  До коментар [#17] от "Реформиран Соросоид":
  Виждам ви, че сте полагал изпит по някакво конституционно право и затова познахте, че съм депутат. При това с реалния си пореден номер...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  [quote#1:"Георги"]Още не мога да проумея, кой подведе президента с тоя за премиер.[/quote]
  Протестиращите, по едно време с голям авторитет с ползваше там. Лично съм го виждал на протестите и как хората се отнасяха с уважение към него, радостни бяха че най-после и комунист може да се окаже свестен човек, че не всички са загубени. Така си го мислеха тогава, сега едва ли. Голямо леке излезе този, майсторски излъга хората тогава.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#18] от "Депутат 241":
  До коментар [#14] от "Chocho":

  А за Герджика Ако използвам форумната терминология, популярна тук в сайтовете на Икономедия - особено Дневник.
  Герджиков е некадърник, обслужващ статуквото и задкулисието, и пръв приятел на "Крадлив Дедо" - Симеончо. ))

  Та такива работи
  За сериозните приказки. Голямото предимство на Герджиков е, че винаги като изнася лекция, слага и малко история - кое от къде идва, много немско право, малко френско право и т.н. континентални истории. А това дразни "диванните икономисти" от кръга ИПИ, на които само САЩ и Великобритания са им в главата.
  Ето, оня ден ми изтръскаха, "Ние сме на мнение, че ООД изобщо не трябва да има капитал, защото това е излишна административна тежест на бизнеса".
  На такива какво да им отговориш, освен да им теглиш една напоителна??

 24. 24 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 941 Неутрално

  1.Досега никой, включително и Хр.Иванов, не е обелил и дума за премахване на порочния принцип на несменяемост на магистратите. Или поне на една част от тях - прокурорите и следователите. Това става с промени в Конституцията.

  2.Никой не обелва и думичка за закриване на Националната следствена служба - една напълно паразитираща организация, в която над 350 следователи получават огромни магистратски заплати и бонуси, клатейки си краката и занимавайки се с няколко дела годишно. Знае се, че основната работа по разследването на престъпления се върши от дознателите в МВР. Пък и къде, в кои страни, следователите са част от съдебната система?
  3.Никой не обелва и думичка за намаляване на мандатите на "тримата големи"- гл. прокурор и председателите на ВАС и ВКС. При 7-годишен мандат на гл. прокурор, който стои начело на 12 членен непостоянно заседаващ състав на Висшия прокурорски съвет с мандат от 4 години ( прокурорите ще работят през останалото време, когато не заседава съвета, по съответните градски, окръжни и пр. прокуратури), никой не отговори на един простичък въпрос:
  Как един прокурор, член на висшия прокурорски съвет, който е на подчинение на Цацаров, би се осмелил да гласува против волята на Цацаров по време на заседание на съвета, ако гласуването е явно?

  4.Нещата очевидно трябва да се направят по съвсем друг начин. Висшия прокурорски съвет ( или прокурорската колегия) не трябва да включва гл.прокурор, за да може да контролира работата му и да е над него. Респективно Висшия съдебен съвет ( или съдийската колегия) не трябва да включва председателите на ВАС и ВКС, за да може да контролира работата им и да е над тях.

 25. 25 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Проф.Близнашки просто предаде,ако е притежавал разбира се,реформаторския дух.Всъщност той премина през доста метаморфози - напусна БСП и всички му повярвахме,че е преживял катарзис,а той премина в партията на "катарзиса" ,рожба на ДС.

  Tony
 26. 26 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  [quote#10:"Депутат 241"]Както е видно - единствено в България съществува съветския модел на прокуратурата, т.е. на диктатурата!!![/quote]
  +++
  Именно !!!
  И който твърди обратното, е НЕГРАМОТНИК, или злодей !!!
  Но и в двата случая, няма да просперират, защото:
  1/ Няма чл. Първи;
  2/ Защото сме в 2015 година !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  От Витоша по високо,от Искъра по дълбоко и от Близнашки по Близашки няма.

 28. 28 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "От професионална гледна точка независимостта на прокуратурата е много важна. Но също толкова важно е прокуратурата да е работеща организация. В Бавария прокуратурата се числи към изпълнителната власт. В парламента е представена от министъра на правосъдието. Тоест аз, като министър на правосъдието в Бавария, отговарям за прокуратурата и трябва да се отчитам пред парламента за нейната дейност."
  =================

  ++++++ професора да чете бавно.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 29. 29 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Гьотверенски спри се
  бе.

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Според мене при Близнашки не става въпрос толкова за комунистическо минало, колкото до нарцистично настояще.

 31. 31 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 994 Неутрално

  Наивно е да се чака от комуноиди да сменят система, която:
  1. Градят 70 години.
  2. Ги обогатява.
  3. Ги оневинява.
  Още по-наивно е да се очаква да се вслушат в съвети от немски министър. Щото слушат само руските.

 32. 32 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 941 Неутрално

  В България има тълкувателно решение на Конституционни съд от 2003г. по повод питане на тогавашния главен прокурор Н. Филчев. И то е че само с Велико народно събрание може да се прави конституционна поправка, която да изведе прокуратурата от съдебната власт и да я прехвърли към изпълнителната власт например. Но с обикновено народно събрание очевидно може да се направи конституционна поправка, която да децентрализира прокуратурата и да премахне абсолютната власт на главния прокурор. Никой обаче не обелва думичка за това. Включително правосъдния министър и Реформаторите.

 33. 33 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#10] от "Депутат 241":

  ++++++++++++++++++++++
  Прокуратурата не може и не трябва да е в съдебната система! Това нарушава презумпцията за невинност, идваща още от древно римското право. След като обвинителят(прокурор) е в същата институция с този, който отсъжда(съдия), а защитникът(адвокат) идва отвън, това предварително обрича обвиняемия във виновност. Нима проф. Близнашки не го знае това??? Какъв професор по право е, ако не го знае?
  А за българската съдебна система не ми се говори - тя е позор! Благодарение на такива като Цацаров и Близнашки...

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#28] от "Танас":

  Той, професорът, си е на ясно, Танасе ))) Не може да не е и запознат с практиката в Италия, където главният прокурор е и министър на правосъдието. Но не е в това въпросът.
  Ако зависи от мен, направо в съдебната система бих оставил само съдиите, прокуратурата да си е към изпълнителната власт, а пък следствието - независима агенция, отговаряща само пред Народното събрание. Нещо като НОИ или Комисията за финансов надзор.
  Въпросът тук е друг. Ако се правят такива неща, що направо не се свика Велико народно събрание и да се направи като хората.
  Поначало никак не мисля за удачно обикновено народно събрание да пипа Конституцията. Започне ли всяко ОНС да пипа, накрая тя ще заприлича на един парцал не по-различен от Кодекса на труда или Наказателният кодекс - където след всеки избори се събират разни главанаци и променят текстове, за да си уредят бизнеса.
  Ако толкова се смята, че е необходимо да се променя структурата - нека се свика ВНС и да се направи като хората (чл.158 т.3).
  Пък със сегашните предложения, просто ще направят едно замазване, което кажи речи нищо няма да промени. Да не казвам, че ще занимават и Конституционният съд, дали измененията са според конституцията или не са. Губене на време...

 35. 35 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#33] от "Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!":

  Не това е проблемът на прокуратурата - че е в съдебната система. В Европа е пълно с прокуратури, които са част от съдебната система, и те работят много добре.
  А и за да се извади прокуратурата от съдебната система, трябва поправка на Конституцията с Велико народно събрание, а това е крайно нереалистично. Как ще стане това според теб и как политическите сили ще го допуснат?!
  Решението е обособяването на два не зависими управленски органа в съдебната система - един Висш прокурорски съвет за управление на прокуратурата и един Висш съдебен съвет за управление на съда.
  Истинските проблеми на прокуратурата са нейната централизация и единност ( с главен прокурор над всичко и всички), както и несменяемостта на прокурорите.

 36. 36 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#23] от "Реформиран Соросоид":
  По въпроса за капитала на ООД - май си доста далече от дружественото право, а?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 37. 37 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  Конституцията не е свещена крава, която не подлежи на промяна. Особено в частта ѝ за работата и взаимодействието на властите.
  Още римляните са казали, че най-лпшият закон е този, който не може да се променя.
  През 1990-91 г. никой не знаеше какъв франкенщайн ще стане творението, писано на коляно и с безумни компромиси. Днес някои все още се хвалят, че били бащи (майки, баби, и т.н.) на Конституцията. А аз си спомням как 37 депутата излязоха от НС и отказаха да я подпишат...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  Този Близнашки започна много да прекалява с наркотиците. Явно отново е бил дрогиран!
  Нищо освен обиди и квалификации не се чу от уж-професора, а това говори за липса на доводи и...слаби нерви.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4316 Неутрално

  [quote#37:"Депутат 241"]Конституцията не е свещена крава, която не подлежи на промяна. Особено в частта ѝ за работата и взаимодействието на властите. [/quote]
  Най-вече защото е изработена от явни комунисти и служители на Държавна Сигурност.
  Щом като е такъв конституционалист, Близнашки може ли да каже дали е в сила уж-конституция, неподписана от опозицията?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 40. 40 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 311 Любопитно

  Професор Близнашки си "ближе" от там, където се намира във всеки момент на политическата си кариера. Сега от ДПС , но нищо чудно скоро да стане "консултант" на новата антибългарска пропутинска "партия" на Велизар Енчев.

 41. 41 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 952 Весело

  До коментар [#36] от "Депутат 241":

  ))) Не мога да намеря в момента стенограмата от правната комисия към НС, където се гавреше с Янаки Стоилов и с останалите хора на Станишев. Беше с култови лафове.
  Нищо, тук има преразказано и много, ама много омекотено
  http://www.legalworld.bg/9492.predlagat-ni-da-lekuvame-razstrojstvo-s-razslabitelno.html%26orderby=2

  За дружественото право, достатъчно съм запознат, но не го практикувам. Все пак не ми е професия
  В смисъл, когато ми трябва нещо, казвам какво точно ми трябва и поръчвам да ми го направят, за да е както трябва
  В края на краищата това е основата на частният бизнес - трябва да знаеш и право, и счетоводство, и финанси, пък ако щеш и част от филологията, за да можеш да си вършиш работа. Специалисти за "занаятчийската" работа има. Трудното е да им се поръча точно това, което трябва да се направи, особено ако си нямаш никаква представа от материала

 42. 42 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Близашки отиде на крака при Доган и доказа, че комунистът нрава не си мени... Никога.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 43. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Поздравления за разумния професионалиста Близнашки.
  Намери се един свестен и разумен човек, който разбличи публично имитацията на "реформа???". Едно действие което има за цел да замени модела Кой, с модела Свой - злокобен римейк на наглоста и фарисейщината, донесла толкова беди на нещастната ни родина - Стани Да Седна

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  [quote#5:"ouroborus"]Близнашки е просто изключително изгубен в отчаяния си егоцентризъм комунист, който е готов на всичко за малко обществено внимание. Мен лично ме беше срам до небесата, когато разбрах, че той е изборът на Плевнелиев за служебен премиер и бях смаян от положителното отношение на Икономедия и част от читателите ѝ към него. [/quote]
  +++++++ Все пак вижте речта на Близашки на погребението на Й Йотов!!!! Отдел пропаганда и агитация на ЦК на БКП! Какво очаквате от партиен секретар на ЮФ на СУ? Ако има награда "Нарцис" за България... то Близашки е фаворит.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 45. 45 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#9] от "Реформиран Соросоид":

  Недоререфомиран путлерофил.

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 46. 46 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  " В Бавария прокуратурата се числи към изпълнителната власт"

  А дали някой компетентен по въпросите от географията би могъл да посочи местоположението на държавата Бавария , нейното държавно устройство , химн , герб ,номер на членство в ООН , членство в международни организации като НАТО , ЕС или Евразийски съюз. МОК, и т. н. Това за обица на тези , които като Близнашки , не знаят дори и за съществуването на някои държави .

 47. 47 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Весело

  [quote#7:"Георги"]Не съм и метеоролог, но това не ми пречи да констатирам факта че навън е слънчево и топло. [/quote] Лъжеш .

  При нас е облачно и ръми дъждец
 48. 48 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  [quote#44:"chichka"]Все пак вижте речта на Близашки на погребението на Й Йотов!!!! [/quote]

  А защо си мислиш , че само ти си знаел за словото на Близнашки?
  Плевнелиев не е знаел ? Простия не е знаел ? Неца Цецка не е знаела ?2 Папконосителя не е знаел ? Ако перефразираме Кокинов, би звучало - Какво ми се подхилквате ? Нали вие си го избрахте ?. Много заблудени , бе . Леки на акъл .

 49. 49 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  Браво, Петя! Не предполагах, че Чичовото Дачово ще се окаже такъв мощен унищожител на реформата до степен да попилява целокупните реформатосрски усилия. Факт е, че реформите вървяха, когато и Близнашки беше напазаруван в протеста. Няма ли начин да си го върнем пак в родната мрежа?

 50. 50 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3167 Неутрално

  До коментар [#48] от "papyre":

  Всички знаехме, но само споменаването на Чичо Дачо по онова мътно протестърско време водеше до яко триене и пращане във фризера. Затова са толкова комични днес завалийките.

 51. 51 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#43] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  комунистите ругаехте Близашки, когато се появи в редиците на протестиращите през лятото на 2013-та?

  а днес, когато отново се върна в редиците на ченгетата, вие първи му ближете краката.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 52. 52 Профил на Thomas More
  Thomas More
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Близнашки кожата си мени,това е явно.
  Но пък ,убежденията му* Са много добре подплатени с ДПС
  ФИНИКИЙСКИ ЗНАЦИ...!!!

 53. 53 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 453 Неутрално

  "сегашен консултант на ДПС"

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Че той "професора" е на заплата в ДПС. Ще говори каквото му каже #КОЙ, а не каквото той мисли. Ако може.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK