Съдът: Комплексът "Ситняково" е на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски

Симеон Сакскобурготски

© Надежда Чипева, Капитал

Симеон СакскобурготскиСофийският апелативен съд (САС) върна комплекса "Ситняково" на държавата и реши, че негови собственици не са Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза Хробок. Те ще трябва да предадат владението на имота в държавна полза.


Апелативните съдии потвърждават решението на Софийския окръжен съд и уважават предявените от защитниците на държавата претенции за обезщетение заради "неоснователното й лишаване от ползване" на сградата, съобщава в. "Труд".


Това е едно от петте дела, които държавата води срещу Сакскобургготски за т.нар. царски имоти и печели на втора инстанция. Съдът е установил, че т.нар. Интендантство на цивилната листа на монарха е владяло имота в качеството си на държавна институция, а не както ответниците Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза твърдят – като "граждански институт, представляващ царя и владеещ в полза на бившите царе Фердинанд и Борис III".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK