Сметната палата откри нарушения в Агенцията за борба с градушките

Сметната палата откри нарушения в Агенцията за борба с градушките

© Юлия ЛазароваОдит на Сметната палата в Изпълнителна агенция "Борба с градушките" за периода от 01.01.2013 г. до 31.12.2013 г. е установил редица несъответствия с изискванията на правната рамка за дейността на агенцията.


Не са изпълнени изискванията за заплатите в бюджетните организации и дейности за спазването на утвърдената обща численост на служителите. За част от назначените служители са въведени длъжностни наименования, каквито не са предвидени в Класификатора на длъжностите в администрацията. Предварителният контрол за законосъобразност на разходите за заплати в агенцията не е осъществяван непрекъснато и последователно през одитирания период, съобщиха от пресцентъра на Сметната палата


Не е разработено общо допълнително разписание на длъжностите по ПМС № 66 от 1996 г., каквито са изискванията на постановлението, а са изготвени отделни длъжностни разписания за централното управление и за регионалните дирекции.
Не са актуализирани вътрешните правила за обществени поръчки и няма въведени контролни механизми, които да гарантират своевременното планиране на обществени поръчки, организиране и провеждане на процедури по ЗОП, както и законосъобразния избор на ред за възлагане на обществени поръчки.


Извършвани са разходи за доставка на гориво за автомобилите и за компютърна техника без провеждане на процедури за възлагане на обществени поръчки, въпреки наличието на основания за това.


В преобладаваща част от договорите не са определени лица, които да контролират изпълнението им, с което са нарушени вътрешните правила за обществените поръчки. В част от договорите не са включени клаузи за отговорност при забава или неизпълнение на задълженията от страна на изпълнителите, с което не са защитени финансовите интереси на възложителя. Сключвани са договори и са извършвани плащания по тях без предварителен контрол за законосъобразност. При поемане на задълженията не във всички случаи е прилагана системата за двоен подпис.


За всички 256 имота, предоставени за управление на агенцията са издадени актове за държавна собственост. Застроените имоти не са застраховани, с което са нарушени изискванията на Закона за държавната собственост. Не са предприети действия и мерки за: подновяване на договор и решение с изтекъл срок за два имота; получаване на документ, с който да се определят границите на два от предоставените имота; изясняване статута на един поземлен имот; установяване на стойността на един поземлен имот и вписването му в баланса на агенцията, както и за вписване на 27 акта в Агенцията по вписванията. Няма вътрешни правила, с които да се регламентират редът, организацията и контролът за управлението на имотите, отговорностите на длъжностните лица, взаимодействието между структурните звена.


Нарушена е и наредба за нормиране разхода на горива и смазочни материали за автомобилите и мотоциклетите за определянето на разходните норми на автомобилите, ползвани от регионалните дирекции. Действията по управление и разпореждане с транспортни средства не са регламентирани с писмени вътрешни правила. Не е определен ред, по който да се извършва отчитането на изразходваното гориво.


В резултат на извършения одит са отправени препоръки до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" и до министъра на земеделието и храните за подобряване на управлението на бюджетните средства и имуществото на агенцията.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Последният абзац е ключов. Пак нищо..

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#1] от "forum_terrorist":

  Защо да е нищо!? Целта на одита е именно да дава мнение и препоръки за подобряване на управлението и финансовия контрол. По-скоро звучи като добре свършена работа от страна на одиторите.

 3. 3 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 642 Неутрално

  [quote#2:"svoboden"]По-скоро звучи като добре свършена работа от страна на одиторите.[/quote]

  Очаквам сега и прокуратурата да си свърши работата!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 4. 4 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2432 Неутрално

  До коментар [#3] от "minas.aram":

  Това са административни нарушения и не виждам какво общо има прокуратурата?

 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  "...За част от назначените служители са въведени длъжностни наименования, каквито не са предвидени..."
  А Сметната палата, дали няма да открие груби несъответствия във всяко едно държавно предприятие, относно назначавания на "разни" хора, водещи се на заплата и непоявяващи се на работа?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK