Неправителствени организации към Фандъкова: Искаме нов начин на обществени обсъждания

Борисовата градина

© Юлия Лазарова

Борисовата градинаНеправителствени организации изпратиха позиция до кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на общинския съвет Елен Герджиков, в която настояват да се промени начинът, по който се взимат решения. Те предлагат обсъжданията да не бъдат в крайния етап от взимането на решение, а още от началото.


В позицията, изпратена до медиите, те предлагат и няколко стъпки по проекта за нов подробен устройствен план на Борисовата градина, който през последните няколко месеца предизвика остри критики от гражданското общество.


"Дневник" публикува цялата позиция:
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕРДЖИКОВ,


Обръщаме се към Вас в качеството ни на представители на гражданския сектор в столицата, работещи активно за по-добра, по-зелена и по-достъпна градска среда. В това си обръщение сме водени от желанието да подпомогнем с действия дейността на общината за превръщане на София в град, в който е приятно да живееш, работиш и отглеждаш децата си.


Наблюдавайки обществения диалог и процедурите на взимане на решения в столицата по въпросите на градската среда и мобилност, със съжаление констатираме, че проблемите в тази област стават все по-дълбоки и водят до все по-задълбочаващо се недоверие и недоволство на гражданите от решенията на местната власт.


Провеждането на обществени обсъждания във финалния етап на взимането на решения по един или друг въпрос е крайно непродуктивно и лишава дебата от смисъл, а града ни от конструктивен диалог.


Време е да признаем, че в сегашния си формат обществените обсъждания в София (не само в областта на градската среда) са изпразнени от съдържание. Има належаща нужда от промяна на формата и процедурата, по която се провеждат, както и нужда от ясна политика за диалог и взаимодействие на Столичната община с гражданското общество.


Време е общинските институции да започнат да обезпечават по-голяма като обем и обхват, по-разностранна като експертиза и по-безпристрастна като отношение експертна информация. Само по този начин ще се осигури възможност за информирано гражданско участие, от една страна, а от друга страна, институциите на местната власт в София ще могат да отговорят на изискванията на най-добрите практики за градско развитие в Европейския съюз, с чиито средства се извършват почти всички значителни реконструкции в София от 2007 г. насам.


Време е гражданите, бизнесът и професионалните гилдии да бъдат включени във всички етапи на процеса на взимане на решения - от анализа на потребностите и изготвяне на заданията за конкурси, поръчки и инвестиции, водещи до изменения в градската среда на столицата, до обсъждане на предложените решения.


Време е решенията да започнат да се взимат на основата на задълбочен анализ на ситуацията и информиран избор между различни алтернативи, подкрепени от гражданите и бизнеса.


Време е да се избере нов подход при формиране на жури, оценяващо резултатите от конкурсите, в това число включване на уважавани професионалисти и специалисти, които не са само представители на дадена административна длъжност и които не са в подчинена позиция един на друг или на представители на местната администрация; покриване в състава на журито на всички професионални аспекти и експертни теми, имащи отношение към конкурсите - архитекти и урбанисти от реалната градоустройствена практика, ландшафтни архитекти, икономисти, еколози, социолози и т.н.; намиране на начин в процедурата по журиране да бъдат включени и представители на гражданите и бизнеса като гарант на прозрачност на оценката.


УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ФАНДЪКОВА,


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕРДЖИКОВ,


Във връзка с провежданите през последните години конкурси и очевидно проблемната процедура, по която се консултират и взимат решенията в София, използваме като повод наскоро проведения Конкурс за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина", за да Ви предложим смяна на подхода, принципите и инструментите, които Столичната община използва за диалог с гражданите и техните организации, бизнеса и професионалните гилдии. Позицията и предложенията ни към Вас са:


 1. Да бъде направен анализ на ситуацията с елементи на оценка на въздействието на резултатите от конкурса за устройствена концепция за ПУП на Борисовата градина, който да предложи възможности за консултиране със заинтересованите страни на всички етапиот процеса на взимане на решения до изработването на ПУП на Борисовата градина.
   
Организациите, които представляваме, са готови да извършат този анализ по правилата на установените добри европейски практики, в резултат на което ще се направят релевантни изводи и предложения, касаещи изработването на ПУП на Парк "Борисова градина". Анализът ще включи консултативен процес на професионалните общности чрез избор на подходящи инструменти; консултации с гражданите и бизнеса, в това число провеждане на представително за София проучване и обществено обсъждане на основните изводи и препоръки, получени като резултат от консултациите.


 1. Включване на администрацията на всеки етап от провеждането на анализа с цел обхващането й като съществена част от диалога по конкретния конкурс.
   
 2. Въвеждане на подхода за включване на всички заинтересовани страни в процеса на взимане на решения, засягащи обществен интерес и/или изразходване на публични средства (както местни, така и чужди, в т.ч. европейски) в столицата; като този процес започва още на ниво анализ на потребностите и продължава до приемане на крайния резултат.
   
Отчитаме, че през последните години Столичният общински съвет и Столичната община проявяват желание за работа с гражданското общество, но процедурата, по която този процес се случва, е погрешна и води до лишаване от обществена подкрепа и блокиране на важни градоустройствени проекти и решения.


Отчитаме, че заедно трябва да изминем не толкова дълъг, колкото нелек път за реалното включване на гражданското общество в процеса на взимане на решения в София, което е неотменна част от доброто управление през 21-и век.


Изразената от нас позиция не е оценка на предложенията, получени от 7-те архитектурни бюра, участвали в конкурса за устройствена концепция за ПУП на Парк "Борисова градина"! Убедени сме, че участниците са дали най-доброто като експертиза и професионален подход съобразно изискванията на конкурса!


Позицията ни касае процедурата, по която се провеждат този и подобните на него конкурси в столицата – при липса или след повърхностен анализ и в условия на непълноценен консултативен процес, водещ до ситуация на гражданско неодобрение и нерядко невъзможност за реализация на спечелилия проект. От това губим всички!


Борисовата градина е емблематично място за София като населено място и столица на Република България. Паркът, замислен и изграден с любов преди повече от век, заслужава да го използваме като повод да сближим позициите си и да положим началото на диалог при качествено нов прозрачен подход. Само така ще успеем да покажем, че в София добро управление не е само модерен израз от документ на Европейския съюз, а понятие, което всяка една от страните припознава като част от своята мисия в обществото.


БЪЛГАРСКИ ЦЕНТЪР ЗА ЗЕЛЕНА ИКОНОМИКА


ВЕЛОЕВОЛЮЦИЯ


ГРАЖДАНСКИ РАЙОНЕН ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - КРАСНО СЕЛО


ГРУПА ГРАД


ЕКООБЩНОСТ


ЗА ЗЕМЯТА


ЗЕЛЕНИКА


ТРАНСФОРМАТОРИ


ФОРУМ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ И АНАЛИЗ НА ПУБЛИЧНИ ПОЛИТИКИ


ФРАГМЕНТ


ЦЕНТЪР ЗА КУЛТУРА И ДЕБАТ ЧЕРВЕНАТА КЪЩА

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1041 Любопитно

  А имало ли е до сега обществени обсъждания?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 926 Весело

  Да бяха адресирали до Бочко искането.
  Сега ще получат обещания на фандъци, смесено с герджици...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 3. 3 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Те предлагат обсъжданията да не бъдат в крайни етап от взимането на решение, а още от началото.
  ----------------------------------------------
  Чудесна идея.
  Остава само да ми изясните НПО-то пред кого и каква отговорност носи за взетите неправилни решения.
  Защото кмета/ОбС е ясно каква отговорност носи - пред избирателя най-малко, ако не е по член от НК.
  Айде стига левичарски простотии.
  Решения взема този, който носи отговорността и никой друг.
  Другите могат да дават мнения, препоръки и точка.
  Дали ще се чуят или не - съвсем отделен въпрос.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Освен това искам всяко НПО да декларира липса на лобистки интереси, шото половината в БГ само шарят кинти за прокарване на решения удобни на #Кой и #Свой

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Не е лошо да се преосмисли този механизъм, с повече проактивност, онлайн интеракция, общински служители събиращи и систематизиращи гражданският отзвук и т.н.
  Но реално им предложението на тези ми звучи като процедура за включване на подбрани лобисти в работата на общината. Защото колкото и да са уважавани и професионални, като теглиш чертата това са хора посочени от малка група за обществен натиск, които са изпратени да защитават определена позиция.

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Шкалкавене. Новият начин е пряка демокрация, при която фандъкови не ви трябват, еле пък да ги УВАЖАВАТЕ писмено.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  Някои си търсят работа платена от Общината под формата на "разширено" говорене е обсъждане...
  ДА ама НЕ, не ви се отваря парашута, когато става въпрос за капитално строителство, ЗУТ не го разрешава.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#6:"Skydiver"]това са хора посочени от малка група за обществен натиск, които са изпратени да защитават определена позиция.[/quote]
  Позицията май е ясна, да не се приема ПуП-а, така че да не се националицира частната собственост в общинската градина....
  Просто казано, къпалня Република да не раоти още едно 15 години.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 10. 10 Профил на zheravna
  zheravna
  Рейтинг: 416 Неутрално

  НПО тата са касички за пари, от които вносителите искат да им вършат мръсната работа по лобирането.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK