Първата задача за българското здравеопазване е да се удвоят публичните пари, съветва Световната банка


Основен проблем на България е, че се харчат два пъти повече пари за здравеопазване, отколкото има в обществените фондове. "В момента официално разполагаме с 3,9 млрд. лева годишно, но харчим 7 млрд. лв. А това идва да покаже, че българите доплащат почти половината от разходите за здраве директно от джоба си. Ако искаме да изчистим и подредим системата, първото условие е да разполагаме със 7 млрд. лева обществени средства".


Това заяви постоянният представител на Световна банка за България Антъни Томпсън по време на третото заседание на новия консултативен съвет към Министерски съвет – "Партньорство за здраве", цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 


Според доклад на Световната банка, представен от Томпсън днес, доплащането от джоба за здравеопазване е причина за 4% от домакинствата у нас да паднат




под линията на бедността


през последните години. От 1998 г. насам делът на хората, които доплащат за здравни услуги е скочил от 30 на 47%. В същото време около 20% от хората с ниски доходи нямат достъп до медицински грижи, а между 6 и 12% от населението не се обхваща от Националната здравноосигурителна каса. За здравеопазване България отделя малко повече пари от своя БВП в сравнение с други европейски държави, но за сметка на това липсва ефективност при разходването им, сочи още докладът.


България продължава да се представя зле по основни показатели. Така например у нас е една от най-високите смъртности от апандисит в Европейския съюз. Същото се отнася и за смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Сравнително добри, но пак под средните за ЕС, са показателите по отношение на детската и майчина смъртност, както и очакваната продължителност на живота, отбеляза представителят на Световната банка.
 
Томпсън отправи критики за това, че в болниците влизат пациенти, които спокойно могат


да се лекуват в доболнични условия.


"В 55% от болниците повече от 1/3 от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно", посочи той. Първичната помощ в България е организирана по такъв начин, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болничната, а това намалява ефективността и пречи на приемствеността при лечението. Става дума за таваните при направленията на едните и липсата на лимити при другите, поясни експертът и посочи, че трябва да се направят корекции по тези стимули.
 

Липсва и координация в системата 


Различни части от системата отговарят за вземането на различни решения. Вземането на решения и отговорността не винаги съвпадат и за това няма достатъчно контрол на НЗОК върху променливите величини на финансирането, заяви още Томпсън.


На днешното заседание бяха представени и препоръките на Европейската комисия, според която "България трябва да подобри ефективността на разходите в системата на здравеопазването, и по-специално чрез преразглеждане на ценообразуването на здравните грижи и укрепване на извънболничната и първичната медицинска помощ." 
 

Министърът на здравеопазването Петър Москов, от своя страна, представи актуализираната Национална здравна стратегия (2014-2020) и планa за действие към нея и наблегна на идеите си за комплексно лечение и промяната на начина на финансиране, който няма вече да е свързан с отделни структури, а с целостта на лечебния процес.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8323 Неутрално

  Ами Москов говори същото,но друго е да го каже Световната банка.

 2. 2 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Ами точно така. За последните 15 г. средствата за здравеопазване се повишиха 5 ПЪТИ. Да ги увеличм ударно още 2 пъти, пък да видим дали ще могат да ги окрадат.

  Никога повече мутри начело на България.
 3. 3 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Господа от световната банка , защо не кажете , че публичните пари в България се крадат?Като се вдигнат осигуровките ще крадат повече!Трябва частен здравно-осигурителен фонд.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 434 Любопитно

  7 млрд. на 7 млн. са си по 1000 лв. на човек. А как нямам усещането, да получавам услуги за толкова...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Има пари ,но изтичат за ненужни хоспитализации и лекарства.

 6. 6 Профил на gosho_goshev
  gosho_goshev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ""В 55% от болниците повече от 1/3 от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно", посочи той. Първичната помощ в България е организирана по такъв начин, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болничната, а това намалява ефективността и пречи на приемствеността при лечението. Става дума за таваните при направленията на едните и липсата на лимити при другите, поясни експертът и посочи, че трябва да се направят корекции по тези стимули."

  Нищо не се прави по този въпрос, а аз смятам че доболничната помощ е много по-важна от болничната. Не е ли идеята е да се излекуваш когато е малък проблема, по-добра от тази да чакаш и да лежиш в болница? Сегашната организация, с тези направления и само 30дни за излекуване на всяка болест не добро решение.

 7. 7 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "В момента официално разполагаме с 3,9 млрд. лева годишно, но харчим 7 млрд. лв. А това идва да покаже, че българите доплащат почти половината от разходите за здраве директно от джоба си. Ако искаме да изчистим и подредим системата, първото условие е да разполагаме със 7 млрд. лева обществени средства".
  --------------------------------------------
  3.1 млрд. доплащаме от джоба си, но поне знаем за какво.
  От обществените(а те не са ли пак от нашия джоб) 3.9 млрд. голяма част се изразходват неефективно, а прилична част направо си се крадат.
  Тъй че предпочитам да плащам директно от джоба си ако когато и за каквото ми се наложи, за мен и близките ми.
  А не да плащам на Касата, пък тя да плаща за мен. Този модел не работи.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  ЯСЕН СЦЕНАРИИ !!!
  1. Болниците изпадат в дългове като няма кой да плаща сметките.
  2.Приватизират ги за жълти стотинки като са си в райони където имотите са по 2000 евра - 1м/кв милион евра - декар.(без цените на диагностичната апаратура,лабораториите , други активи и евтини доктори които за 600-700 евра им бичат и нощни смени.
  3.За частните болници повишават бюджета а те ще са с 10 пъти по малки разходи от корумпционните схеми в досегашните практики!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Или нещо се е загубило в превода,или срещата е планирана отдавна,и всички са дошли да отбият номера.Много постно откъм идеи.Само констатации.

 10. 10 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#7:"fras"]Тъй че предпочитам да плащам директно от джоба си ако когато и за каквото ми се наложи, за мен и близките ми.
  А не да плащам на Касата, пък тя да плаща за мен. Този модел не работи.[/quote]
  +++Обяснил си го просто и ясно.Всеки нормален българин би разсъждавал така.Но е политически некоректно,тъй като не си отредил никаква роля на Партията и Правителството,а е известно,че никой не е по- загрижен за твоето здраве от тях.

 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Москов смята да изкара пари от ДДС върху солта и чипса, а Световната банка казва, че ще трябва да се вдигат данъци!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3903 Неутрално

  [quote#6:"gosho_goshev"] Не е ли идеята е да се излекуваш когато е малък проблема, по-добра от тази да чакаш и да лежиш в болница?[/quote]
  не е спешен проблема . втори пакет . и то ако въобще видят проблема ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  До коментар [#10] от "Вячеслав Атанасов":

  Като вас мислят всички здрави, до мо ента в който са здрави!

  Е не всичките де! Аз наспример не мисля таска а слава богусъм здрав!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 601 Неутрално

  "Първата задача за българското здравеопазване е да се удвоят публичните пари, съветва Световната банка"

  Първата задача е демонополизация на касата, реформа и после да се изчисли дали има нужда от дофинансиране. Ако реформата е замислена добре, значи всичко трябва да е изчислено предваритеилно. Няма нужда да наливаме пари в крадливата каса.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  Макар че не виждам въпроса за превантивното медицинско обслужване, мисля че системата се плъзна по криворазбрания "американски модел" който цели да направи медицината печеливш бизнес и обогати главните играчи. Браво на чехите, например, които отстояха на популистките тенденции и си запазиха обществената система.

 16. 16 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Първо трябва всеки лев във системата да се знае как и за какво се харчи, информацията за това да е публична, а след това може да искат от мен още пари. Пари давам само срещу реформи.

  Уважавай различното мнение, когато е подплътено с аргументи
 17. 17 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 725 Неутрално

  [quote#3:"Tru Soulja"]Трябва частен здравно-осигурителен фонд. [/quote]
  Там ако знаеш пък какво проблеми ще има... - справка - Американските фондове..

 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Айде пак , световната конспирация , в моя квартал аз съм единственият дето си е купил мястото и си е построил къща , а другите имат само право на строеж.Винаги може да се измисли и да се противодейства.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#17] от "bestbuy":

  Виж Холандия.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4276 Весело

  Сигурно имат предвид да се увеличат парите в онзи фонд дето Дянков като финансов министър на ГЕРБ ограби.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#19] от "Tru Soulja":

  Холандия, Франция, Германия, Япония - да!

 22. 22 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 708 Неутрално

  [quote#13:"tribiri"]Като вас мислят всички здрави, до мо ента в който са здрави! [/quote]
  Да,прав сте.И все пак много ли Ви се видяха 20% от здравните вноски да отиват в лична партида,каквото предложение имаше в Комисията по здравеопазване.На нашите депутати им се видя много,и този,който го предложи,тутакси беше отстрелян.

 23. 23 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  За да бъде успешна здравната реформа, вноските на матряла треба да се удвоят.

 24. 24 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  Първата задача за българското здравеопазване е да се удвоят публичните пари, съветва Световната банка-за да потънат в частните клиники?! СБ казва, 50 болници стибат на Б-я, а само в С-я има 80 частни! Е там потъват парите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 25. 25 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Гневно

  До коментар [#3] от "Tru Soulja": [quote#3:"Tru Soulja"]Трябва частен здравно-осигурителен фонд. [/quote] Врели-некипели говориш! Частният фонд ще свърши (донякъде)работата на държавата за контрол, но на СОЛЕНА цена от 50-66%. В САЩ едва 30% от здравните вноски отиват за здраве, останалото си остава в частните здравно-застрахователни дружества! Каза го десния ИЛко семердиев-министъра въвел таа здравна реформа по Костово време!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 26. 26 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Гневно

  До коментар [#5] от "hodounski": [quote#5:"hodounski"]Има пари ,но изтичат за ненужни хоспитализации и лекарства. [/quote] Държавата е пълна с ЛЪЖЦИ и ВСЕЗНАЙКОВЦИ! До вчера ВМА даваше повече пари за чистене, асансьори и климатици, от колкото за лекарства! /И лакоми приватизатори на обществената баница!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  4% обедняват след досег със здравеопазването, а 20% от бедните нямат достъп до него
  ЕК ни препоръчва намаляване на болниците, равен достъп до лечение и по-малко доплащане


  Извънредни новини: Русия е спряла тока за бунтовническите територии в Източна Украйна заради неплатени сметки Подробности →
  33°
  07 юли 2015 София Време

  България Бизнес Европа Свят Спорт Общество Реформирай това! ПОДКРЕПЕТЕ НИ
  Начало |България
  4% обедняват след досег със здравеопазването, а 20% от бедните нямат достъп до него
  ЕК ни препоръчва намаляване на болниците, равен достъп до лечение и по-малко доплащане
  Мартина Бозукова | 14:03 | 07 юли 2015 | 0 коментара

  Българското здравеопазване е прилично финансирано спрямо сравними с България държави, но големият брой болници и лошата организация поглъщат неефективно този ресурс. Така въпреки много лечебни заведения страната ни е с висока смъртност, голям брой хора са с труден достъп до медицински грижи и половината българи се налага да доплащат за лечението си. Това сочат доклади на Световната банка и Европейската комисия, които бяха представени във вторник на заседание на съвета "Партньорство за здраве".

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  [quote#26:"Dr_Doolittle"]Пешко не ви казва още истината. Допълнителния пакет няма да е от НЗОК , а от друг фонд, ако не - кеш.
  Листата на чакащите е само начин да се накара простия електорат да се замисли да се осигурява както трябва ДРУГАДЕ.
  Келавите вноски в НЗОК я платил ,я не са ДОТУК. [/quote] *
  Пешко НИКОГА няма да я каже истината, защото като свърши МРЪСНАТА работа, ще го изхвърлят от проветривото местенце.
  А работата е толкова мръсна, че комунистите не щат да я свършат, а я заръчват на десните.
  От десните хитрият Боко и той не ще да я свърши сам, та я дава на РъБ, ДСБ и лично на Петър Москов
  *До октомври трябва да са готови наредбите за основния и допълнителния здравен пакет(17 юни 2015 Дневник)

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 29. 29 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Първо трябва да задънят кацата, а след това да наливат!

 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Гневно

  И най-големият сталински демагог не би мал наглостта да иска удвояване на парите за здравепрахосване, след безрезултатното вдигане 5 пъти на парите за здраве! Частните медии белднеят пред Гьобелс и Вишински! Апетит за лесни пари! В разграден двор! Други медии извеждат други детаили в заглавие от този/тези доклади

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Това с използването на името на Световната Банка е много долна практика. Ако разгледате докладите за България ще видите ,че под много от тях стоят български имена като автори. Под други доклади като за здравеопазването не стоят никакви имена, но по стила се усеща разплутия български чиновник от министерството или НЦОЗА или други комунистически неспящи гнезда обучени в диверсионни действия, пропаганда и работа с циклостил. Не знам как е възможно СБ да плаща за такива манипулативни куци анализи. Сега долната политическа класа всекидневно започна да използва за целите на пропагандата си рефрена 'Световната Банка каза...' , а всъщност е 'Спретнахме едни манипулации на обществото ,хем да имаме доводи от западен партньор, хем да громим доверието в западните партньори' . 'С един куршум -два заека' и с една манипулация -две долни цели на комунягите.
  Ако никой не реагира на тези низости, СБ ще продължава да приема скопени анализи на наши 'аналитици' изкривяващи реалностите и работещи за текущата комунистическа сбирщина на власт.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 32. 32 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  И това с процента доплащане е елементарна комунистическа манипулация. Германецът плаща 320 евро здравна осигуровка и доплаща 10 евро за нещо си. Българинът плаща 15 евро здравна застраховка и след това евентуално доплаща 100 евро под масата защото никой не иска регламентирано доплащане.Или нищо не доплаща в повечето случаи. И така въпросът е КОЙ СУМАРНО ПЛАЩА ПОВЕЧЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ. българинът или германецът. И защо с 15 евро здравна осигуровка не се постига и никога няма да се постигне германския стандарт и защо всъщност е ЛЪЖА повтарянето ,че били осигурени. Да осигурени сте до разходи до 15 евро месечно, ама през това време някой вече ги е използвал като нуждаещ се на операционната маса.....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 33. 33 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Tака както сте я подкарали, в САЩ 65% от вноската отива в частния здравен застраховател, едва 30% за лечение.
  17% от БВП на САЩ или 9000$ на човек. И постоянно се вдига! Моделът е от там! Скъп!
  И малка част от парите отиват за здраве!
  СБ казва-за Б-я 50 болници стигат! Защото иначе качеството пада! Е какво като пада! То пада за народа, не за елита, който взима решенията! Само в С-я частинте болници са 85!
  Важното е парите да отиват за "правилните"хора-собственици на болници! Затова парите за здраве НЕ стигат! Затова ще разделят пакетите!
  А в Румъния заради ИЗТОЧВАНЕ са спрели финансирането на частни клиники! Но ние не сме Румъния!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 34. 34 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#32] от "Dr_Doolittle": като толкова знаеш, що не прочетеш това и да го коментираш него? http://www.mediapool.bg/4-obednyavat-sled-doseg-sas-zdraveopazvaneto-a-20-ot-bednite-nyamat-dostap-do-nego-news236352.html Българското здравеопазване е прилично финансирано спрямо сравними с България държави, но големият брой болници и лошата организация поглъщат неефективно този ресурс. Така въпреки много лечебни заведения страната ни е с висока смъртност, голям брой хора са с труден достъп до медицински грижи и половината българи се налага да доплащат за лечението си. Това сочат доклади на Световната банка и Европейската комисия, които бяха представени във вторник на заседание на съвета "Партньорство за здраве"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  До коментар [#33] от "Бойко Борисов+Серге натикаха държавните пари в КТБ":

  Този банкер здраво се самоопровергава. Веднъж трябвало средствата да се повишат два пъти, втори път - и сега много се пилеело. Трети път - след като сега хората плащат никой не желае по-висока вноска, какъв е проблемът? Да набутаме още някое държавно гарантирано заемч сигурно, като на БДЖ, която хем е в кома, хем си плаща лихвите. По-логично е доплащанията да се легализират и повече да не са "нерегламентирани". Това е най-справедливият начин парите да отиват от получателя на усугата директно в ръцете на нейния изпълнител и двете страни да се контролират без посредник.

 36. 36 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Ето днешна статистика от Евростат за държавните здравни разходи като % от БВП по държави на ЕС. България е златната посредственост. Нито най-много, нито най-малко . Сами преценете как ще се промени табличката, ако България си вдигне разходите 2 пъти, както иска господинът. Можем да размислим, от коя съседна колона ще режем. Пенсии? Социални помощи? Образование? Или може би.....детски, хо-хо, кой ще го предложи пръв?

  http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/6899478/2-07072015-AP-EN.pdf/797f4af9-c37f-4631-8211-5dd0b32fcb31

 37. 37 Профил на lady_sp
  lady_sp
  Рейтинг: 382 Неутрално

  [quote#1:"rosiraycheva50._"]Ами Москов говори същото,но друго е да го каже Световната банка. [/quote]
  Така е в родното здравеопазване. Като в оня виц - "Лекаря специалист по кожни болести казва на пациента с гъбички по краката - абе, мийте си краката повече господине, много миришат. Абе то и Джипито ми казва същото, но друго си е специалист да ти го каже."
  Е те затова няма да има направления... и няма да стигат парите в здравеопазването. Българина иска специалист да му го каже....

 38. 38 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik": [quote#35:"cinik"]и двете страни да се контролират без посредник[/quote] Държавата за 25 години не се научи да контролира нещо не толкова сложно като пътищата, за които тя плаща, какво сотава сам човек да се разправя с доктори. Ако нещо са сгрешили? Ако са го направили нарочно? Да вика мурти? Така ли да се "контролиртат без посредник"
  Не по-малко важно=-Разделянето на здравния пакет крие рискове
  Дефекти на системата като доплащането се узаконяват, вместо да се премахнат, казва експертът от "Отворено общество" Боян Захариев http://www.mediapool.bg/razdelyaneto-na-zdravniya-paket-krie-riskove-news236107.html някой неща там са в таблица Едно от сериозните предизвикателства пред здравната реформа ще бъде изготвянето на критерии, според които НЗОК ще финансира едни болници, а други не. Потенциалните опасности от разделянето на здравните пакети, както и узаконяването на съществуващи лоши практики като доплащането с цел да предредиш опашката от чакащи, са сред сериозните рискове за реформата. Това прогнозира пред Mediapool експертът от "Отворено общество" Боян Захариев в анализ на основните проблеми в здравната система и ползите и рисковете на предлаганите от екипа на здравния министър Петър Москов решения.

  Според Захариев основните проблеми сега са трудният достъп до медицински услуги за най-бедните хора и живеещите в отдалечените райони, както и дефектите във финансирането на системата. Същите предпоставки бяха посочени и от здравното министерство като изходна база за предложените реформи.

  Сегашните проблеми са финансирането и достъпът до лечение

  "Основните проблеми на здравната система в момента са достъпът до здравеопазване на две групи хора. Едните са социално уязвими и дори бедни хора, за които ограниченият достъп минава през неучастието им в здравноосигурителната система. Изрично говоря за бедната част от неосигурените, защото има една част, които наистина са направили избор да не се осигуряват. Има около 500-600 000 души, които са тук, нямат осигуровки и имат реални пречки да си ги плащат", посочи Захариев.

  "На второ място, има затруднен достъп до здравеопазване по териториални причини. Той се припокрива с първия, защото има бедни хора, които хем нямат осигуровки, хем живеят на места, където достъпът е затруднен, защото липсва достатъчно предлагане на медицински услуги. Има и много деца и пенсионери, които са здравноосигурени, но живеят на отдалечени места, където липсват различни здравни услуги – медицински специалисти, недостатъчно общопрактикуващи лекари, педиатри, липсват аптеки и дрогерии", продължи той.

  "На трето място бих посочил най-общо финансирането на системата – единият от проблемите е достатъчно ли са като цяло парите за здравеопазване в България, вторият проблем е ефективността на механизмите за финансиране на системата. Като тук основният проблем са болниците, знаем къде се формират дефицитите, знаем от дискусиите за клиничните пътеки кои са достатъчно финансирани и кои не", каза експертът.

  Разделянето на здравния пакет крие повече рискове отколкото ползи

  "Разделянето на здравния пакет засяга както проблема с финансирането, така и проблема с достъпа на хората до здравеопазване", коментира Захариев.

  Мерки


  Позитиви


  Негативи

  Разделяне на здравния пакет на основен и допълнителен


  *Една от възможните ползи е да се намалят разходите



  *Другата възможна полза е узаконяването на практики, които сега съществуват неявно.


  * Не е ясно кои заболявания в кой пакет ще попаднат и това ще бъде решено от тесен кръг хора през наредба, а не с обществени дискусии в парламента например

  * Има рискове общественият интерес да не бъде защитен от операторите с втория пакет в лицето на частните застрахователи

  * Може да се появи доплащане, за да изпреварваш в листата на чакащите

  *Има опасност да се увеличи броя на хората без достъп до здравни услуги

  Задължителна здравна карта – НЗОК ще финансира само определени болници, които отговарят на определени критерии, а не всички


  * Позитивите са свързани с намаляване на броя на болниците, финансирани от касата

  * Определяне на нуждите на населението по области от здравни услуги и специалисти


  * Има риск мярката да не бъде реализирана, тъй като именно в големите градове болниците биха покрили всякакви разумни критерии, на които трябва да отговарят

  Сливане на болници


  * Реализиране на икономии


  * Има риск при лоша логистика мярката да не даде резултат

  По-трудно влизане обратно в системата на неосигурените


  * Би стимулирало определен брой хора, но неголям, да започнат да си плащат здравните вноски


  * Ще затрудни още достъпа до лечение на бедните прослойки от населението

  * Спорно е дали санкциите са достатъчен стимул

  По-високи вноски за непосещаващите профилактичен преглед


  * В дългорсочен план ще намалят разходите за по-сложни и скъпи медицински интервенции, но е нужна първоначална инвестиция


  * Спорно е доколко санкциите са стимул



  Според него при разделянето на здравния пакет притеснителното е, че не е ясно къде ще мине разделителната линия между първия и втория пакет.

  "А именно кои са тези масови, социално значими заболявания, които ще са в първия пакет и кои ще минат в допълнителния. Аз мисля, че това трябва да бъде предмет не просто на някаква наредба – нещо, което министърът и министерството издават, а че трябва да мине през някаква по-сериозна обществена дискусия, може би дори през парламента под формата на приложение към самия закон", коментира Захариев.

  По думите му съдържанието на пакетите е нещо прекалено важно, за да се регламентира с наредба: "Това е все едно кажете – едни ще бъдат облагодетелствани, а други ощетени и това се приема като принцип, но кои ще са засегнатите конкретно го решава някакъв много тесен кръг".

  Частните фондове гонят печалби, а интересът на осигурените е от добро лечение

  "По принцип такива разделения не са глобална иновация", каза Боян Захариев, но допълни, че има опасения как ще се реализира идеята у нас. Според него рисковете идват оттам, че оператор с втория пакет ще са частните застрахователни фондове, които като акционерни дружества са публични, но се ръководят от интересите на акционерите. Т.е. доминира интересът на инвеститора, който очаква възвращаемост, а не на хората, които очакват добро лечение. В много страни от Западна Европа такива дружества са възникнали исторически от сдружения на определени групи работещи и досега на места касите са останали сдружения с идеална цел, които гонят интересите на осигурените, поясни експертът.

  "И това за мен не е детайл, а важна част от рамката на този вид осигуряване. Ако започне да доминира стремежът към печалба, а виждаме, че тук това не е много трудно при неяснотите в нашето финансиране, тогава това няма да е в полза на обществото", коментира Захариев.

  Той прогнозира, че допълнителните плащания, за да получиш без да чакаш услуги от втория пакет, ще откаже част от хората от осигуряване. Затова Захариев открои като риск при тази мярка възможността допълнителна група хора да изпаднат в категорията на онези, които се оказват без достъп до здравни услуги.

  Вместо да се премахне, доплащането се узаконява

  Според него е възможно да ескалират и явления като доплащане, за да предредиш хора в листата на чакащите. "Това явление го има в други страни, на някои места е забранено изрично, на други е разрешено. А тук се боя, че няма да учуди никого, за съжаление, защото то и в момента се случва в някаква степен".

  "Аз просто мисля, че това е едно от нещата, които трябва да премахнем, а не да узаконим. В момента можеш да платиш и най-лесно е да изпревариш опашката при специалист. За сериозни заболявания пак можеш да изпревариш или да получиш услуга, която друг няма да получи", напомни Боян Захариев.

  По думите му едната възможна полза от разделянето на пакета е да се намалят разходите, а другата - узаконяването на нещо, което сега съществува неявно, каквото е доплащането.

  "Това обикновено носи някакви ползи, но въпросът е всичко неявно ли си заслужава да бъде узаконено, не трябва ли някои неща да се опитаме да ги променим? Но като цяло при тази мярка негативите са значително повече и това е високо рискова реформа, при която заплахите надделяват над възможните ползи", смята той.

  "За разлика от задължителната здравна карта, която намирам за добра идея, от която има полза", допълни Захариев.

  Болниците на местата с излишък най-лесно ще покрият критериите за работа с НЗОК

  При здравната карта проблемите ще са свързани с реализирането на мярката и отсяването на това кои болници ще финансира НЗОК и кои не. "Няма лесни механизми, с които да стане закриването на болници".

  "Ако искаме да намаляваме броя на болниците, работещи с касата, ще има големи битки. Измислянето на критерии, на базата на които да се отсее кои да бъдат финансирани със здравни вноски и кои не, ще е много трудно, защото всички вкупом ще искат да отговорят на тях. А ако ти въвеждаш някакви нови критерии, които не са били предмет на договора със здравната каса досега, трябва да дадеш някакъв срок, в който те да бъдат покрити. Не може от днес за утре просто да кажеш: ако нямате еди колко си легла, ако не е боядисана сградата в жълто, да ви откажем договор", посочи Захариев.

  Според него именно болниците в големите градове, където има най-голямо предлагане на медицински услуги и излишни структури, ще се справят с изпълнението на изискванията. "И затова според мен в големите градове ще бъдат покрити каквито и да е разумни критерии" смята той.

  "Но нека да видим, може пък критериите да са измислени толкова хитро, че това да се случи", посочи той.

  Според него е добре, че със здравната карта ще бъдат дефинирани нуждите от структури и лекари по места, но като слабост отчита това, че анализът се прави на институционално ниво. Според Захариев би било ценно да се направи реален анализ на потребностите на база възрастовата характеристика на населението, заболеваемостта от различни болести и така да се направи извод за потребностите на всяко място.

  Друг проблем е, че в областите с труднодостъпни населени места и лоши пътища дори като бройка да е изпълнено изискването за необходимия брой специалисти, лични лекари и т.н. на практика достъпът пак си остава труден.

  При сливането на болниците важни са логистиката и управлението

  Относно предстоящото сливане на болници и болнични администрации Захариев смята, че ключови ще бъдат логистиката и начинът на управление, за да дадат тези мерки резултати.

  "В началото имаше наивни коментари, че икономиите при сливането на деветте болнични администрации в София ще стават от грамадни поръчки. Но колкото по-големи стават поръчките, толкова управлението и логистиката стават по-сложни. Грамадните болници на Запад не правят по този начин поръчки – там системата е "точно навреме", както в японските производства. Голямото изкуство е пратките да пристигат навреме и да се оползотворяват, тъй като в медицината част от продуктите трябва да се оползотворяват бързо и в същото време да не липсват", посочи Захариев.

  "Ако не се справят с този вид координиране, сливането ще бъде провал", заяви той.

  По повод сливанията на болници и диспансери Захариев коментира, че сливанията на медицински дейности по принцип дават резултат и икономии, но въпросът опира до успешно управление. "Наистина могат да се направят икономии, въпросът е имаме ли тук опита и ресурса това да го направим, защото има и обратни примери – когато сливания на болници са били провал", заяви той.

  Профилактиката ще даде резултат, но след първоначална инвестиция

  Захариев коментира, че стимулирането на повече хора да участват в профилактични прегледи е добра мярка, но не е сигурно дали санкциите биха били достатъчен стимул, тъй като и сега плащането на здравни вноски е задължително и се наказва, но много хора не плащат.

  "Ако системата за профилактика започне да работи ефективно, ще даде резултат, като първоначално ще изисква допълнителна инвестиция. Тоест, първите години ще трябва да се инвестират повече средства в профилактика, което в последствие ще се усети и ще се намалят разходите за по-сложни и скъпи медицински дейности", коментира той.

  Освен това трябва да се гарантира наистина равен достъп до профилактичните прегледи, щом са задължителни, а този въпрос стои особено остро за хората в отдалечените села.

  Трудното връщане в системата ще мобилизира едни и ще остави зад борда други

  Шестмесечният гратисен срок за плащане на дължимите здравни вноски, след което влизането обратно в системата ще става при издължаване за пет години назад, вместо сегашните три, започна да тече от началото на този месец. Според Захариев тази мярка вероятно наистина ще върне една част от хората. Според него става въпрос за не повече от 100 000 души, които биха реагирали на подобна заплаха от санкции.

  "Няма да върне със сигурност тези част, които не могат да платят", посочи той. Захариев посочи, че по данни на Евростат българите са първи в ЕС по брой хора, които не могат да съберат 1000 евро за спешни нужди. "Познавам хора, които не могат да извадят и 1000 лева за операция и не могат да ги съберат от близкото си обкръжение", коментира той.

  При обмислянето на подобни санкции обикновено се надценява ефектът на използвачите на системата, а се подценява ефектът за действително бедните, които не могат да платят, сред които попадат и ромите.

  В тази посока екипът на министър Москов е предложил разширяване на кръга от хора, осигурявани по социални критерии, напомни експертът.

  По негово мнение морализаторски изказвания като това да се пести от кафе и цигари не вършат работа.

  "Не казвам, че сред най- маргинализираните няма хора, които пушат и пият кафе, но това поведение е част от характеристиките на бедността и никой чрез морализаторстване не е успял да промени това. И съм сигурен, че и тук няма да се случи така", посочи той.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 39. 39 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#36] от "cinik":

  То по принцип само разходи / бевепе нема практическа Aussagekraft щото показва само "колкото повече - толкова повече"

  Ей тука е яката таблица къде пише кой колко продукт е получил за парите си.
  http://www.bloomberg.com/visual-data/best-and-worst//most-efficient-health-care-2014-countries

 40. 40 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Първата грижа на българското здравеопазване е да се постави дъно на кацата! Правила, наказания, неустойки, съд! На всеки здравноосигурен да му се изчисли колко лева годишно му се полагат според внасяните застраховки - и това да се превърни в точки, вкарвани в електронна здравна карта. Отиваш на лекар, зъболекар, изследвания, болници - недай си Боже! - всеки си взема точките електронно - аки си здрав - Дай Боже!, да можеш да прехвърляш точките си на болни роднини или приятели. А точките получени по електронен път се осребряват на болници и лекари след твой подпис, че услугата е била качествена и с точките ти не е злоупотребено. Нека да ги видим тогава мърлячи и източвачи....

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3452 Неутрално

  [quote#2:"bgkurshum"]....за здравеопазване се повишиха 5 ПЪТИ. Да ги увеличм ударно още 2 пъти, пък да видим дали ще могат да ги окрадат.[/quote]

  И 10 пъти да ги увеличат, пак ще ги окрадат. Затова трябва да има здравна полиция. За кокошкарски кражби съдят, а присвояване на милиарди от ЗК и пациентите се смята за законно.

 42. 42 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Подтекста е вземете заеми за да наливате повече в бездънната яма наречена здравеопазване.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 43. 43 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 399 Весело

  До коментар [#40] от "Nikolai Tsekov":

  Ма, такова.... ако вземе че се окаже, че точките ти не стигат за спасяването на безценния ти задник, да не вземеш да ревеш за Хипократова клетва, солидарен модел и пр. подобни??

 44. 44 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2471 Весело

  Публичните пари в здравеопазването могат да се удвоят с ПЪЛНА ЗАЕТОСТ и осигуряване на РЕАЛНА ЗАПЛАТА. При нашите частници в икономиката НЯМА да СТАНЕ при капитализъм

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 45. 45 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#43] от "hipocrat20060": задникът си ти, селянин...

 46. 46 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Мошениците и мърлячите в бели престилки /не всички са такива!/ точно това ги плаши - железни правила и справедливо оценяване на труда! Пациентът е над всички и той оценява лекарите и сестрите, а не обратното...Цели поколения медици се научиха да надписват, лъжат и крадат парите от здравни застраховки - имат си и ятаци в държавата. Болните за тях са само мобилни банкомати, нищо повече....

 47. 47 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Москов заплаши фармацевтичната индустрия с "джъмбо рефериране"-дали ще му стигне времето до местните избори, за да промени нещо, или тогава ще го сменят?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 48. 48 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#45] от "Nikolai Tsekov":

  Произхождам от стар градски род с корени сред цариградските търговци от 19-и век! И наистина съм голям задник, щото задавам въпроси, а не размахвам клишета! Не че не съм привърженик на дивия капитализъм в здравеопазването, щото се очаква да бъда от печелившата страна!
  Та пак питам: ако ми цъфнеш в амбулаторията и точките ти не стигат - ДА ТЕ ОСТАВЯ ЛИ ДА МРЕШ??? И ако не (щото се предполага че си твърде ценен за обществоото, особено някои твои части) - то как точно да си организираме финансовите взаимоотношения

 49. 49 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#46] от "Nikolai Tsekov":

  Ценен е този, който е дефицитен, драги ми смехурко! В момента по нашенско дефицит на пациенти няма, има такъв на лекари и пр медицински персонал! Така че хайде да си говорим по същество!

 50. 50 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2139 Неутрално

  "В 55% от болниците повече от 1/3 от пациентите са могли да бъдат лекувани амбулаторно"

  Същото е все едно някой сервитьор да ви удари в сметката!

  I Want To Believe
 51. 51 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 666 Неутрално

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":За съжаление трябва да признаем, че експертите на Световната банка също понякога са мърлячи - в своя доклад са написали например, че в България смъртността от сърдечна и дихателна недостатъчност била пет пъти по-висока от европейските равнища. Ако си бяха вдигнали задниците от Вашингтон и бяха дошли да поровят в нашите медицински тефтери щяха да установят, че ВСЯКА погрешна или неизвестна на докторите причина за смърт в България се приписва на колапс на сърце и бели дробове - и си е напълно приемливо приписване - този колапс в крайна сметка настъпва при всяка смърт, въпросът е, че объркват медицинската статистика и правят политиките непригодни за практиката...

 52. 52 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#51] от "Nikolai Tsekov":

  Тука си прав! За съжаление нормативната уредба за документооборота при смърт е толкова морално остаряла, че води до тежко изкривяване на статистиката! И за това не са виновни лекарите от първия фронт, като мен!

 53. 53 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Докато здравната задача се реши, никой да не решава да се раз-бол-Ява.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  По глупаво изказване от това на Световна банка за България Антъни Томпсън.... "В момента официално разполагаме с 3,9 млрд. лева годишно, но харчим 7 млрд. лв. А това идва да покаже, че българите доплащат почти половината от разходите за здраве директно от джоба си. Ако искаме да изчистим и подредим системата, първото условие е да разполагаме със 7 млрд. лева обществени средства" не съм чел от веремето на Илко и Лостов 1998-2001......
  И онези умници " изчистиха и подредиха системата" така че обществените разходи от 900 000 000 лева в 1998, станаха "само 3 900 000 000 лева " днес и пак не стигат.... при намаляло с над 1 000 000 души население.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#6:"gosho_goshev"]""...... Първичната помощ в България е организирана по такъв начин, че лекарите имат много стимули да прехвърлят пациентите към болничната, а това намалява ефективността ........[/quote]
  Ако разсъждаваме като Световната банка още по изгодно за бюджета ще е ако 1/3 от пациентите бъдат прехвърлени направо в боклучийските кофи.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK