След разпит Костов призова прокуратурата да покаже договора му с КТБ (обновена, видео)

Иван Костов

© Красимир Юскеселиев

Иван КостовБившият премиер Иван Костов призовава прокуратурата да покаже публично неговия "преправен" договор за депозит в КТБ. Костов говори пред журналисти, след като беше разпитан в столичното следствие по разследване за банката.


Той добави, че ако не могат да го направят, ги призовава да опровергаят публично, че има такъв договор, какъвто по думите му няма, съобщи БТА.


Това, което правят, е да изпълняват политическа поръчка, каза Костов, който обаче не уточни откъде идва тази поръчка. Допълни, че 25 години той и семейството му са били призовавани по такива "инициативи" на прокуратурата.
Бившият премиер заяви, че различни главни прокурори са се пробвали да го обвиняват вербално в какво ли не, но нито едно от тези неща не е стигало до съд.


Мисля, че е крайно време да има съдебна реформа, за да се спре това безчинство, каза Костов.


Костов пристигна малко преди 10 ч. в следствието тази сутрин.


Разпитът на Костов не е неочакван. Той бе предизвестен през май, когато Софийската градска прокуратура образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на КТБ Елена Костадинчева и Станислав Лютов, а премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона, като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.


Бившият премиер Иван Костов е имал депозит с преференциален лихвен процент в КТБ, но след поставянето на банката под специален надзор, той е развалил договора и е оставил парите на обикновен влог, по стандартните лихвени условия на банката.


Така те са попаднали в графата "гарантирани влогове от държавата" и това му е позволило да си ги получи обратно от Фонда за гарантиране на влоговете. Това се разбра от самия него в интервю пред "Дарик" през май.


Днес, той заяви:


"Договорът е прекратен на основание на самия договор. Прекратен е, когато съм преценил съм го прекратил и съм понесъл санкцията по най-благоприятните за банката условия ", заяви Костов. Той обясни, че санкцията е, че при прекратяване на договора се изплаща само 0,1%. "Как можех да го прекратя, че да навредя на банката? Можех да прекратя договора за неизпълнение на условията, защото банката престана да изпълнява условията по този договор, отменяйки лихвите и определяйки други лихви", заяви още Костов.

Костов заяви, че рискът сега е, ако делото за арбитража във Вашингтон приключи във вреда на България и в полза на Оманския фонд, тогава виновната страна за ликвидацията на КТБ ще бъде българската държава. По думите на Костов колкото и да е неприятно на всички в България, според него
отговорът на въпроса кой фалира КТБ, ще бъде даден от Вашингтонски съд.

"Разбира се, че не. Кой е луд да направи такова нещо", беше отговорът на въпроса към Костов дали качеството му на премиер е щял да допусне да се влезе в КТБ с прокуратура и полиция. "Виждате ли какво стана, след като се случи това - причиняват се огромни щети на държавата", заяви още Костов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK