Обичани неграмотни деца и семейни ценности в незаконни къщи в махалата до Гърмен

Обичани неграмотни деца и семейни ценности в незаконни къщи в махалата до Гърмен

© "Амалипе"Около 800 души, затворени в тясна, изолирана от останалия свят общност. Намират се на около два километра от Гърмен и на още три от село Огняново, не пречат на никого, дори не се виждат. Живеят в общо 134 малки едностайни къщи без вода и канализация, а единиците, които са "по-заможни" - и в двустайни. Наследили са ги от бабите и дядовците си, не са придошли от другаде. Част от тях се препитават като берат ягоди, билки и липов чай от гората, друга част работят в Гърция през деня и се прибират вечер. Всички деца са чинно записани в местното училище, но колко ходят е друг въпрос...


Изобщо картината, която описаха медиите не е същата, която е на живо. Ние видяхме нещо съвсем различно. Там са запазени добродетели, каквито не очаквахме да видим, а очаквахме нещо много по-лошо.


Това разказа за "Дневник" Иван Тодоров от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе". Тодоров е един от участниците в теренно проучване и оценка на риска в кв. Кремиковци в община Гърмен, проведено в първата седмица на юли съвместно с Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД). Миналия месец между жителите на Кремиковци и съседните населени места възникна ожесточен етнически спор, който ескалира и наложи полицейско присъствие в района, ултиматуми за събарянето на незаконните постройки в махалати и изселване на хората, политически и обществени дебати.
Обяснението за конфликта на жителите на Кремиковци е комбинация от две неща - "свързват го, разбира се, и с политика, също и с бизнес интереси, защото в съседното село Огняново има много хотели, минерални води, добре развиващ се туризъм. Това се вижда като отидеш там на място - нечии интереси, защото хората в този квартал имат добродетели", допълва Тодоров.


Докладът от проучването достига до два основни извода -


масова неграмотност и всеотдайна грижа за децата в общността.


"Хората държат на брака си или на семейното съжителство. Всички родители си отглеждат децата и се грижат за тях с обич. Няма разделени семейства или самотни майки. Няма алкохолици - двата магазина в района едва продават по една каса бира на седмица. Няма я тази наркомания, която в големите градове я има. Няма наркотици, няма пласьори, няма и проституция", коментира Тодоров. Възможно обяснение за това според него може да е религиозността. Болшинството от ромите в Гърменската махала са евангелисти, само едно от семействата е мюсюлманско, а "Българската православна църква е абдикирала напълно", казва Иван Тодоров, който е бивш свещеник.


"Общността в никакъв случай не може да бъде определена като рискова. Първото, което се набива на очи е, че децата са обгрижвани и това потвърдиха и експертите от ДАЗД. Това са бедни семейства, но се грижат за децата си.", коментира и председателят на Център "Амалипе" Деян Колев за "Дневник".  


Обичани неграмотни деца и семейни ценности в незаконни къщи в махалата до Гърмен

© "Амалипе"


Сериозният проблем обаче е масовата неграмотност в тази общност. От 170 ученици в училището в Гърмен, 70% са тези от кв. Кремиковци, а децата от самия Гърмен са едва десетина. В същото време обаче ниското образование сред ромските деца подсказва, че или отсъствието им от клас се прикрива, или че училището не полага усилия. 


"Училището в Гърмен има много хубава база, но тази база е, грубо казано, на гърба на тези ученици, защото грамотността им е на много ниско ниво. Децата в 7-8 клас не могат да четат и да пишат, тези в среден клас също", разказва Тодоров.


На въпроса дали децата изобщо посещават училището, той отговаря, че не може да се каже. Голяма част от родителите им са на мнение, че


образователният процес не е на ниво и децата остават неграмотни, въпреки че ходят на училище.


Тодоров е убеден, че училището и работата на центрове за общностно развитие на местно ниво са най-ключови за така наречената интеграция, обаче поне в Гърмен не е забелязал желание от всички страни. По време на теренното проучване например експертите посетили и кмета, но ги посрещнал зам.-кмета и разговорът им бил кратък и протоколен.


Обичани неграмотни деца и семейни ценности в незаконни къщи в махалата до Гърмен

© "Амалипе"


Заради конфликта беше повдигнат въпроса и за незаконните постройки, в които живеят ромите от няколко поколения. От околните села настояват те да бъдат съборени и това вече беше направено с четири от къщите. За средата на юли е насрочено събарянето на още две, като не е ясно на какъв принцип се набелязват, защото дори не са съседни. Това обаче представлява


юридически казус,


защото през 2010 г. и 2011 г. всички домакинства в махалата са взели удостоверения за търпимост на постройките си. Община Гърмен дори била похвалена в доклад на омбудсмана за тази акция. 


"През 2010 г. имаше такава възможност хората да получат удостоверения за къщите си. Всеки можеше да кандидатства, да плати определена такса, общината да дойде и да даде оценка и ако е върху собствена земя или общинска, те издаваха удостоверение за търпимост. То не прави къщата законна, но я предпазва от събаряне.", пояснява Деян Колев. В последствие обаче Държавната агенция за национален и строителен контрол (ДНСК) отменила 124 от общо 134 удостоверения, а според Колев не би трябвало да се намесва по този начин в общински решения.


"За съжаление, заради тези игри между общината и ДНСК, фактически потърпевшите са хората, които живеят с мислълта, че домовете им са сигурни. Някои от тях са си купили земята, върху която са къщите им. Тя им е продадена като земеделска земя, така че и те не са имали право да строят върху нея. Обаче дори един грамотен гражданин много трудно може да направи тези разграничения, а какво остава за хората там", казва Колев.


Според него ако се приложат равни критерии и в село Гърмен и в огромна част от българските села ще се окаже, че има безброй много незаконни постройки - не само ромски къщи, но и плевни, земеделски сгради, два етажа вместо един и т.н. "Ако тръгнат багерите да събарят абсолютно всичко, което не е по план, много села ще бъдат заличани."


Обичани неграмотни деца и семейни ценности в незаконни къщи в махалата до Гърмен

© "Амалипе"


Решението не е решение


"Ако сега тази общност не е рискова, вероятно ще стане рискова тогава, когато им бъдат съборени къщите и ако се разпръснат. Това което се предлага в момента като решение няма да реши нищо, а напротив - ще създаде много проблеми", убеден е председателят на "Амалипе".


"Не знам как ще отреагират държавата и институциите, но тези добродетели и стойности, които имат в тази общност - всичко това ще се загуби, ако тези хора бъдат разпръснати и пратени на непознати места. Ние от тях наистина ще направим едни престъпници ако ги разпилеем, защото сега те са част от едно цяло. Това е една много затворена и самостоятелна общност, и хората вътре не знаят как да се справят навън. Но сега са запазени и има как да се работи с тях, стига всички да вземат участие, може да им се помогне много", казва и Иван Тодоров.

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Уф, помислих, че пак за Гърция нещо. Но то си е почти същото.

 2. 2 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Тия фондации са в някаква паралелна вселена.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 476 Весело

  Разбира се, че няма ток, те тези стълбове и жици на снимките са на БТК за домашни телефони с шайба. Романтика...

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Намират се на около два километра от Гърмен и на още три от село Огняново, не пречат на никого, дори не се виждат. Живеят в общо 134 малки едностайни къщи без ток и вода, а единиците, които са "по-заможни" - и в двустайни. Наследили са ги от бабите и дядовците си
  ___________
  Написаното няма нищо общо с реалността !
  1.Виждат се и то гледката е потресаваща!!! Минавал съм от там с чужденци на които исках да покажа Огняново и Ковачевица . Ако у нас имаше работещи институции техните деца щяха да бъдат иззети от родителите защото ги оставят да просят и да се завират под колите на хората.
  https://www.google.bg/maps/@41.604324,23.797288,3a,75y,69.36h,88.37t/data=!3m6!1e1!3m4!1s5__DmzfpFnXdLWGrE8T4Vg!2e0!7i13312!8i6656
  2.Какво са наследили от бабите си - не е вярно !? Преди 2000г. там имаше 3-4 номадски съборетини покрити с платнище или шперплат, после под чадъра на Ахмед Башев привлякоха ромове от Велинград и чак от пазарджишко от където може да е дошъл и някой проповедник евангелист!
  3.Препитаването им като берат билки и липов чай от гората трябва да се определи като ЕКОЛОГИЧНА КАТАСТРОФА за Пирин и Родопите ! Едва ли е нужно да разказвам как ром бере липа с трион? Билки се късат с корените , гъбите също , боровинки , мащерка , жълт кантарион и т.н. някой редки растения като Мурсалски чай (Sideritis scardica) вече почти не се виждат диворастящи. Някой виждал ли е ром да си купува дърва за огрев???
  Изобщо тези цигани са бедствие а институциите трябва да си свършат работата и ДНСК да изчистят поляната около пътя, децата да бъдат под крилото на социалните, и горските да си пазят горите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Значи учителите били виновни,че циганите са неграмотни и не ходят на училище.И как ще образоваш някой,който не иска да се образова?И като е толкова идилична картината в това циганско гето ,защо възникнаха сблъсъци?Защо все сблъсъците са свързани с циганите?Защо няма такива с турци,арменци,помаци?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  "Хората държат на брака си или на семейното съжителство. Всички родители си отглеждат децата и се грижат за тях с обич. Няма разделени семейства или самотни майки. Няма алкохолици - двата магазина в района едва продават по една каса бира на седмица. Няма я тази наркомания, която в големите градове я има. Няма наркотици, няма пласьори, няма и проституция".Ко?Не.

 7. 7 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Значи предлагаш да се разкарат от там и всички да станат престъпници навсякъде в България?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  [quote#7:"Gopeто"]Значи предлагаш да се разкарат от там и всички да станат престъпници навсякъде в България? [/quote]
  Предлагам институциите да си вършат работата и така ромовете ще ще започнат да живеят съобразно законите , иначе ако искат по 20 деца да си раждат държавата ще им ги отнема. Аз лично познавам циганин отгледан в институция , момчето е скромно , работливо , говори ясен и чист български като говорител от БТВ-то.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Каква функционираща държава с 10% плосък данък!

  Борисов не поиска да го махне, защото не иска функционираща Държава.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 10. 10 Профил на М.Георгиева
  М.Георгиева
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Затворена, необразована, добродушна общност!
  Принос за обществото - нула.
  Освен ако това, че поне не малтретират други лица, не се приема за ценност.
  Всъщност, необразованите са безпомощни, що се касае до индивидуален успех. В група - успяват да подържат единствено собствените, основни потребности.
  Любопитна съм дали са религиозни - запазена марка за затворените общности. Могат да еволюират най-много до ШУДРИ (низша индийска каста - работници и слуги).
  В този смисъл, това, че са добродушни, в европейска държава, е крайно недостатъчно.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Пространен материал, продиктуван от политиката на "Америка за България". Вместо сълзливи статийки и репортажи, фондации като тази да направят селища от затворен тип за ромите и да им осигурят приличен стандарт на живот. Другото е демагогия и популизъм.

 12. 12 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Това с институциите, за съжаление, е нереалистично поради посоченият факт в предишния ми коментар. Аз смятам, че ромите не са виновни. Те гледат нас и се учат от нас.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 13. 13 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "Обичани"деца???!!! За тоя чл.8 от Закона за закрила на детето има ли някакво значение. Да лишаваш детето си от образование или да го експлоатираш за социални помощи? Да го продаваш малолетно? Не, нямам думи за наглоста.

 14. 14 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gopeто":

  Аз имам чувството, че българите гледаме на ромите като на конкуренция.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  "... Голяма част от родителите им са на мнение, че образователният процес не е на ниво и децата остават неграмотни, въпреки че ходят на училище ..."!

  М-да, манговците си мислят, че ходенето на училище се изразява в това, да отидеш до него и да се върнеш! И имат претенции за нивото на образователния процес, без самите те да са образовани...! Що за глупости пишат и в, какво се мъчат да ни убеждават?!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1310 Гневно

  [quote#12:"socialen"]Аз смятам, че ромите не са виновни. Те гледат нас и се учат от нас.[/quote]
  Ако това ***Това обаче представлява юридически казус,
  защото през 2010 г. и 2011 г. всички домакинства в махалата са взели удостоверения за търпимост на постройките си. Община Гърмен дори била похвалена в доклад на омбудсмана за тази акция. *** е истина,то обшинския съвет и баш корумпето Башев са за линч.Щото врътките със законно-незаконно са в ущърб на всички,без значение етноса им.Този конфликт е разпален от тях ,а гасенето ще е ужасно трудно.

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#12] от "socialen":

  От кои "нас", гледат и се учат...?! Не слагайте всички под един знаменател и не се опитвайте да ни вменявате някаква вина, за начина на живот на циганите, които упорито искат да са някъде в 19-ти век...!
  Циганите са безкрайно стимулирани и оставени да правят, какво ли не в името на някаква криворазбрана, етническа толерантност! Отказват открито всякаква социализация и спазването на всякакви обществени норми и задължения!
  Писна ми да слушам за цигани, колко нещастни били и колко тежко им било! На кого му е леко? Едва ли не, целия свят им е длъжен, защото имали културни особености! Ай стига бе!

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]2.Какво са наследили от бабите си - не е вярно !? Преди 2000г. там имаше 3-4 номадски съборетини покрити с платнище или шперплат, после под чадъра на Ахмед Башев привлякоха ромове от Велинград и чак от пазарджишко от където може да е дошъл и някой проповедник евангелист![/quote]
  Ами точно, тия дето са дошли през 2000 -та година вече имат внуци

 19. 19 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#10] от "М.Георгиева":

  Да ти имам ценностите!А жената ако ги имаше веднага изхвърчаше за европа да я оценят.

 20. 20 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 604 Неутрално

  [quote#3:"Mark Twain"]Разбира се, че няма ток, те тези стълбове и жици на снимките са на БТК за домашни телефони с шайба. Романтика...[/quote]
  Не бе, това са телеграфни жици...

 21. 21 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 885 Неутрално

  "Наследили са ги от бабите и дядовците си, не са придошли от другаде" - преди 24-26години? Помня го сякаш беше вчера...
  Също като на ул. Батолова воденица в София - по ТВ един обясняваше как живеели там от много поколения, а по-възрастен местен жител ми разказа как до 60-те години там е нямало нито един ром. Значи 55-60г. са си 4-5 поколения при тях...

 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Хайдеее, поредната "добродетелна" история за циганите.
  Парите във фондациите не свършват.
  Поредна манипулационна статия в дневник. Жалко.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  "...не пречат на никого, дори не се виждат..."
  Доколко това НЕ отговаря на истината, може би доказателство е построения нов път към Ковачевица в обход от южната страна на циганското гето.
  Защо е построен този нов път в обход на гетото?
  Защо, след като може и през гетото?
  Имам къща в Ковачевица и съм задавал тези въпроси на много хора.
  Отговорът е стряскащ, но ... поразително еднакъв!
  И какъв е той (не е за хора със слаби сърца, предупреждавам!!!)
  "Защото в последните години циганите изобретиха особен вид рекет над минаващите оттам - хвърлят си децата пред колите на минаващите и после тълпа цигани те обгражда и под викове "убиец", "ти що газиш, бе", искат пари от ошашавения шофьор, колкото има, "да не викнат полиция, че всички са свидетели как блъсна детето"...!!!
  Нямам думи ...!!!
  По обходния път също има "постове" с невръстни цигански майки с деца, но ги разгонвам с мигащи светлини и непрестанен клаксон, викайки им "пазете се!", карайки бавно и нащрек...

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 24. 24 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всичко незаконно - Събаряй събаряй!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 25. 25 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1160 Разстроено

  До коментар [#23] от "Торбеш":

  Абсолютно - мога да потвърдя - бил съм един или два пъти до Ковачевица и аз, който все пак смея да си познавам родината, бях изумен отнеочаквано изникналата тумба цигани и цигането на платното. Тичаха, викаха и имаха доста напористо агресивен вид към автомобилистите.
  Жалка история - беззаконие, безредие, безхаберие. Пробойните вече станаха толкова много в този кораб, че не успяваме да изпомваме водата от трюмовете вече...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 26. 26 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#23] от "Торбеш":

  "Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език. "

  "Неудачник" се счита за остарял говор в руския. Сега е "лузер"...

 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  [quote#26:"kykyyy"]"Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език. "[/quote]
  Моля, моля, не се засягайте лично!
  "Неудачник" е влязла в българския език по време, когато не се е ползвала думата "лузър" - дошла е може би с белогвардейците и понеже не сме имали наша дума и най-вече нужда от такава наша дума, сме я взели назаем от руснаците - вечните неудачници. Много руснаци ползват тази дума като оправдание - "мол, я такой неудачник с рождения, не виноват якобы"

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 879 Весело


  Бедни, но добродетелни, скромни и обичливи същества живеят в пълна хармония със себе си и света...
  Те са си построили Градът на слънцето по Кампанела, бе!
  Ама как умело са го замаскирали, а? Ще рече човек, че минава през най-гадното гето, а то какво било...


  До коментар [#23] от "Торбеш":

  Безусловно вярно! Когато за пръв път отивахме в Лещен, приятели ни предупредиха да пъплим изключително внимателно през (по-късно преместената към Ковачевица) циганска махала, за да не ни скроят инцидент по индийски.

  https://goo.gl/8NG90J
 29. 29 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Грижата за децета е такова високо ниво, че заплашваха да ги хвърлят пред багерите за да си запазят бараките.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 30. 30 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Абе как може авторът да казва на черното бяло? Ако беше вярно, нямаше да съществува образователна система, училища и университети. Всички хора щяха да си берат лайка, гъби и т.н. Вероятно до като ги има. Ами като свършат от какво ще се издържат тези хора? Самият факт, че не знаят български език доказва, че родителите са безотговорни към децата си. Какво повече да се каже, не знам.

 31. 31 Профил на todor777
  todor777
  Рейтинг: 8 Неутрално

  абе, БЕХ , мех и другите и другите тунеядни фондацийки да нямат платен абонамент за реклама в "Дневник" . През ден , през два се появява някакво подобно писанийце . Поне си пишете , че е платен репортаж , да не се обърка някой . Честно казано много ми падате в очите . Вярно е и вие семейства храните ,сиренето е с пари , но поне доскоро бяхте една от много малкото стойностни медии .Не ни разочаровайте.

 32. 32 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Гледах интервю с една циганка, на чието семейство някой беше предложил безплатна квартира, циганката не щеше, искала да и дадат нейно си, не можела да живее в чужди хора където не е тя "господар".
  Направо, нямам думи. Стотици хиляди образовани млади българи работят и живеят на квартира и плащат повече от 1 мин заплата за наем само, а тази не можела, даже безплатно. Искала да и дадат!
  Майната ви!!!

  Birds of a feather flock together.
 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Да бутат веднага всички незаконни коптори!

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Другия хит - искали да си бъдат всичките на куп.
  Сигурно като в оня прословут блок за който имаше филм...
  Мечта...

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Каква е тази глупост "Обичани неграмотни деца и семейни ценности" !? Какво ценно има в това, да се размножаваш безконтролно и да излагаш потомството си на риск по собствено желание ?

 36. 36 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2684 Неутрално

  До коментар [#8] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи": Защото българите се скъсват да спазват законите, нали. Всеки трябва да живее по правилата и държавата трябва да санкционира всеки нарушител. Както в Кремиковци така и в Синеморец. А интеграцията на ромите не може да стане за 3 дни. Като пращаш детето си на училище биеш ли го на втората седмица затова, че не е станало професор?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 37. 37 Профил на eus47368223
  eus47368223
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Семейни ценности, добродетели, на никого не пречат, изхранват се с бране на гъбки и горски ягодки... чакай че взех да подсмърчам.

  Ще спестя това, което иам да кажа по въпроса, защото са псувни.

 38. 38 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#17] от "tww09306483":

  Аз смятам, че ромите не могат да се сравняват с това, което "свършиха" политиците ни последните 25 години. Животът на всеки един тука е следствие на "делата" на политиците.
  Кажи ми, какъв пример дава един български политик с 5 висши и 10 специализации на един ром като продава цял завод за 1 лев, изправя се пред целия народ да защитава това като безалтернативно, а неукият ром знае, че само желязната врата на завода струва 200 лева. Да не говорим за киримиди, тухли, железа и останалата конкурсна маса, която ако неукият ром продаде ще стане милионер и 5 генерации роми ще щракат с пръсти.
  Хайде обясни!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 39. 39 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  [quote#9:"socialen"]Каква функционираща държава с 10% плосък данък!

  Борисов не поиска да го махне, защото не иска функционираща Държава. [/quote]
  Добре де, как може да функционират и да се финансират от "доброжелатели" на България над 200 НПО които да обгрижват ромската анархия и да ги консултират какви права имат за помощи а държавата да харчи милиарди за чиновници които не могат да склонят ромовете към елементарни социални дейности като например да си водят децата на училище, да им осигуряват минимални санитарни нужди , да не ги карат насилствено да проституират ,крадат и т.н. също така не е законно дърти цигански пергиши да оплождат 12-13 годишни девойки и това да се толерира защото БХК държи да им опазим семейните традиции и културни особеност !
  Иначе 10% си е справедлив данък ако администрацията може да накара западните инвеститори да си плащат всичко ще е оk а не да въртят счетоводни еквилибристики с които вместо да превеждат нещо в бюджета те ни източват по смисъла на ЗНИ!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 4037 Неутрално

  До коментар [#38] от "socialen":

  Аз лично не продавам заводи, които са нямали пазар за калпавата си продукция...! Циганите, едва ли се интересуват за колко е продаден завода и ще отмъкнат всяка една желязна врата стига да могат, дори и вашата!
  Ако се мъчите да ни убеждавате, че манговците взимат пример от общото понятие "политици", вие вземате ли такъв пример, какво крадете, а ако не крадете - защо?!
  Циганите не са ничия жертва и не се водят от политически примери, това си е техен избор, който с времето започва да тежи и да пречи все-повече!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Колко удобно! През деня работят в Гърция, която е на 30-40 км от тях, или берат билки в гората, която им е наблизо, а пък 1 път месечно се редят пред социалното в Гърмен да си продължат регистрацията за помощите за трайно безработни социално слаби, каквито всъщност не са. Паричните помощи от държавата си получават по картовите сметки. Та, с гръцки надници от по >25 евро на ден + български държавни помощи, не са изобщо за оплакване.

 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#9] от "socialen":

  я не говори глупости, още не сме забравили социалистическият концлагер. видяхме как функционирате при всякакви други форми на данъци, и в други държави, само повтаряте някакви глупости като развален грамофон

  Birds of a feather flock together.
 43. 43 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3023 Весело

  [quote#38:"socialen"]Кажи ми, какъв пример дава един български политик с 5 висши и 10 специализации на един ром като продава цял завод за 1 лев, изправя се пред целия народ да защитава това като безалтернативно, а неукият ром знае, че само желязната врата на завода струва 200 лева.[/quote]
  Добре де Бойко и Царя колко специализации и следдипломни квалификации имат ???
  Примерно Красимир Кънев на когото аз като бях млад му се възхищавах ,че е активист на "Екогласност" а в следващите десетилетия той мълчаливо насърчаваше ЕКОЛОГИЧНИТЕ КАТАСТРОФИ които предизвиква циганската анархия! Да не говорим ,че е специалиазирал не къде да е а в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ и е преподавал в чужди университети .
  Затова може да се каже ,че масовата циганизация и чалга културата се направляват от лабораториите на високо образования "Think Tanks " на българските либерални ентусиасти(либерасти) а не от маскари като Баце , Царя и старши асистента по политит-икономика от Карл Макркс - Костов , тези разпродадоха България за жълти стотинки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 44. 44 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 669 Неутрално

  "Около 800 души, затворени в тясна, изолирана от останалия свят общност. Намират се на около два километра от Гърмен и на още три от село Огняново, не пречат на никого, дори не се виждат."


  Хаха, егати смешката! "Затворени в тясна, изолирана от останалия свят общност"

  Че кой ги е затворил?? А и като не пречат защо интересно цяла България знае за тях?

  I had a dream, Joe
 45. 45 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 669 Весело

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]2.Какво са наследили от бабите си - не е вярно !? Преди 2000г. там имаше 3-4 номадски съборетини покрити с платнище или шперплат[/quote]


  Е, бабата е 90ти набор

  I had a dream, Joe
 46. 46 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 581 Неутрално

  За повечето от коментиращите тук животът явно е черно-бял и отказват да видят всичките му нюанси. Ако беше така, уважаеми, нямаше да имаме нужда от съд. Функцията му можеше да я изпълнява всеки един компютър, който автоматично раздава глоби и присъди без оглед на ситуацията. Точно защото животът не е черно-бял, обстоятелствата са важни. Да, децата не са образовани, но вместо да цитирате чл. 8 от „Закона за закрила на детето“ и да бързате да вкарвате родители и деца в институции (за които впрочем пак вие ще плащате и то много повече), се замислете, че родителите вероятно са също толкова необразовани и като им цитирате член осми, ще получите само един объркан поглед. Кой е виновен за това? Можете да кажете, че сами са си виновни и до известна степен ще сте прави. Тук обаче не говорим за отделни несвързани случаи в различни части на държавата, които липсата на лична отговорност може да обясни и оправдае. Тук говорим за една малка група от хора на едно малко място, където СИСТЕМАТИЧНО поколение след поколение остава необразовано. Държавата е абдикирала. Безполезната ни образователна система се е провалила, а вие вините жертвите им...

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  "Там са запазени добродетели, каквито не очаквахме да видим"
  А ангелски криле имат ли?

 48. 48 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Аз защо ли не изпитвам съжаление от тази статия.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#46:"Je suis une femme"]Безполезната ни образователна система се е провалила, а вие вините жертвите им... [/quote]
  Г-жо -аз съм учил заедно с цигани в основното училище и то преди 1989г,когато ги държаха доста по-строго.И мога да ви кажа,че циганите изобщо нямаха каквото и да е намерение да научат каквото и да е.Рядко влизах в час,а като влезеха постоянно викаха и разваляха дисципилината.Единствено ги интересуваше да се наядат в сладкарницата през голямато междучасие.Нито един не продължи след 8-и клас,а учиха дотогава единствено ,защото основно образование им трябваше за книжка за автомобил.Другите ми съученици всичките продължиха и завършиха и средно образование,а има и доста с висше.Преподавателите ни бяха едни и същи-тогава нямаше такова деление на бедни и богати.Та ви питам как така едните успяха да се образоват,само циганите не.Дали е причината в образователната система или в самите цигани?

 50. 50 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#49] от "kermit":

  Г-не, аз имах такива съученици от български етнически произход... И да, причината е в остарялата система. Не можеш да искаш да учиш деца от 21 век с методите на образованието от 19 век... Няма как да стане. Също така ви препоръчвам да гледате това: https://www.youtube.com/watch?v=onKVeZaDzWg Дано го разберете.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#50] от "Je suis une femme":

  А имала ли сте съученици от цигански произход?Майка ми е учител по математика с над 40 годишен стаж в основно училище в едно село.Преподавала е на хиляди ученици като сред тях има лекари,инжинери,юристи,икономисти и всякакви други уважавани професии.Нейни ученици редовно влизаха в гимназиите и техникумите,където се изискваше изпит по математика,без да им се налага да плащат за скъпи частни уроци.Някои от тях имат много добри представания и на олимпиади на национално ниво.Само че сред тях няма нито един циганин,който да е завършил висше образование,а единици са тези,завършили средно.Според вас дали в учителят е проблема или в учениците?Как така става-един и същ учител пък едните достигат висоти в образованието си,а другите едвам се научават да четат и пишат.

 52. 52 Профил на Je suis une femme
  Je suis une femme
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#51] от "kermit":

  Аз пък познавам няколко висшисти роми (някои от тях с по няколко дипломи). По техни думи знам, че са попаднали на учители, които са ги третирали, както всички останали, което в българското образование е рядкост предвид нивото на повечето учители в момента.
  Преди няколко години в един от сутрешните блокове бяха поканили няколко студентки по медицина от ромски произход. Всичките отличнички, които споделиха, че въпреки това, когато ги видят на интервюто, дотам спира интереса на работодателя да ги наеме. На фона на това водещата ги попита как се чувстват, когато видят хора от тяхната група да ровят по кофите за боклук. ЕТО С ТОЗИ РАСИЗЪМ ТЕЗИ ХОРА СЕ СБЛЪСКВАТ ВСЕКИ ДЕН! После се чудете как така едните могат да се образоват и да се намерят работа, а другите не могат... Пак ви препоръчвам да гледате видеото, което публикувах в предния си коментар, ако наистина имате интерес да вникнете в проблема, а не просто да изливате омразата си по форумите.

  Every one of us is, in the cosmic perspective, precious. If a human disagrees with you, let him live. In a hundred billion galaxies, you will not find another.
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#52] от "Je suis une femme":
  И как стигнахте до извода,че мразя циганите?Напротив-имам колеги цигани,с които съм в прекрасни отношения.Даже имам приятел циганин,на когото гостувам всяко лято на морето.Само че единици са циганите,които искат да се образоват и да живеят като останалите граждани.И те всички прекъсват всякакви връзки с гетото.Пак ви питам-вие какъв опит имате в общуването с цигани?Защото аз съм учил с цигани и служебно работя с цигани всеки ден.И познавам много добре манталитета им.И ви уверявам,че образованието е на последно място в ценностната им система.И в училище изобщо не са били дискриминирани-напротив,учителите имаха минимални изисквания към тях само и само да научат нещо.А и имам доста познати учители и знам какво е отношението на циганите към образованието.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK