БСП предлага 5% ДДС за стоки за бебета и приспособления на хора с увреждания

Михаил Миков

© Юлия Лазарова

Михаил МиковБСП внасе законопроект за намаляване на данъка добавена стойност (ДДС) от 20 на 5 процента за стоки за бебета, съобщи на брифинг в парламента лидерът на социалистическата партия Михаил Миков.


Стоките, които ще бъдат обхванати, са храни за кърмачета, преходни храни, пелени за еднократна употреба, детски седалки за автомобил и на помощни средства, приспособления и съоръжения за хора с увреждания.


От 2006 г. до 2014 г. по статистически данни разходите за отглеждане на дете от една до три години са се увеличи от 200 на 267 лева, аргументират се от левицата. В повечето страни от Европа имало диференцирана ставка.
Четирикратното намаление на ставката ще понижи приходите от ДДС с малко над 56 млн. лева - 50 млн. лева ще дойде от детските стоки и 6 млн. лева от приспособленията за хора с увреждания.


"Общественият ефект от така направеното предложение ще бъде изключително голям и ще се изразява в увеличение на разполагаемия доход на семействата с малки деца, възрастни хора, болни и хора с увреждания", добавят социалистите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK