Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Владимира Янева за "Червеи" (допълнена)

Бившият председател на СГС Владимира Янева.

© Анелия Николова

Бившият председател на СГС Владимира Янева.Софийската градска прокуратура е внесла обвинителен акт срещу бившия председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева във връзка с разработката "Червеи" и извършено от нея престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение.


Обвинителен акт е внесен за документно престъпление и срещу Тодор Костадинов, бивш служител на МВРы по-късно на ДАНС.


Делото ще бъде разпределено публично утре, съобщиха от съда.
 Владимира Янева е обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. като съдия и председател на СГС два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Това става ясно от съобщението на прокуратурата.


Разрешенията са дадени "по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", без същата да е обект за установяване на самоличността на лица, за които са получени данни и има основания да се предполага, че подготвят, извършват или са извършили тежки престъпления."
Разрешенията са за използване на всички  способи, предвидени в Закона за СРС, без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система, става ясно още  от съобщението  Не са били спазени и изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС и в нарушение на максималните срокове за прилагане на СРС. 


Тодор Костадинов е обвинен в това, че в същия период - 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., в качеството си на длъжностно лице – директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, при условията на продължавано престъпление и в кръга на службата си, четири пъти - на 12.09.2013 г., на 12.11.2013 г., на 28.01.2014 г. и на 25.03.2014 г.,  е съставил общо 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел тези документи да бъдат използвани пред председателя на Софийски градски съд, като доказателство за тези обстоятелства.


Обвиненията срещу Костадинов са детайлно описани в съобщението на прокуратурата.


На 12.09.2013 г. и на 28.01.2014 г. Костадинов е съставил две искания за използване на специално разузнавателно средство, а на 12.11.2013 г. и на 25.03.2014 г. - две искания за продължаване на използването на специални разузнавателни средства по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" /АИС"ЦПР"/. Неверните обстоятелства, удостоверени в тези документи са:


- Че получената информация в сигнал от 28.08.2013 година, за това, че неустановени служители на МВР в гр. София, Варна, Бургас и Шумен осъществяват нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/, извършват манипулиране на класифицирана информация, съдържаща се в базата данни, като прикриват действията си като резултат от токови удари, програмни грешки и други неизправности в системата се потвърждава от справка от 04.09.2013 г. от ОД-МВР Варна, а в действителност в нея е посочен редът за промяна на статуса от извършител на проверен в ИРПС, системите за сигурност и контролът на достъпа до базите данни , с поименно посочване на лицата с право на въвеждане на данни; както и от сведение от 04.09.2013 г., което представлява анонимна информация за нерегламентирани контакти служител от ДА"ТО";


- Че се извършват планирани мероприятия за оперативно - издирвателни дейности с цел установяване на неизвестни служители на МВР, извършващи въпросните престъпни деяния, а в действителност не са проведени разузнавателни мероприятия;


- Че използването на СРС се налага предвид невъзможността необходимите данни да бъдат събрани по друг начин, а в действителност проверка за нерегламентиран достъп до автоматизираните информационни системи /АИС/ се извършва чрез извадка от журналите на системата.


На 28.01.2014 г. Тодор Костадинов е съставил справка към искане за използване на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта на СРС – АИС "ЦПР" не е искано използване на СРС, а такова било използвано по искането му от 12.09.2013 г., а на 25.03.2014 г. е съставил справка към искане за продължаване използването на СРС, в която удостоверил неверните обстоятелства, че по отношение на обекта е изготвено единствено  искане от 28.01.2014 г. за използване на СРС, а в действителност е имало и още едно, изготвено от него на 12.09.2014 г.


Тодор Костадинов е обвинен още и за това, че на 12.11.2013 г. в София от служебен компютър е използвал компютърни данни, като се включил в домейна на МВР и с паролата на системния администратор в сектор "КИАД" – ОД – МВР – гр. Шумен, осъществил достъп до тези данни в компютърна система - "Интегрирана регионална полицейска система – Шумен". Костадинов въвел заявка за справка по ЕГН на лице, без дадено разрешение от Началника на отдел "Информационни системи – Дирекция "КИС"-МВР. Деянието е извършено по отношение на лични данни на физическо лице и представлява тайна, защитена от Закона за защита на личните данни.


Мярката за неотклонение на Костадинов е парична гаранция" в размер на 2 хил. лв.


За операция "Червеи" се вдигна силен шум през миналата година, като първоначално тя бе сочена като заплаха за националната сигурност, тъй като била пробита информационната система на МВР и данните "иднесени". Прокуратурата образува дело и шумът затихна под хохлупака на следствената тайна, а главният прокурор поиска от ВСС временно отстраняване на председателката на СГС Владимира Янева заради орбазуваното дело и тя се спаси от дисциплинарно производство за "Червеи". По-късно Янева подаде оставка от председателския пост на СГС.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  "Прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Владимира Янева за "Червеи"
  То хубаво, ама до тук!
  Не мисля, че сега действащите съдии, ще осъдят свойбив началник и разпоредител!

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  То не е важно,какво е внесла прокуратурата,а какво ще стане накрая и докъде ще стигне.

 3. 3 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 714 Неутрално
 4. 4 Профил на cnn
  cnn
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дали ще им дадат съседни килии със семейния й приятел Цвък Цвък?

  ariel28 -> http://www.youtube.com/watch?v=rUwr8zJczYs
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 931 Любопитно

  Мнооого съм любопитен, как ще "успее" Пр. да оплеска и това обвинение - толкова е ясен случая, и лесен за доказване !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да се потърси отговорност и от магистратите участвали в аферата Костинброд , пък и в аферата КТБ има магистратска намеса, както подсказаха днес от протестна мрежа че би било редно да се търси отговорност за съучастие в престъпление.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 7. 7 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2079 Весело

  На бас, че обвинението ще "падне" веднага!

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 8. 8 Профил на Rock J
  Rock J
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#6] от "oporna_to4ka":

  То добре, ама Цацаров сам трябва да се самосезира срещу себе си.

  Червеите не се страхуват от орлите.Те се страхуват от кокошките.
 9. 9 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А Янева, кога мисли да избяга в България 2, както направиха други с обвинителни актове?

 10. 10 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#2] от "rosiraycheva50._":

  Тъй като гледам до под кривата круша. Не знам това "... без да е възможно прилагането им по отношение на информационна система" теза на прокуратурата ли е или е теза на списвача на дописката. И в двата случая не е чудно, че са неграмотни, обаче за тез дето не знаят какво пише в ЗСРС ще цитирам:
  Чл. 4. По реда на този закон специалните разузнавателни средства могат да се използват и по отношение на дейности, свързани със защитата на националната сигурност.
  Чл.12. (1) Специалните разузнавателни средства се използват по отношение на:
  3. лица и обекти, свързани с националната сигурност;
  Та дописчика да не се консултира с Радан, а с действащ магистрат, преди да пише глупотевини - лица, та лица! Само да вметна, че тази автоматизирана информационна система "Централен полицейски регистър" е пряко свързана националната сигурност. Така че напълно в съответствие със закона е дадено разрешение, освен че патката е нарушила чл.21 ЗСРС. Друг е въпросът каква е обществената опасност на туй конкретно нерегламентирано следене. Според мен е никаква. Системата не е ФЛ, което да претендира, че са му нарушени човешките права. Достъп до нея имат и тея дето са прилагали СРС и без разрешение за СРС - имало е вътрешна заповед на Министъра на ВР. А изготвените доказателствени средства няма да се ползват от съда по отношение на събраните доказателства извън определения от закона срок. В крайна сметка това обвинение ще доведе до оправдателна присъда. Това е и целта на прокуратурата - да хвърля прах на Рамадан, който сега стои и доволно потрива ръце, вместо да си ги държи в задника, където все пак ще му свършат някаква работа.

 11. 11 Профил на Дилема
  Дилема
  Рейтинг: 2079 Любопитно

  Сто на сто съм сигурна, че от прокуратурата са рекетирали Янева. Известна беше като "човек на Цветанов" и трябваше да се застраховат, че делото му в СГС ще приключи с осъдителна присъда. Триото Йовчев-Цацаров-Пеевски бяха готови на всичко, за да изпълнят волята на господаря си Доган (Путин), тъй че... горката женица! Ще я разкарват като Цветанов няколко години по инстанциите докато забравим за нея, и за ... Цацаров.

  Нагло, тъпо, червено към лила, питаш го - то те рита, риташ го - то пада на колене, плюеш го - то мисли, че дъжд вали. Що е то?
 12. 12 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ихаааа, не мога да повярвам...

 13. 13 Профил на опа
  опа
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ... като я гледам каква интелигентност излъчва, не може да е друго, освен поставено лице ....

 14. 14 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1375 Весело

  Тая работа ми изглежда като вчерашният разпит на Иван Костов за неговите пари.
  Каквото и да е подписала съдия Янева, то не е поискано от нея а от силовите служби. Защо тези, които са внесли тези искания не се разследва.

  Нешо ми прилича като на Цверан Василев, който отговаряше за КТБ, но се разхожда насвобода в Белград, а привикват Иван Костов ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  [quote#1:"Да бе да"]Не мисля, че сега действащите съдии, ще осъдят свойбив началник и разпоредител! [/quote]
  не мисля, че ще има съдия в СГС, който да не си направи отвод. Делото не вярвам да се гледа в София.
  [quote#5:"роджър"]Мнооого съм любопитен, как ще "успее" Пр. да оплеска и това обвинение - толкова е ясен случая, и лесен за доказване !!![/quote]
  чак пък такова категорично мнение без да сте чел материалите по делото? Юрист ли сте?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#10] от "potrebitel1":

  не е като да е лишено от логика написаното

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  ... след цялата дандания по случая е фрапантно нищожното количество коментари под статията. Това потвърждава за пореден път максимата, че всяко чудо е за 3 дни

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 18. 18 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Цацаров е човек на Борисов. От време на време повдига обвинения на Цветан Цветанов и неговите хора като Янева, за да може Борисов да държи Цв.Цв. изкъсо.

 19. 19 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 497 Весело

  Тази ще я осъдят, колкото осъдиха и нейният семеен приятел цвинокио!?!

 20. 20 Профил на gnomusminimus
  gnomusminimus
  Рейтинг: 225 Неутрално

  '...Обвинителен акт е внесен за документно престъпление и срещу Тодор Костадинов, бивш служител на МВРы по-късно на ДАНС...'
  +++

  МВРИы? ы? дневник, сводка от масква ли сте перевели?

 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1842 Неутрално

  Хе, смешно лято се задава! Цацароцирка започва с нов репертоар да вдига пушилка и да разсмива публиката. Делото срещу Янева ще е като делото срещу Бисеров, Брендо, Топлото, Маргините, Батко и братко, Марио Сапарда.......пунт и пластика с доста шум.
  Главатаря на прокурорите ще вземе хляба на Драго Чая като конферансие на цирка!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на info111
  info111
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Абе уважаема господа велики специалисти - прокурори, полицаи, хора от службите... и ... ТЕХНИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ, ВКЛ. "НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ЕКСПЕРТ ПО МВР И СЛУЖБИТЕ", по неговите собствени скромни оценки - Бойко Борисов, какво се правите на шапшали, като е повече от ясно, че ... СТАВА ДУМА ЗА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА, ЗА МАФИЯ С БОСОВЕ И ИЗПЪЛНИТЕЛИ, И ТАЗИ ОВЦА НА СНИМКАТА, "ДОБРАТА СЕМЕЙНА ПРИЯТЕЛКА" НА ЦЕЦО ГОЛЯМОТО УХО Е САМО ПИОНКА, ИЗПЪЛНИТЕЛ В ТАЗИ СХЕМА, И ЗА ТОВА И КАТО ТАКАВА Е НАБУТАНА НА ТОЗИ ИНАЧЕ ВИСОК И МНОГО ВАЖЕН ПОСТ, НА КОЙТО Е УСПЯЛА ДА НАНЕСЕ ТОЛКОВА МНОГО ПОРАЖЕНИЯ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!

  Не ни подхвърляйте само отделни едно-две имена, които после ще направите 100 пропуска в разледването си, за да ги скатаете и оправите, съдът ще ви връща обвиненията за поправки и т.н., А НИ КАЖЕТЕ КАКЪВ Е СЪСТАВЪТ НА ЦЯЛАТА ОПГ И КОИ СА БОСОВЕТЕ Й, И НА ТЯХ ПРЕДЯВЕТЕ ОБВИНЕНИЯ, защото е повече от очевидно на тази колко и е акълът и че тя просто е изпълнявала каквото и няредят босовете от мафията!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK