МВР сядат на нови преговори със синдиката утре

МВР сядат на нови преговори със синдиката утре

© Юлия ЛазароваСиндикатите и МВР ще седнат утре на поредните преговори. Ръководителят на Съвета за социално партньорство във ведомството, заместник-министър Цвятко Георгиев, е извикал представители на Синдикалната федерация на служителите на разговори утре. Новият кръг от преговори, целящи да потушат напрежението в сектора, ще се случат в деня, в който изтича ултиматумът, даден от синдикатите като краен срок за преговори с ръководството на МВР.


Разговорите са насрочени за днес следобед, съобщиха от синдиката.


От днес със заповед на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова зам.-министър Георгиев поема ръководството на съвета за партньорство. От МВР съобщиха, че той е изпратил и писмо до федерацията, в което ги уведомява за предприетите конкретни стъпки във връзка с техни искания. 
Създадена е обща комисия, която да извърши проверка на условията на труд и други проблеми, свързани със специализираната полицейска операция на българско-турската граница. В нея са включени представители на синдикалните организации и главните дирекции "Гранична полиция" и "Национална полиция". Предвижда се проверката да започне на 13 юли и да продължи една седмица, след което ще бъде изготвен доклад за констатираното състояние.


Сформирана е и работна група, която да обсъди и изготви промени в Наредбата за реда, организацията и разпределянето на работното време. В състава й са включени представители на всички синдикални организации, дирекциите "Правно-нормативна дейност", "Планиране и управление на бюджета" и "Управление на собствеността и социални дейности". Първото й заседание е предвидено за петък, 10 юли.


Създадена е организация за провеждане на петдневно профилактично възстановяване на служителите, командировани на границата с Турция, и техните семейства. То ще се осъществява в санаториума към Медицинския институт на МВР в Хисар по график, изготвен от ръководителите на структури и утвърден от главния секретар на МВР.


Синдикатите са уведомени, че се предвижда строителството на оградата по  българско-турската граница да започне в средата на юли, както и за графика на провеждане на конкурси и на съкратено обучение на 200 гранични полицаи. Информирани са и че по Националната програма - фонд "Вътрешна сигурност" 2014 – 2020, ще се предвидят средства, насочени от МВР, за подобряване на условията на труд на границата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK