Защо трябва да има стаи за инжектиране на наркотици

 

© Скрийншот

 По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании хората, употребяващи инжекционно наркотици в София са близо 10 000. Виждали ли сте ги? 


Използвани, зацапани с кръв спринцовки и игли, разхвърляни по земята. Режеща миризма. Порутени сгради. Това е образът-клише, който инжекционната употреба на наркотици предизвиква. И всъщност не е никакво клише. Разходете се в "Орландовци", "Възраждане", Сточна гара и ще видите това, което специалистите наричат открити сцени за използване на наркотици. 

Какво се случва на тези места? И тук обществената представа не сме разминава много от реалността – на тези места има концентрация на престъпност, зависими загиват от свръхдоза, заразите се пренасят лесно през използвана от друг игла. В риск са не само зависимите, но и хората около тях. 


"Повече от 15 години сме на улицата и наблюдаваме тези процеси. В началото
сцената на употреба беше в центъра на града, но после се изнесе към периферията, а потребителите се маргинализираха


Днес това са хора с тежки социални проблеми – безработни, бездомни, без лични документи, неграмотни. Вече не сме в тези хубави части на града. Има напрежение – жителите на "Възраждане" събираха подписка заради хората, които се събират в района на улица "Пиротска", описва актуалната картина Ана Любенова, секретар на фондация "Инициатива за здраве", която повече от 15 години се бори за намаляване на вредите от употребата на наркотици в България и превенцията на ХИВ сред инжекционните потребители на наркотици. 


"Това е заварен проблем. Превенцията дава резултат след 10-15 години. Ние трябва да живеем с тези хора" - с тези думи, бившият директор на Националния център по наркомании д-р Георги Василев, описва реалността и добавя собствения си опит: "Заедно остаряхме с тези хора."  Под "трябва да живеем с тях", д-р Василев има предвид, че усилията трябва да бъдат насочени не в отричане на проблема, а в мининизирането на щетите, които инжекционната употреба на наркотици носи. 


Възможно решение:


Едно от тези средства за превенция са стаите за консумация на наркотици


които от години набират популярност. Първата е създадена през 1986 г. в швейцарския град Берн, а днес по света има над 90 действащи подобни стаи. 


В България темата е табу или поне до момента, в който "Инициатива за здраве" не се опита да я постави на масата. "Тези стаи за консумация на наркотиците носят ползи и за двете засегнати групи. Първо за самите хора, които използват наркотици, защото така се ограничава нестерилното ижектиране, събират се безопасно самите игли и спринцовки, а ако някой предозира може да му се окаже своевременна помощ. Второ и за обществото, защото така се намалява публичната употреба, с всички рискове -  общественото напрежение, изхвърлените спринцовки, концетрацията на престъпност."
Юлия Георгиева, която е координатор на застъпническите дейности на фондацията, обяснява, че откакто по света има подобни стаи (близо 30 години) в тях не е регистриран нито един смъртен случаи, а за сравненине "преди няколко години за една вечер в София загинаха седем човека". 


Полицай от СДВР дори се шегува, че


нерегламентирани стаи за инжекционна употреба съществуват от десетки години


Общоизвестен факт е, че в пловдивския квартал "Столипиново" предоставянето на помещения под наем за дошлите да си купят хероин е част от модела на наркоразпространение. За разлика от регламентираните стаи за употреба на наркотици в Западна Европа, Канада и Австралия, подобен модел носи почти всички рискове, познати и при откритите сцени – няма стерилна среда за взимане на наркотици, не се предоставят инжекции и спринцовки, няма лекарска помощ. 


Действащият Наказателен кодекс предвижда затвор от една до десет години и глоба от пет до 20 хиляди лева за


този, който "системно предоставя помещение на различни лица за употреба на наркотични вещества


или организира употреба на такива вещества." 


Този текст от НК, според специалистите е формалната пречка, за създаването на стаи за инжекционна употреба. Друга пречка е, че притежанието на наркотик (с какъвто зависимите ще идват в тези стаи) е престъпление. И най-вероятно полицейските патрули ще седят пред стаята за да задържат всеки, който се е запътил към нея.


Юлия Георгиева коментира, че в Швейцария е имало споразумение между администраторите на тези помещения и полицията – да не закачат хората, които ги ползват. Това е така, че защото и самите органи на реда имат интерес от тези помещения. В същото време всеки, който употребява наркотик на открити места знае, че към него полицията няма да е снизходителна. 


"Когато преди 15 години започнахме да раздаваме игли и спринцовки ни арестуваха", спомня си изпълнителният директор на "Инициатива за здраве" Елена Янкова. Днес дейността на фондацията достига няколко хиляди "клиенти" в София. Благодарение на това, че ги снабдява с игли и спринцовки се ограничава предаването на инфекциозни заболявания, ХИВ и хепатит. Всъщност


проблемът е преди всичко в манталитета и неинформираността на хората"Трябва да ги скрием тези хора, не да ги показваме" коментира Цветанка Петрова, която е секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните в район "Възраждане". И допълва: "Нали забранихме да се пуши на закрито, а сега ще правим специални стаи за наркомани". Според нея живеещите в района ще се разбунтуват, ако разберат, че се подготвя подобно нещо. 
Същите тези жители се бунтуват и в момента, защото парка "Свети Никола" е най-известната "открита сцена" на инжекционни потребители на наркотици, но нищо не се променя. Ясно е, че проблемът няма как да изчезне от днес за утре.


Въпросът е дали обществото е готово да приеме, че има начини да управлява по-добре този проблем. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Фондацията да не философстват, ами да купят Vivitrol, нищо че една инжекция е $1500 и държи един месец. На 10 души да помогнат - пак е нещо.

 2. 2 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  100 камшика на голо

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 3. 3 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Едно от тези средства за превенция са стаите за консумация на наркотици


  Стаи за друсалки - средство за превенция ???

  хмм...много интересна гледна точка

 4. 4 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Любопитно

  Само в ж.к. "Люлин" мога да ви изкарам по 10 наркомана от вход - като минимум !

  ))))

 5. 5 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Всеки дилър да е задължен да не скитори по улиците, а да наеме светло, чисто и луксозно помещение. Там млади девойки в подходящо облекло ще доставят стоката франко вената на щастливеца. Ще се издават касови бележки, а касовия апарат освен с НАП ще е свързан и с доставчиците, за да има превенция на злоупотребите.
  Рязко ще намалеят побоищата, рязане на уши и други непопулярни мерки за подобряване на отчетността.
  Разходите за помещенията, естествено ще се поемат от социалните. Полицията ще осигури стройни служители, за да се гарантира, че случайни лица няма да нарушават реда в тези храмове на медитацията.
  Светият Синод ще осигури дежурни свещеници, които да ръсят със светена вода и осигуряват спешно опело на неиздържалите такова щастие и пренесли се в един друг свят енориаши, наричани доскоро неправилно наркомани.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 6. 6 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Весело

  Алкохолът е узаконения наркотик на Точно Това Общество.

  Той е свободата, от която не можеш да се лишиш.

  Другите наркотици са твърде кратко изживяване, което губи смисъла си в бързата и нелепа смърт, при която повръщаш направо в трахеята си.

  Което разбира се, не може да ти се случи, ако приживе си се научил да повръщаш правилно от правилния наркотик.

  Алохолът е правилният наркотик.

  )))

 7. 7 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Алкохолът помага да се успокоиш, той канализира гнева в приятно безсилие и отлагане.

  А ако толкова много ти се иска да убиеш някого — накрая го правиш, нали ?
  И в този момент Точно Това Общество вместо да те пита защо си убил човек, то те обвинява че си бил пиян. ))
  Обяснението, според мен е, че Светът е твърде лош. Едва ли можем да очакваме, че Алкохолът ще го направи по-добър.

  Всяка вечер между 19 и 24 часа Светът затваря кепенците и отива да се напие някъде...

  После му е трудно да се върне, но го прави защото на сутринта трябва да отиде на Работа. С парите от Работата Светът си купува Алкохол.

  И чака да се свечери.

  )))))

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  Идеята хич не е лоша, защото твърда дрога наистина не се отказва лесно и е по-добре наркоманите да са здравно следени, а и да не са хептен на улицата, докато са под влияние на дрогата.
  Без да се занимавам с наркомани (онколог съм), понякога имам и такива пациенти. Макар да ме вбесяват с ирационалността си и с трудната кооперация, гледам аз да бъда максимално рационален и така да използвам ситуацията, че да сътрудничат в рамките на възможното.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на Hasta La Vista antifascista OI!
  Hasta La Vista antifascista OI!
  Рейтинг: 644 Гневно

  А КАТО ИМ РАЗДАВАТЕ МЕТАДОНА ДИРЕКТНО В ГРАДИНКАТА ПРЕД ЦЪРКВАТА НА ПИРОТСКА !!!!!!!! ПОДчЕРТАВАМ - ПРЕД ЦЪРКВАТА !!!! ТОВА КАКЪВ ВИД ПРЕВЕНЦИЯ Е ... МЕТАДОН + КАФЕНЦЕ ... КОМУНИ ТИП ЗАТВОРНИчЕСКО ОБщЕЖИТИЕ СА НУЖНИ, НО САМО С 1-2 НЕ СТАВА. ОТДЕЛНО ИМ ИСКАТЕ ПАРИ ВСЕ ЕДНО ОТИВАТ ДО ВЕГАС ...

  1914 / 88
 10. 10 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А защо трябва да търпим обществен строй, който поражда нужда да се вземат наркотици, не вземането от келешлък, а за понасяне на гадостите на този живот?
  Пък и наркотиците са бизнес, тоест непобедими в рамките на света на бизнеса.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 11. 11 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Алкохолът, безспорно, е наркотик.
  И е интересно, че са го забранявали и пак забраняват, но специално в Америка е бил забранен по настояване на петролните лобисти, понеже двигателите на. Форд, монтирани на шаси за пикап или трактор, за фермерски нужди демек, спокойно са горяли спирт вместо бензин. Спирт се получава и от растителни отпадъци.
  Не грижа за здравето и "морала", а пазарни интереси.
  Така е и с останалите наркотици. Вкл никотина.
  Препоръчвам книгите и статиите на Юлиян Караджов по въпроса за митовете и истините около наркотиците.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 12. 12 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Ако дилърите имаха професионална организация, биха празнували 25 години истински хероинов бизнес в България.

  През тези 25 години борбата с наркоманиите вървеше страшно добре - почти колкото и самият хероин на пазара.

  ))))))

  Който и вестник да отворите, ще видите, че нещо се прави. По - интересното е, че нещо се прави, а никой не му пречи.
  )


  Симптоматично и пълно с родна, българска логика.

  ))))))

 13. 13 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  За комуните и още нещо...

  Неприятното при хероиновата зависимост е в това, че след като си се отървал от абстиненцията, трябва да се отървеш и от целия си живот, за да продължиш процеса на "откачане". Махаш родителите, махаш махалата, махаш всичките си познати, махаш за сбогом на докторите, махаш се от града и отиваш там, където никой не те познава. Но и това не е достатъчно. Трябва ти Организация. Нещо да правиш, да имаш друга идея и други хора, с които да я осъществиш. Какви други могат да бъдат тези хора, освен такива като теб, с които си от един цирк и си знаете номерата? Ето това е принципът на комуната.

 14. 14 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Човек започва с Малките удоволствия - да си играе.
  )
  Играта винаги е свързана с половите органи, които са единственият естествен начин на добиване на Удоволствия. После идват наркотиците.
  Първо бирата. После водката. После тревата. После на фолио и после на помпа.
  Принципът на Удоволствието работи безотказно. И започва да пречи на Организацията. Организацията на черния дроб. Организацията на половата система.
  Организацията на мозъчната кора. Колкото и да е сложен светът и неговата организация, той е мега-просто нещо в сравнение с организацията на собствената ти полова система или черен дроб.

  Някой трябва да е тотално завършен идиот, за да не знае, че поощряването на Принципа на Удоволствието разхлабва Принципа на Организацията.

  Наблегни на удоволствията в този живот - стигни докрай - и няма как да не се събудиш близо до собственото си лайно.
  ))

  С две думи : Свободен си да се друсаш с каквото решиш. Единственото, което трябва да знаеш е, че в някои случаи връщането отсам чертата е трудно.

  А "трудно" в този случай е най-слабата дума на света.

  И нищо лично, ако си ме разбрал правилно, така стоят нещата по принцип ( и не само в БГ )

  за съжаление...

 15. 15 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Айде нема нужда, ако ги натиснеш да работят няма да се сещат за спринцовката, работата ще ги направи щастливи. Стига е издържала държавата разни отрепки и безделници, метадон който продават, безплатни спринцовки и презервативи и те си пият бирата по градинките

 16. 16 Профил на zztop11
  zztop11
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Няма нужда от такива стаи. Живея близо до парк "Свети Никола" и искрено ме е страх, когато се прибирам вечер. При едно отваряне на такава стая това ще привлече всички наркомани на едно място и живеещите хора около нея да му мислят.

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 836 Неутрално

  принципът на нормиране на нещо, оттук и предоставянето на морална санкция за него като е "норма" реално снижава летвата и размива границата между нормалност и болестност. вместо да се инвестира в програми за отказване от наркомании, те ще се вадят на светло и така косвено легализират...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Жълтопаветник
  Жълтопаветник
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Като чета коментарите ми иде да се разрева.

  Поздравления за Дневник, че публикува такава статия.

 19. 19 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1063 Весело

  Разпищолили се фондацийки ръсят мозък! Що пък не! Тук сичко може! Щом е за "превенциа" или "за доброто"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  Най-лесно е да кажем че, наркоманите са боклуци и да се оправят сами. Да забравим че, много от любимите ни артисти също са наркомани и го правят защото иначе не могат да творят, т.е. заради нас.

  "Another rainy morning
  People rushing by
  My head is still in the clouds
  I dream with open eyes ..."

 21. 21 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Поздравления за статията!

  4itatel
 22. 22 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  И защо да е трудно да се откажат наркотиците?Вследствие на тежко заболяване на панкреаса аз се отказах от алкохол,всякаква мазна храна,сладки неща и още куп други неща.А бях голям любител на кебапчетата и пържолите.Обичах да си пия и бира с пържени картофи,а сега карам основно на варен ориз и картофи и немазно пилешко месо.Абсолютно целият живот си промених-защо наркоманите да не могат да откажат наркотиците.Просто се изисква воля и нищо друго.

 23. 23 Профил на Up In Smoke
  Up In Smoke
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  You should not use Vivitrol if you are allergic to naltrexone, or if you have:
  -an addiction to narcotics;
  -a history of alcohol or narcotic drug use within the past 7-10 days; or
  -drug or alcohol withdrawal symptom

  http://www.drugs.com/vivitrol.html

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 2146 Неутрално

  До коментар [#22] от "kermit":

  Не знам как да ви осигуря да присъствате на абстинентен синдром от алкохол и цигари (меки дроги) при хора със силна физическа и психическа зависимост. Това не е количество на дрогата в периода на максимална употреба, а е функция от генетични и характерови предразположения, последните от които също са поне отчасти генетични. Така или иначе, впечатляващи сцени са, при това с риск за живота на пациента.

  Имах пациент с рак на хранопровода, който беше силен пушач и пиеше доста, да не кажа откровен алкохолик. Беше висок около 1,60 и тежеше около 50 кг. В момента на диагнозата беше на около 50 години. Нямаше други заболявания. Затова решихме да го лекуваме радикално - в неговия случай с конкомитантна (заедно провеждана) химио-радиотерапия.
  Химиотерапията в тази схема е 1-ви ден цис-платина и след това 5 дни континуален 5-флуороурацил (реално - на системи около 100 - 102 часа) през 1-вата и 5-тата седмица на облъчване, което пък е планирано за 7 седмици. Обяснявам така подробно, та да си представите какво го е чакало.

  Започнахме ние лечението и на 4-тия ден от първия цикъл на химиотерапията той се побърка. Изтръгна си системите. Лазеше по земята и издаваше странни звуци, а като идваше санитар, сестра или лекар (аз) виеше като куче и се скатаваше в ъгъла. Извиках психиатър, посъветва ни как медикаментозно да овладеем абстинентния синдром. Резултатът беше обратен - болният започна да се мята из стаята, като разруши мебелировката и изкърти стените. Променихме лечението, но този път резултатът беше делириум с тресене на цялото тяло. След два дни дойде на себе си и като се огледа и видя какво е причинил, само дето не умря от срам, изпадна в депресия, пак викахме психиатър... цирк. Някак си довършихме лечението, без други сътресения. И това цялото само от алкохолизъм и цигари.

  Абстинентен синдром от хероин съм виждал при младо момиче, когато бях студент. Там вече има опасност за живота, с нестабилна сърдечна дейност, нарушения на жизнените функции и други екстри, особено ако пациентът има други придружени заболявания. Виждал съм и абстинентен синдром от игрални автомати - у наш санитар - също беше филм на ужасите на живо. Накрая си преряза вените.

  На фона на преживяното и видяното от мен в ролята ми на лекар, ще си позволя да не се съглася с идеята ви, че волята е достатъчна - няма толкова силна воля, колкото са силни зависимостите.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Наясно съм,защото съм разследващ полицай и съм виждал доста наркомани.Имал съм какви ли не случаи-идват родители и се молят да вкараме децата им в затвора само и само да не се дрогират.И наистина на много наркомани престоят в затвора се отразява благоприятно като спират да вземат наркотици.От разговор със самите наркомани знам,че за тях първите дни са най-тежки,но после се организма свиква и не им тежи,че не са се дрогирали.Така че наистина се касае до воля-има много наркомани ,които спряха навреме и си живеят добре,както и други,които измряха на по 25 години.

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [#25] много си наясно, няма що...
  Пфу.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 27. 27 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Докторе, вие може да спасявате хора от ужасни болести, но ПАК нищо не разбирате - полицията знае всичко най-добре. Ако не вярвате, вижте коментара на kermit
  (емотикон за "повръщам"

 28. 28 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  пфу много зган имало у софия ама много

  Welthauptstadt Germania
 29. 29 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Наистина това е стъпка в правилна посока.

  Но трябва да помислим и за самотните хора. Липсата на страстни изживявания е проблем, който може да доведе до изневери, изнасилвания, отчаяние и самоубийство.

  Затова предлагам:
  1. Да се узакони проституцията;
  2. Да се направят подходящи стаи;
  3. На социално-слабите да се дават помощи под формата на ваучъри за сеанси

 30. 30 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1656 Неутрално

  До коментар [#24] от "PavelCZ":

  Добре е, че има компетентен човек във форума, та да осветкли лаическите ни представи за това, какво представляват зависимостите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Защо трябва да има стаи за инжектиране на наркотици-цитат от статията.
  Утре със същия ентусиазъм и същите аргименти може да питаме: Защо трябва да има стаи за изнасилването на ...

 32. 32 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1501 Любопитно

  Една стая би била по евтина, но една комуна би била много по-полезна....

 33. 33 Профил на spek
  spek
  Рейтинг: 389 Неутрално

  [quote#15:"shileto"]Айде нема нужда, ако ги натиснеш да работят няма да се сещат за спринцовката, работата ще ги направи щастливи. [/quote]

  Ммм, ама вие сте за нобелова. След една бира и проблема със световния глад ще решите, и космоса ще покорите. Така: или линк към държава (на чиито статистики може да се вярва, без Северна Корея и Иран моля), в която предлаганият от вас метод е решил проблема с наркоманията, или стига глупости.

  По-скоро стига примитивно морализатарстване за да се почувства човек готин и печен на чужд гръб.

 34. 34 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Някои пишещи статии в Дневник, явно са перманентно дрогирани, нямат нужда от специални стаи

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "Под "трябва да живеем с тях", д-р Василев има предвид, че усилията трябва да бъдат насочени не в отричане на проблема, а в мининизирането на щетите, които инжекционната употреба на наркотици носи. "

  Човекът го е казал много ясно! Не трябва да забравяме, че никой не е и няма как да бъде застрахован от това децата м да започнат да друсат!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1731 Любопитно

  [quote#5:"ujc33369406"]Там млади девойки в подходящо облекло ще доставят стоката франко вената на щастливеца. Ще се издават касови бележки, а касовия апарат освен с НАП ще е свързан и с доставчиците, за да има превенция на злоупотребите. [/quote]
  Всъщност точно това е един от изходите — легализиране, данъци за държавата и никакви кинти за мафията и организираната престъпност. Отделно, че престъпленията за набавяне на пари за дозата, ще секнат и хората ще видя бял ден... Дори проблема дето като били легални, щяло да има повече наркомани е дребен в сравнение с днешните загуби за обществото като цяло.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на fiona
  fiona
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Чудесна статия! За съжаление много хора не са дозрели, за да я разберат. Но просвещение винаги е нужно.

  fff
 38. 38 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1731 Любопитно

  [quote#29:"Технолог"]Липсата на страстни изживявания е проблем, който може да доведе до изневери, изнасилвания, отчаяние и самоубийство. [/quote]
  В Япония, поради пренаселеност и липса на място за секс (заради децата и т.н.), има хотелчета в които семейните двойки могат да наемат стаи...
  Та хайде да не сме като шопа, дето видял жираф и казал:
  — Е, тЕ такова животно нЕма!

  Сигурен съм, че ако има избор между ваучер за "топло" и "еротична терапия", то предпочитанията ще са около 3:1

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Наркотиците трябва да бъдат легализирани и така могат да бъдат ре6ени много проблеми.

 40. 40 Профил на Колаборационист
  Колаборационист
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Всяка прослойка си има наркотици, важното е : колко е представена в обществото !?

  Всички ТРЯБВА неумолимо да наказваме невежеството на администрацията и духовенството !
 41. 41 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  Ах каква гнусна и отвратителна реклама!

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 42. 42 Профил на schz
  schz
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Дори не прочетох цялата статия, щото и викам полюция.
  Верно, че в някой страни има стаи за "наркотици", както ги нарича авторът. В тези страни, хората използващи "стаите", трябва да продадат N на брой вестници, или прекопат градинки.
  Не ме разбирайте погрешно, имал съм близки срещи с наркотиците, но туй дето се твърди няма как да стане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK