Правозащитници: Градът не дава възможности на малцинствата

Правозащитници: Градът не дава възможности на малцинствата

© Георги КожухаровИзбори 2022

Европейските градове предоставят възможности за много хора, но те често не достигат до малцинствата и имигрантите, които стават жертва на предразсъдъци и социално изключване. Много общности живеят в маргинализирани предградия, където липсват основни услуги и заетост". 


Това е основното заключение на оповестеният в края на миналата седмица годишен доклад  за състоянието на малцинствата по света на международната правозащитна организация Minority Rights Group (MRG). Документът разглежда стотици малцинствени групи в Европа, Азия и Северна Африка.  Пълният текст може да бъде прочетен в прикачения файл.


Докладът предупреждава за бедственото жилищното положение на разселените общности, които са били принудени да напуснат домовете си в търсене на сигурност. "Положителните резултати от образованието, заетостта и здравните грижи са неразривно свързани с жилищния статус на човек", отбелязва отговарящият за политиките и комуникацията в MRG Карл Содърбърг. "Липсата на жилища е оскърбление за най-уязвимите и уврежда способността им да участват пълноценно в обществото", допълва той. 

Документът коментира България в контекста на неслучилата се ромска интеграция, подклажданите от националистическите партии расизъм и религиозна нетърпимост, както и неприемливите условия за пристигащите от Близкия Изток бежанци. 

Ромите  - крачки напред, но стереотипите остават

"Според последното преброяване, близо 5% от българите се идентифицират като роми, но високите нива на дискриминация в страната вероятно са причина за това много роми да заявят различна етническа принадлежност в опит да избегнат допълнително изключване", пише в главата от доклада, посветена на България.


Данните на MRG показват още, че е "три пъти по-вероятно българските роми да нямат достъп до съвременна канализация и почти осем пъти по-вероятно да живеят в изоставени сгради в сравнение с мнозинството българи. 


Наблюдавани са и положителни инициативи за приобщаването на ромите в западната част на страната, където гражданското общество, международни дарителски организации и местните власти опитват да интегрират ромите в по-широката общественост чрез инициативи като общ училищен транспорт, извънкласни дейности,  доброволчество и различни менторски програми. "Въпреки това, стереотипите са налице", заключава докладът. Като пример са цитирани различни сблъсъци от последните години между роми и поддръжници на националистически и ксенофобски движения. 

Бежанците и религиозните малцинства – жертва на расизъм и предразсъдъци 

Докладът е категоричен, че "расисткото отношение и към религиозните малцинства" е подклаждано от националистическите партии, които подкрепят спорни шествия като "Луков марш" и са свързвани с поставянето на свастики по външните стени на синагогата в София и опитите за запалване на Джумая джамия в Пловдив.

"Ситуацията с бежанците в България, най-вече в градските зони, е показателна за дискриминацията, пред която малцинствата са изправени. Непривикнало към грижата за големи групи бежанци, правителството не е реагирало адекватно на потока на хилядите сирийски бежанци", показва докладът. 

Подчертано е изказването на председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който заяви в интервю, че "кюрдите са много по-лоши от циганите във всеки един аспект". Това показва ясно институционалните предразсъдъци към бежанците, завърша главата за България в доклада на MRG. 

Възможностите и препоръките

"Правителствата трябва да предприемат съгласувани действия, за да разберат по-добре предизвикателствата пред малцинствата в градските райони, чиято борба често остава невидима", казва Содърбърг. "Докато някои градове са се приспособили и  отговарят на определени предизвикателства, в други проблемите на малцинствата трябва да бъдат включени в градската политика". 

Содърбърг добавя, че "при подходящи условия малцинства могат да допринесат по най-различни начини за растежа и разнообразието в един град". "За да стане това, адекватната защита и политиките трябва да бъдат на мястото си", смята той. 

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK