Правозащитници: Градът не дава възможности на малцинствата

Правозащитници: Градът не дава възможности на малцинствата

© Георги КожухаровЕвропейските градове предоставят възможности за много хора, но те често не достигат до малцинствата и имигрантите, които стават жертва на предразсъдъци и социално изключване. Много общности живеят в маргинализирани предградия, където липсват основни услуги и заетост". 


Това е основното заключение на оповестеният в края на миналата седмица годишен доклад  за състоянието на малцинствата по света на международната правозащитна организация Minority Rights Group (MRG). Документът разглежда стотици малцинствени групи в Европа, Азия и Северна Африка.  Пълният текст може да бъде прочетен в прикачения файл.


Докладът предупреждава за бедственото жилищното положение на разселените общности, които са били принудени да напуснат домовете си в търсене на сигурност. "Положителните резултати от образованието, заетостта и здравните грижи са неразривно свързани с жилищния статус на човек", отбелязва отговарящият за политиките и комуникацията в MRG Карл Содърбърг. "Липсата на жилища е оскърбление за най-уязвимите и уврежда способността им да участват пълноценно в обществото", допълва той. 

Документът коментира България в контекста на неслучилата се ромска интеграция, подклажданите от националистическите партии расизъм и религиозна нетърпимост, както и неприемливите условия за пристигащите от Близкия Изток бежанци. 

Ромите  - крачки напред, но стереотипите остават

"Според последното преброяване, близо 5% от българите се идентифицират като роми, но високите нива на дискриминация в страната вероятно са причина за това много роми да заявят различна етническа принадлежност в опит да избегнат допълнително изключване", пише в главата от доклада, посветена на България.


Данните на MRG показват още, че е "три пъти по-вероятно българските роми да нямат достъп до съвременна канализация и почти осем пъти по-вероятно да живеят в изоставени сгради в сравнение с мнозинството българи. 


Наблюдавани са и положителни инициативи за приобщаването на ромите в западната част на страната, където гражданското общество, международни дарителски организации и местните власти опитват да интегрират ромите в по-широката общественост чрез инициативи като общ училищен транспорт, извънкласни дейности,  доброволчество и различни менторски програми. "Въпреки това, стереотипите са налице", заключава докладът. Като пример са цитирани различни сблъсъци от последните години между роми и поддръжници на националистически и ксенофобски движения. 

Бежанците и религиозните малцинства – жертва на расизъм и предразсъдъци 

Докладът е категоричен, че "расисткото отношение и към религиозните малцинства" е подклаждано от националистическите партии, които подкрепят спорни шествия като "Луков марш" и са свързвани с поставянето на свастики по външните стени на синагогата в София и опитите за запалване на Джумая джамия в Пловдив.

"Ситуацията с бежанците в България, най-вече в градските зони, е показателна за дискриминацията, пред която малцинствата са изправени. Непривикнало към грижата за големи групи бежанци, правителството не е реагирало адекватно на потока на хилядите сирийски бежанци", показва докладът. 

Подчертано е изказването на председателя на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който заяви в интервю, че "кюрдите са много по-лоши от циганите във всеки един аспект". Това показва ясно институционалните предразсъдъци към бежанците, завърша главата за България в доклада на MRG. 

Възможностите и препоръките

"Правителствата трябва да предприемат съгласувани действия, за да разберат по-добре предизвикателствата пред малцинствата в градските райони, чиято борба често остава невидима", казва Содърбърг. "Докато някои градове са се приспособили и  отговарят на определени предизвикателства, в други проблемите на малцинствата трябва да бъдат включени в градската политика". 

Содърбърг добавя, че "при подходящи условия малцинства могат да допринесат по най-различни начини за растежа и разнообразието в един град". "За да стане това, адекватната защита и политиките трябва да бъдат на мястото си", смята той. 

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 65vesso
  65vesso
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Да им умра на анализите. Циганите от Берковица, а и не само от там имат съвсем нормални къщи и възможности в родните си места, но идват в София да ровят в кофите за отпадъци, просят и живеят в мизерни набързо застроени бараки защото изкарват между 40и 180лв.на ден без да спазват трудова дисциплина. И от отговорност и обич към децата си всичко пропиват и нищо не пестят.

 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Ами в такъв случай да се насочат не към градовете, ами към вътрешността. Земя за обработване - колкото искаш, производството на храни никога няма да бъде лоше препитание, храна винаги трябва. Но трябват и трудови навици и главното - ЖЕЛАНИЕ ЗА ТРУД. А дали ги има?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на mopper
  mopper
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Толкова добре си интегрирахме и давахме свобода във Варна, че игнатиевските цигани сега живеят като царе. Какви възможности искат повече?
  ,

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Защо само за циганското малцинство се отнася това? Не виждам проблем при арменците и др. Значи причината е в домашното възпитание, а не в етноса.

 5. 5 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "ck":

  [quote#4:"ck"]Значи причината е в домашното възпитание, а не в етноса.[/quote]

  Единствената и изначална вина за една дискриминация на расов принцип седи в мнозинството. То върши дискримниацията, а тя никога не е логична или оправдана. Така че, мнозинството е това, което би трябвало да отговори на върпоса: защо едните са по-дискриминирани от другите.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 6. 6 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  [quote#2:"дедо Андро"]Ами в такъв случай да се насочат не към градовете, ами към вътрешността.[/quote]

  Доста сталинистко. Това са граждани на страната, за голямо всеобщо съжаление. В случая логиката е: еми да, има дискриминация, ама ние няма да я спрем, затова да се изнасят.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 7. 7 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  Смешковци.... ромите нямали достъп до канализация!?!?
  Ми то и тузарите по Дървеница и Симеоново нямат достъп, ама какво от това???

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 8. 8 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 911 Весело

  До коментар [#2] от "дедо Андро":

  Е там е проблемът "желанието за труд"...
  Много българи са го загубили някъде по пътя на историята.....
  Та по времето на бат ТОШО, трябваше с пръчката да ги приучават на труд...
  А работа има за целия китайски народ..... не само за малцинствата.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 9. 9 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 760 Неутрално

  [quote#6:"stupid_american"]Доста сталинистко. Това са граждани на страната, за голямо всеобщо съжаление. В случая логиката е: еми да, има дискриминация, ама ние няма да я спрем, затова да се изнасят. [/quote]
  Не, в никакъв случай! Логиката ми е прагматичността, това, че има начин тези хора достойно да се борят за живота си и да заработват средствата си.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 10. 10 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  До коментар [#5] от "stupid_american":

  Казах по-горе, че не е причината етноса. Специално за някои цигани е характерно безотговорното създаване на деца без възможности на семейството да ги отгледат и образова. Това е то домашното възпитание, различно е.

 11. 11 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Ами като не им дава града възможности града,на село възможности бол,ама трябва да се бачка.

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2810 Весело

  Брат'чедите са като волни птици, те винаги първи усещат къде има възможности за фриволен живот. Не е случайно, че се насочват там където е развита икономиката, където има прогрес, само че не като участници, а със съпътстващи дейности, които са характерни за бита им. А, битът на циганите е по правилата на волните, прелетни птици. Деца на Природата!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Коренните жители трябва да възприемат същия безотговорен начин на живот и тогава няма да има ДИСКРИМИНИРАНИ! Колкото по-зле толкова по-добре!

 14. 14 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Ей така, докато разни организации си пишат докладите, неусетно, до 25 години, не градът няма да дава възможности на малцинствата и мигрантите, а циганията ще удуши градовете. Каквито и възможности да осигуряваш за споменатите в доклада групи, циганията си остава, дори се разраства. Циганията е начин на живот, който игнорира правилата и законите. Тя си иска бунището.

 15. 15 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  т.е. наличието на хора не им дава възможност да крадат на спокойствие, както правят от десетилетия по селата.

 16. 16 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#5] от "stupid_american":

  Заучени фрази станали досадни . Много ми е трудно да приема , че дискриминирам циганите , при положение , че им плащам тока , водата , социалните помощи . Проблема на 95 % от този " дискриминиран " етнос е , че НЕ ЖЕЛАЕ да бъде интегриран в обществото , примери колкото искаш , само че трябва да искаш да ги видиш , а не да повтаряш едни и същи думички , като латерна .

 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  Имам един въпрос, защо винаги, когато се говори за "дискриминирани" малцинства, за липса на възможности, за бедност, етс. се има предвид цигани, араби, негри или мюсюмани? Що из европейските държави няма стратегии за интеграция на евреи, арменци, поляци, румънци, българи, етс? Защо не се говори за супер бедност, липса на образование, работа и маргинализация на тези малцинствени групи из ЕС?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  Защо тогава всички цигани искат да са в големите градове?

 19. 19 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#16:"zle_platen_trol"]Заучени фрази станали досадни . Много ми е трудно да приема , че дискриминирам циганите , при положение , че им плащам тока , водата , социалните помощи[/quote]

  Глупи е усвоил до съвършенство левичарската реторика. Иначе е десен антикомунист, де... дето се вика, не го слушай какво приказва, а как се определеля.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 20. 20 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#16] от "zle_platen_trol":

  [quote#16:"zle_platen_trol"]Заучени фрази станали досадни .[/quote]

  Това всъщност се отнася до твоите приказки за това, че плащаш на някого тока. Дали го плащаш, на кого го плащаш и ти не знаеш, но си говориш. Същото се отнася и до твърдението, че не желаели да се интегрират в обществото. Няма как да знаеш дали е така, но го твърдиш.

  [quote#16:"zle_platen_trol"]Много ми е трудно да приема , че дискриминирам циганите [/quote]
  Това нищо не значи, освен колко струва преценката ти. Ти в един пост написа поне 2 дискриминационни коментара, но ти е трудно да го осъзнаеш. Просто критериите на българите са страшно закърнели. Дискриминацията е толкова повсеместна и превърната в норма, затова трудно някой има чувствителност към нея. А ето ти пример за дискриминативните ти коментари:
  [quote#16:"zle_platen_trol"]че им плащам тока , водата , социалните помощи [/quote]
  [quote#16:"zle_platen_trol"]Проблема на 95 % от този " дискриминиран " етнос е , че НЕ ЖЕЛАЕ да бъде интегриран в обществото[/quote]
  Видно е, че ти съотнасяш дадени черти (неплащане на ток, нежелание за интеграция в обществото) единствено на етнически принцип. Дискриминацията е повече от очевидна, а абсурдът е, че повечето наши сънародници не могат да го проумеят. А то е елементарно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 21. 21 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#17] от "Barcelina #Je suis la libertad":

  [quote#17:"Barcelina #Je suis la libertad"]Имам един въпрос[/quote]

  Явно имаш дълбокомислен отговор по въпроса. Интересно ще ми е да чуя поредната порция бисери с марка Барцилина. Просвети ни, моля те. Кажи защо така се получава.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#20] от "stupid_american":

  Много обичам хора , които коментират неща , които дори не са видели . Знаеш ли , колко е събираемоста на сметки на ЕРП в циганските махали ? А на ВИК дружествата ? Знаеш ли какво се случва , ако абонат извън тези махали не си плати сметката ? Знаеш ли какво ще ти се случи на теб , ако забремениш 13 годишно дете ? А знаеш ли , че за някой това престъпление е оправдано от папагали говорещи за дискриминация ? Знаеш ли какво се случи с едни прекрасни къщички построени и подарени на " дискриминараните " в Пловдив преди години ? След като отговориш на всички тези въпроси , тогава пак ще си говорим за дискриминация .

 23. 23 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Аз като етнически българин едва ли мога да се възползвам от опцията, да пристигна с роднини в някой голям град и да се настаня в парка му и да изградя мини махала като използвам околната среда за материали и отопление... или пък ако тумбата ми роднини е по голяма, да се настаня в някой частен имот, а полиция и районен кмет да се правят, че не съществувам...

  та да, различаваме се с циганите, не е да не се...

 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":


  [quote#22:"zle_platen_trol"]След като отговориш на всички тези въпроси , тогава пак ще си говорим за дискриминация .[/quote]

  Глупости. За дискриминация можем да говорим по всяко време и никакви сметки за ток не могат да променят факта, че циганският етнос е постоянно дискриминиран в България. Редно е това да бъде признато, поне от интелигентните и образовани българи, защото е факт. Тогава, вероятно, може да наблюдаваме началото на някакъв прогрес. Но с отвратителното робовладелско чувство, което се демонстрира ежедневно, само се въртим в един порочен кръг.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#24] от "stupid_american":

  Ха ха ха , само така . Много празни приказки , никакви факти и аргументи . Толкова сте жалки така наречените " правозащитници " , че сега ме е яд , че си загубих времето с поредния празнодумец .

 26. 26 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#6] от "stupid_american":
  бягат от селата, щото няма какво да крадат там. говоря от личен опит, ошушкаха ни къщата на село, едвам намерих на кого да я продам за 3000лв, и 1.5дка двор за още 2
  не само откраднаха всичко каквото можаха, ами с масовите си действия на практика занулиха стойността на имотите там, защото почти никой не ги иска.

  Birds of a feather flock together.
 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#23] от "diegos":

  можем, ако се съберем на тумба 1000 души...
  и го правим упорите и настойчиво в продължение на години първо от покрайнините

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  обаче не искаме така

  Birds of a feather flock together.
 29. 29 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#25] от "zle_platen_trol":


  [quote#25:"zle_platen_trol"] Много празни приказки , никакви факти и аргументи . [/quote]

  Нагледно ти показах, че ти дискриминираш. Явно твоята представа за факти и аргументи не е много избистрена. Ако искаш, разгледай всеки един интернет форум и виж за каква бясна дискриминация става дума. Обиди, стереотипи, предразсъдъци, призиви за насилие. Хайде да не се правим, че това не е ежедневие.
  Най-гледаното хумористично предаване, Господарите, често произвеждат дискриминативни материали, минаващи абсолютно безпроблемно пред съответните органи. Така че, дискриминацията е и на институционално ниво.
  Това всичкото са факти и аргументи, приятелю. Нещо си се объркал много. За сметка на това не видях ти да подкрепиш с някакви факти твърдението си:
  [quote#16:"zle_platen_trol"]Проблема на 95 % от този " дискриминиран " етнос е , че НЕ ЖЕЛАЕ да бъде интегриран в обществото[/quote]
  Провел си анкета, или...?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 30. 30 Профил на gad
  gad
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Каквото и да говорим трябва да е ясно следното. Цигани и голяма част от турчеещата се общност не могат да говорят български език.Трябва да има закон ,който да е задължаващ българския език -има си хора, на които им се плаща, за да го измислят в детайли.Тогава всички тия, които имат претенции ще ходят и на частни уроци по български.Как българите в чужбина веднага започват да учат съответния език в държавата в която се намират-да, защото няма да могат да се издържат и веднага започват интегрирането. А това, че при нас много хора не се чувстват българи, всички последствия остават за тях.

 31. 31 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#26] от "rldkfl":

  Разбира се. Нашата селска вила също бе обрана от цигани, както и се принуди баща ми да я продаде на безценица, щото никой не я искаше. Предпочитам обаче да мисля малко по-комплексно от първосигналното: "мръсните мангали ми обраха къщата, значи дай сега да мразя мангалите".
  Аз не настоявам, че циганите са стока. Нито, че не са стока. Това за мен са абсурдни твърдения, така или иначе. Просто настоявам нещата да се казват такива, каквито са, пък да видим тогава.

  Има ли повсеместна дискриминация? Има. Следователно, ние като българи, е добре да почнем от там и да признаем нашата вина.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 32. 32 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#29] от "stupid_american":

  Така , бил съм в средния запад на САЩ и там съм чувал не един и два пъти призиви за саморазправа с " чернилките " , по твоята логика трябва да обявя САЩ за най-нетолерантната държава в света . Това , че малки групи от хора ( футболни фенове , крайни националисти , скинари и т.н. ) призовават за насилие , не означава , че всички останали го правят . Колкото до ФАКТА , че този етнос не желае да се интегрира , той е толкова пъти доказван в ежедневието , че е абсурдно някой да го отрича . Няма нужда да ти давам примери, които можеш и сам да видиш , стига просто да отвориш очите си .

 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  "Малцинствата" вече започва да звучи като "Привилегированите".
  А уж бяхме за равенство пред закона.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "zle_platen_trol":

  [quote#32:"zle_platen_trol"]Така , бил съм в средния запад на САЩ и там съм чувал не един и два пъти призиви за саморазправа с " чернилките " , по твоята логика трябва да обявя САЩ за най-нетолерантната държава в света . [/quote]

  Това не е моята логика. Моята логика е, че в България дискриминацията е повсеместна и интституционализирана де факто. В САЩ расизмът съществува, но е отречен от болшинството хора. Там расистките изказвания будят отвращение. А у нас, както е видно по плюсовете и минусите и под тази тема, расистките изказвания са радушно приемани.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 35. 35 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "zle_platen_trol":

  [quote#32:"zle_platen_trol"]Колкото до ФАКТА , че този етнос не желае да се интегрира , той е толкова пъти доказван в ежедневието , че е абсурдно някой да го отрича . [/quote]

  А ха ха. Преди малко ми правеше някакви реплики, че не говоря с факти, а какви са твоите факти? "Това е факт и е а абсурдно някой да го отрича". Брилянтно!

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 36. 36 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Разстроено

  [quote#2:"дедо Андро"]Земя за обработване - колкото искаш[/quote]Мислиш като българин. Разликата между Номад и земеделец = уседнал е 8 000 години еволюция - за това няма да доживееш да видиш ром - земеделец. Грешим генерално за ромите!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 37. 37 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#35] от "stupid_american":

  Оня ден даваха една циганка, чиято палатка бяха бутнали, която не иска да отиде да живее със семейството си у чужди хора. При това човека явно от милосърдие предлагаше част от къщата си безвъзмездно да я обитават
  Искала да и дадат нейна собствена къща, и да са цялата тумба цигани заедно.
  това как ти е като факт, при положени че аз откакто съм завършил, мога да живея под наем, при това доста висок за нивото на заплатите тук

  Birds of a feather flock together.
 38. 38 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "zle_platen_trol":

  В България имаме редовно политици на високо равнище, които правят расистки изказвания без никакви последици. Последният случай е с Валери Симеонов. Прокуратурата дори отказа да го разследва затова, че нарече ромите "нагли, озверели, човекоподобни" и т.н.

  Докога ще се правим на луди и ще отричаме простичкия факт, че етническата омраза спрямо циганите е повсеместна, крещяща и безнаказана?

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  [quote#31:"stupid_american"] ние като българи, е добре да почнем от там и да признаем нашата вина.[/quote]Кой си ти, че да вменяваш вина на един цял народ ??? Отделно, че не е работа точно на системно ограбван народ ... мъдро и безпристрастно да стигне същината на проблема и да намери решение. Да не говорим, че сме разделени и озверени по всички въпроси и никога няма да се разберем за нищо. Работа на учените и политиците е да проведат ефективни действия за решаване на проблема с ромите - образование, заетост, мотивация, закон ...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#37] от "rldkfl":

  [quote#37:"rldkfl"]това как ти е като факт[/quote]

  Като факт ми е, че има една ромка, която е направила това, което ти казваш. Дори не е и престъпление някакво, между другото.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 41. 41 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":


  [quote#39:"dark'star"]Работа на учените и политиците е да проведат ефективни действия за решаване на проблема с ромите - образование, заетост, мотивация, закон ...[/quote]

  А ти да седиш отстрани и да се чешеш по т.шаците, нъл тъй?

  Работа на всички е да станем малко по-добри хора.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 42. 42 Профил на impala
  impala
  Рейтинг: 237 Весело

  Американците са го измислили - далече от градовете се обособява една територия, нарича се резерват - и малцинствата живеят според традициите си на тази територия.

  В България имаме изобилие на територии подходящи за обособяване на такива резервати.

  Борисов комплексира хора, които изглеждат образовани, компетентни, успели...ключът е в думата "изглеждат"
 43. 43 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Аз се уморих отдавна да се опитвам да мисля, че този етнос може да бъде интегриран. Така и такаинтеграция няма да се случи, трябва да се търси и друго решение, което да е приемливо и за международната общност .
  Един от вариантите е да им се определи територия някъде из България, където да бъдат стимулирани да се заселят, далеч от нас. Нека там свободно да си упражняват "техния си начин" за всичко и да не си пречим. Нещо като подобен на индианските резервати.
  А пък който смята, че не е добре да се отделят от обществото, също да получи възможност да се засели при тях и да си споделят каквито ценности пожелаят.
  Вместо да се оплакваме и вайкаме постоянно от тях, е добре да мислим варианти или да надграждаме вече предложени.

 44. 44 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#42:"impala"]Американците са го измислили - далече от градовете се обособява една територия, нарича се резерват - и малцинствата живеят според традициите си на тази територия. [/quote]
  Извинявай, не съм изчел коментарите и не знаех, че почти повтарям твоята идея.
  Много хора ще кажат че така България ще губи територия.
  Аз отговарям, че ако един пръст е болен неизлечимо, може да го отрежеш, за да спасиш цялата ръка.
  Не искам да обричам децата ми да живеят в циганско мнозинство и за да не прибягваме всички ние да се спасяваме от България е по-добре навреме да предприемем мерки за спасяването на нея самата. Но докато още можем.
  Когато стане прекалено късно, децата ни ще са избягали далеч, а поколенията ще ни мразят, че сме затрили цялата. страна.

 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#40] от "stupid_american":

  не е една, това е нормалното мислене при тях което ги държи в гетото.
  неинтеграцията не е престъпление. престъплени е да се прехранват с каржби и измами, а причината да нямат други начини е липсата дори на престорено желание за интеграция

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на dvemnv
  dvemnv
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#38] от "stupid_american":

  Докога ще се правим на луди и ще отричаме простичкия факт, че етническата омраза спрямо циганите е повсеместна, крещяща и безнаказана?

  Дотогава докато циганската престъпност срещу българите остава ненаказана.
  Според теб защо я има тази омраза?!

 47. 47 Профил на bigspout
  bigspout
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#23] от "diegos":

  Много си прав , но и мойте пра пра деди са се заселили по този начин и са започнали оседнал начин на живот.
  Просто определена чаяст от от циганите са катунари и все още водят номадски начин на живот.
  Не е голям броят на чаргарите и катунарите.
  Просто държавата трябва да се вземе в ръце и да ги оземли равномерно в цялата страна и да им даде шанс да водят нормален и стойностен йивот.

 48. 48 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 840 Неутрално

  [quote#47:"bigspout"]Много си прав , но и мойте пра пра деди са се заселили по този начин и са започнали оседнал начин на живот. [/quote]

  тоест, трябва да плащам данък мълчание и тихо да толерирам безобразия и престъпност, защото някакъв етнос е пропуснал да еволюира има- няма едно 13-15 века?!

 49. 49 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 427 Гневно

  Градът не давал възможности на малцинствата..?

  ???

  Но пък за сметка на това, селото предлага твърде широко поле за изява !

  Пустеещи и трънясали ниви по села и селца, колкото щете !

  Да ги връщат там откъдето са дошли !

  Купете им техника, семена, фургони или каравани за живеене !

  Осигурете им всичко необходимо за нормален живот и труд !

  И познайте дали ще се завърнат обратно.

  За това трябва държавна политика и далновидни политици със "здрави топки"

  Да ама не !

  Щото такива още не са се родили..

  Сега има едни политикани които всячески се опитват да "усвояват едни пари ОТПУСНАТИ ОТ ЕС " ( разбирай ДА ОТКРАДНАТ ЕДНИ ПАРИ ОТ ЕС )

 50. 50 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Капиталистическото общество не дава. Нито държавният кпитализъм, именуван от демагозите "социализъм", макар да имитира успешно даване на някакви възможности, нито частният капитализъм, който е малко по откровен и циничен в подхода към този проблем.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK