"Къщата с ягодите" - ще успеят ли експертите да я защитят от срутване?

"Къщата с ягодите" - ще успеят ли експертите да я защитят от срутване?

© Юлия ЛазароваКъщата на шефа на "Лукойл" Валентин Златев на ул. "Сан Стефано" 6 в София да не бъде разрушавана. Тя не е в аварийно състояние и се нуждае само от консервационно-реставрационни работи и конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната й осигуреност. Това е становището на мнозинството експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство, натоварени със задачата да се произнесат по намеренията на Златев да срути и препострои старата сграда, известна като "Къщата с ягодите".


Становището е прието на 30 юни на заседание на Експертния съвет в института, на който са обсъдени всички документи и обстоятелства около състоянието на сградата и намеренията на собственика. Взети са и съответните решения, подписани от шестима от общо осем души в експертния съвет, се вижда от протокола от заседанието, с който "Дневник" разполага.


Документът, с който се препоръчва на министъра на културата да не разрешава разрушаване на сградата, не е подписан само от един член на експертния съвет и от председателя на института Даниела Джуркова. Въпреки преобладаващото мнение на експертите на института Джуркова, която също трябва да подпише документа и да го изпрати към министерството, до момента не е направила това и фактически бави процедурата. Становище към Министерството на културата не е изпращано, арх. Джуркова е в отпуска от 3 юли, връща се в понеделник, казаха от деловодството на института, потърсени по телефона.
Казусът за съдбата на сградата - паметник на културата с местно значение, стана актуален покрай няколко публикации около намеренията на Златев за нейното бъдеще. Експерти, запознати с плановете, сигнализираха, че намеренията са къщата да бъде съборена и преизградена наново.


В становището на експертите от института за паметниците на културата от 30 юни се казва, че пълното разрушаване на къщата ще доведе до


тотална загуба на нейната автентичност


Според тях има несъответствие между заключението на експертизата за техническото състояние на къщата, обсъждана в общинската комисия, и фактическото състояние на сградата.


"Експертният съвет на НИНКН намира за неправилно отхвърлянето на възможността за реставрация на оригинала и прилагането на конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната осигуреност на сградата и взимане на решение за събаряне и преизграждане със съвременни материали", заявяват мнозинството експерти от института.


Те предлагат да се възложи изработването на


нова независива техническа експертиза


и препоръчват на министъра на културата да не издава положително становище за срутване и препострояване на къщата.


Експертният съвет подкрепя и становището на специалистите на НИНКН - членове в общинската комисията, разгледала инвестиционното намерение на Златев. Двамата експерти - архитект и инженер-конструктор, на практика не одобряват крайното решение в комисията, включващо събаряне и ново изграждане на къщата. Те подписват констативния протокол с особено мнение.


"Дневник" разполага също и с особените мнения и мотивите за тях, както и с констативния протокол на междуведомствената комисия, оглавявана от арх. Влади Калинов от Столична община.


Според документите конструкцията на


ценната сграда е масивна


Градежът на основите и сутерена е каменен, а на стените в етажите - тухлен. Носещите стени са от плътни тухли. Подовата конструкция на първите два етажа, в това число и на терасите, е стоманобетонна. Такава е структурата и на таванския етаж, който е покрит с дървена покривна конструкция. На места са оформени и вертикални стоманобетонни пояси. Стълбите също носят част от тежестта на сградата, тъй като са каменни, конзолни и са закотвени в носещите зидове.


Въпреки че така са строени голяма част от къщите в централната част на София, а някои имат и по-слаби конструкции, според внесената в комисията експертиза къщата е с минимална експлоатационна надеждност. Затова се предлага и нейният демонтаж и преизграждане.


Оценката, че сградата е опасна, е и причината архитектът и инженерът от НИНКН да не одобрят констатациите и да излязат с особени мнения.


Инж. Александър Мишев, който е експертът на НИНКН за конструктивната сигурност на сградите, посочва само два проблема на сградата.


Първият идва от преустройството на покрива през 2002 г., чийто ремонт е съгласуван от тогавашния институт за паметниците на културата. Тогава дървената покривна конструкция е преработена изцяло без вътрешни опори, но са оформени дървени рамки със стоманени обтегачи, които да поемат тежестта. Състоянието на покрива към момента е много добро, отбелязва инженерът.


При същия ремонт обаче върху пода на подпокривното пространство е направена циментова замазка с голяма дебелина и теглото й е непосилно за съществуващата стоманобетонна плоча. Наложило се аварийно укрепване със стоманени профили.


Друг проблем в сградата е влага в сутерена, но са засегнати основно вътрешни мазилки, не и самите тухли.


Според експерта сградата като цяло се нуждае от


ремонтно-възстановителни и консервационно-реставрационни работи


по фасадата и ремонт по водоотвеждането на покрива.


"Към момента мерки по аварийно временно укрепване или обезопасяване не са необходими", пише инженерът.


Според него експертизата, посочена в доклада на комисията към общината, не разглежда съществуващи възможности за решаване на основните проблеми на сградата, а направо предлага нейното събаряне. Експертът смята, че всъщност би било достатъчно да се усили и възстанови носещата способност на таванската плоча, да се укрепят входното стълбище и тераси и да се направи изолация на вкопаните части на сградата. Сеизмичната осигуреност пък можела да се подобри чрез използване на съвременни материали като се отчете и допускането на някои отклонения от изискванията при такъв тип сгради-паметници.


Другото особено мнение на архитект Ленко Георгиев - представител на НИНКН в комисията, съвпада с това на инженера. Той също оспорва цитираната в протокола техническа експертиза за състоянието на сградата. Според него експертизата се води основно от


намеренията и желанията на инвеститора


Преценявано е дали и как той може да изпълни намеренията си, а не от това сградата да бъде запазена в автентичен вид.


Съобразно желанията и намеренията на собственика, на практика експертизата е преценявала може ли да се направи ново разпределение на етажите чрез срутване на някои зидове, за да се постигне "едно съвременно функционално решение". А не това какво сградата всъщност може да понесе. И не е търсила решения за укрепването на къщата.


"Предвид статута и категорията на сградата и нейното актуално състояние, смятам, че за обекта следва да се направят консервационно-реставрационни дейности и умерени действия за адаптация", пише и в това особено мнение.


И според него демонтажът би довел до унищожаване на ценността и в бъдеще до преразглеждане на статута на къщата.


От констативния протокол на общинската комисия наистина се вижда, че експертизата основно анализира как и дали може да се случи исканото от Златев


преразпределение


В техническата експертиза се казва, че новото разпределение може да стане след пресичане на колоните и премахване на компрометираните етажни и тавански плочи и усилване на фундаментите. В същото време обаче това изпълнение щяло да е неефективно, трудно изпълнимо и рисково.


Затова се препоръчва като "по-рационално" решението за цялостно демонтиране и изграждането на нова сграда. Това трябвало да стане след пълно архитектурно заснемане. Щяло да се възстанови външната фасада, а вътрешното разпределение щяло да е както е желанието на собственика. Новата сграда щяла да отговаря на съвременните изисквания за строителство.


Въпреки ясните препоръки за различни видове заснемания преди пристъпване към срутване на сградата, Златев не внася подобни документи в НИНКН, се вижда от протокола от Експертния съвет. Няма геодезично заснемане на имота, детайли на оградата, вертикална планировка, детайли и шаблони от интериора, фотодокументиране на интериора, технологичен проект за видовете градежни материали и др.


От документите се разбира още, че Златев иска да построи и гараж в двора, както и да направи още една нова обслужваща сграда.На 12 юни "Дневник" изпрати писмо с въпроси до института за паметниците на културата. На предоставения на сайта адрес, "Дневник" попита:
- На какъв етап в момента е проектът за реконструкция на къщата-паметник на културата, намираща се на ул. "Сан Стефано" 6 в София?


- Допуска ли проектът преизграждане на сградата?


- Какви са констатациите за нейното техническо състояние, тя конструктивно опасна и застрашена ли е?


- Какво е мнението на експертите в института, работещи по проекта?

Официален отговор от института по тези въпроси все още няма. Изпращането на такова писмо е и един от малкото начини за връзка с института. На сайта му е предоставен и телефон на деловодството, където пак молят питащия да изпрати въпросите си в писмена форма. "Дневник" все още чака отговор на други въпроси, които изпрати след изпълнение на тази процедура, препоръчана на телефона за контакти. Редакцията ще потърси отново арх. Даниела Джуркова заради новото развитие на случая с "Къщата с ягодите" и в понеделник, когато тя би трябвало да се е  върнала от отпуск.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK