"Къщата с ягодите" - ще успеят ли експертите да я защитят от срутване?

"Къщата с ягодите" - ще успеят ли експертите да я защитят от срутване?

© Юлия ЛазароваКъщата на шефа на "Лукойл" Валентин Златев на ул. "Сан Стефано" 6 в София да не бъде разрушавана. Тя не е в аварийно състояние и се нуждае само от консервационно-реставрационни работи и конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната й осигуреност. Това е становището на мнозинството експерти от Националния институт за недвижимо културно наследство, натоварени със задачата да се произнесат по намеренията на Златев да срути и препострои старата сграда, известна като "Къщата с ягодите".


Становището е прието на 30 юни на заседание на Експертния съвет в института, на който са обсъдени всички документи и обстоятелства около състоянието на сградата и намеренията на собственика. Взети са и съответните решения, подписани от шестима от общо осем души в експертния съвет, се вижда от протокола от заседанието, с който "Дневник" разполага.


Документът, с който се препоръчва на министъра на културата да не разрешава разрушаване на сградата, не е подписан само от един член на експертния съвет и от председателя на института Даниела Джуркова. Въпреки преобладаващото мнение на експертите на института Джуркова, която също трябва да подпише документа и да го изпрати към министерството, до момента не е направила това и фактически бави процедурата. Становище към Министерството на културата не е изпращано, арх. Джуркова е в отпуска от 3 юли, връща се в понеделник, казаха от деловодството на института, потърсени по телефона.
Казусът за съдбата на сградата - паметник на културата с местно значение, стана актуален покрай няколко публикации около намеренията на Златев за нейното бъдеще. Експерти, запознати с плановете, сигнализираха, че намеренията са къщата да бъде съборена и преизградена наново.


В становището на експертите от института за паметниците на културата от 30 юни се казва, че пълното разрушаване на къщата ще доведе до


тотална загуба на нейната автентичност


Според тях има несъответствие между заключението на експертизата за техническото състояние на къщата, обсъждана в общинската комисия, и фактическото състояние на сградата.


"Експертният съвет на НИНКН намира за неправилно отхвърлянето на възможността за реставрация на оригинала и прилагането на конструктивни мерки за повишаване на сеизмичната осигуреност на сградата и взимане на решение за събаряне и преизграждане със съвременни материали", заявяват мнозинството експерти от института.


Те предлагат да се възложи изработването на


нова независива техническа експертиза


и препоръчват на министъра на културата да не издава положително становище за срутване и препострояване на къщата.


Експертният съвет подкрепя и становището на специалистите на НИНКН - членове в общинската комисията, разгледала инвестиционното намерение на Златев. Двамата експерти - архитект и инженер-конструктор, на практика не одобряват крайното решение в комисията, включващо събаряне и ново изграждане на къщата. Те подписват констативния протокол с особено мнение.


"Дневник" разполага също и с особените мнения и мотивите за тях, както и с констативния протокол на междуведомствената комисия, оглавявана от арх. Влади Калинов от Столична община.


Според документите конструкцията на


ценната сграда е масивна


Градежът на основите и сутерена е каменен, а на стените в етажите - тухлен. Носещите стени са от плътни тухли. Подовата конструкция на първите два етажа, в това число и на терасите, е стоманобетонна. Такава е структурата и на таванския етаж, който е покрит с дървена покривна конструкция. На места са оформени и вертикални стоманобетонни пояси. Стълбите също носят част от тежестта на сградата, тъй като са каменни, конзолни и са закотвени в носещите зидове.


Въпреки че така са строени голяма част от къщите в централната част на София, а някои имат и по-слаби конструкции, според внесената в комисията експертиза къщата е с минимална експлоатационна надеждност. Затова се предлага и нейният демонтаж и преизграждане.


Оценката, че сградата е опасна, е и причината архитектът и инженерът от НИНКН да не одобрят констатациите и да излязат с особени мнения.


Инж. Александър Мишев, който е експертът на НИНКН за конструктивната сигурност на сградите, посочва само два проблема на сградата.


Първият идва от преустройството на покрива през 2002 г., чийто ремонт е съгласуван от тогавашния институт за паметниците на културата. Тогава дървената покривна конструкция е преработена изцяло без вътрешни опори, но са оформени дървени рамки със стоманени обтегачи, които да поемат тежестта. Състоянието на покрива към момента е много добро, отбелязва инженерът.


При същия ремонт обаче върху пода на подпокривното пространство е направена циментова замазка с голяма дебелина и теглото й е непосилно за съществуващата стоманобетонна плоча. Наложило се аварийно укрепване със стоманени профили.


Друг проблем в сградата е влага в сутерена, но са засегнати основно вътрешни мазилки, не и самите тухли.


Според експерта сградата като цяло се нуждае от


ремонтно-възстановителни и консервационно-реставрационни работи


по фасадата и ремонт по водоотвеждането на покрива.


"Към момента мерки по аварийно временно укрепване или обезопасяване не са необходими", пише инженерът.


Според него експертизата, посочена в доклада на комисията към общината, не разглежда съществуващи възможности за решаване на основните проблеми на сградата, а направо предлага нейното събаряне. Експертът смята, че всъщност би било достатъчно да се усили и възстанови носещата способност на таванската плоча, да се укрепят входното стълбище и тераси и да се направи изолация на вкопаните части на сградата. Сеизмичната осигуреност пък можела да се подобри чрез използване на съвременни материали като се отчете и допускането на някои отклонения от изискванията при такъв тип сгради-паметници.


Другото особено мнение на архитект Ленко Георгиев - представител на НИНКН в комисията, съвпада с това на инженера. Той също оспорва цитираната в протокола техническа експертиза за състоянието на сградата. Според него експертизата се води основно от


намеренията и желанията на инвеститора


Преценявано е дали и как той може да изпълни намеренията си, а не от това сградата да бъде запазена в автентичен вид.


Съобразно желанията и намеренията на собственика, на практика експертизата е преценявала може ли да се направи ново разпределение на етажите чрез срутване на някои зидове, за да се постигне "едно съвременно функционално решение". А не това какво сградата всъщност може да понесе. И не е търсила решения за укрепването на къщата.


"Предвид статута и категорията на сградата и нейното актуално състояние, смятам, че за обекта следва да се направят консервационно-реставрационни дейности и умерени действия за адаптация", пише и в това особено мнение.


И според него демонтажът би довел до унищожаване на ценността и в бъдеще до преразглеждане на статута на къщата.


От констативния протокол на общинската комисия наистина се вижда, че експертизата основно анализира как и дали може да се случи исканото от Златев


преразпределение


В техническата експертиза се казва, че новото разпределение може да стане след пресичане на колоните и премахване на компрометираните етажни и тавански плочи и усилване на фундаментите. В същото време обаче това изпълнение щяло да е неефективно, трудно изпълнимо и рисково.


Затова се препоръчва като "по-рационално" решението за цялостно демонтиране и изграждането на нова сграда. Това трябвало да стане след пълно архитектурно заснемане. Щяло да се възстанови външната фасада, а вътрешното разпределение щяло да е както е желанието на собственика. Новата сграда щяла да отговаря на съвременните изисквания за строителство.


Въпреки ясните препоръки за различни видове заснемания преди пристъпване към срутване на сградата, Златев не внася подобни документи в НИНКН, се вижда от протокола от Експертния съвет. Няма геодезично заснемане на имота, детайли на оградата, вертикална планировка, детайли и шаблони от интериора, фотодокументиране на интериора, технологичен проект за видовете градежни материали и др.


От документите се разбира още, че Златев иска да построи и гараж в двора, както и да направи още една нова обслужваща сграда.На 12 юни "Дневник" изпрати писмо с въпроси до института за паметниците на културата. На предоставения на сайта адрес, "Дневник" попита:
- На какъв етап в момента е проектът за реконструкция на къщата-паметник на културата, намираща се на ул. "Сан Стефано" 6 в София?


- Допуска ли проектът преизграждане на сградата?


- Какви са констатациите за нейното техническо състояние, тя конструктивно опасна и застрашена ли е?


- Какво е мнението на експертите в института, работещи по проекта?

Официален отговор от института по тези въпроси все още няма. Изпращането на такова писмо е и един от малкото начини за връзка с института. На сайта му е предоставен и телефон на деловодството, където пак молят питащия да изпрати въпросите си в писмена форма. "Дневник" все още чака отговор на други въпроси, които изпрати след изпълнение на тази процедура, препоръчана на телефона за контакти. Редакцията ще потърси отново арх. Даниела Джуркова заради новото развитие на случая с "Къщата с ягодите" и в понеделник, когато тя би трябвало да се е  върнала от отпуск.
 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 673 Неутрално
 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Иска да събаря. Сигурно не е достатъчно подходяща за фирмен бардак, посещаван от гостуващи ребята, тукашни корумпета и любвеобилни девушки.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Много баби (експерти), хилаво дете....
  Има много сигурни методи да се провери опитно как би реагирала сградата, във вида в който е, на мястото където е и с текущото състояние на грунта (особено подпочвените води) на едно разчетно за София земетресение (8 степен по МСК 64)
  Ако спектрите на реакцията на сградата са ОК, няма какво повече да философстват, ако не са, ще трябва яко преустройство...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 4. 4 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Валентин Златев НЕ трябва да събаря великолепната сграда,а да я
  реставрира.

  Tony
 5. 5 Профил на barking_dog
  barking_dog
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За съжаление хора, като г-н Златев, не осъзнават факта, че това да си богат освен привилегии, носи със себе си и много отговорности към обществото. С намерението си да събори сградата и да я построи наново, като запази само фасадата, той пропуска шанса си да покаже, че богатството му е донесло неща като благородство, щедрост и отговорност. Жалко...

 6. 6 Профил на todoreus
  todoreus
  Рейтинг: 237 Неутрално

  извинявам се за незнанието си, но все пак тази къща с какво е известна?

 7. 7 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Комунягата решил ли е да събаря, че я събори! Помнете ми думата!

 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3333 Неутрално
 9. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  др. Златев ще събори къщата за да покаже, кой тук е силният!

 10. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Когато се купува старинна сграда трябва уважение към историята й и готовност да се избира по-трудния вариант - на реставриране, а не на събаряне и поставяне на "съвременно" решение. С други думи парвенютата да са си правили сметката. Палатите да си ги строят по ливадите, а не на "Сан Стефано".

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 11. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Баш комунягите станаха първи буржоа след промените, пък и преди това имаха подобни привилегии. Каква ирония на съдбата. Уж нов строй, уж това, уж онова, а реално борбата е едни хора да заемат местата на други. Идеологията е само прах в очите на плебса.

 12. 13 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Тази къща не може ли да й се сложи съответния статут и да се оцени иторическата архитектурна стойност и да не се пипа?

  Иначе най-вероятно е била я на банкер, я на инженер, я на архитект, я на доктор преди комунистическия преврат и съветската окупация. След това е ясно - унищожаване на документите, кражба от страна на комунистите и реалните собственици - или разстреляни (след съответното изнасилване на жените), или пратени в конц. лагер.

  Комунизмът унищожава всичко хубаво.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 13. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2243 Весело

  Обичам тази къща и се радвам, че ще бъде съхранена!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 14. 15 Профил на Цветна
  Цветна
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Дневник, умолявам ви да следите случая и да давате възможно най-голяма публичност на развитието по темата!!! Тази къща не трябва да бъде събаряна, това е един от най-красивите представители на културното наследство от периода на София и ще бъде огромна загуба за всички нас да я няма.
  Надявам се, че арх. Джурова ще се произнесе най-накрая и собственикът да му бъде забранено веднъж завинаги да прави каквито и да било опити дори частично да променя облика на сградата, да не говорим за разрушаване.

 15. 16 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Държавата да удари по масата!

  @Златко, много неща ти даваме и като хора и като държава - не бъди прост комунист. Бъди разумен и спаси къщата , името си а надявам се и затвора да отървеш така.

  Един Българин
 16. 17 Профил на D-r D
  D-r D
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Радва ме опита на Дневник да отстоява нормалността. Подкрепям, но и не сьм оптимист, като гледам как дьржавата се гьне в нежеланието си да монтира измервателни уреди на входа и изхода на Лукойл. Златев е приятел на Борисов все пак, и ако той пожелае, може кьщата да "падне" за една нощ...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 17. 18 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#7:"Коки"]Комунягата решил ли е да събаря, че я събори! [/quote]

  Що го наричаш комуняга? Те бащите им не я събориха за 45 години! Този хич не му пука за комунистите. Късметът му е, че син на еди кой си и толкова. Иначе тази къща е шедьовър, но тъпаците от общината никога не им е пукало за старите сгради. За шепа стотинки (подкуп) продадоха толкова много къщи които нямат стойност. После същите тези хора приказват за градски туризъм и т.н. Те идя нямат дори за какво говорят.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 18. 19 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 453 Неутрално

  [quote#5:"wwt10374306"]За съжаление хора, като г-н Златев, не осъзнават факта, че това да си богат [/quote]

  Как да осъзнае като е роден със златна лъжица в устата. За тях това е даденост. В България почти няма бизнесмени които да са забогатели от собствено ноу-хау а не на гърба на далавери с държавни поръчки. Хора като тях не им пука за паметници на културата. Пука им за къщите им по Ривиерата и т.н.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 19. 20 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  има подобно безумие
  с преизграждане на оборище
  и е кошмарно. във франция
  изобщо не става дума за разрушаване,
  там има действащи закони за опазване
  на културното наследство, които са
  доста драконовски. има и безброй мерки,
  с които да се укрепи сградата без да се разрушава.
  могат да се дадат примери с катедрали във Франция,
  Италия, Англия. Така че, да не се правят експертите
  със платените становища на ударени, защото така стават съучастници в престъпление срещу историята на България.
  НИКН трябва да дадат положително становище за
  мерките за укрепване и да не покрепя становището за разрушаване.
  Главния архитект на София поетър диков защо мълчо по темата.

 20. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  [quote#13:"Никола Георгиев"]Тази къща не може ли да й се сложи съответния статут и да се оцени иторическата архитектурна стойност и да не се пипа?[/quote]

  Боя се, че не може. България като цяло е частна държава. Тя принадлежи, заедно с институциите си, на няколко частни лица. Не си представям такъв като Валентин Златев да се съобрази с мнението на някаква си там институция.

  Затова да се приготвим психически след година-две да гледаме на мястото на ягодите нещо такова:
  http://cdn.archinect.net/images/514x/wv/wv9mrgpq7r1egxg8.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 22 Профил на Sharky
  Sharky
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#6] от "todoreus":

  Че къщата е известна - известна е! Но от Дневник твърде внимателно следят всичко свързано с нея, все едно че е единствения имот в София. На всеки 2 седмици излиза нова статия. Дали пък някой в Икономедия няма по-особен интерес?!

  So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.
 22. 23 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#12] от "Читател":

  Когато реститути без много акъл се пробват да "духат" вятъра на промените, обикновено така става както ти си описъл.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 24 Профил на gmm
  gmm
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Аз незнам какъв болен мозък трябва да си, за да искаш да разрушиш тази красота.
  Наистина реставриране и поддържане на стара къща си е голям проблем, но когато имаш много пари какво те бърка.
  Сто пъти бих предпочела такава къща отколкото едно ново строителство.

 24. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  [quote#24:"gmm"]Аз незнам какъв болен мозък трябва да си, за да искаш да разрушиш тази красота. [/quote]
  ми същия болен мозък, който си поръчва това:
  http://www.nashdom-bg.com/bg/rubrics/25-rubs/1044-articles.html

 25. 26 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 294 Неутрално

  сега ако имахме ДАНС и прокуратура както е в нормалните страни от ЕС, щяхме да обединим усилията си с румънските служби и да изловим Лукойл България в укриване на данъци и престъпления за милиарди.

  след което и ние щяхме да изискаме запор на техни сметки, активи и други из цялата Европа. и щяхме да им вземем скапаната рафинерийка в Бургас

  тогава щяхме да национализираме къщата с ягодите и да я реставрираме.

  няма ли закон, според който общината може да отнеме недвижима собственост и да обезщети собственика, в случай, че той не се грижи за имота си и/или неподдържания имот представлява опасност за живеещи и преминаващи близо?

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 26. 27 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Сигурно случайно я ще се подпали я събори, тука става така

 27. 28 Профил на _dancho_
  _dancho_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "mihail_p":

  той златев обича да събаря...
  http://botevgrad.com/news/522/Vzriviha-hotel-Pravec-stroyat-golf-kompleks/

  Като дето съм обикалял много на това място: още докато съществуваше стярия хотел там: масивна, карасива сграда в която някак се вписваше в пейзажа
  Направо сърцето ме заболя когато гледах видеото със събарянето на стария хотел. Не можело да се ремонтира.. „Събаряме“. И защо..? За да построи това грозилище.

  Историята се повтаря.
  Дано не му мине номера, защото накрая току виж излезнало, че „Не може да се построи отново същата къща, но какво пък - я виж какъв имот в центъра на София. Ей сега ще спретнем нещо ново и модерно"...

 28. 29 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 740 Весело

  Поредният олигарх който мисли че всичко му е позволено.И май ще го направи.

  Ръй! Ръй!
 29. 30 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  АЛООООООООООООООООО ДНЕВНИКА, по точно червените редактори

  Къщата не е"... с ягодите", къщата не е на др. Златев.
  Къщата трябва да се нарече на името на този, който я е построил.
  Но не казвате това, нали? Защото човека със сигурност е изгонен от къщата, а може би е и утрепан (можеби от дядовците ви). Защото това е съдбата на хиляди софиянци - изгонени от домовете си, прогонени от София или просто избити, за да направят място на новата овчарска аристокрация - бъдещите АБпФК...
  Защо не кажето името на човека, построил къщата, а Дневник, срам ли ви е? Кажете нещо за трагедията на хилядите софиянци, като него

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 30. 31 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Какви Ягоди, какъв др. Златев, какви простотии

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 31. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2140 Весело

  Ам да направим референдум бре! Да се събори, ели да не се събори. Гласът на матряла да се чуе. Кви са тия експерти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK